Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chińskie ramy karbonowe

1587 odpowiedzi w tym temacie

#641 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 27 wrzesień 2011 - 16:00

Bartosz napisał/a:
marceln napisał/a:
Widziałeś kiedyś jak wygląda produkcja torebki Louis Vuitton? Miałeś w ogóle oryginał w ręce? ;) Nie zabieraj głosu na temat, na który nie masz pojęcia ;)

Nie widziałem, nie zamierzam widzieć i mam to po prostu gdzieś, ale wiem jedno, mianowicie że koszt tej że torebki nie ma nic wspólnego z jej kosztem produkcji, a jedynie z jej wartością symboliczną, wymienną, rynkową czy jak to chcesz nazwać, ale skoro sądzisz inaczej to widocznie ty nie masz o tym pojęcia...

Proponuję wziąć w łapki książkę do ekonomii i poczytać dział pt. "wycena produktu - co kształtuje cenę produktu". Ten kto myśli, że cena=koszty produkcji (tylko) ten jest w błędzie. O ile wartości mierzalne ujęte w końcowej cenie są oczywiste, lecz to te niemierzalne wartości czy cechy już nie. A niestety często i gęsto to co niemierzalne ma większy wpływ na końcową cenę, niż to co realnie wpływa na kalkulację kosztów. Przykładów podawać nie będę, bo jak widać są tacy co myślą inaczej i nic nie jest w stanie ich przekonać, nawet fachowa literatura.

Toż to już Marks ponad 150 lat temu zdawał sobie z tego sprawę, mimo że chińczycy wtedy nawet nie wiedzieli co to kapitalizm a karbon nie istniał :mrgreen: (Także nie trzeba znać najnowszych osiągnięć ekonomii aby o tym wiedzieć) W Kapitale pisał o tym, iż wartość wymienna nie przekłada się na rzeczywistą (według niego rzeczywistą), a więc na wartość produkcji (ilość pracy jaką wkłada się w produkcję przedmiotu, koszty itp.), czyli owe wartości mierzalne. Także jak widać niektórzy są 150lat do tyłu z wiedzą :mrgreen: i wciąż żyją w świadomości 19nasto, czy nawet 18nastwoiecznej ;)

A dla niedowiarków nawet znalazłem w necie, rozdział fetyszyzm towarowy:

http://www.marxists....al/01.htm#D1R14

#642 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 27 wrzesień 2011 - 18:19

Witac zainteresowanie jest pomimo przebitki cenowej :D

http://allegro.pl/ra...1820147752.html

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#643 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 27 wrzesień 2011 - 19:29

Może to oryginał ludzie są naprawdę ciemni szkoda gadać ;-)

#644 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 27 wrzesień 2011 - 20:18

Witac zainteresowanie jest pomimo przebitki cenowej :D

http://allegro.pl/ra...1820147752.html

Ale oszustwo, no ładnie. Ja bym to zgłosił do allegro. U chinczyka wiadomo że sie kupuje podróbę, a tu nic o tym nie jest napisane, pewnie ktos myślał że trafił super okazje od gościa co się nie zna. Ale w sumie jak ktoś nie myśli i nie potrafi sie upewnić to jego strata, na głupotę nie ma rady...

#645 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 wrzesień 2011 - 20:57

No nie do końca oszustwo, masz gdzieś w aukcji napisane że to jest rama Pinarello ? Nie :)
pzdr

#646 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 28 wrzesień 2011 - 00:53

No nie do końca oszustwo, masz gdzieś w aukcji napisane że to jest rama Pinarello ? Nie :)

Mam - na ramie ;-)

#647 RafalK

RafalK
  • Użytkownik
  • 457 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 wrzesień 2011 - 07:28

Bartosz, Niestety napis na ramie jest pokazany w formie zdjęcia poglądowego sprzedawanego towaru. W tytule i opisie nic nie ma o firmie pinarello. Zasada jest prosta, wystawia się przedmiot z ogólnym opisem, jak jesteś dociekliwy to dopytasz sprzedającego o szczegóły, a jak nie......to żyjesz w błogiej nieświadomości, do pierwszej ustawki.

