Chińskie ramy karbonowe
Posted 27 July 2010 - 08:18
Posted 27 July 2010 - 09:07
- Zacqu likes this
Posted 27 July 2010 - 09:21
Posted 27 July 2010 - 09:37
Generalnie co tydzień sprowadzamy trochę narzędzi ze Szwajcarii, które też lądują na cle i oclona jest wartość z faktury. Jedno narzędzie powiedzmy kosztuje 200CHF. Identycznie wyglądające narzędzie można sciągnąć z Chin za 15-20$, również z fakturą. W takiej sytuacji przecież celnik nie może decydować na widzi "misie" ile co powinno kosztować i jaki mu się wydaje powinien być VAT i cło.
Posted 27 July 2010 - 10:39
Jest też piękna ewentualność że paczkę oleją ale to rozwiązanie pomińmy bo jest zbyt kolorowe.
Masz celników za durni ?
Myślisz, że nie odróżniają ramy rowerowej od elementów rakiet, czy pistoletów. Umieją przecież czytać i jak jest napisane na fakturze/paragonie/delivery letterze value 50$ albo engineering sample, to wiadomo, że zwalnia się to z cła. Po to się to pisze.
Skoro masz ich za takich oczytanych i obytych w świecie czyli powinieneś wiedzieć iż oni znają sztuczki z deklarowaniem o wieeele mniejszej wartości produktu tymsamym mogą otworzyć paczkę bo mają takie prawo. W końcu mogą powiedzieć że mieli podejrzenia nielegalności towaru i blablabla..
Jedynym pomysłem wydaje mi się stworzenie pozorów że rama nie jest warta ile jest (czyli jak wyżej pisałem) oraz poproszenie chinoli o skitranie faktury/paragonu - gdziekolwiek pod karton, oby celnik nie zauważył jej. Do tego warto jw czyli patent "sample"
W takiej sytuacji przecież celnik nie może decydować na widzi "misie" ile co powinno kosztować i jaki mu się wydaje powinien być VAT i cło.
Ale przecież celnicy to nie durnie ( :mrgreen: ) i widzą bo oczy mają. Gdy patrząc na pudło widzą napis 30 dolców a otwierając ukazuje im się nowa, błyszcząca i połyskliwa rama owinięta w folie coś jest nie teges..
Moja matka widzą taką ramę: "Tożto ze 3 tysiaki kosztuje!"
Posted 27 July 2010 - 11:07
Jeśli - w paczce z ramą będzie faktura, paragon na 30$ z adnotacja engineering sample to nie dopłacisz cła ani vatu.
Jeżeli będzie tam faktura na 300$ to masz spore szanse jednak zapłacić vat i cło.
Na 100% Ci tego nie powiem, bowiem przychodziło do mnie kilka paczek z wartością na 300, 800$ i mimo otwarcia na cle, nie dopłacałem. Komuś się pewnie nie chciało drukować papierów na durne 300 - 400 zł. Poza tym mam wrażenie, iż sądzisz, że ta rama jest jakimś łakomym kąskiem dla celników i koniecznie muszą, ba i na pewno się zajmą jej ocleniem. Dookoła kontenery z towarem na 20, 50, 100 mln $ a ktoś będzie latał wokoło ramy za 300$, jednej sztuki, ściąganej przez osobę prywatną. Miej litość.
Chowanie paragonu, faktury (najlepiej wrzucic do rury podsiodłowej :mrgreen: ) jest opcją, ale z reguły wartość paczki jest już zadeklarowana na dokumentach transportowych. Problem sądzę wynika z tego, że zakładasz jak będzie i że na pewno państwo cyknie cie na vacie i cle. Pomyśl, że nawet gdybyś do interesu miałbyś dołożyć 500 zł to i tak się przecież opłaca.
Posted 27 July 2010 - 11:51
Posted 27 July 2010 - 16:22
HongFu jest chyba w porządku, kupiłem właśnie u nich sugerując się opiniami kolegów z http://forums.roadbikereview.com/ z tym że do ramy 015 pasuje widelec 007 ze względu na stożkowy kształt rury sterowej. To że na stronie jest dopisek że minimalne zamówienie to np 10 ram o niczym nie świadczy, każdy zrealizuje pojedyńcze zamówienie. Nie zapomnij zamówić zestawu sterowego.polecacie jakiegoś producenta,który sprzedaje ramy w detalu,a nie po minimum 10 sztuk(chodzi mi o frameset-rama plus widelec)? :roll:
edit: czy zestaw z e-hongfu HF-FM015+HF-FK001 to dobry pomysł?
Posted 27 July 2010 - 16:42
crankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru
Posted 27 July 2010 - 20:52
Na fanty (części rowerowe) z HK (Chiny) jest nakładane cło antydumpingowe 60%, co po naliczeniu podatku, daje nam 90% wartości. Jeśli faktury nie będzie to zostaniemy wezwani do złożenia wyjaśnienia co to jest, czyli będziemy musieli przedstawić fakturę i/lub wpłatę dla sprzedawcy za towar.
Najlepszym rozwiązaniem jest poproszenie o fakturę na kilkadziesiąt dolarów, np. $10 oraz opis "used frame for test". Podstawą naliczenia cła jest paragon/faktura, i tylko na podstawie tego może być naliczone cło.
Posted 27 July 2010 - 21:04
Posted 27 July 2010 - 21:06
Ja kupiłem już 2 takie ramy (dla syna i dla kolegi) wraz z koszykami, mostkami, kierownicami - wszystko cacy.
Kupowałem od tego gościa: http://cgi.ebay.com/...=item41517643d9
Zamówienie zbiorowe mija się z celem - wszystkie koszty ze wszystkich wylicytowanych przedmiotów się sumują. Gostek nie stosuje "combined shipping", ale jak się zamówi więcej rzeczy na raz to przychodzą w jednej paczce :mrgreen: :roll:
Posted 27 July 2010 - 21:17