Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chińskie ramy karbonowe

1587 odpowiedzi w tym temacie

#101 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 postów
  • SkądTcity

Napisano 04 sierpień 2010 - 22:02

Rama FM 015 to wypisz - wymaluj FOCUS HCP ( jesli dobrze zapamiętałem nazwe modelu ) takie cienkie widełki są modne :mrgreen: , myślę że pomagają tłumić wibracje a o sztywności ramy decyduje okolica suportu i dolna rura oraz główka a te elementy w 015 są pokażnych rozmiarów, stąd chwalona sztywnośc i dobra tłumienność.
SEWI - czy prowadziłeś linkę tylnego hamulca w rurce teflonowej czy bez niej ?

#102 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 04 sierpień 2010 - 22:15

karolcioo, poszukaj po forum. Był jakiś bój o te ramy RDX. Ja od siebie dodam że te chinole wychodzą najtaniej i najbardziej opłacalnie. Patrząc po polskim rynku nic się tak nie opłaca jak te ramy ściągane z Hong-Fu.

Sam sie na taką ramę napaliłem i jestem pewien że jak tylko zobaczę kasę to kupię pełen frameset, stery i co dusza zapragnie.

sewi, a kto to ten Tony? Jakąś stronkę może zapodasz z tym towarem bo tylko mail jest.

I jeszcze pytanie, moze głupie ale jednak skoro już jesteśmy przy ściąganiu plastiku z zagranicy to co to jest "22usd for paypal excess charge" bo za bardzo nie kapuję za co dokładnie ta opłata.

Ta rama FM015 przepięknie się prezentuje zrobiona na ciemnografitowy mat. Domyślam sie że tylne cienkie widełki tłumią jak szalone.

#103 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 sierpień 2010 - 22:36

no tak, rama karbonowa, obręcze niskoprofilowe, no to chyba komfort z tego jest.
Tyle że to zielone siodełko i czerwone opony hm ????

Tak z ciekawości powiem ze mam w zamyśle koła na białych obreczach do zmjstrowania :mrgreen:

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#104 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 postów
  • SkądTcity

Napisano 04 sierpień 2010 - 22:52

sewi, a kto to ten Tony? Jakąś stronkę może zapodasz z tym towarem bo tylko mail jest.

[/quote]I jeszcze pytanie, moze głupie ale jednak skoro już jesteśmy przy ściąganiu plastiku z zagranicy to co to jest "22usd for paypal excess charge" bo za bardzo nie kapuję za co [/quote]
Tony to Miracle Trade, coś jak Hong Fu ale z Hongkongu, biorą dla siebie całą opłatę ( fee ) PayPal czyli 4% a Hong Fu kasuje 2%.

#105 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 postów
  • SkądOpole

Napisano 05 sierpień 2010 - 07:37

Wiec tak ja kupowalem u Tonego (Tony Yang), ktory kiedys mial strone
http://dgxtkj.en.alibaba.com/
teraz zmieniono nazwe na
http://dengfu.en.alibaba.com/
Jak wejdziecie na jakas konkretna rame to u dolu w kontakcie zobaczycie Mr. Tony Yang. Pierwszy raz trzeba sie zarejstrowac na alibaba, a potem normalnie piszecie juz przez emaila.

Oprocz tego jest jeszcze Miracle Trade i Hong Fu i jeszcze inni.

Ja swoje wiedze opieram na tym, co kupuja wlosi na wloskim odpowiedniku
forumszosowe.org. W ponizszym temacie jest lista stron z ktorych oni kupuja od Chinczykow i ktore sa sprawdzone, ze towary dotarly

http://www.bdc-forum...ead.php?t=90218

Lobster, nie, nie dawalem zadnej oslonki teflonowej na linke prowadzona w gornej rusze. Troszke ja przesmarowalem dla lepszego poslizgu. W sumie tez sie kiedys zastanawialem, co tam w srodku jest (jakas prowadnica prowadzaca linke, bo inaczej ciezko byloby trafic do drugiego otworu ;) ).

SPIKE, wiem to zielone siodelko moze nie pasuje, ale kiedys je kupilem, zeby potestowac na czym wygodnie (bo to seria Prologo Try&Buy za male pieniadze). Kola robil mi Karbon (F20 + Novatec + Tufo czerwone bo tak chcialem ;)). Na razie nie chce mi sie zmieniac siodelka, bo na tym sie wygodnie jezdzi, a juz sie do wygladu przyzwyczailem wiec dla mnie nie ma to znaczenia ;)

Bianchimaster, Lobster dobrze prawi, to jest dodatkowa oplata Paypal ok 4%, ktora musza placic ci co dostaja pieniadze w takich transakcjach, wiec niektorzy to przerzucaja na kupujacego :)

Jedynie tego co zaluje, to to ze nie kupilem jeszcze od chinczykow gotowych kol na karbonowych obreczach. Wlosi juz wiele kupili takich zestawow. Kosztuja one ok 400 dolarow. Z kol zrobionych przez Karbona jestem srednio zadowolony, tzn. zaplecione sa super, ale piasta przednia ma luzy i nie da sie tego luzu skasowac (chyba ze jak w przyszlosci wymienie lozyska, bo nie ma czym skontrowac :( ), a tylna toczy sie z oporami.

