Na wstępie witam wszystkich kolegów i koleżanki na forum
Niedawno nabyłem swoją pierwszą szosę jak w tytule. Niestety od momentu jak do mnie przyjechała dręczy mnie myśl czy ta rama na mnie w ogóle pasuje. Od sprzedającego dostałem zapewnienie, że rama jest w rozmiarze 58 i będzie dla mnie idealna. Mam 190 cm wzrostu i długość nogi ok 90 cm. Po dokładnym zmierzeniu ramy wymiary są jak poniżej:
- rura podsiodłowa 62,5 cm
- top tube czyli rura od siodełka do kierownicy, w poziomie 57,5 cm
- head tube 21,5 cm
Wydaje mi się, że są to dość nietypowe wymiary, bo nigdzie nie znalazłem roweru, który miałby choćby zbliżone. W większości ram jakie oglądałem na mój wzrost to top tube ma właśnie gdzieś ok 57 cm, ale podiodłówka ma te 58-59 cm. Z tego względu, że rura podsiodłowa jest tak długa sztyca siodełka wystaje mi z niej zaledwie na kilkanaście centymetrów. Dodam, że z tego co udało mi się wyszperać w sieci jest to rama/model gdzieś z roku 2006 i niestety nic poza tym w sieci nie jestem w stanie znaleźć o tym rowerze. Napisałem nawet do Wiliera, ale niestety na razie bez odzewu. Co myślicie? Nie jest ta rama dla mnie za duża? Skąd takie nietypowe wymiary ramy? Dodaję zdjęcie poglądowe roweru