Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mio Cyclo

1162 odpowiedzi w tym temacie

#101 Gosc_Yasta_*

Gosc_Yasta_*
  • Gość

Napisano 10 luty 2014 - 20:37

Która wersja mojego programu? Co konkretnie (jaki plik) było importowane do endomondo - tcx/csv/xml? Jeśli tcx i nie ma kadencji ani tętna to poproszę na jarekp małpa citysat com pl plik debug.txt oraz cały katalog z plikami wyeksportowanymi przez program.

Jarku, jak już wcześniej napisałem - jest OK - wystarczyło zrestartować kompa i wszystkie dane wyexportowane do Endo i Stravy są widoczne, również w formie graficznej. Jedyny niuans, to różnica w średniej kadencji - zaniżona o 10 obr. w Endo.    

#102 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 14 luty 2014 - 02:00

Nowa wersja 1_2 programu pod linuxa, z exportem do CSV, TCX-a, obsługą LAP-ów z Cyclo105 (LAP-y sprawdzone pod strava - u mnie działają - w Endomondo niestety nie pokazują się informacje o  LAP-ach z licznika).

Program do pobrania tutaj: http://www.citysat.c...5_exporter1_2.c

Kompilacja: gcc -o cyclo_105_exporter1_2 cyclo_105_exporter1_2.c -lusb-1.0 -I /usr/include/libusb-1.0/

Program możemy odpalić z następującymi opcjami:

./cyclo_105_exporter1_2 -h
Usage: cyclo_105_exporter [OPTIONS]...

-t, --tcx               make tcx file
        -c, --csv               make csv file
        -r, --recalc    recalc distance
        -v, --version   output version information

-t gdy chcemy by program wygenerował tcx-a dla treningu,
-c gdy chcemy by program wygenerował csv-a dla treningu,
-r gdy chcemy by program przeliczył trasę tak, by obliczona suma z iloczynu prędkości i czasu w poszczególnych punktach pomiarowych wynosiła dokładnie tyle samo co informacja o przejechanej długości zawarta w liczniku.

By pobrać z licznika jeszcze raz trening, należy z folderu data/2014XX/XX/ usunąć plik xml z treningiem dla danego treningu.
Czas do TCX zapisywany jest w formacie UTC, licznik zwraca czas w formacie lokalnym, by strava i endomondo pokazywały dobrze godzinę rozpoczęcia treningu należy ustawić właściwą strefę czasową w obu portalach.

pozdrawiam
Jarek

#103 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 16 luty 2014 - 15:45

Nowa wersja dla Windows (1.7) z dodanym usuwaniem przy eksporcie do TCX/CSV (do wyboru oczywiście) zerowej prędkości z trasy (przydatne przy planowanym/nie planowanym postoju w trasie, gdy w liczniku wyłączone jest auto zatrzymywanie  licznika dla takich okazji). Usuwa jedynie punkty w których prędkość równa jest zeru - jeżeli ktoś nie ma kadencji/prędkości to wówczas raczej nie będzie działać. :-)  http://www.citysat.c...PSforWIN1_7.exe

Mały błąd przy eksporcie (do csv) z wczytywanego xml-a (pierwsze menu w programie), poprawione w wersji 1.8 http://www.citysat.c...PSforWIN1_8.exe

pozdrawiam

Jarek

#104 Gosc_Kuba87_*

Gosc_Kuba87_*
  • Gość

Napisano 18 luty 2014 - 18:21

Hej

Trafiłem na wątek przez googla.

Widzę, że większość ma te same problemy z mio cyclo 105 hc jak ja. W ostatnim oresie 9/10 luty też nie mogłem się np. połączyć z mioshare (błąd http 505 czy jakos tak) - zero sensownych odpowiedzi ze strony serwisu mio.

Wczoraj wieczór pojawił się najnowszy - brak połączenia z gps... zglupiałem. Urządzenie mieli mieli i mieli i nie może ustalić połączenia z satelitami (oo/4 cały czas). Tym razem lekko mnie sfrustrował problem gdyż urządzenie staje się zupełnie bezużyteczne.

Ktoś wie jak rozwiązać problem? Ktoś miał podobne sytuacje? (resetowałem do fabrycznych ustawień, próbowałem wiele razy łączyć i nic)

Pozdrawiam
Kuba

#105 kamil9998

kamil9998
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądŁask

Napisano 18 luty 2014 - 19:00

No to współczuję Kuba chyba jesteś pierwszą osobą, której coś szwankuje. Pewnie będziesz musiał odesłać na gwarancji. Ja na razie jestem zachwycony, strona Mio Share to totalne dno ale dzięki użytkownikowi yarex i importowi do Stravy mam już wszystko czego potrzebuję.

#106 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 luty 2014 - 19:11

Wczoraj wieczór pojawił się najnowszy - brak połączenia z gps... zglupiałem. Urządzenie mieli mieli i mieli i nie może ustalić połączenia z satelitami (oo/4 cały czas). Tym razem lekko mnie sfrustrował problem gdyż urządzenie staje się zupełnie bezużyteczne.

