Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mio Cyclo

1162 odpowiedzi w tym temacie

#781 RobertoC13

RobertoC13
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 04 czerwiec 2016 - 00:56

Mozecie mi podpowiedzieć co mam zrobić by w Stravie Endomondo pokazywał prawidłowy czas Treningu ?

Mam Mio Cyclo 100 Ustawiłem czas  poprzez wybranie strefy czasowej wybrałem Berlin dodatkowo czas letni . Na urządzeniu pokazuje prawidłowa godzinę i datę .

Podłączam urządzenie do kompa odpalam cyclo agenta zasysa gpxa opis jest prawidłowy czyli data i godzina o której startowałem automatycznie wysyła te dane do stravy czy endomondo co sie okazuje trening w grupie startuje godzinę pozniej :D  

Ustawienia na Stronie Mio czas Polska + 1 GMT . Sciagam plik gpx o nazwie20160603171400   w pliku czas start 2016-06-03T16:14:00Z.

Co zrobic co ustawić zeby Godzina Startu i ta z urządzenia zgadzała sie w stravie i endomondo .  Opcja ściągania pliku gpx i edytowania mnie nie bawi bo treningów mam duzo. Kombinacje alpejskie odstawiam i juz mam dość. jesli gdzies jest rozwiązanie tego problemu to poproszę 

#782 damiannuumm

damiannuumm
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 04 czerwiec 2016 - 05:02

Wychodzą mi duże różnice pomiędzy STRAVĄ a MioShare. Przy 50km na liczniku w Stravie pokazuje 70 :/. Chyba ze jakos inaczej to można zniwelować. 

#783 Pan_Wonsik

Pan_Wonsik
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 04 czerwiec 2016 - 13:37

Wychodzą mi duże różnice pomiędzy STRAVĄ a MioShare. Przy 50km na liczniku w Stravie pokazuje 70 :/. Chyba ze jakos inaczej to można zniwelować. 

jaka wersja oprogramowania? korzystasz z czuników?

RobertoC13

korzystasz  z autopauzy?

#784 damiannuumm

damiannuumm
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 04 czerwiec 2016 - 17:57

jaka wersja oprogramowania? korzystasz z czuników?

RobertoC13

korzystasz  z autopauzy?

Korzystam z czujnika prędkości i kadencji oraz autopauzy. Wczoraj zaktualizowałem soft do 2.01 i jest lekki sukces na mio jest 20km a Strava pokazuje 18km ale Endomondo z telefonu pokazało również 18km czyli jest ok. Wprowadze jeszcze rozmiar koła ręcznie i zobaczę jakie wtedy będą efekty. Może wyeliminuje całkowice te różnice.

#785 Pan_Wonsik

Pan_Wonsik
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 04 czerwiec 2016 - 18:46

Korzystam z czujnika prędkości i kadencji oraz autopauzy. Wczoraj zaktualizowałem soft do 2.01 i jest lekki sukces na mio jest 20km a Strava pokazuje 18km ale Endomondo z telefonu pokazało również 18km czyli jest ok. Wprowadze jeszcze rozmiar koła ręcznie i zobaczę jakie wtedy będą efekty. Może wyeliminuje całkowice te różnice.

w poprzednich wersjach były jakieś głupoty, ja do zgrywania treningów używam programu yarexa. 

#786 damiannuumm

damiannuumm
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 04 czerwiec 2016 - 22:34

w poprzednich wersjach były jakieś głupoty, ja do zgrywania treningów używam programu yarexa. 

Jeśli można wiedzieć, to gdzie ten programik można znaleźć i jak wygląda jego obsługa? 

#787 Pan_Wonsik

Pan_Wonsik
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 07 czerwiec 2016 - 09:04

Jeśli można wiedzieć, to gdzie ten programik można znaleźć i jak wygląda jego obsługa? 

jest dostepny tutaj w temacie, przejrzyj wątek od początku najnowsza wersja to chyba była 04. 