#106 homzic

homzic
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądBędzin

Napisano 07 sierpień 2010 - 10:37

Mam pytanie do tych co brali te ramy. W niektórych aukcjach jest opcja pomalowania ramy wg własnego wzoru. Czy ktoś z Was się na to zdecydował, ile go to wyszło i jak z jakością?
Pytam bo nie wiem czy nie lepiej kupić sobie np. taki
Frame set
komplecik i wysłać do malowania w polsce. Chciałbym uzyskać taki design jak Dogma 60.1.

Czy ktoś mółby jeszcze polecić jakąś firme specjalizującą się w polsce w malowaniu rowerów?

#107 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 postów
  • SkądTcity

Napisano 07 sierpień 2010 - 14:26

No, jestem po pierwszej przejażdzce :-D Rama pasuje jak szyta na miarę, szacun dla kalkulatora z Competitive Cyclist, poprzednia miała zbyt długą górną rurę. Jak się jeżdzi ? Super, rowerek waży 7.8 kg ZE WWSZYSTKIM co należy do niego doczepić, jest b.sztywny poprzeczne ale ładnie tłumi wyboje, powiedzmy że od ramy alu jest sztywniejszy o 30% i tłumi o 20 % lepiej, z tym ze ciągle mam aluminiową kierownicę , mostek i sztycę. Szczególnie podjazdy stały się teraz sporo łatwiejsze, skręcanie jest neutralne i przewidywalność w skręcie b.dobra, jednym słowe inwestycja, jak na razie, ze wszech miar udana !
Odradzam zlecanie malowania u sprzedawcy, bywa że opóżnia to bardzo termin dostawy a i jakość wykonania czasami jest taka sobie, poza tym na cle rama pomalowane robi inne wrażenie niż " goła ".
JAK ZAMIEŚCIĆ ZDJĘCIE ? Mam z tym problemy :-/

#108 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 07 sierpień 2010 - 14:52

Tak sobie patrzę, rama Canyona karbonowa nowa wychodzi z 3600zł, a w cenie jest widelec, sztyca i mostek ritchey wcs, gwarancja na 6 lat, wymiana na nową w razie kraksy, 30 dni na zwrot jeśli się nie spodoba, w takim świetle ramki z Chin moim zdaniem wypadają blado. Ale nie twierdzę, że są słabe.

#109 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 postów
  • SkądTcity

Napisano 07 sierpień 2010 - 15:38

Też robione w Chinach lub okolicy ;-) Zaglądałem na ich stronę szukając czegoś dla siebie, bez szans, rozmiary od 58 w górę.

#110 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 postów
  • SkądOpole

Napisano 17 sierpień 2010 - 07:44

Dla zainteresowanych, w nawiazaniu do poprzednich moich postow.

Teraz na wloskich forach furorre robi rama FM028. Wlasnie ktos poskladal rower i zapodal bardzo dobra recenzje z pierwszej jazdy. Zdjecia tej ramy + poskladany rower w ponizszym linku (zobaczcie tez poprzednie i nastepne zdjecia tej osoby widoczne w tym linku ponizej po prawej stronie)

http://img138.images...i/p1090747.jpg/

A tu link z wloskiego forum

http://www.bdc-forum...=98408&page=253

#111 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 17 sierpień 2010 - 08:27

nie głupie ramy te na ebay. problem tylko u mnie, że ja jakoś nie mam przekonania do carbonu.

homzic czy mi się dobrze wydaje, że na upartego tych ram nie trzeba malowac ???
sorry za może i głupie pytanie ale nie siedziałem w temacie (tym bardziej, jeżeli chodzi o carbon ) bardzo długo :)

#112 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 postów
  • SkądOpole

Napisano 17 sierpień 2010 - 09:08

Nie trzeba malowac. Ja nie malowalem i nie zamierzam. Podoba mi sie widok czystego karbonu - po prostu czysta forma bez zbednych naklejek ;) Poza tym nikt mi nie placi za reklame :mrgreen:

#113 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 17 sierpień 2010 - 09:21

Nie trzeba malowac. Ja nie malowalem i nie zamierzam. Podoba mi sie widok czystego karbonu - po prostu czysta forma bez zbednych naklejek ;) Poza tym nikt mi nie placi za reklame :mrgreen:

chyba jednak się zastanowię :-)
będę składał około listopada, cena jest atrakcyjna i to bardzo nawet z kosztami wysyłki :-)
a odnośnie malowania to profesjonalna robota to wydaje mi się, że drugie tyle trzeba wydac albo i więcej.

