Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pompki Awaryjne

szosa pompka lezyne pompka reczna

418 odpowiedzi w tym temacie

#281 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 01 marzec 2016 - 15:18

OK, dzieki.

#282 Troy

Troy
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 01 maj 2016 - 16:48

Miałem bon w Decathlonie i kupiłem sobie tanią pompkę wraz z uchwytami na rzep.

http://www.decathlon...id_8210716.html

http://www.decathlon...id_1277440.html

Ponieważ moja wiedza jest na razie niewielka, więc nie przyszło mi do głowy, że te uchwyty nie będą pasować do Tribana 520. ;) Na dolnej rurze przeszkadzają linki. Natomiast na górnej mógłbym zamontować pompkę z boku rury, ale denerwowałby mnie widok pompki, która do najmniejszych nie należy. Widziałem pompki z innymi uchwytami, jak się je mocuje? Np. taka:

http://rower.com.pl/...dv-sv-av-511274

#283 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 maj 2016 - 17:46

Taką do śrub od koszyka na bidon.

#284 Troy

Troy
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 01 maj 2016 - 18:11

Aha, czyli koszyk i ten uchwyt są przykręcone razem, a pompka umiejscowiona jest z boku ramy. Ta pompka XLC ma tylko 185 mm, więc do kieszonki koszulki pewnie też można włożyć i nie będzie drażnić oczu. ;)

#285 Fazi

Fazi
  • Użytkownik
  • 134 postów
  • SkądCzapury

Napisano 06 maj 2016 - 19:49

Aha, czyli koszyk i ten uchwyt są przykręcone razem, a pompka umiejscowiona jest z boku ramy. Ta pompka XLC ma tylko 185 mm, więc do kieszonki koszulki pewnie też można włożyć i nie będzie drażnić oczu. ;)

Tak wygląda przy koszyku.

Załączony plik  pompka.jpg   20,88 KB   40 Ilość pobrańZałączony plik  pompkaa.jpg   26,16 KB   39 Ilość pobrań

#286 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 22 maj 2016 - 13:33

Czy ktoś z was może polecić jakąś pompkę z decathlonu ? Mam tam bon.
Wymagania mam standardowe, czyli musi pompować do conajmniej 5-6 bar, w miarę lekka i mała i ma po prostu działać.
Cena też ma znaczenie, ale oczywiscie wiem, że za 20zł nie kupię takiej pompki.
To ma być pompka awaryjna, która będzie sobie grzecznie siedzieć przyczepiona do ramy. Dlatego bardziej mi na niskiej masie i małej wielkości. Nie zależy mi na "wygodzie pompowania", czy wskaźniku ciśnienia.

W decathlonie jest kilka modeli:
http://www.decathlon...id_8347213.html
http://www.decathlon...id_8248184.html
http://www.decathlon...id_8203290.html
No i jeszcze taka:
http://www.decathlon...id_8359488.htmljest tania i lekka, chociaż ciśnienie ma mniejsze niż powyższe.

Miał ktoś z was doczynienia i powie parę słów ?

#287 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 maj 2016 - 13:53

Korzystam z Zefal Air Profil, choć w odrobinę innej wersji LL (o takiej: http://rowerplus.pl/...pka-reczna.html).

Jest dość spora, za to solidnie wykonana i bardzo wygodna w użyciu. Nie ma manometru, ale w sytuacjach awaryjnych spokojnie pozwala napompować nawet oponę 23c do ciśnienia pozwalającego na spokojną jazdę (czytaj: bez nerwowego rozglądania się za najmniejszymi dziurami w asfalcie). Fajnym dodatkiem jest gumka zapobiegająca przypadkowemu rozsunięciu się tłoka (istotna przy przewożeniu pompki np. pod górną rurą, moim zdaniem to bardzo dobre miejsce).

Tak jak we wszystkich pompkach Zefala, od strony pneumatyki całość działa perfekcyjnie. Zresztą o wersji teleskopowej również słyszałem kilka dobrych opinii od Klientów.

Jedyny istotny minus to długość, która czasami powoduje, że pompka lekko podskakuje, bo powierzchnia podparcia przez uchwyt jest stosunkowo mała. Dlatego swoją pompkę połączyłem z uchwytem Zefal Doodad plus - całość jest teraz bardzo stabilna i cicha podczas jazdy.

• lubelaczek lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#288 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 22 maj 2016 - 13:58

Dzięki za odpowiedź. W takim razie może kupiłbym jakiegoś zefala. Te w DT są mniejsze (165mm i 230mm), z czego ta krótsza pompuje do 7 bar.
Czy to oznacza, że faktycznie te 7 bar wejdzie bez problemu ? Czy jednak powinienem wziać poprawkę na chwyt marketingowy ?
Twoja pompka ma napisane, że pompuje do 9 bar. Sprawdza się to ?

