smary rowerowe
Started By
Gosc_dablo1_*
, 23 lis 2007 20:51
111 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 listopad 2007 - 21:37
Przypomniałem sobie także o gwintach korby, czyli tam gdzie przykręca się pedały, zabezpieczy to je przed dostawaniem się pyłu z jezdni i nic nie będzie trzeszczało, do tego celu może być użyty nawet najtańszy smar http://www.allegro.p...r_rowerowy.html
Gosc_Klaudiusz_*
Napisano 24 listopad 2007 - 09:42
Ogolnie ze smarowaniem gwintow nalezy uwazac, bo zaleznie od wykonania niektore polaczenia maja tendencje do odkrecania sie (czesto tak jest przy kwadratach - sruby do korb) Wtedy lepiej uzyc tasmy teflonowej, a najlepiej odpowiedniego specyfiku do blokowania polaczen - takie "kleje" dzialaja jednoczesnie przeciwzapieczeniowo i zapobiegaja luzowaniu sie.
Gosc_Klaudiusz_*
Napisano 24 listopad 2007 - 11:01
Przy dobraniu odpowiedniego specyfiku do rozmiaru sruby, dobrych kluczach ( ludzie nagminnie uzywaja przy dobrych srubach imbusow za 3,5zl kpl co jest zabojstwem, o aluminiowych srubach nie wspominam) Cecha sruby tez jest nie bez znaczenia, mysle dla niewprawionych mechanikow sruby 8.8 to odpowiedni margines bezpieczenstwa.
Napisano 24 listopad 2007 - 11:24
W moim przypadku wina raczej nie była niebieskiego kleju do gwintów, ale śmiesznie płytkiego gniazda na imbus, co w wyniku zastosowania kleju uniemożliwiło odkręcenie, przedni hamulec zdjąłem z amora bo akurat tam kleju było bardzo nie wiele.
W przypadku nowych technologii, a takie pewnie będzie miał w swojej szosie dablo1, lepiej nie ryzykować zabawy z klejem ponieważ, po dobrym dokręceniu nic nie powinno się luzować.
W przypadku nowych technologii, a takie pewnie będzie miał w swojej szosie dablo1, lepiej nie ryzykować zabawy z klejem ponieważ, po dobrym dokręceniu nic nie powinno się luzować.
Gosc_dablo1_*
Napisano 24 listopad 2007 - 21:07
ja zakupiłem ramkę carbonową i ten czerwony smar jest niby do przesmarowania elementów na łączeniach częsci aluminiowych z carbonowymi np:posmarowanie ramy w miejscu gdzie będzie aluminiowa obejma do przedniej przerzutki no itp.czy to faktycznie możliwe czy właśnie do tego rodzaju połączeń faktycznie występują jakieś specyfiki tak jak ten dołączony do mojej ramki???????
Napisano 24 listopad 2007 - 21:57
http://www.allegro.p...r_dura_ace.html
Zapomniałem dodać link do pierwszego posta jaki napisałem w twoim temacie.
Smar do piast i sterów.
Zapomniałem dodać link do pierwszego posta jaki napisałem w twoim temacie.
Smar do piast i sterów.
Napisano 25 listopad 2007 - 10:42
moze byc stosowany niemal wszedzie oprocz polaczen karbon/alu, linki/pancerze.
DA jest dosc gesty i taki hmm kleisty i dzieki temu moim zdaniem jest lepszy od rzadszego łt itp.
na serwisie uzywam czegos podobnego do łt, do jakis zwyklych padaczek nadaje sie jak najbardziej ;-)
DA jest dosc gesty i taki hmm kleisty i dzieki temu moim zdaniem jest lepszy od rzadszego łt itp.
na serwisie uzywam czegos podobnego do łt, do jakis zwyklych padaczek nadaje sie jak najbardziej ;-)
Napisano 25 listopad 2007 - 12:00
dablo1 przecież sam napisałeś że ten czerwony smar służy do posmarowania miejsc łączących alu i karbon, więc do tego celu jest to dobry smar, a czy nadaję się do innych rzeczy to już nie wiadomo, ale przypuszczam ze do sterów też jest odpowiedni, ale to tylko przypuszczenia...
Napisano 25 listopad 2007 - 12:23
Masz chyba ramę ridleya? Najrozsądniej będzie jak napiszesz do producenta maila i spytasz się czy można używać tego smaru np. do sterów, itp.
Teoretyzując ramę masz karbonową, a stery alu(karbon/stal/tytan), więc nie widzę przeszkód aby zastosować czerwony smar, w łączeniu alu-carbon jakie wystąpiłoby w przypadku sterów, jednak stery to element ruchomy, a obejma przymocowana do ramy nie, ale wątpię aby smar miał tak silne właściwości klejące, aby utrudniać pracę sterów, przecież to smar a nie klej :-P
Teoretyzując ramę masz karbonową, a stery alu(karbon/stal/tytan), więc nie widzę przeszkód aby zastosować czerwony smar, w łączeniu alu-carbon jakie wystąpiłoby w przypadku sterów, jednak stery to element ruchomy, a obejma przymocowana do ramy nie, ale wątpię aby smar miał tak silne właściwości klejące, aby utrudniać pracę sterów, przecież to smar a nie klej :-P
Dodaj odpowiedź