Cześć wszystkim,
Przymierzam się do kupna swojej pierwszej szosy, jeżdżę średnio ok 3-7 k km rocznie, na chwilę obecna jest to rower MTB z 2 kompletami opon.
Niestety przeglądam te i kilka innych forum i dalej nie ma odp na wszystkie moje pytania,im więcej szukam tym więcej rodzi się pytań postanowiłem zadać je tu z racji że są tu specjaliści jak i hobbiście szosy.
Fundamentalne pytanie rama Aluminium Czy Karbon ?
Na samym początku chciałem coś na dobre lekkiej ramie aluminiowej, ale słyszałem że te wszystkie cieniowane ramy z czasem robią się elastyczne, i mało sztywne, rzeczywiście tak jest ?
Karbon lepiej tłumi drgania, jest sztywniejszy lżejszy, ale znów dużo łatwiej go uszkodzić. Czytałem że w karbionie niby połączenia śrubowe częściej się luzują, no i trzeba uważać z dokręcaniem ponieważ wszystkie gwinty, są wklejane. Co w przypadku jak się uszkodzi ? W aluminium gwintujemy większą średnice. Jak to jest w praktyce czy mógłby ktoś się wypowiedzieć po dłuższym czasie użytkowania? No i właśnie tu odzywa się kolejny ważny argument CENA do 4-6k mam już cały secik rower,pedały buty, na aluminium , na karbonie rower jest dużo droższy i czy rzeczywiście opłaca się dokładać do ramy karbaminowej ? Czy lepiej wziąć coś na aluminium, lepszy osprzęt i dodatki takie jak sztyca, mostek, kiera, widelec karbon ?