Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pompki Awaryjne

szosa pompka lezyne pompka reczna

418 odpowiedzi w tym temacie

#341 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 21 czerwiec 2017 - 17:20

Mam i nie polecam. Trzeba się nieźle napracować żeby te 5-6 atm nabić. Niewygodnie się to trzyma. Zmieniłem na http://velo.pl/akces...author/booster.

A dla mnie Blackburn jest super. Mieści się w tylnej kieszeni koszulki. Dzięki czemu gumka nigdy nie jest zakurzona. Ma wymiary podobne do dużego mazaka :).

​Korzystałem 2x w ciągu ostatniego tygodnia. Spokojnie napompowałem około 6bar i doleciałem spokojnie do domu.

#342 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 21 czerwiec 2017 - 20:17

Mam pytanie do posiadaczy Topeak RACEROCKET HP.
Czy jej wężyk wkręcę na wentyl, który nie jest na całej długości nagwintowany? Na taki, jak na zdjęciu po prawej stronie.

tube5.jpg

Wkręca się na ten górny, mniejszy gwint. On jest na każdym z tych dwóch wentyli, z tym, że na prawym jest nakrętka i go nie widać.

#343 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 21 czerwiec 2017 - 20:49

Polecicie coś stalowego co wytrzyma kontakt z lusterkiem samochodowym?

Mój SKS się połamał. Lusterko również.

Uprzedzając nie uderzam w lusterka ze złośliwości tylko w reakcji na bazmyślność kierowców która zagraża zdrowiu/życiu.

Tym razem dwóch gówniarzy ścigających się na prostej.

W dodatku jeden drugiemu zaczął zajeżdzać droge w moim kierunku.

Nawet nie było gdzie uciec bo krawężnik wysoki.

Jak się ktoś zamachnie nożem, siekierą to jest stawiany przed sądem a prawo niestety w takich jak powyższy przypadkach nie działa.

• Robert74 i Yar_Tur lubią to

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#344 djakdymek

djakdymek
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądWschód

Napisano 13 lipiec 2017 - 16:56

Panowie. Co polecicie w cenie ok.50zł? Pompka na ramę do tribana520.   Awaryjne dobijanie ciśnienia w razie W.

Normalnie pompuję na Orlenie.

Primum non nocere bike-face-baby-toddler-shirts-men-s-polo

#345 Kamil Wójcik

Kamil Wójcik
  • Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 13 lipiec 2017 - 23:19

@shmoo
Coś dla Ciebie:
http://www.airbone.c...T508Product.htm
Dobra pompa, a i jako pałka teleskopowa się mi sprawdziła pewnego razu. :)

#346 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 15 lipiec 2017 - 16:53

Muszę niestety zweryfikować opinię na temat AirStik SL BLACKBURN, o ile rozmiarami mało która z nią konkuruje to niestety spełnia zadanie tzn, pompuje do 5-6 barów o ile ...działa. Jedna z pompek którą miałem dokończyła właśnie żywota, trwałość tłoczka okazała się dość marna. Mam jeszcze drugą przy innym rowerze ale wożę ją tylko dlatego, że nie mieści się w zasobniku Vittoria i stanowi jedynie uzupełnienie pompki CO2, kolejnej już nie kupię tym bardziej że do tanich nie należy. Znalazłem natomiast w międzyczasie coś jeszcze mniejszego niż BLACKBURN SL - pompka Airbone ZT-702, długość całkowita to jedynie 10cm, raz już miałem okazję uzyć w dopompowaniu kół w rowerze MTB, jako awaryjna spokojnie daje radę, cena to ok 70zł.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#347 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 20 lipiec 2017 - 11:06

A ja mogę polecić pompkę Kellysa KP - 204. Lekka ( 90 g) , dobrze pompuje ( bez wysiłku 5 bar, z lekkim wysiłkiem 6 bar ), nie wypada z uchwytu ( podwójny ), ma proste zabezpieczenie przed wysuwaniem się tłoka, do tego tania jak barszcz, a mimo to dobrze wykonana.

https://sklep.euroro...ELESKOPOWA/5027

#348 k3rmit

k3rmit
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 20 lipiec 2017 - 14:09

Używał ktoś Topeak Micro Rocket AL ? 

#349 Rafał.S

Rafał.S
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 25 lipiec 2017 - 19:17

Pompka Lezyne road drive m. Nie używałem, ale z tego co chłopaki mówili, faktycznie udało im się nabić do 11 barów, jak jest podane, nabicie do tych 11 jak można sie domyśleć nie jest łatwe,  jednej osobie chyba się nie uda, ale jednak te 8-9 jakos się nabije.