#114 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 postów
  • SkądOpole

Napisano 17 sierpień 2010 - 11:06

Chinczycy tez maluja ok 50-70$ - jeden kolor, dodatkowa naklejka z napisem, ktory sam wymyslasz to + 120$ (tzn. jednorazowa oplata za rezerwacje napisu). Szczegoly trzeba sie dowiedziec u danego producenta jednak koszty malowania 2 kolorowego z napisem nie powinny przekroczyc 200$ u nich. W moim przypadku doszedlem do wniosku, ze na tym moge zaoszczedzic, wszak na dluzsza mete malowanie i napisy nie pojada same :mrgreen: , ale jak dla kogos taki koszt nie gra roli to czemu nie :mrgreen:

#115 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 17 sierpień 2010 - 11:42

Jak jest z gwarancją na te ramki. Zapewne jest kłopot z odesłaniem ale czy oni dają jakiś paragon etc :?:

#116 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 postów
  • SkądOpole

Napisano 17 sierpień 2010 - 12:00

Jak jest z gwarancją na te ramki. Zapewne jest kłopot z odesłaniem ale czy oni dają jakiś paragon etc :?:

Ja na swoja rame ma 2 lata gwarancji. Miracle trade tez chyba daje dwa lata. Nie wiem jak jest z hong-fu?

#117 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 17 sierpień 2010 - 12:42

Panowie, serio sądzicie że można wyegzekwować gwarancję od chińczyków? 8-)
Jak ja bym brał taką ramę, nawet bym się nie oglądał za gwarancją.

#118 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 19 sierpień 2010 - 19:07

SPIKE w ponizszych linkach sa fotki zwiazane z moim rowerem.

Tak wygladala rama i czesci wyslane z Chin
http://img704.images...ramaf01555.jpg/

Już kiedyś oglądałem Twój rowerek i dzisiaj przypomniałem sowie jego wygląd i powiem Ci szczerze, że rama cały czas bardzo mi się podoba, super jest po prostu,
A jak się sprawuje jeżeli chodzi o sztywność, prowadzenie i przyśpieszenie?

#119 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 postów
  • SkądOpole

Napisano 20 sierpień 2010 - 07:25

qqx - coz, juz pisalem nie raz, ze rower jest wystarczajaco sztywny. A prowadzi sie super, nie mam do tego zadnych zastrzezen. Reaguje tak jak chce by reagowal. Wczoraj np. mialem sporo podjazdow i zjazdow i ladnie sie sklada w zakretach. Co do przyspieszenia to tez mysle ze nie jest zle, bardziej to mi brakuje jeszcze dobrej formy by szybko przyspieszac, ale moze w ten weekend poscigam sie troche z Wlochami i cos wiecej powiem. Wiadomo rower jest leciutki, to raczej moje 80 kg nie jest latwo wwozic na podjazdy 10% i porownywac sie na podjazdach z kolarzem ktory wazy 55-65kg.

Dodam tyle, ze znam kilku wlochow ktorzy na takiej ramie sie scigaja na wyscigach. Co prawda maja jeszcze lzejsze rowerki bo na SRAM Red lub Campa Super Record, (ja mam tylko Sram Rival ;) ale mysle, ze az takiej to roznicy nie robi dla mnie amatora. No i jeszcze jedno. Wszystko zalezy od geometri i projektu. Akurat ta rama FM015 jest juz mozna powiedziec dobrze przetestowana bo kilkunastu ludzi ktorzy ja kupili sa zadowoleni z innymi ramami z Chin moze byc roznie (np. FM001 - na ktora wlosi narzekali ze jest malo sztywna). Moj maly klopot na poczatku to byla zjezdzajaca karbonowa sztyca, ale teraz wiem, ze to jest normalnosc przy ramach karbonowych i latwo to rozwiazac (rozwiazan jest wiele, ja owinalem sztyce paskiem wycietym z puszki aluminiowej - bo tak ktos mi poradzil - i do tej pory trzyma juz kilka miesiecy)

#120 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 postów
  • Skądz Polski

Napisano 20 sierpień 2010 - 07:54

sewi, żel do karbonu nazywa się Finish Line Fiber Grip: http://velo.com.pl/p...=4&pk=%&id=1507

miałem ten sam problem przy swoich 82 kg, po zakupie żelu problem zniknął :-)

Dodaj odpowiedź