Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chińskie ramy karbonowe

1587 odpowiedzi w tym temacie

#981 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 lipiec 2013 - 18:18

Mam pytanie czy ta rama to rama czasowa czy do jazdy torowej?

http://www.groupbuyb...products_id=246

Te widełki z tyły ma jakieś nie takie jak zwykle, niby jest hak na przerzutkę ale koło montowane od tyłu? Może to jakiś nowy trend...

Przecież pisze jak byk: Time Trial Frame-fm052, ramy torowe są w dziale: Track Frame.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#982 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 13 lipiec 2013 - 12:24

biker1974 takie rurki teflonowe możesz dostać tu. Nie wiem czy można zamówić przez internet, ja byłem osobiście. Są dwie szerokości tych rurek, do linek hamulcowych i przerzutkowych. Ja wziąłem tylko przerzutkową tą rurkę (można kupić na metry), bo nie mieli akurat hamulcowych, a chciałem mieć rower już złożony. W ramie zapewne coś jest, jakieś rurki, jednak jak dałem te rurki to jestem spokojny, że nic mi tam nigdzie nie obciera w środku.

#983 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 lipiec 2013 - 07:33

http://www.e-hongfu-...&products_id=45

to jest rama razem z widelcem tak?? jak jest z rozmiarami tych ram? na 188 cm wzrostu to chyba 58?

#984 pimpf

pimpf
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądwAw

Napisano 25 lipiec 2013 - 06:46

ja kupowałem podobny set ale bez malowania. przyszło: rama, widły, sztyca, jarzmo, zacisk, stery.
mam 187cm i 58 jest ok

każdy dźwiga swoje brzemię
HongFu HF-FM039 - 6871,2g
Radon ZR Race - 8222,8g

#985 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 lipiec 2013 - 07:49

dzięki, i jak zadowolony jesteś z wyboru?

#986 pimpf

pimpf
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądwAw

Napisano 26 lipiec 2013 - 06:11

tu masz o moim.
http://www.forumszos...pic.php?t=13336

Radon ZR Race - 8222,8g

#987 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 lipiec 2013 - 19:03

wielkie dzięki za link. jeszcze tylko pytanie czy w przypadku zamówienia framesteta i kół naraz będzie ten sam koszt przesyłki? jak to honfu liczy? p.s. ten twój rower to dla mnie ideał. właśnie taki chce złóżyć (tylko ten model z czerwonym od wewnątrz

#988 pimpf

pimpf
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądwAw

Napisano 27 lipiec 2013 - 19:13

jak zamówisz więcej niż ramę to radykalnie wzrasta prawdopodobieństwo zatrzymania na granicy i naliczania podatków/ceł
co do kosztów to pewnie sie tam dogadasz

Radon ZR Race - 8222,8g

#989 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 lipiec 2013 - 20:23

no ale zamawiać dwa razy i zostawić 200 dolarów za przesyłkę też mi się nie uśmiecha.....z tym że ryzyko jest spore.

#990 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 lipiec 2013 - 06:47

Czy ktoś zamawiał ostatnio z Hongfu? Próbowałem zamówić frameset 039 z czarno czerwonym malowaniem ale podczas skłądania zamówienia wyskakuje komunikat że nie ma opcji wysyłki do tego kraju.... wiecie o co chodzi?

#991 L3m0n

L3m0n
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądLeszno

Napisano 29 lipiec 2013 - 16:57

[shadow=green][/shadow] Witam weteranów z forum. Niedawno na ebayu natknołem się na rame do szosówki z chińskiego karbonu. Wgłębiłem się w temat, troche poczytałem i znalazłem to http://www.amazon.co...d carbon frame. Przerzuciłem się na amazon ponieważ ma darmową przesyłkę. Znalazłem to i mam dylemat co do tego sprzętu. Pytanie do Was. Czy jest sens składania szosy na takiej ramie. Jeśli będzie to możliwe prosiłbym także o kilka porad dotyczących osprzętu do roweru na takowej ramie. Z góry dziękuje i przepraszam za wszystkie błędy ortograficzne, interpunkcyjne i językowe.