Podłączasz urządzenie do pc, wskazujesz port w którym jest wybierasz opcje plik-pokaż treningi-klikasz na wybrany trening prawym przyciskiem myszy eksportuj tam podajesz nazwę i format pliku i tyle ;) 

#788 Gosc_marcino_*

Gosc_marcino_*
  • Gość

Napisano 08 czerwiec 2016 - 07:52

Musiałeś to mio kupić z jakiegoś "dziwnego" źródła ponieważ urządzenia an rynku Polskim od dawna mają soft 2.01.  Portale typu Strava / endomondo zawszę odległość po GPS wiec czy masz podłączony czujnik prędkości czy nie to odległość będzie po GPS. Jeżeli chcesz porównać zapisywanie odległości pomiędzy GPS a czujnikiem (to wpisz realny obwód koła, a nie liczbę z jakiejś tabelki) Obwód można zmierzyć następująco

Pierwszy sposób to, stawiamy rower na płaskiej i twardej powierzchni, zaznaczamy na oponie i na podłożu punkt a następie wykonujemy 1 obrót kołem w linii

#789 RobertoC13

RobertoC13
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 08 czerwiec 2016 - 07:57

Tak korzystam z autopauzy ale nie jest to problemem . Problemem jest strefa czasowa tylko i wyłącznie . Wyłączyłem czas letni i na stravie pokazuje czas prawidłowy to samo w endomondo . 

#790 placki

placki
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 08 czerwiec 2016 - 10:08

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem - dwa tygodnie temu dostałem nowe urządzenie w ramach wymiany gwarancyjnej i miało oryginalnie soft 1.01

Z ciekawostek - wgrałem od razu soft globalsat'a, po czym po dwóch-trzech jazdach wgrałem mio w wersji  2.01 "poklikałem" trochę i jednak zdecydowałem się wrócić do globalsat'a a po wgraniu zdziwiłem się, jak wyszło, że niektóre opcje przetrwały podwójne wgrywanie firmware'u

Musiałeś to mio kupić z jakiegoś "dziwnego" źródła ponieważ urządzenia an rynku Polskim od dawna mają soft 2.01.  

#791 henon

henon
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 08 czerwiec 2016 - 10:16

Tak korzystam z autopauzy ale nie jest to problemem . Problemem jest strefa czasowa tylko i wyłącznie . Wyłączyłem czas letni i na stravie pokazuje czas prawidłowy to samo w endomondo . 

Niestety z autopauzą  - jak jest włączona to nie paruje jazd grupowych na strawie - problem nadal nierozwiązany.

W garminach, działa to bez zarzutu. Jak popatrzę w plik .gps z mio to w momencie włączenia autopasy wstrzymuje czas, i kolejne ślady mają czas przyśpieszony o długość postoju. Czy jak się korzysta z programu Yarex-a to też to tak działa?

#792 Pan_Wonsik

Pan_Wonsik
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 08 czerwiec 2016 - 13:40

Niestety z autopauzą  - jak jest włączona to nie paruje jazd grupowych na strawie - problem nadal nierozwiązany.

W garminach, działa to bez zarzutu. Jak popatrzę w plik .gps z mio to w momencie włączenia autopasy wstrzymuje czas, i kolejne ślady mają czas przyśpieszony o długość postoju. Czy jak się korzysta z programu Yarex-a to też to tak działa?

tak, też nie działa to wina oprogramowania. Ja tam jeżdze bez autopauzy bo strava i tak wycina przerwy.

#793 seb123

seb123
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 09 czerwiec 2016 - 13:27

Hej.

Mam problem z oprogramowaniem GS-Sport Training Gym oraz Magellan Desktop PC Tool.

Po uruchomieniu wyskakuje błąd jak na obrazku:

https://zapodaj.net/...74f6b5.jpg.html

Błąd skryptu.

System Windows 10.

Czy wiecie o co w tym chodzi?

Pozdrawiam

#794 henon

henon
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 10 czerwiec 2016 - 09:20

tak, też nie działa to wina oprogramowania. Ja tam jeżdze bez autopauzy bo strava i tak wycina przerwy.

Ale wtedy w endo masz zaniżone i nie widzisz na bieżąco aktualnej średniej - niestety coś za coś.

Dlatego następnym razem kupię garmina - chyba że soft poprawią.

#795 Synu

Synu
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 12 czerwiec 2016 - 20:30

Witam kupiłem mio Cyclo 105 i mam go sparowanego z czujnikiem duotrap w Treku.

1. I jest taki problem ze podczas jazdy ze stałą prędkością pokazuje mi np:25 km/h i przeskakuje mi na 14 km/h, 25km/h, 14km/h i tak cały czas.

2. Do tego jak mam ustawić obwod kola, mam opony 700x23c a rozmiar w liczniku ustawiony jest na 28' i zawyza mi prędkość i km.
  • Synu lubi to

#796 Gosc_marcino_*

Gosc_marcino_*
  • Gość

Napisano 13 czerwiec 2016 - 14:20

Witam kupiłem mio Cyclo 105 i mam go sparowanego z czujnikiem duotrap w Treku.

