Napisałem nową wersję programu (1.2), jest w niej eksport do TCX-a i GPX-a, możemy też zdecydować czy dodajemy/modyfikujemy ślad GPS czy też nie.
Jeżeli jeździmy w domu i nie chcemy nanosić śladu GPS to eksportujemy trening bez modyfikacji do formatu TCX i w Endomondo mamy ładny wykres prędkości/odległości, przy eksporcie do formatu GPX-a bez śladu GPS nie udało mi się uzyskać prędkości/odległości na wykresach czy podsumowaniu treningu.
Dodałem też możliwość znormalizowania interwałów do pełnych sekund, czyli ustawienia czasu co ile sekund będą zapisywane pomiary przy eksporcie - Mio Cyclo105 ma problem z zapisem śladu z interwałem równym do tego ustawionego u urządzeniu - u mnie dla ustawionego interwału na 1 sekundę, zapisane interwały potrafią wynosić 1.1s, 0.5s, 1.0s, itp...
Przy eksporcie do TCX nie powinno stanowić to problemu, bo w TCX zapisuje się czas z dokładnością do dziesiętnych części sekund, więc w zasadzie normalizacja nie powinna być potrzebna.
Przy eksporcie do formatu GPX kolejne ślady zapisywane są z dokładnością co do sekundy, aplikacja Magellan "sprytnie" eksportuje do GPX-a dwa kolejne pomiary z tym samym czasem jeżeli interwał jest mniejszy od jedności, co może powodować problemy przy imporcie takiego eksportu.
Spotkałem eksporty z dziesiętnymi częściami sekund również i dla formatu GPX, takie też rozwiązanie zastosowałem w programie w przypadku gdy nie użyjemy normalizacji przy eksporcie treningu a kolejne ślady nie są oddalone od siebie o równe części sekund.
Dodatkowo specjalnie dla kolegi Wojtka, jeśli nie mamy przy rowerku czujnika kadencji/prędkości to przy importowaniu "trasy" do programu możemy podać przejechany dystans, na jego podstawie obliczona zostanie średnia prędkość która pojawi się później na wykresie w Endomondo.
pozdrawiam i czekam na uwagi.
Program do pobrania z: http://www.citysat.c...PSforWIN1_2.exe