Pirx, dziekuje za wyjasnienia.
Uzywam od 2 dni i urządzenie jest ok, ale program do obsługi na maku doprowadza mnie do łez i szału. Trzeba przeprosic sie z windowsem do sciagania danych.
Posted 30 March 2014 - 18:19
Probowałem sciagac do Mioshare przez Safari, sciagał tylko fragment zapisu sladu gps, ale podawał dobry całkowity dystans i czas.
Na windowsie pod IE sciaga dobrze, ale już mam ten program jarex'a i to chyba najlepsze rozwiazanie.
Własnie przed momentem skasowałem dzisiajszą jazde, probując po raz setny sciagnąć dane :-)
Posted 30 March 2014 - 18:23
ehlo,
Ja mam podobny problem z MioShare. ;-) Problem zgłosiłem do supportu:
Uprzejmie informuję, że po opisaniu Państwa problemu, otrzymaliśmy odpowiedź od zespołu technicznego po stronie producenta, informującą o tym, że trwają prace mające na celu usunięcie zaistniałych niedogodności, mających związek z nieprawidłowym przesyłaniem danych za pośrednictwem Mac OS.
A działa Ci dziś dobrze MioShare z IE pod Windows?
--
Marcin Trzaska
Posted 30 March 2014 - 20:55
A tak jako użytkownicy tego licznika, godny polecenia jest Mio 105?
Znalazłem coś takiego i się zastanawiam czy warto
http://allegro.pl/na...4092167907.html
Posted 30 March 2014 - 21:13
ehlo,
Cena całkiem niezła. Też u nich kupowałem. ;-) Ja jestem zadowolony z tego licznika. Zbierałem na Garmina 500 (915 zł), ale trafiła się okazja i kupiłem Mio. Bateria trzyma nieźle, możliwość sprofilowania ekranów no i czujniki w cenie. Problematyczna jest sprawa zgrywania treningów - MioShare, ale jest program @yarex'a i Magellan. W przyszłym roku zastanowię się nad 305/505 ;-) na drugi rower w celach bardziej turystycznych. ;-)
--
Marcin Trzaska
Posted 30 March 2014 - 23:11
@Macko myślę, że w cenie do 500zł nie znajdziesz nic lepszego to praktycznie jest garmin 500. Na minus na pewno strona MioShare ale tak jak zostało napisane w tym temacie program użytkownika yarex + Strava/Endo/cokolwiek sprawdza się bardzo dobrze. Koledzy mają problem z dystansem na czujniku prędkości ja tego nie mam, więc nie wiem od czego to zależy. Na minus jeszcze 2 lata gwarancji u Garmina masz 3. Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz dopłacić 2 razy tyle do garmina.
Posted 30 March 2014 - 23:14
@Macko myślę, że w cenie do 500zł nie znajdziesz nic lepszego to praktycznie jest garmin 500. Na minus na pewno strona MioShare ale tak jak zostało napisane w tym temacie program użytkownika yarex + Strava/Endo/cokolwiek sprawdza się bardzo dobrze. Koledzy mają problem z dystansem na czujniku prędkości ja tego nie mam, więc nie wiem od czego to zależy. Na minus jeszcze 2 lata gwarancji u Garmina masz 3. Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz dopłacić 2 razy tyle do garmina.
Tak jak pisałem, Tajwański soft z GloboSat rozwiązuje problem czujnika prędkości/dystatnsu. Przynajmniej u mnie i u kolegi. Ja polecam.
Posted 31 March 2014 - 12:45
Ale jak je załadować? Na stronie, którą podałeś jest plik*.ghx, tyle że sam się nie załaduje. Próbowałem zmienić nazwę tego pliku i załadować za pomocą loadera od wersji angielskiej, ale nie dał się nabrać i uzyskałem wersję angielską jaka była poprzednio...
Soft od Magellana ma swój loader i po załadowaniu oprogramowania do urządzenia ekran startowy zmienia się na Magellan Cyclo, a tu powinien na bodajże gssport gb-580.
Posted 31 March 2014 - 13:10
Ale jak je załadować? Na stronie, którą podałeś jest plik*.ghx, tyle że sam się nie załaduje. Próbowałem zmienić nazwę tego pliku i załadować za pomocą loadera od wersji angielskiej, ale nie dał się nabrać i uzyskałem wersję angielską jaka była poprzednio...
Soft od Magellana ma swój loader i po załadowaniu oprogramowania do urządzenia ekran startowy zmienia się na Magellan Cyclo, a tu powinien na bodajże gssport gb-580.
Magellanem wgrałem Później obsługuje się to tak samo, tylko że już Trainerem z GLOBO.
--
GHX'a Mio'em nie wgrasz, bo on kłamie, że używa tgo GHX'a. Tak naprawdę firmware ma "zaszyty" w
EXE'cu.
