Mio Cyclo
Napisano 01 sierpień 2017 - 04:59
Zaktualizowałem (za namową programu) Mio CycloAgenta do nowej wersji 2.2.xxxxxx i wszystkie troski i zmartwienia poszły w piz....
Den wspaniały program nie uruchamia się. Może i dobrze, bo zawsze był ch-wy.
Po ostatniej aktualizacji urządzenia (nie CycloAgenta) 205 nie chciało się połączyć z czujnikiem kadencji i pulsu. Okazało się, że brakowało w systemie malej biblioteki - ANT_LIB2.dll.
Jak ktoś nie może połączyć nawigacji 205 z czujnikami kadencji i pulsu z powodu jej braku, to służę pomocą (plikiem).
Napisano 01 sierpień 2017 - 07:17
Może ktoś się skusi: do 3 sierpnia na iBood dostępne są urządzenia MIO między innymi Navman Bike 1000+ z uchwytem wysięgnikowym za 469,95 PLN (przesyłka darmowa), wersja bez uchwytu (ale ze standardowym gniazdem w komplecie) nieco tańsza, bo 429,95 PLN (ciekawe, że nie 469,99/429,99 )
Ze specyfikacji wynika, że mapy OpenStreetMaps obejmujące obszar 23 krajów EU, może PL się załapało - ale sugeruję zadać pytanie serwisowi MiTAC.
Minus: brak obsługi ANT (specyfikacja) - wbrew temu co napisali na iBood, właśnie ANT+ i wysokościomierza barometrycznego nie ma.
Instrukcja PDF (eng).
Ps. To MIO Cyclo 200 - Mio, Navman, Magellan to MiTAC.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 01 sierpień 2017 - 19:00
Chodzi o "pauze" która po zagraniu pliku do stravy nie notuje przerwy czasowej i na stravie mój ślad wszystkich wyprzedza. ktoś rozgryzl ten problem?
urządzenie: 105 na GS
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Napisano 03 sierpień 2017 - 09:19
Prędkość podczas jazdy co jakiś czas spada poniżej rzeczywistej np jadę 30, spada do 20 i po chwili znowu wraca na 30. Jest to również widoczne po zgraniu treningu w mioshare.
Wymieniłem baterię, próbowałem różnych odległości do magnesów i niestety bez zmian. Druga sprawa czujnik kadencji po ostatnim treningu podaje na mioshare i stravie max 240 rpm czyli kompletne bzdury.
Ktoś się spotkał z takimi problemami i wie jak je rozwiązać?
Napisano 03 sierpień 2017 - 09:36
Mam to samo. Mniej więcej co 30 sekund prędkość spada przykładowo z 30 do 20, po paru sekundach mam 25 i po paru sekundach mam rzeczywistą prędkość 30. Też próbowałem różnych kombinacji, bez efektu.
Wysłałem licznik do serwisu, wymienili na nowy i dalej jest to samo. Z tym, że doszedł problem z wysokością i nachyleniem, bo średnio co drugi trening pokazuje mi nieprawdziwe dane, np. wysokość -60, albo nachylenie 50%.
Teraz mam ponad miesiąc urlopu, jeżdżę często, więc nie wysyłam znowu na serwis, bo przynajmniej zapisuje mi trasy i mogę wrzucać na Strave. A Strava oblicza sobie trasę po swojemu, więc wszystko chyba jest ok. Chociaż zawsze mam na Stravie dystans krótszy o 1-7 km w porównaniu z licznikiem. Przykładowo wg licznika przejechałem 144 km, a na Stravie mam 138 km.
Gdybym wiedział, że tak to będzie działało, to pożyczyłbym drugie tyle i kupił Garmina.
Napisano 03 sierpień 2017 - 09:47
Jaki masz firmware urządzenia? 2.0.1?
Podobno jest jakieś nowszy 2.0.2 dostępny nieoficjalnie ale nie wiem czy naprawia ten problem
Chciałem wgrać firmware Global Sat ale z kolei nowe oprogramowanie magellan jest identyczne jak od mio i chyba nie ma możliwości wgrania tego pliku ręcznie
Chyba, że ktoś ma stary soft magellan pc tool i się podzieli?
Napisano 03 sierpień 2017 - 10:53
Na stronie MIO najlepiej to zrobić, serwis->zgłoś naprawę
http://service.mio.c.../MainFrame.aspx
Wypełniasz dane, opis usterki i wybierasz dzień w którym chcesz żeby przyjechał kurier. Potem przychodzi e-mail, drukujesz list przewozowy, pakujesz licznik i czekasz na kuriera.
Licznik wrócił do mnie po około 11-12 dniach, także trochę to trwało.
Napisano 28 sierpień 2017 - 22:19
Mam problem z cyclo 105 HC podobny miał kolega w tym wątku chyba w 2014 roku.
Prędkość podczas jazdy co jakiś czas spada poniżej rzeczywistej np jadę 30, spada do 20 i po chwili znowu wraca na 30. Jest to również widoczne po zgraniu treningu w mioshare.
Wymieniłem baterię, próbowałem różnych odległości do magnesów i niestety bez zmian. Druga sprawa czujnik kadencji po ostatnim treningu podaje na mioshare i stravie max 240 rpm czyli kompletne bzdury.
Ktoś się spotkał z takimi problemami i wie jak je rozwiązać?
U mnie pomogła wymiana magnesu na ten od liczników Sigmy. Problem zniknął jak ręką odjął
Napisano 04 wrzesień 2017 - 20:40
@Massive Jeśli chodzi o wskazanie takie jak temperatura to sam jestem ciekawy jak można sprawdzić po wgraniu treningu na strave/endo
Urządzenie posiada "trochę" więcej parametrów aniżeli pokazuje to Mio Share.
Funkcje Mio Cyclo 315 HC
1) Kadencja
a) Kadencja
B) Maksymalna kadencja
c) Średnia kadencja
2) Ogólne
a) Bateria
B) Czas aktywności
c) Czas do nast. Skrętu
d) Czas treningu
e) Godzina przybycia
f) Instrukcje dot. Nawigacji