Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pompki Awaryjne

szosa pompka lezyne pompka reczna

418 odpowiedzi w tym temacie

#81 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • Skądwziąć na nowy rower?

Napisano 28 marzec 2014 - 19:20

U mnie zakonczylo się na Zefal Air Profil XL. Nie wygląda to zle :) Problem ze znalezieniem podsiodłówki jest dużo większy :)

#82 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8620 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 marzec 2014 - 19:26

No to witam w klubie, bo od ponad roku jestem zadowolonym użytkownikiem wersji LL ;) A co do podsiodłówki - może seria Z Light Pack, też od Zefala, taka jak u @elcidx?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#83 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 29 marzec 2014 - 00:03

Szukam jakiejś z akcentem żółtym :D co by mi kolorystycznie pasowała :)

#84 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8620 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 marzec 2014 - 07:00

Może Zefal Jet: http://www.zefal.com...ox/mini-jet.jpg ? Nie jest to najpotężniejsza pompka świata, ale jako awaryjna do dokulania się do domu wystarczy ;)

Zawsze jest też pomarańczowy SKS :)

rowerplus-logo-2.png

#85 Zuby

Zuby
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 31 marzec 2014 - 16:38

Miał ktoś do czynienia z tymi pompkami? 

zefal air profil micro https://www.google.p...al.html;800;800

zefal viteo double action https://www.google.p...860218;680;1024

Proszę o pomoc w wyborze.

#86 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8620 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 31 marzec 2014 - 18:34

Micro jest bardzo fajna, ale raczej nie do szosówki. W MTB, crossach itd. spisuje się bardzo dobrze.

Z Viteo nie małem styku.

Jeżeli szukasz czegoś do szosy, polecam wersję LL albo FC02, obie moim zdaniem bardzo udane.

rowerplus-logo-2.png

#87 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 postów
  • SkądZgorzała

Napisano 31 marzec 2014 - 21:42

Mam zefala micro i xl. Xl używałem w zeszłym roku i dawała radę. Po przebiciu w trasie mogłem dalej jechać. Używałem też do odstraszenie psów... Teraz do kieszonki zabieram micro (za mała na psy). Daje rade nabić tak, by dojechać te kilkadziesiąt km do domu na spokojnie. Ultra lekka, malutka, wystarcza, moim zdaniem, do awaryjnych działań.
Zuby - jeśli jesteś z okolic wawy, to chetnię Ci pokażę. Jeśli masz Decathlon w swoim sąsiedztwie, to tam znajdziesz micro. Możesz wtedy w sklepie ją wypróbować na jakimś tribanie. Pozdr

#88 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 31 marzec 2014 - 23:02

Przy Zefalu XL koło da się napompować do tych 8 bar ale namachać troche trzeba :)

#89 Zuby

Zuby
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 01 kwiecień 2014 - 19:55

Mam zefala micro i xl. Xl używałem w zeszłym roku i dawała radę. Po przebiciu w trasie mogłem dalej jechać. Używałem też do odstraszenie psów... Teraz do kieszonki zabieram micro (za mała na psy). Daje rade nabić tak, by dojechać te kilkadziesiąt km do domu na spokojnie. Ultra lekka, malutka, wystarcza, moim zdaniem, do awaryjnych działań.
Zuby - jeśli jesteś z okolic wawy, to chetnię Ci pokażę. Jeśli masz Decathlon w swoim sąsiedztwie, to tam znajdziesz micro. Możesz wtedy w sklepie ją wypróbować na jakimś tribanie. Pozdr

Miałem micro w dłoni, faktycznie jest bardzo lekka i mała. Coś nie chce mi się wierzyć, że dobija do 7 barów (przynajmniej tak producent twierdzi). U mnie w sklepie stacjonarnym kosztuje 68 zł.  

Sprawdzałeś może ile zdołasz nabić barów? 

