Jump to content

Photo

Pompki Awaryjne

szosa pompka lezyne pompka reczna

418 replies to this topic

#301 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 posts
  • SkądZgorzała

Posted 31 May 2016 - 17:32

CO2 jeden nabój 16g kosztuje ok 6-8 zeta. Na sezon (ok 12 tyś km) zużywam przeważnie 2-3 naboje. Wiadomo - w jednym roku więcej, w innym mniej. Jeśli to nawet 24 zeta na sezon, to przy cenie kompletu opon, dwóch łańcuchów, smarów, środków czystości, owijek, etc - to jest nic. A taki nabój 16g nabija mi 23 mm na maxa (8-9 bar), mało waży, mieści się w kieszonce… Na dłuższe jazdy warto zabrać więcej nabojów, więcej dętek, więcej łatek lub jechać w grupie (każdy wtedy ma jakiś zapas). 

Mam lub miałem też kilka pompek mikro, mini i dłuższych na codzienne jazdy. Ale po prostu nie chce mi się już ich wozić lub nie sprawdziły się. 

#302 szosowiec_pro

szosowiec_pro
  • Użytkownik
  • 78 posts

Posted 01 June 2016 - 09:51

Dokładnie, nabój to żaden kosmiczny koszt w porównaniu do reszty a mega wygoda.

#303 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 01 June 2016 - 10:03

6-8 plnów, to drogo Panie!
Jakis czas temu zakupilem zestaw 24szt. Cena za szt ponizej 4zl.
Dwa naboje i minimalistyczny inflator, to waga znacznie wieksza od Lezyne, jaka wczesniej wozilem. Ale wygoda i szybkosc CO2 nie do pobicia.

#304 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 01 June 2016 - 22:24

Wygoda jest, ale i problem. Zdarzały mi się już 2 albo i 3 kapcie na jednym spacerze. Tfu, na szczęście już dawno. Wypstrykarz nabój/boje/ i jesteś pusty jak dzwon. Z pomką, nawet słaba, do domu się doturlasz.  pozdr

• ROZMIAR, Prozor and mikroos like this

#305 Gosc_RafalPolo_*

Gosc_RafalPolo_*
  • Gość

Posted 01 June 2016 - 23:09

Z tego też powodu zrezygnowałem z co2. Tutaj może wina moich umiejętności bo zdarzyło mi się po prostu, że łatka nie trzymała.

Wysłane z Tapatalka

#306 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 posts
  • SkądBieszczady

Posted 20 July 2016 - 20:58

Sam już nie wiem co wybrać, ważne żeby dało się nabić do tych 8,5 bar i zmieścić w kieszonce koszulki.
Focus user! :-P

#307 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 July 2016 - 10:58

ja mialem okazje uzycia co2 juz raz, spisalo sie fantastycznie!

oczywiscie jakbym kilka kapci zlapal to zonk, ale i tak jedna detke woze tylko :)

#308 Jarython

Jarython
  • Użytkownik
  • 119 posts

Posted 22 July 2016 - 13:17

Jeździłem z Topeak Race Rocket HP - dawała radę, ale komfort pracy z co2 jest nieporównywalny.

#309 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 posts
  • SkądBieszczady

Posted 22 July 2016 - 20:33

Czyli jak już się pchać to w co2? To co polecacie w takim razie?
Focus user! :-P

#310 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,616 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 July 2016 - 20:45

Zawsze możesz kupić hybrydę: http://rowerplus.pl/...pompka-co2.html- nie takie głupie rozwiązanie. Można mieć ciastko i zjeść ciastko ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#311 Jastrzi

Jastrzi
  • Użytkownik
  • 76 posts

Posted 23 July 2016 - 07:19

Z ciekawości, naboju nie da się napompować? :)

#312 Stasko

Stasko
  • Użytkownik
  • 497 posts

Posted 23 July 2016 - 07:51

W warunkach domowych - nie.

#313 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 July 2016 - 23:15

Ja woze 2 naboje ze soba, po wbiciu jednego mozna bylo jechac, ale po dwoch to już miazga. Ważne aby aplikator co2 z jakimś zaworkiem był! Ja mam jakis lezyne z pokretlem blokujacym, wbijam naboj, zakladam na wentyl, odkrecam, napompowane :- )

#314 Swordfish

Swordfish
  • Użytkownik
  • 48 posts
  • SkądKraków

Posted 24 July 2016 - 07:53

W temacie dwufunkcyjnych pompek (CO2 i normalnej), używa ktoś tego?
http://www.dobrerowe...ad-p-14502.html

Scapin Blake, Force, Fulcrum.

#315 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 24 July 2016 - 15:45

Mam dokładnie tą i mocno polecam. Jedyną wadą jest brak wężyka, ale mi to nie przeszkadza.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#316 Swordfish

Swordfish
  • Użytkownik
  • 48 posts
  • SkądKraków

Posted 24 July 2016 - 16:12

A jak jest z dobiciem do większych ciśnień za pomocą samej pompki? (Nie naboju)

Jaka jest jej długość całkowita? (zakładając, że woziłbym ją w koszulce a nie z mocowaniem). 

Scapin Blake, Force, Fulcrum.

#317 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 24 July 2016 - 22:00

Z pompowaniem jak zwykle - do 6 atm w miarę możliwe, potem już ręce więdną. Długość jakieś 17,5 cm.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#318 krzysiekkowalski

krzysiekkowalski
  • Użytkownik
  • 2 posts

Posted 15 August 2016 - 18:43

Ja też się nie dziwię, bo moja pękła w pierwszym dniu testów :D Żartuję sobie, oczywiście nie oceniam modelu na podstawie awarii jednego egzemplarza!

Gdyby ktoś (tak jak ja po tej historii) miał niechęć do plastikowych pompek, polecam Zefala RG01 - bardzo udany i niemal niezniszczalny produkt.

Nie mogę się zgodzić z tą opinią.Mam Zefala RG01 i powiem że gorszego szajsu nie miałem w rękach.Już po kilku pompowaniach rozszczelnił się wężyk w miejscu łączeniaz tą plastykową rurką gdzie jest umieszczony manometr(tam jest połączenie na gwint z oringiem) .I nic nie dało się zrobić.Musiałem wyrzucić ten odcinek z manometrem i przykręcić do pompki ten pozostały gumowy odcinek gdzie jest uchwyt do mocowania do wentyla.Teraz pracuje bez manometra.Od markowej pompki za około 100zł spodziewałem się lepszej jakości

#319 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,616 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 August 2016 - 18:50

Jednostkowy przypadek na pewno może się przydarzyć. Tylko po co bawić się z przeróbkami, kiedy jest gwarancja?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#320 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 August 2016 - 10:00

A jak jest z dobiciem do większych ciśnień za pomocą samej pompki? (Nie naboju)

Jaka jest jej długość całkowita? (zakładając, że woziłbym ją w koszulce a nie z mocowaniem). 

Siara jak pompuje do 6 barów z łapy to dla mnie jest kotem/koksem :D Pamiętam, że dobicie do 5 to było mnóstwo wysiłku i nerwów. Do 8 czy 9bar chyba niemożliwe. Co2 bez porównania wygodniejszy. Wychodze z założenia, że zabieg ma umożliwić dalsza jazdę w warunkach jak przy opuszczeniu domu a nie takich aby do niego dojechać.

Dokładnie takie ustrojstwo posiadam:

maxresdefault.jpg

Pierwsze użycie bezproblemowe, nie zmarnowałem żadnego naboju, w sumie w przypadku tego zaworka nie wiem czy to możliwe :)

• smolar16 likes this

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: szosa, pompka, lezyne, pompka reczna