Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chińskie ramy karbonowe

1587 odpowiedzi w tym temacie

#701 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 31 październik 2011 - 12:10

http://allegro.pl/rama-szosowa-pinarello-dogma-i1887611230.html :D

Cytat z linka:
Strona przedmiotu została usunięta przez pracownika Allegro

Z opisu aukcji wnioskuję, że mogło to być kolejne chinarello.

do gościa kilka osób pisało maile ze to podróba, ja mu napisałem że szuka frajera;)

#702 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 31 październik 2011 - 14:20

Po za tym produkcja carbonu wiąże się z robieniem skomplikowanych drogich form które kosztują kupę kasy. Popatrz jaka rama jest duża i jakiej wielkości jest forma której nie robi się ręcznie tylko CNC. Robienie takich form zajmuje czasami nie godziny, a całe dni !

Nie wiem jak ramy z chin, ale np trek w swojej fabryce ram Madone robi je w kilku częściach a następnie te części klei - można cały proces obejrzeć na youtubie. Przypuszczam, że chinczycy robią podobnie. Także koszt form nie jest taki wysoki, jak np. w przypadku form do wtrysku tworzyw sztucznych - np do obudów telefonów. Takie formy mogą kosztować i ponad 1mln zł. Gorsze jest to, że produkcji takich ram nie da się w żaden sposób zautomatyzować, no i materiały też swoje kosztują.

#703 zawadkaj

zawadkaj
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 31 październik 2011 - 14:34

Natus,jeżeli piszesz że forma do produkcji obudowy telefonu na wtryskarce kosztuje 1mln,to znaczy że nigdy nie zetknąłeś się z produkcją takich form.Taka forma jest bardzo prosta.Piszę to mając kilkuletnie doświadczenie w konstrukcji iprodukcji form do urządzeń medycznych.Pozdrawiam!

#704 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 październik 2011 - 15:12

natus a to ze rama składa sie z kilku częsci i co za tym idzie kilku foremników to jest tańsza niż coś zrobione w jednym foremniku ?
nie wydaje mi się. co najwyzej porównywalny bedzie koszt zrobienia foremników ale materiału pójdzie na kilka form więcej.
koszt jednej godziny pracy obrabiarki CNC na moim wydziale wynosi ok 50 zł.... bez kosztów materiału. zrobie formy do roweru to jest kilka dni jak nawet nie tygodnia pracy takiej maszyny 24 godz na dobę. włókno węglowe jest raczej wszedzie takie same ( nie chodzi tu o TEX ale o jego jakość ) można oszczędzić na żywicy jedynie, ale nie wiem czy chińczycy też nie robią z prepregów.
wydaje mi się ze niższa cena tych ram spowodowana jest gorszą technologią wykonania, mniejszej ilości godzin poświęconych na badania i testy no i oczywiście stawką godzinową dla pana Zenka który to lepi.

www.facebook.com/strato.bike

gallery_2798_164_47484.jpg

#705 misiek

misiek
  • Użytkownik
  • 73 postów
  • SkądRz

Napisano 31 październik 2011 - 15:14

http://allegro.pl/rama-szosowa-pinarello-dogma-i1887611230.html :D

Cytat z linka:
Strona przedmiotu została usunięta przez pracownika Allegro

Z opisu aukcji wnioskuję, że mogło to być kolejne chinarello.

http://i41.tinypic.com/35clvd2.png :)

#706 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 31 październik 2011 - 15:58

włókno węglowe jest raczej wszedzie takie same ( nie chodzi tu o TEX ale o jego jakość )

Wlasnie o to chodzi, ze w budowie ram stosowane sa roznego rodzaju wlokna.

#707 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 31 październik 2011 - 17:08

[quote]Natus,jeżeli piszesz że forma do produkcji obudowy telefonu na wtryskarce kosztuje 1mln,to znaczy że nigdy nie zetknąłeś się z produkcją takich form.Taka forma jest bardzo prosta.Piszę to mając kilkuletnie doświadczenie w konstrukcji iprodukcji form do urządzeń medycznych.Pozdrawiam![/quote]

Zawadkaj - miałem na myśli ogólnie formy wtryskowe - telefon napisałem jako przykład wyrobów uzyskiwanych z nich a nie jako przykład formy kosztującej 1mln złotych. Moje nieprecyzyjne sformułowanie. Setki tysięcy to mogą kosztować formy do wtrysków np. dla przemysłu motoryzacyjnego (wtrysk sekwencyjny/wielokomponentowy) :-)

[quote]natus a to ze rama składa sie z kilku częsci i co za tym idzie kilku foremników to jest tańsza niż coś zrobione w jednym foremniku ?[/quote]

Imo jest - zwłaszcza w przypadku pojawienia się jakiś defektów - wyrzucenie jednej nieudanej części vs wyrzucenie całej ramy.