Ktoś wie jak rozwiązać problem? Ktoś miał podobne sytuacje? (resetowałem do fabrycznych ustawień, próbowałem wiele razy łączyć i nic)

Miałem podobną sytuację. ;-) Nie mógł złapać fiksa przed bramą (po wyjściu z domu). Pomogło... przejście kawałek dalej - tak jakby budynek coś ;-) zasłaniał.

BTW: wersja FW?

No to współczuję Kuba chyba jesteś pierwszą osobą, której coś szwankuje. Pewnie będziesz musiał odesłać na gwarancji. Ja na razie jestem zachwycony, strona Mio Share to totalne dno ale dzięki użytkownikowi yarex i importowi do Stravy mam już wszystko czego potrzebuję.

MioShare żyje swoim własnym życiem, ale podlikowanie strony do Stravy działa i przesyła dane automagicznie. ;-)

Jednak nadal walczę z MioShae pod OSX. ;-)

-- 

Marcin Trzaska

#107 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 18 luty 2014 - 21:04

Hej

Trafiłem na wątek przez googla.

Widzę, że większość ma te same problemy z mio cyclo 105 hc jak ja. W ostatnim oresie 9/10 luty też nie mogłem się np. połączyć z mioshare (błąd http 505 czy jakos tak) - zero sensownych odpowiedzi ze strony serwisu mio.

Jak długo czekałeś na określenie pozycji? Czy przypadkiem w tym czasie się nie przemieszczałeś?  W cyclo105 można sprawdzić ile widzi satelit w danej chwili i poziom sygnału dla nich ,sprawdzałeś co tam jest pokazane?

Tutaj trochę ciekawej lektury odnośnie łapania fixa: http://pdaclub.pl/fo...o-co-tu-chodzi/

#108 Gosc_Kuba87_*

Gosc_Kuba87_*
  • Gość

Napisano 18 luty 2014 - 21:16

Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź!

Niestety, już przeczuwam, że jestem silnie odosobnionym przypadkiem i nie liczę na podobne doświadczenia :)

Sygnał był sprawdzany w wielu miejscach i na przestrzeni kilku kilometrów. Nie ma mowy o zakłóceniach - nie łapie tam gdzie zwykle.

Do wystąpienia problemy czekałem na określenie pozycji kilka sekund. Teraz 30 min i nic :)

Dam znać jak sprawy serwisowe się potoczą, gdyż to prezent i muszę dotrzeć najpierw do źródła.

#109 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 19 luty 2014 - 20:39

Jak by ktoś ze strava mógł sprawdzić czy działają LAP-y exportowane do TCX-ów, to jest nowa wersja (testowa) programu http://www.citysat.c..._6_WithLaps.exe, Endomondo niestety ignoruje LAP-y, albo coś jest źle w pliku z exportem.

pozdrawiam

Jarek

Działa. Zaimportowałem dzisiejszy trening na trenażerze do Stravy (plik tcx) i wszystkie lap-y są takie, jakie powinny być. Bardzo fajna sprawa: każde okrążenie ma swój dystans, przewyższenie, czas trwania okrążenia, średnią prędkość, średni puls. Dodałem do siebie dystanse poszczególnych okrążeń i suma wyszła taka, jak dystans całości.

#110 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 20 luty 2014 - 15:44

Trochę rozbudowałem swój program (wersja 1.9), jest zarys nowej funkcjonalności (Menu Plik/pokaż treningi) - w planach wykresy, wyszukiwanie, sortowanie, porównywanie, dzielenie na lap-y no i ślad GPS na mapce. :-) 

Wyeliminowałem także jeden nie istotny na sam eksport/import błąd.

http://www.citysat.c...SforWIN1_9.exe 

Miłego testowania.

Jarek

#111 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 21 luty 2014 - 08:56

Się rozwijasz :) Ale to dobrze, może coś wyniknie z tego, w przyszłości porządną, dopracowaną aplikację zaoferujesz Mio Polska i gra muzyka :)

#112 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 21 luty 2014 - 12:17

Się rozwijasz :) Ale to dobrze, może coś wyniknie z tego, w przyszłości porządną, dopracowaną aplikację zaoferujesz Mio Polska i gra muzyka :)

Się rozwijam - jest już sortowanie, podsumowanie, wybór okresu do wyświetlenia treningów.

Przy okazji w katalogu data są tworzone są dodatkowe małe pliki, by szybciej działało wyświetlanie treningów (pierwsze wyświetlenie treningów może działać wolniej, kolejne już dużo szybciej).

http://www.citysat.c...SforWIN1_95.exe

pozdrawiam

Jarek

#113 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 22 luty 2014 - 20:43

I jak testy, jakieś uwagi?

