Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mio Cyclo

1162 odpowiedzi w tym temacie

#501 mitm

mitm
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 marzec 2015 - 20:47

Z tego co zdążyłem zauważyć to w podsumowaniu na urządzeniu nie ma stref tętna. Tylko średnie, min., max. 

Jest opcja treningu w strefie tętna. Nie testowałem tego jeszcze, ale wybierasz strefę w jakiej chcesz trenować oraz czas treningu lub dystans. Poza tym są takie podstawowe opcje treningu: określony dystans określoną średnią prędkością, czas, kalorie czy strefy mocy dla użytkowników watomierzy. 

#502 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 08 marzec 2015 - 22:31

Hmm, tak sobie myślę, że skoro mapy i tak nie banglają i nie wiadomo czy będą. 
To czy by nie pomyśleć bardziej w stronę 105, tyle też nie ma dobrej oferty nigdzie na niego obecnie.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#503 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 09 marzec 2015 - 12:59

Witam.

Na allegro pojawiły się urządzenia Mio Cyclo 505HC w bardzo atrakcyjnej cenie 699zł (na stronie producenta to aż 319 funtów) - ktoś już sobie kupił i dostał zamówiony towar? (pytam przezornie , bo to tylko jeden sprzedający, a cena AŻ ZA BARDZO atrakcyjna, ma dość trochę tych urządzeń). 

Z tego co się dowiedziałem od sprzedającego to są to całe komplety, jedyne co to brak gwarancji producenta (sprzedający daje 12mc od siebie) i mapy na europe zachodnią. 

Kupił bym, bo podoba mi się wyświetlanie powiadomień z telefonu komórkowego (sms-y/połączenia tele.). Obecnie mam 105HC, którą bym opchnął więc upgrade nie był by taki bolesny dla kieszeni. :-)

#504 mitm

mitm
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądKatowice

Napisano 09 marzec 2015 - 20:25

Kupiłem używaną wersję na Allegro. Bardzo dobre pierwsze wrażenie.

#505 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów

Napisano 09 marzec 2015 - 22:09

Też jestem zainteresowany tą ofertą, szkoda że map nie ma, ale może w przyszłości będą.
A przecież i tak dostajemy całkiem niezłe narzędzie treningowe nawet bez map.
yarex na podstawie czego jest ta gwarancja?
mitm jeździłeś już z nim trochę, jak się spisuje? Dostałeś jakiś dowód zakupu?

#506 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 09 marzec 2015 - 22:25

@elcidx no napisał mi, że daje rok gwarancji, w sumie to zawsze można powołać się na "niezgodność towaru z umową" - takie mamy prawo jako konsumenci, tylko czy będzie się dało coś wywalczyć to inna sprawa (ciąganie po sądach i takie tam w ostateczności pozostają) . :-)

Kupiłem sztukę za pobraniem - jak dojdzie to się pochwalę czy przyszło to co zamawiałem czy cegłówka. :D

#507 mitm

mitm
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądKatowice

Napisano 09 marzec 2015 - 22:46

Ja również kupowałem za pobraniem. Żadnego paragonu nie miałem. Na razie nie miałem z tym żadnych problemów, wszystko działa dobrze.

#508 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów

Napisano 09 marzec 2015 - 23:56

Od dawna masz ten licznik?

#509 mitm

mitm
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądKatowice

Napisano 10 marzec 2015 - 00:06

Mniej więcej od początku roku, ale jeździłem dopiero kilka razy. Wcześniej miałem podstawowy model Sigmy z samym pomiarem prędkości, dlatego przeskok na pewno jest ;)

#510 pablo303

pablo303
  • Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 14:02

ja też się zdecydowałem na 505 HC od tego gościa z alledrogo, właśnie do mnie dotarł, wszystko ok, oryginalne opakowanie (nieotwierane), właśnie zaczynam sobie go konfigurować. Mapy rzeczywiście Europa Zachodnia, ale przy aktywacji urządzenia należy wpisać kod mapy, która znajduje się na pudełku i dopiero po wpisaniu go wyświetla się komunikat o wersji mapy - stąd wydaje mi się, że mapy nie są w systemie, a w software. Na razie aktywowałem zachodnią i będę go testował w najbliższych dniach.

#511 bmarcin1

bmarcin1
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 15:33

A da się w tym mio 505 jechac po punktach jak w garminie 500 ?