#992 Masters71

Masters71
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 lipiec 2013 - 13:19

WItam,
Z doświadczenia mogę powiedzieć że trudno doradzać. To zawsze ryzyko. Ja kupiłem carbon z chin i mi pękła po 2 miesiącach na widelcu przy suporcie. Na szczęście sprowadzał to gosć z polski i mi wymienili na nową. Zaufania jednak już nie mam i jak mi coś zaczyna stukac w tej nowej to na treningu robię stop i oglądam ramę. To juz jest jakieś chore ale tak mam. Ścigam się i zastanawiam się co będzie na kolejnym wyścigu.
Ale rower wyglada świetnie i gdyby nie to że mi pękła - miałbym gdzieś że z chin :-)
Jako ciekawostkę mogę podać że pękły mi dwie ramy aluminiowe i to oryginały. Można by obstawiac że mam wysoką wagę ale 82 km przy 187 cm to jeszcze ujdzie w tłumie.

#993 Eldamil

Eldamil
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 31 lipiec 2013 - 18:44

Pamiętajcie, Panowie, że są chińskie ramy i "ramy". Można kupić najtańsze badziewie, ale można też trafić na produkt, który przejedzie tysiące kilometrów. Z doświadczenia (swojego i innych) wiem, że nie ma sensu schodzić przy zakupie ramy z Chin poniżej 500$. Powyżej tej kwoty mamy na ogół już produkty wyselekcjonowane, wysokiej jakości ramy. Tak, tak, nie ma co przecierać oczu ze zdziwienia - Chińczyk dobrze wie, jak prowadzić interes. Jeżeli sprzeda wadliwą ramę, to klient nie wróci, a i jeszcze smrodu mu narobi w komentarzach, odstraszając innych.

Ja swoją ramę kupiłem za 560$. Czarna, błyszcząca, niepomalowana - słowem: goła rama. Nie mam żadnych zarzutów co do wykonania. Oglądałem ją naprawdę długo i nie można się wizualnie do niczego przyczepić. Co prawda, mam na nowym rowerze przejechane zaledwie 1000 km, ale już zdążyłem zaliczyć kilka większych dziur na naszych pięknych, polskich drogach przy większych prędkościach. Należy dodać, że nie tylko ramę mam chińską - koła, siodełko i kierownicę też; w zasadzie tylko grupa "oryginalna" (a paradoksalnie to właśnie ona sprawiła mi najwięcej problemów). Niemniej, do czego zmierzam, to to, że na rowerze nie ma żadnego śladu starcia z w/w dziurami. Inna sprawa, ważę zaledwie 63 kg. Sam rower zaś waży 7,4 kg. Po ewentualnym zamienieniu 105ki na Sram Red albo Campę SR (bazując na wagach grup z internetu) miałbym dokładnie dopuszczalne 6,8 kg.

Wcale nie mówię, że nie opłaca się kupować drogich, oryginalnych ram - mówię tylko, że można mieć naprawdę wysokiej klasy rower za stosunkowo niewielkie pieniądze. Taka namiastka profesjonalnego kolarstwa dla przeciętnego Kowalskiego, bo cała maszyna wyniosła mnie (ze 105ką na pokładzie, jak już wspomniałem) niecałe 8 tysięcy.

#994 adamus

adamus
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 13 sierpień 2013 - 09:34

Witam. mam kilka pytań zwłaszcza do osób które już zamawiały ramy z chin.

W jaki sposób kontaktowały się z firmami czy był to mail, czy przez alibabe a możne jakoś inaczej i jak wyglądał kontakt z nimi.

Czy pisaliście o konkretny model ramy + widelec + koszty transportu czy też prosiliście o cennik wszystkiego.

Stery oni oferują sami za dodatkową opłatą czy trzeba samemu się dopytać.

Czy są jakieś firmy poza HongFu i Dengfu do których warto wysłać zapytania.