Posted 31 March 2014 - 16:47
Atomek, to działa
Co prawda menu różni się dość istotnie od oryginalnego Mio, ale chyba jest fajniejsze, jakby więcej możliwości. Pojawiła się możliwość wgrania waypointów, ale po przesłaniu kilkunastu rekordów wywala jakiś błąd... Aha, programem yarex-a zgrywałem treningi do tcx, tymczasem oprogramowanie gb-580 ich nie wczytuje. Importuje formaty kml, nmea, gps, csv, txt i fit. Poczytam oryginalna instrukcję, może się czegoś więcej dowiem.
Aha, co ciekawe, pokazuje cały czas właściwa godzinę i datę, pomimo tego, że nie byłem z nim na zewnątrz. No i czcionki wydają się być nieco inne, jakby bardziej czytelne, szczególnie na ekranach z dużą ilością pól.
Nie można regulować kontrastu wyświetlacza. Można zapisywać (przynajmniej jest menu "Save Waypoint") waypointy, tworzyć trasy (Create New Route) i nawigować po zapisanej trasie. Nie można zmienić formatu daty (wisi mi to, bo jest rrrr-mm-dd). Można wpisać obwód koła w mm dla 5-ciu różnych rowerów.
Jest jeszcze menu "Follow Bearing", nie wiem do czego służące, wyświetla kompas i napis BEAR z numerem oraz yes/no i drugie "Set Guiding", też nie wiem do czego. Zawiera dwa pola do ustawień: Switch Distance (25m, 50m, 100m, 200m, 300m, 500m) oraz "Auto Jump" on/off.
Ktoś się domyśla?
Posted 31 March 2014 - 17:03
Atomek, to działa
Co prawda menu różni się dość istotnie od oryginalnego Mio, ale chyba jest fajniejsze, jakby więcej mozliwości. Pojawiła sie możliwość wgrania waypointów, ale po przesłaniu kilkunastu rekordów wywala jakiś błąd... Aha, programem yarex-a zgrywałem treningi do tcx, tymczasem oprogramowanie gb-580 ich nie wczytuje. Importuje formaty kml, nmea, gps, csv, txt i fit. Poczytam oryginalna instrukcję, może się czegoś więcej dowiem.
Jak się yarex'owi będzie chciało to zrobi konwerter do formatów a i eksport do tychże, choć na necie na bank jest coś tcx->kml.
Co do oryginalnego Mio, to wg mnie ten GlobalSat jest bardziej oryginalny (made in Taiwan ).
A... uczulam na autopauzę, trochę inaczej się zatrzymuje trening po autopauzie, chyba nawet bardziej intuicyjnie (tym przyciskiem obok start|stop... chyba 'lap' się nazywa)
Bardzo dobry manual: http://www.globalsat...ct_cnt_folder=8
Posted 31 March 2014 - 18:18
ehlo,
Ruszyłem pupę i podszedłem do córki laptopa (z Windows) i wgrałem to cudeńko. Zaciekawiła mnie funkcja NAVIGATION. Stworzyłem testową trasę w Globo, wgrałem, pokazało OK i w programie i na Mio, ale trasy nie ma. Może trzeba doczytać.
Przydatna jest opcja wielu rowerów - odpada konieczność zmiany ustawień. Jak na razie duży PLUS dla tego firmware. Jeżeli jeszcze okaże się, że prawidłowo zlicza dystans to dla @atomek DUŻE piwo za swoje odkrycie ;-). Jak będziesz we Wro to masz u mnie dużą, zimną, czeską Holbę. :-)
--
Marcin Trzaska
Posted 31 March 2014 - 18:19
ehlo,
Ruszyłem pupę i podszedłem do córki laptopa (z Windows) i wgrałem to cudeńko. Zaciekawiła mnie funkcja NAVIGATION. Stworzyłem testową trasę w Globo, wgrałem, pokazało OK i w programie i na Mio, ale trasy nie ma. Może trzeba doczytać.
Przydatna jest opcja wielu rowerów - odpada konieczność zmiany ustawień. Jak na razie duży PLUS dla tego firmware. Jeżeli jeszcze okaże się, że prawidłowo zlicza dystans to dla @atomek DUŻE piwo za swoje odkrycie ;-). Jak będziesz we Wro to masz u mnie dużą, zimną, czeską Holbę. :-)
To dziś pod nasypem?
Posted 31 March 2014 - 18:36
ehlo,
Hahahaha. :-) Dziś odpada - sam z córką siedzę. :-) Ale co się odwlecze... :-) Piątek/sobota?
Bawię się tym nowym FW. Jakby udało się z tym nawigowaniem to już zupełnie jak Garmin 500. ;-)
A tu taka niespodzianka, że ja z Wrocławia. Huby konkretniej.
A co do piwa, to niestety z pewnych względów niestety jestem nieosiągalny w najbliższym czasie. Ale w Sobótce może będę