Pogoda nie sprzyja do testów. Ale tak na sucho porównując do 105 to:
- za mało przycisków fizycznych, niby dotykowy ekran, ale prościej jadąc na bajku jednym przyciskiem w 105 włączyć/wyłączyć podświetlanie na stałe niż klikać po menu,
- nie dostrzegłem nigdzie możliwości zrobienia lapa, w 105 jeden przycisk i było,
- fajnie że można sparować z telefonem i odrzucać połączenia, oddzwaniać - (odbieranie natomiast mi nie działa, przycisk na ekranie nie funkcjonuje), czytanie powiadomień też działa dobrze, sterowania odtwarzaczem muzyki nie testowałem,
- mnóstwo parametrów które możemy wyświetlać na konfigurowalnych ekranach - max 8 parametrów na ekran,
- obsługuje nie tylko czujniki na ant+ ale i bluetooth - bluetooth-owych nie testowałem bo mam tylko ant-owe ze 105 i dołączone do 505,
- nawigowanie/rejestrowanie trasy zjada podobno 10% baterii na godzinę - nie testowałem jeszcze (pogoda),
- po podłączeniu nawigacji do kompa widziana jako dwa napędy, w jednym stystem (windows CE) z mapami, w drugim 100MB wolnego na zapisy treningów, jest GPX, fit i wewnętrzny BIN,
- jak na razie brak polskich map, więc nawigacji nie po testuję w najbliższym czasie,
Przydał by się jakiś konwerter, który pobierze mape/ czy wycinek mapy z openstreetmap.org i zapoda do mio, bo 505 ma wgrane i obsługuje mapy OSM a te są darmowe, tylko kij wie w jakim one są formacie,
W przygotowaniu podobno system 4.2, więc o ile nie uśmiercą produktu to jest szansa na poprawę błędów i nowe funkcje,
Zakup na pewno wart 699zł chociaż kij wie jak to będzie z gwarancją (1700 bym nie dał nawet za wersje z gwarancją),
Trochę można jeszcze poczytać na forum cyclogps.com