#289 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 maj 2016 - 15:43

Nigdy nie mierzyłem aż tak dokładnie (tym bardziej, że nie nabijam opon do 9 bar). Ale tak jak napisałem: bez problemu uzyskuję w oponie szosowej ciśnienie, z którym mogę jechać i nie czuć różnicy w stosunku do pompki stacjonarnej. Oczywiście pod koniec wymaga to lekkiego wysiłku, ale uszczelki znoszą to bez problemu, a żyłka na czole nie pęka od wysiłku ;)

Jeżeli da Ci to jakieś porównanie, wszystkie znane mi pompki stacjonarne Zefala z łatwością pompują do ciśnień wskazanych w specyfikacji.

rowerplus-logo-2.png

#290 Jarython

Jarython
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 22 maj 2016 - 17:24

Pisałem już w temacie o szytkach. Ale czy ktoś sprawdzał ile atmosfer nabije jeden nabój CO2 16 gramowy oponę/szytkę 25mm? Nie interesują mnie zapewnienia producenta.

Strasznie niezadowolony jestem z dzisiejszego defektu i działania pompki Lezyne Control Drive. 

#291 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 22 maj 2016 - 18:26

Rowniez napisalem w szytkowym temacie, ze ten inflator ma badziewny pomysl.
Przy 23mm z 16g jest wiecej niz 8bar, czasami musze upuscic powietrza, bo jest za twardo, a naboj jeszcze nie jest clkowicie oprozniony.

#292 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 22 maj 2016 - 21:00

Ja polecam Blackburn Airstick SL, malutka i przyzwoicie pompuje, na luzaku mieści się  nawet w kieszonce koszulek.

A jak ktoś chce tanią i z decathlonu to używam od nich tej:

http://www.decathlon...id_8056700.html

12 zł z uchwytem pod bidon, u mnie jak znalazł do roweru jesienno-zimowego :)

#293 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 23 maj 2016 - 10:04

luki90
Ta za 12zł pewnie jest dobra jak na swoją cenę, ale pompuje tylko 5 bar, więc ciut za mało.
Natomiast zefal micro jest jeszcze mniejsza (165mm) i pompuje do 7 bar (8 bar było by idealnie, ale 7 bar to jest wystarczające ciśnienie by normalnie jechać).
Chętnie bym dopłacił parę groszy, żeby mieć pompkę w tym rozmiarze, która potrafi napompować d0 8-9 bar, ale chyba nie można mieć wszystkiego :)

#294 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 maj 2016 - 10:07

Tak krótką pompką zajechałbyś się, zanim byś uzyskał jakiekolwiek sensowne ciśnienie w oponie szosowej ;)

• lubelaczek lubi to

rowerplus-logo-2.png

#295 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 23 maj 2016 - 10:48

Sugeruję się tym, co napisałeś:

Jeżeli da Ci to jakieś porównanie, wszystkie znane mi pompki stacjonarne Zefala z łatwością pompują do ciśnień wskazanych w specyfikacji.

7 bar w mojej oponie było by wartością sensowną. Zefal micro ma wskazane w specyfikacji właśnie 7 bar.

Czyli jednak do szosówki preferowałbyś raczej tą dłuższą: AIR PROFIL XL TELESCOPIC ZEFAL ?

#296 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 maj 2016 - 11:10

O zajechaniu się mówiłem w odpowiedzi na pytanie o ciśnienie 8 bar. Zresztą nawet do 7 trochę się namachasz przy tak krótkiej pompce - fizyki nie oszukasz, krótki tłok wtłacza mało powietrza.

Jeżeli zależy Ci na połączeniu efektywności pompowania i w miarę małych rozmiarach, pompka teleskopowa będzie najbliższa ideału.

• lubelaczek lubi to

rowerplus-logo-2.png

#297 przmor

przmor
  • Użytkownik
  • 500 postów

Napisano 23 maj 2016 - 11:40

Mlodzi chlopcy maja opanowane machanie reka w ta i z powrotem. Z wiekiem ta umiejetnosc zanika.

#298 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 25 maj 2016 - 11:05

Ja dziś niestety złapałem gumę i tak jak mówi mikroos - taką małą dopompujesz niewielkie ciśnienie, nie chciało mi się męczyć dopompowałem trochę i pojechałem , a w sklepie rowerowym po drodze użyczyli mi stacjonarnej.

Jak nazwa wskazuje te pompki są tylko na awarię w trasie, pewnie mogę swoją nabić jak piszą 160psi ale ile by to trwało 30 minut? :D

Chyba, że chcesz wozić dłuższą wtedy mocniej dopompujesz ale masz kloca długości połowy górnej rury ze sobą :D

#299 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 27 maj 2016 - 15:43

no to przcież mi właśnie o awaryjną chodziło ;) Nawet te 5-6 bar wystarczy, żeby dojechać do domu ;)

W każdym razie, kupiłem tą teleskopową, 23cm. Nie mam porównania oczywiście do tej micro, 16cm. W każdym razie na razie działa.
Mianowicie można pompować bez obawień :)

#300 mareksabik

mareksabik
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 30 maj 2016 - 09:27

Wszystko zależy co kto chce. Ale taka około 23cm teleskopowa na treningi dla mnie jako awaryjna jest jak znalazł. A na zawody naboje.

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szosa, pompka, lezyne, pompka reczna