#512 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 17:07

Dostałem i ja, kupiłem na allegrogo od jedynego sprzedawcy - wszystko w najlepszym porządku. :-) Teraz upgrade do 4.0 by mieć wszystkie te dogodności z 4.0 (parowanie z telefonem i powiadomienia o połączeniach, odbieranie połączeń, sms-ach, sterowanie muzyką), domyślnie 505 jest z firmware 3.1.xxx i jest ubogo. :-)

#513 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 17:26

A jak wygląda ten kod na mapy? 
Może da się wpisać taki aby były mapy europy wschodniej :P

#514 rtsp

rtsp
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 17:30

Witam!

Sam kod nic nie da ... proszę sobie zobaczyć do katalogu: DODGE\Map i tam są fizycznie mapy. Poza tym nawet zwykłe wkopiowanie też jest za mało.

Pozdrawiam

#515 m4ta

m4ta
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 23:05

Witam po raz pierwszy na forum. Mam kilka pytań związanych z zakupem Mio 505 HC z Allegro. Czy ktoś z użytkowników tego sprzętu może pokazać jak wygląda przykładowa trasa wygenerowana przez niego na Stravie? Mile widziane będą treningi z wykorzystaniem miernika pulsu i kadencji. Czy Strava wspiera ten sprzęt i nie trzeba ręcznie przerzucać GPXów?

Czy działa poprawnie synchronizacja przez WiFi (rzeczywiście nie ma konieczności łączenia nawigacji z komputerem za pośrednictwem kabla)?

#516 bmarcin1

bmarcin1
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 13 marzec 2015 - 17:52

Panowie i jak sie sprawują te nowe nawigacje mio cyclo 505 zakupione na allegro ? Moze jakas mala recenzja

#517 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 13 marzec 2015 - 18:32

Pogoda nie sprzyja do testów. Ale tak na sucho porównując do 105 to:

- za mało przycisków fizycznych, niby dotykowy ekran, ale prościej jadąc na bajku jednym przyciskiem w 105 włączyć/wyłączyć podświetlanie na stałe niż klikać po menu,

- nie dostrzegłem nigdzie możliwości zrobienia lapa, w 105 jeden przycisk i było,

- fajnie że można sparować z telefonem i odrzucać połączenia, oddzwaniać - (odbieranie natomiast mi nie działa, przycisk na ekranie nie funkcjonuje), czytanie powiadomień też działa dobrze, sterowania odtwarzaczem muzyki nie testowałem, 

- mnóstwo parametrów które możemy wyświetlać na konfigurowalnych ekranach - max 8 parametrów na ekran,

- obsługuje nie tylko czujniki na ant+ ale i bluetooth - bluetooth-owych nie testowałem bo mam tylko ant-owe ze 105 i dołączone do 505,

- nawigowanie/rejestrowanie trasy zjada podobno 10% baterii na godzinę - nie testowałem jeszcze (pogoda),

- po podłączeniu nawigacji do kompa widziana jako dwa napędy, w jednym stystem (windows CE) z mapami, w drugim 100MB wolnego na zapisy treningów, jest GPX, fit i wewnętrzny BIN,

- jak na razie brak polskich map, więc nawigacji nie po testuję w najbliższym czasie, 

Przydał by się jakiś konwerter, który pobierze mape/ czy wycinek mapy  z openstreetmap.org i zapoda do mio, bo 505 ma wgrane i obsługuje mapy OSM a te są darmowe, tylko kij wie w jakim one są formacie,

W przygotowaniu podobno system 4.2, więc o ile nie uśmiercą produktu to jest szansa na poprawę błędów i nowe funkcje, 

Zakup na pewno wart 699zł chociaż kij wie jak to będzie z gwarancją (1700 bym nie dał nawet za wersje z gwarancją),

Trochę można jeszcze poczytać na forum cyclogps.com

#518 bmarcin1

bmarcin1
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 13 marzec 2015 - 20:20

A da się jechac pośladzie wcześnie wgrywając ścieżkę w formacie gpx

#519 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 13 marzec 2015 - 22:11

Wygląda na to że da się jechać po śladzie - wgrałem dwa gpx do mio i pokazuje w nawigacji możliwość jechania po śladzie, do wyboru oczywiście jeden z dwóch śladów.

Weekend przede mną więc będzie czas na testowanie.

#520 mitm

mitm
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 marzec 2015 - 11:54

Z tego co zauważyłem to, żeby zacząć jechać po śladzie to trzeba być na jego trasie. Jeśli nie jesteśmy to prowadzi nas do początku lub najbliższego miejsca trasy.

Dodaj odpowiedź