#648 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 29 wrzesień 2011 - 13:01

Jelitek nie chcę robić jakiejś antyreklamy. W każdym razie nie są to rowery szczególnie popularne w Polsce, co więcej nie sądzę, żeby chociaż jeden był w naszym kraju, więc to chyba nie takie istotne jaka to marka. Ale jak przeglądałem inne mniej znane włoskie marki to wydaje mi się, że to bardzo popularna praktyka.

#649 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 29 wrzesień 2011 - 18:10

Dołączona grafika
http://www.alibaba.c...road_frame.html

Nie wiem czy była, bo nie czytam tych Waszych kłótni, nieoryginalna odpowiedź na ramy aero markowych producentów.

#650 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 29 wrzesień 2011 - 18:14

Była - na 41 stronie. Fajna , ciekawe jak będzie wyglądała z mostkiem.

#651 mazaki

mazaki
  • Użytkownik
  • 392 postów
  • Skądbełchatów

Napisano 30 wrzesień 2011 - 07:40

Generalnie znam kilka osób które jezdza na chinskim karbonie i nie maja powodów do narzekań , jeden z moich znajomych wazy okolo 86 kg jest dobrze zbudowany , podnosi ciezary a rower traktuje jako jeden ze sportów które uprawia , nie sciga sie co prawda ale tygodniowo kreci okolo 200km , rama wytrzymuje jego ciezar bez zadnych trudnosci , ma ja okolo 1,5 roku i wciaz jest git . złozył rowerek na chinskim karbonie za naprawde dobre pieniązki , zauwazyłem tylko że trzeba brac od naprawde dobrych sprzedawców , bo róznice sa nawet do 100usd na ramie , widziałem raz rame tansza od sredniej ceny na ebayu i wiecie co wygladała jak by ja malowali sprayem HEHEHE dramat pzdr all

#652 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 30 wrzesień 2011 - 13:13

E, jak Chińczycy już nawet w kosmos latają, to o ich ramy nie ma się co obawiać ;)

http://wyborcza.pl/1...kosmicznej.html

A tak apropo, to do czego to doszło :shock:

#653 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 postów
  • SkądTczew

Napisano 08 październik 2011 - 09:44

Z tego co widzę to w Tour of Pekin Chińczycy jadą na ramach Look'a.

#654 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Napisano 08 październik 2011 - 11:00

Moja ramka made in China własnie wczoraj przejechala 30tys km od lutego 2009 i caly czas jestem zadowolony, wiec moge ja polecic z własnego doświadczenia.

jubileuszowa fotka :-)
https://picasaweb.go...789563931572466

#655 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 08 październik 2011 - 11:57

Chinczyk jak chce to potrafi rowniez korzystam z komponentow jak narazie jestem zadowolony poztywnie :lol:

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#656 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 08 październik 2011 - 20:35

wątpię, żeby na jakiejkolwiek polskiej uczelni na wydziałach mechanicznych czy takich co mają laboratoria do badań stat.-wytrz. była aparatura ukierunkowana na łapanie i gięcie ram rowerowych ;) Z całym szacunkiem dla tychże uczelni. Chyba, że jest jakiś kierunek związany z tym.

Centrum nanotechnologi oraz wydział inżynierii materiałowej na AGH - dam sobie rękę uciąć, że dokonali by pomiaru lepiej niż ktokolwiek!

Wracając całkiem do tematu - pomiaru można dokonać bardzo prostymi narzędziami - jednak wyniki trzeba do czegoś odnieść - jak zawsze. Więc należy dokonać testu porównawczego chińskiej 'dogmy' z oryginalną 'włoską' dogmą. Co można także uczynić w teście porównawczym dla każdej innej pary ram.

#657 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 09 październik 2011 - 01:39

My tu gadu gadu, a tak na prawdę wiadomo że i tak nikt takiego testu nie wykona. No ale, pogadać zawsze można ;)

Zresztą pominę już fakt, że na jakość ramy wpływa więcej niepoliczalnych "parametrów" niż pomiar sztywności, choć wiadomo, że fajnie było by wiedzieć jaka jest różnica.

#658 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 13 październik 2011 - 19:50

Chińska przełajówka Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#659 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 13 październik 2011 - 20:46

Ładna :-]

#660 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 13 październik 2011 - 21:09

Po co przerzutka z przodu, skoro jest tam tylko blat...

Dodaj odpowiedź