Tutaj wspomniany przeze mnie film o Madone[/quote]

#708 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 31 październik 2011 - 18:01

Ale to i tak bez znaczenia ile kosztuje forma, bo w tym przypadku, czyli wyrobów karbonowych cena to jedno, a koszty produklcji to drugie. Wydaje mi się, że cena w tym przypadku jest wygórowana ze względu na magiczność karbonu. A prawda jest taka, że koszt materiału czy to ALU, czy kompozytu czy karbonu jest pewnie zbliżony, obróbka nieznacznie różna, natomiast efekt popytu i podaży podbija odpowiednio cenę.

Jeżeli robi się setki tysięcy ram z jednej formy to wiadomo, że koszt formy rozbija się na jednostkę jak i wszystkie koszty związane z danym elementem. Z resztą jak telefon wchodzi na rynek kosztuje 2000zł, po roku 1500zł, a po 2 latach 1000zł, a kolejnych 5 czyli łącznie 7 po premierze trzyma cenę na poziomie około 500zł - oczywiście mowa o dobrym telefonie. Z ramkami czy z osprzętem jest troche inaczej - nieważne ile upłynęło czasu od premiery - cena jest praktycznie taka sama, a czasami nawet wzrasta (VAT, inflacja), wiec wyraźnie widać jak miają się koszty produkcji z ceną.

Ciekawi mnie ile chińczyki zarabiają dolców na jednej ramce.

#709 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 31 październik 2011 - 18:12

Deadi, moga zarabiać nawet 10$ i tak to dla nich dużo

u2250y2014v3.gif

#710 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 31 październik 2011 - 18:21

obróbka nieznacznie różna

Tu się mylisz - sklejanie włókien węglowych żywicą to nie to samo co spawanie rur aluminiowych metodą TIG. To jest znacznie wyższa "szkoła jazdy".

#711 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 31 październik 2011 - 18:55

obróbka nieznacznie różna

Tu się mylisz - sklejanie włókien węglowych żywicą to nie to samo co spawanie rur aluminiowych metodą TIG. To jest znacznie wyższa "szkoła jazdy".

chodzi o koszt jednostkowy obróbki.

#712 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Napisano 01 listopad 2011 - 00:44

Noo ja bym tak nie uogólniał... karbon jest dużo droższy i dużo trudniej z niego robić konstrukcje a forma czasem jest jednorazówką nie jak w przypadku alu... (gdzie nawet nie musi być formy bo spawacz potrafi) kilkukrotnego użytku .

#713 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 01 listopad 2011 - 16:06

Deadi już kilka razy pokazano Ci że się nie znasz i nadal produkujesz swoje mądrości. Pierwszym akapitem zniszczyłeś sam siebie intelektualnie więc proszę Cie. Miej litość dla mojego transferu i nie produkuj takich postów.

Co do tematu to tamtemu gościowi od chinarelo za 8patyków napisałem jak rozpoznać że to podróba. Skoro wycofał aukcję to widocznie pomyślał:)
Jeśli chodzi o koszta wykonania ram to technologii jest kilka + kilka rodzai materiałów + kontrola jakości! + kilka różnych dupereli = zróżnicowanie na rynku.

#714 Gosc_smoła_*

Gosc_smoła_*
  • Gość

Napisano 18 listopad 2011 - 20:09

witam. czy ktoś kto zamawiał ramkę z hong-fu mógłby się ze mną skontaktować na priv? chciałbym się zapytać jak płaciliście. Jenny napisała abym dokonał wpąty przez westernunion... trochę strach. pozdrawiam

#715 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 listopad 2011 - 20:29

Jenny napisała abym dokonał wpąty przez westernunion... trochę strach. pozdrawiam

Dlaczego? Jak by cię mieli przekręcić to by to zrobili przy dowolnej formie płatności ;-)

Jak będziesz już płacił przez WU to idź do oddziału PKO BP i najpierw wymień złotówki na dolary i potem zapłać dolarami - będziesz miał około 150, zł taniej niż płacąc złotówkami i wymieniając po złodziejskim kursie WU..

#716 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 listopad 2011 - 20:34

przy większych kwotach dobrze sie potargować podczas wymiany w kantorze.

www.facebook.com/strato.bike

gallery_2798_164_47484.jpg

#717 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 listopad 2011 - 22:21

przy większych kwotach dobrze sie potargować podczas wymiany w kantorze.

Przy tych kwotach nie warto biegać do kantoru, bo różnica do PKO BP wynosi 0,015 zł, co przy 500,- dolcach daje 7,5 zł ;-)

#718 AyJay

AyJay
  • Użytkownik
  • 92 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 19 listopad 2011 - 16:57

Zawsze można wymienić dolary przez internetowy kantor, najtaniej będzie. Ja płacę tam przelewem i nie ma problemu

#719 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 19 listopad 2011 - 17:00

witam. czy ktoś kto zamawiał ramkę z hong-fu mógłby się ze mną skontaktować na priv? chciałbym się zapytać jak płaciliście. Jenny napisała abym dokonał wpąty przez westernunion... trochę strach. pozdrawiam

Jenny to sprawdzony sprzedawca ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#720 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 22 listopad 2011 - 22:27

A nie lepiej zalozyc konto na paypalu? zamiast kombinowac z WU

Dodaj odpowiedź