Chińskie ramy karbonowe
Napisano 16 luty 2016 - 14:30
Napisano 16 luty 2016 - 14:36
Przemyt masz wtedy, kiedy z własnej inicjatywy ukrywasz coś przed celnikami lub celowo utrudniasz kontrolę (inna sprawa, że przesyłki firmowe są kontrolowane znacznie częściej, a sama firma miałaby duży problem, żeby na większą skalę wprowadzić na rynek towar bez faktury zakupowej i bez opłaconego cła). A tutaj masz po prostu łut szczęścia i nie dostajesz cła do zapłaty.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 16 luty 2016 - 15:45
Napisano 16 luty 2016 - 16:47
Napisano 16 luty 2016 - 16:50
Kontrole celne będą zaostrzone, albo już są. Miało wejść w życie rozporządzenie unijne (nie wiem tylko od kiedy, pewnie od 1 stycznia obowiazuje już), które w celu zapobiegania prania brudnych pieniędzy wymaga okazania dowodu płatności za przesyłkę z poza terytorium Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Wcześniej konieczne było udokumentowanie tylko przesyłek powyżej 15.000zł w przeliczeniu po kursie na polski złotych z dnia poprzedzającego zakup. Nie wiem jak to działa/będzie działało, ale zapewne celnicy będą żądać od każdego takiego dowodu przelewu/płatności, nie są tacy głupi też i wiedzą, że naklejka "sample" lub "gift" to tylko przykrywka.
Nie mam nic do chińskich ram. Sam bym taki złożył. Ale jestem zwolennikiem zaostrzenia kontroli przesyłek spoza EOG, szanujmy dobra i produkty rodzime , a że trafia na ramy rowerowe, czyli nasze hobby - niestety, trzeba przeboleć.
Co do ram, to są osoby, które kupują hurtowo - np Marek Konwa od Flyxii -mimo, że muszą te osoby zarobić to wciąż mają przystępne ceny.
Planet-X, Saroni - to rebrandowane tajwany Jedna i druga firma cechuje się podobno wysoką jakością, a to drugie to firma polska (lub polsko-włoska ?).
Napisano 20 luty 2016 - 13:41
#1312 Gosc_tobo_*
Napisano 20 luty 2016 - 15:21
Co to są dobra i produkty rodzime na rynku rowerowym klasy niższej i średniej? To w większości chinsko - tajwansko miks, często prosto z tamtejszego katalogu.Kontrole celne będą zaostrzone, albo już są. Miało wejść w życie rozporządzenie unijne (nie wiem tylko od kiedy, pewnie od 1 stycznia obowiazuje już), które w celu zapobiegania prania brudnych pieniędzy wymaga okazania dowodu płatności za przesyłkę z poza terytorium Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Wcześniej konieczne było udokumentowanie tylko przesyłek powyżej 15.000zł w przeliczeniu po kursie na polski złotych z dnia poprzedzającego zakup. Nie wiem jak to działa/będzie działało, ale zapewne celnicy będą żądać od każdego takiego dowodu przelewu/płatności, nie są tacy głupi też i wiedzą, że naklejka "sample" lub "gift" to tylko przykrywka.
Nie mam nic do chińskich ram. Sam bym taki złożył. Ale jestem zwolennikiem zaostrzenia kontroli przesyłek spoza EOG, szanujmy dobra i produkty rodzime , a że trafia na ramy rowerowe, czyli nasze hobby - niestety, trzeba przeboleć.
Co do ram, to są osoby, które kupują hurtowo - np Marek Konwa od Flyxii -mimo, że muszą te osoby zarobić to wciąż mają przystępne ceny.
Planet-X, Saroni - to rebrandowane tajwany Jedna i druga firma cechuje się podobno wysoką jakością, a to drugie to firma polska (lub polsko-włoska ?).
Napisano 20 luty 2016 - 18:57
@czarusblitz, wyglada to tak, ze kupujesz na Aliexpress od Chinczyka a on towar wysyla z kraku UE wczesniej omijajac clo i VAT przy przerzuceniu towaru z Chin do UE.
Jakim cudem to czyni Chińczyk?
Na każdym lotnisku i w każdym porcie masz urząd celny.
Zakupiony towar w chinach, jeśli jego wartość wynosi poniżej 150E, znajduje się w kwocie wolnej od cła. W przypadku ramy ta kwota jest wyższa, Jeśli sprzedający umieści mniejszą wartość na paczce, jest szansa że celnik zaakceptuje i otrzymamy paczkę bez dodatkowych opłat.
W innym przypadku poprosi nas o udokumentowanie wpłaty plus opis przedmiotu w jezyku polskim i na podstawie tego wylicza nam opłatę.
Napisano 20 luty 2016 - 19:31
Napisano 22 luty 2016 - 13:22
. Kedyna nadzieja w rozporzadzeniach norm Uni Europejskiej, bo to co rzad chce zrobic z zakupami przez internet, jest niezgodne z tymi normami UE.
Prawo uni sie zmienia choć by http://podatki.gazet...ndel-chiny.html .
Na jednym forum był na ten temat mądry post, ale nie mogę odnaleźć.
Napisano 23 luty 2016 - 09:27