Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pompki Awaryjne

szosa pompka lezyne pompka reczna

418 odpowiedzi w tym temacie

#61 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8620 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 marzec 2014 - 14:42

Czas != wysiłek.

A co jeśli trzeba wykonać 600 ruchów? Nie mów, że to cię nie zmęczy.

Nie bardziej niż 100 ruchów z siłą, przy której pęka żyłka na skroni ;)

Zresztą 250 ruchów można wykonać szybciej, a można wolniej. Można trzymać głowicę idealnie prosto, a można ją lekko przekrzywić albo minimalnie błędnie uszczelnić końcówkę, przez co 4,5% (a może 5% a może właściwie 17%, jeżeli macha się szybciej?) powietrza będzie uciekało. W grę wchodzi tyle zmiennych, że taka informacja absolutnie nic nie wnosi, a dane liczbowe w tym przypadku mogą wprowadzić więcej zamieszania niż informacji.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#62 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 13 marzec 2014 - 15:10

250, 100, 300 dla mnie nie ma znaczenia. Ważne, aby można było w trasie nadmuchać kolo szosowe do akceptowalnego ciśnienia. Kupiłem w styczniu Lezyne z węzykiem za ok 100z. Owszem, fajna ale nie do szosy a do górala. Jak gupi posłuchałem sprzedawcy. Więc parę dni temu kupiłem za 30 z pompkę Pro, teleskop, chyba najtańszy model /sprawdzę jaki, to napiszę/ I okazało się, że w wydajności bije na głowę Lezyne. 6 bar spokojnie, dalej się nie męczę, bo to wystarczy do całkiem komfortowego powrotu.  pozdr

#63 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 13 marzec 2014 - 16:36

W ocenie skuteczności pompki rowerowej dla mnie istotne są cztery główne elementy:

1. Szczelność połączenia głowica - zawór.

2. Szczelność tłoka w cylindrze.

3. Średnica tłoka.

4. Długość pompki (a zwłaszcza cylindra) i związana z tym ergonomia pompowania i pojemność skokowa).

Wiadomo, że krótka pompka o małej średnicy tłoka będzie wymagała wykonania dużej liczby ruchów do nabicia opony szosowej do odpowiedniego ciśnienia, ale teoretycznie jest to możliwe. Jest tylko taki warunek, że przy każdym ruchu powietrza w oponie powinno przybywać. Nie ma nic bardziej frustrującego niż pompowanie bez efektu w postaci wzrostu ciśnienia. A taka sytuacja często ma miejsce w przypadku słabej szczelności głowica-zawór. Dla mnie to było właśnie główną wadą Nany. Czasem się udało jakoś napompować, a czasem to co wtłaczałem od razu uchodziło, Obecnie pompka po wspomnianej modyfikacji uzyskała praktycznie całkowitą szczelność i teraz wzrost ciśnienia jest funkcją czasu (liczby ruchów) a nie szczęścia (przypadku). Myślę, że w około 5 minut jestem obecnie w stanie uzyskać te przyzwoite (dojazdowe) 5 barów. Po krótkim odpoczynku może jeszcze z 1-1,5 bara dałoby radę, zwłaszcza po położeniu koła na płasko i oparciu głowicy pompki o podłoże.

#64 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 13 marzec 2014 - 19:14

250, 100, 300 dla mnie nie ma znaczenia. Ważne, aby można było w trasie nadmuchać kolo szosowe do akceptowalnego ciśnienia. Kupiłem w styczniu Lezyne z węzykiem za ok 100z. Owszem, fajna ale nie do szosy a do górala. Jak gupi posłuchałem sprzedawcy. Więc parę dni temu kupiłem za 30 z pompkę Pro, teleskop, chyba najtańszy model /sprawdzę jaki, to napiszę/ I okazało się, że w wydajności bije na głowę Lezyne. 6 bar spokojnie, dalej się nie męczę, bo to wystarczy do całkiem komfortowego powrotu.  pozdr

Do szosy mamy pompki HP do mtb HV, sprzedawca widać taki fachowiec albo wcisnął to co miał na sklepie.

Ewentualnie dwa w jednym jak w pompce CrankBrothers
d523ad4fa7e62b7dmed.jpg
  • mikroos lubi to

#65 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8620 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 marzec 2014 - 19:26

http://www.kochamrow...4/03/zefal.html serce rośnie :)

Od siebie dodam, że po kolejnych miesiącach testowania jestem zachwycony moją pompką Zefala - Air Profil LL. Wprawdzie jest dość długa i stanowczo zbyt ciężka dla szosowych radykałów, jednak w razie awarii stawiam na niezawodność i chcę jak najszybciej powrócić do jazdy, dlatego jestem z niej bardzo zadowolony.

rowerplus-logo-2.png

#66 Maks

Maks
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 marzec 2014 - 08:50

Dzięki Chris, też tak myślę i bardziej skłaniam się ku HP.
Dwóch nie będę kupował, mam jeszcze pompkę Crank Brosa jak coś.
O Lezyne już dawno myślałem właśnie ze względu na wężyk i jakość wykonania.

