Chińskie ramy karbonowe
Napisano 27 lipiec 2010 - 21:18
Trzeba mieć świadomość na jakiej zasadzie naliczane jest cło/podatek, bez tej podstawowej wiedzy nie ma sensu dalej prowadzić tej dyskusji.
Gdzie wy na allegro te tanie ramy widzicie?
W przypadku zakupu ramy i zapłacenia potem 90% jej realnej wartości jest to strzelanie sobie w stopę.
Napisano 28 lipiec 2010 - 04:45
Poprostu. Kiedyś w Brudnym Harrym Clint spytał się gościa trzymając magnum .357 przed jego twarzą - "Czy masz farta ?"
Napisano 28 lipiec 2010 - 11:50
Cytat
To bzdura. Celnicy nie zabierają faktury - jest ona ZAWSZE dla odbiorcy. Także w przypadku, kiedy clą przesyłkę to fakturę oddają. Sobie robią jedynie kopię. ZAWSZE! Takie jest prawo. I nie dyskutuj już więcej, bo ja mam dłuższy staż w "obcowaniu" z celnikami niż Ty lat. :mrgreen:Jeśli rama trafiła do ciebie z fakturą to znaczy, że paczka nie była ruszona/otwierana przez urząd celny.
Jeśli była sprawdzana to nie będzie faktury oraz będzie poklejona taśmą "poczta polska".

Poza tym to nie jest temat o przepisach celnych tylko o ramach ;-) .
Napisano 28 lipiec 2010 - 17:10
Cytat
Jasne :!: :mrgreen: Ja po ponad 20 latach importu i eksportu nie mam pojęcia, a dzieciak, który dostał 2 paczki w życiu jest ekspertem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . Nie chce mi się dalej gadaćPojęcia nie masz o procedurach. W takim razie faktury zginęły po drodze dwa razy?

Napisano 28 lipiec 2010 - 19:38
30 dolców paczka, hm a przesyłka - koszt ?? , cało antydmpingowe jest powyzej 300 sztuk rocznie tego samego towaru., do ogólnej ceny - towar + koszt przesyłki dodają cło i vat.
Zamiast sie kłócić zadzwońcie sobie do informacji urzędu celnego, a faktura- rachunek jest dla odbiorcy - podstawa reklamacji - gwarancji producenta i celnik papierów nie kradnie bo mu niepotrzeba, bo jakby Cie chciała policja sprawdzic skąd masz rower to masz na to papier zakupu , logiczne ?? jak paierów nie było to wczęsniej też nie było .
Nie ma co za bardzo zaniżać wartości( z 300 na 100-150 wystarczy ) bo jak przypierniczą sie to są kłopoty, a kary małe nie są .
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 28 lipiec 2010 - 20:04
Cytat
Nie, no jasne że mogą mnie przetrzepać, maja takie prawo. Natomiast nie mają prawa podważać wartości towaru wyrażonej na fakturze, paragonie. Wystarczy logicznie pomyśleć. Jeżeli urzędnik izby celnej ma podejrzenie, że coś z ceną śmierdzi to po pierwsze, zarząda wyjaśnień na piśmie od sprowadzającego i wysyłającego. Odpowiedz będzie zadowalająca, nie będzie cła, nie będzie, będzie cło.
Czy nie sądzisz, że w takich sytuacjach celnicy żądają potwierdzenia przelewu z banku na rachunek Chińczyka? Z tego by wynikało, że jeśli tylko zakwestionują cenę to na 100% ustalą ile rzeczywiście zapłaciłeś.
Napisano 28 lipiec 2010 - 20:21
Calkiem logicznym wydaje sie fakt iz nie spakowano zadnych dokumentow do pudelka bo niby po co?!
Napisano 28 lipiec 2010 - 20:42
Cytat
Co za problem zrobic dwa przelewy z wlasnego konta?A co za problem zrobić przelew na kwotę deklarowaną plus drugi przelew z konta sąsiada??
Co robic w sytuacji jesli ktos mieszka w zapadlej dziurze np. w bacowce i nie ma sasiadow?
Co poczac jesli sasiad jest zakonspirowanym funkcjonariuszem UC i pelni scisle tajna misje, majaca na celu powstrzymanie importu tanich, chinskich ram karbonowych, sciaganych z ChRLD z pominieciem oplat celnych?
Nie wpadajmy w paranoje. :-)
Dodaj odpowiedź