Przy okazji jedna dziesiąta numerka więcej w wersji i mamy przy liście treningów, gdy klikniemy prawą myszką menu kontekstowe z wyborem eksportu zaznaczonego treningu lub jego usuniecie. Przy okazji poprawiłem mały błąd przy wyborze zakresu treningów - nie pokazywało treningów z danego dnia, teraz jest już ok.

http://www.citysat.c...forWIN1_96.exe 

#114 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 luty 2014 - 21:00

ehlo,

A mnie ciekawi, czy jest możliwość aby Mio Cyclo logowało temperaturę powietrza. Hm? :-)

-- 

Marcin Trzaska

#115 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 22 luty 2014 - 22:26

Co do logowania temperatury, to tylko i wyłącznie kwestia firmware w samym Mio, jak bym miał jego źródła to pierwsze co to licznik całkowitych kilometrów bym dorobił.

Tak przy okazji zaglądania do pliku z firmware, Znalazłem na jego końcu ciekawostkę "GB-580 firmware update file" - idąc tym tropem znalazłem kolejnego klona: http://www.usglobals...80-support.aspx  :-) Ten jest o tyle ciekawy, że w jego ustawieniach można zdefiniować, aż 5 profili rowerowych.

Kolejna ciekawostka, gostek wgrał do swojego GP-580 firmware z Timexa by móc używać Timex Device Agenta, jak również przywrócił później oryginalny firmware. Link o tym tutaj: http://www.bikeradar...php?t=12905757

Ja do swojego wgrywałem już firmware z magellana, ale że nic ciekawego w nim nie znalazłem to przywróciłem te od Mio. Z firmware od Timexa nie próbowałem. :D

#116 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 luty 2014 - 22:30

Hm, może by tak podpowiedzieć komuś z Mio o takim "ficzerze"? :-) Fajnie wygląda wykres z EDGE 500 z temperarurą.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

-- 

Marcin Trzaska

#117 kamil9998

kamil9998
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądŁask

Napisano 23 luty 2014 - 16:42

@yarex pytanko, jak to jest z dystansem bo licznik mi pokazał około 81km, a w Stravie mam 83km. Dodam, że to pomiar ze Stravy pokrywa się idealnie z google maps. Licznik korzysta z sensora prędkości i mam wpisane 2033mm dla 700x23. A i jeszcze dzisiaj źle Strava pokazała max prędkość 55, a było 40, ale wcześniej było ok, więc to chyba jednorazowa pomyłka.

#118 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 23 luty 2014 - 21:48

Hey, ja tam mam na kierownicy dwa liczniki - taki zwykły przewodowy no i mio, 

Zwykły przewodowy pokazał mi 47.597 (tyle że nie jestem pewien rozmiaru koła, które tam jest wklepane),

Mio: 48197m

z obliczeń matematycznych bez uwzględniania błędu rozdzielczości prędkości: 47615m (suma z prędkość razy czas pomiędzy pomiarami),

z obliczeń matematycznych na podstawie śladu GPS: 46713m (formuła nie uwzględnia zmian wysokości, a był mały zjazd i podjazd, więc może zwracać mniej),

w endomondo: 48.19Km (import z pliku TCX z przemnożoną przez wsp. błędu prędkością),

Strava: 48.20Km  (import z pliku TCX z przemnożoną przez wsp. błędu prędkością).

Więc mi akurat endo i strava pokazały dobrze i bazowały raczej na pomiarach z koła niż z GPS-a.

#119 kamil9998

kamil9998
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądŁask

Napisano 23 luty 2014 - 22:22

Też importuję z pliku TCX Twoim programem i widzę, że Tobie pokazało to samo co na liczniku w Stravie. Jeśli jest import z licznika to nie powinno być w stravie zawsze tyle samo co w mio? Skoro używałem raz Mio na trenażerze to musi mi pobierać prędkość z miernika, a nie z gpsu. Jeszcze jako ciekawostkę powiem, że gdy trening jest <50km to Mio pokazuję to samo co Strava, a jak jest >50km to Strava pokazuję więcej. Z czego to wynika bo kompletnie się już pogubiłem

#120 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 23 luty 2014 - 22:45

Też importuję z pliku TCX Twoim programem i widzę, że Tobie pokazało to samo co na liczniku w Stravie. Jeśli jest import z licznika to nie powinno być w stravie zawsze tyle samo co w mio? Skoro używałem raz Mio na trenażerze to musi mi pobierać prędkość z miernika, a nie z gpsu. Jeszcze jako ciekawostkę powiem, że gdy trening jest <50km to Mio pokazuję to samo co Strava, a jak jest >50km to Strava pokazuję więcej. Z czego to wynika bo kompletnie się już pogubiłem

No ja miałem tylko 48Km więc mniej niż owe magiczne 50Km :-) W przyszły weekend wykręcę ze 70 jak będzie pogoda, bo w tygodniu i w domu nie dam rady tyle, jak wykręcę to  przetestuje. :-) Jak możesz to podeślij xml-a i tcx-a mi na priva, przetestuje i spróbuje wyciągnąć jakieś wnioski.

Dodaj odpowiedź