Jeśli chodzi o tą pompkę to najważniejsze aby kupować dętki z które nie mają wykręcanego wentyla.

Chyba że macie jakieś patenty na to ;)

pozdrawiam

#67 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 17 marzec 2014 - 17:20

Mocniej dokręcić sam zaworek w wentylku i nie nakręcać końcówki do momentu jej zablokowania na nim.
Używam również podłogowej Lezyne, przy lateksowych dętkach, ktorych używam i w które są zaopatrzone szytki, pompuje się przed każdym wyjazdem. Nie zdarzyło mi się aby wkręcić zaworek przez przypadek.

#68 andruszak

andruszak
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 20 marzec 2014 - 09:34

Gdyby ktoś chciał- posiadam zupełnie nową  pompeczke LEZYNE PRESSURE DRIVE V2 ABS /wersja druga/została po zakupie grupowym/
Pompka zupełnie nowa, w oryginalnym opakowaniu
http://tablica.pl/of...67-ID5jA8T.html

Załączone pliki

#69 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • Skądwziąć na nowy rower?

Napisano 24 marzec 2014 - 11:27

Blackburn AirStik 2Stage

Jak ma się w końcu skuteczność tej pompki, bo niektórzy tutaj zachwalają na bikeradarze nie dsotałą za wysokiej oceny.

Ktoś ma, używa?

#70 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 marzec 2014 - 11:48

Mam jakas btwin z decathlonu i pierwszy raz awaryjnie korzystalem. O dziwo do prawie 6bar nabilo;)

#71 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • Skądwziąć na nowy rower?

Napisano 24 marzec 2014 - 14:54

Jaki model ? Bo kilka ich tam jest ? ::)

#72 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 marzec 2014 - 15:40

Sprawdze w domu. Preste złapał bez problemu, nic nie uciekało, raz dwa nabiłem. Skończyłem gdy tłoka nie szło już ruszyć ale jak sie potem okazało 6bar było więc się nie dziwie;)

#73 MiroPL

MiroPL
  • Użytkownik
  • 105 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 24 marzec 2014 - 19:55

Ja mam taką: http://www.axel-spor...kls-doubly.html

Mi w trasie po wymianie dętki spokojnie napompowała, więc powinna zadowolić. 

Mój rower: Trek Madone 2.1 2014 

#74 martinelli

martinelli
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 marzec 2014 - 22:26

co byście doradzili z poniższych? (kieruje się głównie długością, żeby weszła do torebki podsiodłowej specialized mini wedgie i ceną, bo nie chce na awaryjną pompkę wydać więcej niż 50zł )

- blackburn airstick SL

-barberi NANO

#75 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 27 marzec 2014 - 22:38

Zrobię takie mały offtop, dlaczego duża część kolarzy nie chce mieć przymocowanej pompki przy ramie? 
Niektórzy powiedzą, że szpeci i nie jest pro, albo ciężka :)  Ale czy przy codziennym treningu nie lepiej mieć coś, czym możemy wygodnie i bezproblemowo napompować koła? 

ij9hpyp.jpg

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#76 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 28 marzec 2014 - 00:28

Przy codziennym treningu wypadało by mieć pompkę stacjonarną (to jasna sprawa), a pompkę awaryjną zostawić na sytuacje awaryjne.

#77 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8620 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 marzec 2014 - 07:00

@elcidx - sam się nad tym głowię. Moim zdaniem elegancka pompka (ot np. wyższe modele Topeaka czy Zefal Lapize) wręcz upiększa rower, choć mam świadomość, że jestem w mniejszości.

Najważniejsze, żeby każdy znalazł coś dla siebie ;)

rowerplus-logo-2.png

#78 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 28 marzec 2014 - 09:53

Trening to nie pokaz mody :-D  A wozić pompkę, to moim zdaniem konieczność.  pozdr

#79 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 28 marzec 2014 - 09:57

A nie chodzi o ryzyko odpadniecia takiej pompki od ramy i potencjalna krakse w peletonie? A skoro pompki w ramie nie sa pro, to duza czesc kolarzy kreci na nie nosem? Nawet tacy, ktorzy jedyne medale zbieraja w endomondo ;).

#80 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8620 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 marzec 2014 - 10:11

Nie wiem, co musiałoby się stać, żeby pompka zamocowana na opaskę z rzepem miała sama z siebie odpaść :shock:

A pompki mocowane do ramy to po prostu esencja kolarstwa, tak jak kolarskie czapeczki pod kask ;)

rowerplus-logo-2.png

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szosa, pompka, lezyne, pompka reczna