Tutaj link,

https://www.sportpoi...ASABEgL10fD_BwE

• Mateusz93 lubi to

#350 Mateusz93

Mateusz93
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 06 sierpień 2017 - 22:36

Witam,

Szukam pompki na duże ciśnienia (8 bar) do zabrania ze sobą.

Obejrzałem test LEZYNE Tech Drive HP --> https://www.youtube....h?v=N_z93Qb4QEY

1) Trochę zasmucił mnie fakt, że pompuje dosyć wolno (wg tego poradnika). Zresztą oglądałem inne testy i inne pompki tej klasy wypadają podobnie (dosyć wolno nabijają ciśnienie). Nie wiem na ile wierzyć tym testom. W sklepie napompowałem dosyć szybko, ale nie mam pojęcia do jakiego ciśnienia (wydaje mi się, że duże sprawdzając "palcem").

2) Prosiłbym doświadczonych braci/sióstr kolarskich o opinie na temat tej pompki i generalnie pompek ręcznych. Czy wszystkimi ciężko się nabija i "nierealne" jest napompowanie na maxa? A może są takie wypasione co szybko bez wysiłku nabiją oponę?

3) Proszę o propozycje innych pompek.

Pozdrawiam

#351 Mateusz93

Mateusz93
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 06 sierpień 2017 - 23:28

Jeszcze zainteresowała mnie Lezyne Lite HP. Podobna cena a niby potrafi nabić do 11 bar. http://www.lezyne.co...hp#.WYeX53MwjqA

Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka

#352 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 07 sierpień 2017 - 04:01

Pompki tego typu to dojazdówki po złapaniu gumy. Nie liczyłbym na możliwość nabicia do 8bar. Może po godzinie pompowania :).

#353 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 07 sierpień 2017 - 05:17

Pompka CO2 i dwa naboje.

#354 Mateusz93

Mateusz93
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 07 sierpień 2017 - 05:18

No to też jakaś opcja, ale naboje kosztują :P

#355 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 07 sierpień 2017 - 06:03

W długich wypadach wystarczy jakaś dojazdówka - pierwszy etap.

A drugi to nakręcana redukcja oraz kompresor na najbliższej stacji benzynowej - po drodze.

#356 Mateusz93

Mateusz93
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 07 sierpień 2017 - 06:07

Pytanie które stacje nabijają do 8 bar... W mojej okolicy max 5,5.

• maccacus lubi to

#357 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 07 sierpień 2017 - 07:56

Pewnie, że kosztują. W Decu jest promocja, 4zł/szt. Zapewne za cenę tej pompki kupisz zapas na kilka lat. Ja póki co zużyłem jeden w tym roku i dwa w poprzednim.

• Tom6 lubi to

#358 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 sierpień 2017 - 10:36

Mini pompki mają totalnie bezużyteczną tą opcję pompowania do 7 czy tam więcej bar. Fizyki nie oszukasz, mały cylinderek oznacza, że narobisz się jak kuń, żeby dobić do 8 bar a nie znam nikogo, komu chciałoby się machać nią przez pół godziny. Grunt, żeby w miarę szybko i efektywnie (kilka minut) pompowała do tych 5-6, wtedy dojedziesz już do domu omijając większe dziury.

#359 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 07 sierpień 2017 - 10:51

Pewnie nikt już nie wozi długich pompek bez manometru, jak to było 20 lat temu. Takim starociem spokojnie nabija się kółko do 8bar. Niestety jest ona 3 razy dłuższa niż obecne popierdółki.

#360 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 postów

Napisano 07 sierpień 2017 - 11:34

Grunt, żeby w miarę szybko i efektywnie (kilka minut) pompowała do tych 5-6, wtedy dojedziesz już do domu omijając większe dziury.

Wymieniona pompka w rozmiarze M potrzebuje 100 ruchów tłokiem do osiągnięcia 4,5 bara - na takim ciśnieniu można już spokojnie jechać. Machniesz 150 i do 6 dobijesz (nie chciało mi się już mierzyć, jak się ktoś uprze to sprawdzę ;).

Najlepsza pompka szosowa jaka kiedykolwiek miałem, polecam.

• Mateusz93 lubi to

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szosa, pompka, lezyne, pompka reczna