1. I jest taki problem ze podczas jazdy ze stałą prędkością pokazuje mi np:25 km/h i przeskakuje mi na 14 km/h, 25km/h, 14km/h i tak cały czas.

2. Do tego jak mam ustawić obwod kola, mam opony 700x23c a rozmiar w liczniku ustawiony jest na 28' i zawyza mi prędkość i km.

Dla idealnego pomiaru można wpisać obwód "ręczenie"

1. można skorzystać z obwodu który jest podawany w tabelkach (w Twoim przypadku 2096 mm)

2. albo dla 100% dokładności zmierzyć obwód osobiście (wtedy mamy pewność) ponieważ pyrzykładowo ciśnienie w oponach wpływa na odwód

Wchodzisz w ustawienie i tak wybierałeś rozmiar 28 to wybierasz opcje niestandardowa i wpisujesz wymiar w mm

#797 Synu

Synu
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 13 czerwiec 2016 - 18:51

Dzięki wielkie :) a co do tego skakania prędkości to się dowiedziałem że może to być spowodowane słaba bateria w duotrap

#798 Nurek_

Nurek_
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 14 czerwiec 2016 - 21:23

Hej.

Mam problem z oprogramowaniem GS-Sport Training Gym oraz Magellan Desktop PC Tool.

Po uruchomieniu wyskakuje błąd jak na obrazku:

https://zapodaj.net/...74f6b5.jpg.html

Błąd skryptu.

System Windows 10.

Czy wiecie o co w tym chodzi?

Pozdrawiam

Też mam tak błąd, pomaga przełączeniem mapy na OpenStreet Map. Prawdopodobnie skrypt pobierający mapy z googla jest skopany.

#799 Drake29a

Drake29a
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 15 czerwiec 2016 - 08:31

U mnie na mio cyclo jest kilka problemów (Cyclo 505HC):

1. gdy robie upload trasy do Endomondo to trening jest oznaczony jako "w trakcie" dopiero po czasie zmienia się to.

2. Mio czasami zlicza kroki podczas jazdy na rowerze

3. Kalorie w MIo mają bardzo duży rozjazd ze stravą i endo ten sam kurs ma odpowiednio 1327, 2664, 3012 kcal w mio/stravie/endo, w każdym z nich mam podaną realną wagę. W przypadku korzystania z Garmina nie było aż takich rozjazdów

4. Mio nie pokazuje mi stref tętna mimo że teoretycznie są one ustawione w urządzeniu, i na ekranie treningu dodałem sobie pole ze strefami.

5. Jeśli Mio zgubi trasę (np zjadę w zły zakręt) to czasami pojawia się komunikat że nie udało się ponownie nawiązać połączenia i jedyna opcja to zakończyć nawigację i wyznaczyć trasę od nowa.

Jeśli ktoś z was zna rozwiązania niektórych z tych problemów to będę wdzięczny za pomoc.

#800 kopytkoikolpak

kopytkoikolpak
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 16 czerwiec 2016 - 08:49

U mnie na mio cyclo jest kilka problemów (Cyclo 505HC):

1. gdy robie upload trasy do Endomondo to trening jest oznaczony jako "w trakcie" dopiero po czasie zmienia się to.

2. Mio czasami zlicza kroki podczas jazdy na rowerze

3. Kalorie w MIo mają bardzo duży rozjazd ze stravą i endo ten sam kurs ma odpowiednio 1327, 2664, 3012 kcal w mio/stravie/endo, w każdym z nich mam podaną realną wagę. W przypadku korzystania z Garmina nie było aż takich rozjazdów

4. Mio nie pokazuje mi stref tętna mimo że teoretycznie są one ustawione w urządzeniu, i na ekranie treningu dodałem sobie pole ze strefami.

5. Jeśli Mio zgubi trasę (np zjadę w zły zakręt) to czasami pojawia się komunikat że nie udało się ponownie nawiązać połączenia i jedyna opcja to zakończyć nawigację i wyznaczyć trasę od nowa.

Jeśli ktoś z was zna rozwiązania niektórych z tych problemów to będę wdzięczny za pomoc.

masz strasznie "namieszane" w swojej 505. Proponuję zaktualizować urządzenie do najnowszej wersji oprogramowiania 4.5 (ostatnią aktualizację u siebie robiłem kilka dni temu)

Żeby zrobić aktualizację softu najpierw chyba trzeba zaktualizować cyclo agenta

P.S załóż sobie konto na stravie ( będziesz miał segmenty strava live i mase innych funkcji)

Dodaj odpowiedź