I chyba ostatnie oraz bardziej takie ogólne czy warto brać sztyce, kierownice, siodełko, mostek, uchwyt na bidony. Zwłaszcza chodzi mi o te trzy pierwsze. Czytałem ze kierownica z karbonu to dobra rzecz ale jak z wytrzymałością tych od chińczyków czy ktoś zamawiał. Z góry dzięki za odpowiedzi

#995 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 sierpień 2013 - 10:45

Ja właśnie czekam na zamówioną ramę z Hongfu. Zamawiałem bezpośrednio przez maila ze strony: http://www.e-hongfu-bikes.com/ która obecnie nie działa nie wiem czemu.

dogadywałem się z miłą Panią Jenny. Niestety rama została zatrzymana przez Urząd Celny. ile naliczą to się dowiem pewnie jutro bo już puścili.

prosiłem ja o wycenę konkretnej ramy i przesyłki (wyszło 85 dolarów).  zasugerowała żebym wziął też stery za 15 dolarów co też uczyniłem.

co z tego wyjdzie dowiem sie jak wezme w rękę ramę. trochę jestem w stresie nie powiem.

#996 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 13 sierpień 2013 - 21:03

Witam.W firmie hong fu kupilem juz dwie ramy.Jedna to byla fm001 a ostatnio przyszla juz fm039.Do zadnej nie mialem zadnych zastrzezen.Do kazdej bralem stery,ktore zostaly mi zaproponowane oraz co bardzo wazne,dodatkowy hak do tylnej przerzutki.Szperalem po zagranicznych forach,naszych rowniez i padlo na hong fu.I nie zaluje.Na ramie fm001 zrobilem jakies 6000 km a ten dopiero skladam.Mam jeszcze do zamowienia obrecze i tez beda z hong fu.Jak bedziesz zamawial set ramy,kierownice,siodelko,koszyki to nie licz na rabat przy wysylce.Zamawialem rame fm039,ktora byla w komplecie z widelcem i sztyca a za przesylke zaplacilbym $105.Wzialem dodatkowo 2 haki do tylnej przerzutki to zaplacilem 10 dolcow wiecej.Kierownice zamowie z aliexpressu,bo poluje na 3t w wadze ok.190gr.Przy odbiorze fm001 zaplacilem clo i podatek.Teraz zaplacilem tylko podatek w bardzo malej wysokosci.Jak to zrobic?Pogrzeb w temacie o chinskich ramach.Na koniec pamietaj domowic dodatkowy hak do tylnej przerzutki,bo jeden masz w ramie od firmy gratis.

#997 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 sierpień 2013 - 07:21

z tymi hakami coś sie dzieje że aż tyle ich trzeba?  moja fm039 właśnie wczoraj dotarła. Nie obyło się bez cła... martwi mnie tylko, że ja nie zamówiłem dodatkowych haków...

#998 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 sierpień 2013 - 07:22

a swoją drogą rama wygląda bezbłędnie

#999 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3219 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 sierpień 2013 - 12:14

Dolna rura wygięta jaka by koś tym w ścianę walnął.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1000 rszosowy

rszosowy
  • Użytkownik
  • 106 postów
  • SkądPolska

Napisano 28 wrzesień 2013 - 15:37

Planowałem kupić podrabianą Pinę, ale 780-920 gramów FM069 (nie mylić z czasówką, która miała kiedyś taką nazwę) zrobiły na mnie ogromne wrażenie i w przyszłości prawdopodobnie ją kupię. Może ktoś z was ją posiada?

Swoją drogą w temacie jest bardzo mało konkretów odnośnie zakupów, 50 stron przepychanek czy warto kupować chiśkie ramy. Skąd najlepiej zamawiać? Z alibaby czy hongfu-bikes.com? Gdzie znajdę konkretne ceny ram? Miałbym poinformować Chińczyków o zaniżonej cenie, wysłać dwa przelewy, a Chińczycy wysłać pomniejszoną fakturę? Co gdybym chciał oprócz ramy dokupić koła, sztycę, mostek, kierownicę? Płace nadal za jedną przesyłkę? Zaniżenie cen nadal przejdzie? Czy mimo tego celnicy mogą stwierdzić, że cena jest nieadekwatna i wlepić cło?

Dodaj odpowiedź