#90 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8620 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 kwiecień 2014 - 19:59

Pozwolę sobie się wtrącić...

Sprawdzałeś może ile zdołasz nabić barów?

Realnie ok. 5, powyżej tego opór robi się bardzo duży. To nie jest pompka do szosówki.

rowerplus-logo-2.png

#91 Macko

Macko
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 kwiecień 2014 - 15:28

Witajcie,

ja ze sobą wożę jako awaryjną pompkę Topeak RaceRocket HP, jest mała, wykonana z aluminium w technologii CNC

waga: 82 g

Wysokość pompki 18 cm

główka z wężykiem do Presty i Schradera

wydajność: 160 psi/11 bar (ale wiadomo pewnie tylko na papierze)

Pompka przeznaczona do szosy

Naprawdę ta pompka robi robotę i przy tym jest poręczna, i lekka.

#92 smolar16

smolar16
  • Użytkownik
  • 94 postów
  • SkądRadom

Napisano 04 kwiecień 2014 - 18:19

Panowie, szukam  bardzo budżetowej pompki do ok. 30 zł, nie wymagam od niej wiele, tak, żeby tylko napompować i pojechać do domu.Natknąłem się na coś takiego: 

http://allegro.pl/ke...4096358643.html

Cena kusząca, ale nigdzie nie mogę znaleźć do ilu atmosfer mogę nią pompować, z tego co wiem to na szosie to dopiero tak od 3 atmosfer da w miarę jako tako  jeździć.

#93 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 04 kwiecień 2014 - 18:43

Jak za niecałą dychę jest to niezła pompka. Mam taką samą, tylko pod marką Kross. Kupiłem do górala, aby wozić ją ze sobą. Wykonanie i wygoda pompowania przyzwoite, a prawie nic nie waży. Kiedyś wypróbowałem z oponą szosową i nawet w granicach 6 atmosfer udało mi się nadymać, chociaż trzeba włożyć sporo siły.

Pewnym mankamentem jest utrudnione przekładanie zaworka w głowicy (presta/auto), gdy np. chcesz komuś użyczyć do napompowania koła z innym zaworem. Gołymi palcami się nie uda, trzeba wydłubać gumkę śrubokrętem lub jakimś patykiem. 

Generalnie polecam. Jest szczelna, nie rozpada się przy pierwszym użyciu i pozwala uzyskać spore ciśnienie. W tej cenie chyba nic lepszego nie znajdziesz.

A w rękojeści można schować tubkę kleju i kilka łatek.

#94 Gosc_Goroce_Uda_*

Gosc_Goroce_Uda_*
  • Gość

Napisano 07 kwiecień 2014 - 23:31

LAZYNE HP DRIVE 

Nie tak dawno patrzyłem na ten ranking w sprawie zakupu pompeczki dla mnie kupiłem lenzyne najwyżej oceniana.

Co moge powiedzieć może pierw zaczne od małych mankamentów jakie mnie napotkały przy stosowaniu tego urządzonka otóż raz zdażyło się że uciekało z niej powietrze, pin zatrzaskujący wysunął się z gniazda, rozbrałem wbiłem pin działa. Dzisiaj! pompka nie chciała nabierać powietrza rozkręciłem przetarłem szmatą elementy działa dalej. Można ją rozebrać na części pierwsze.

W sumie myśle że to najlepiej wydana stówa w ostatnim czasie.

pozdrawiam Mateusz

#95 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 07 kwiecień 2014 - 23:43

Po Twoim opisie nie wiem czy taka dobra skoro tyle z nią problemów. A gdy stanie się coś takiego w trasie jesteśmy udupieni.

• mikroos lubi to

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#96 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1529 postów
  • SkądSK

Napisano 08 kwiecień 2014 - 12:46

Widocznie Goroce_Uda trafił na jakiś felerny model.

Mi na jednych zawodach rozwaliła się pompka i postanowiłem kupić Lezyne HP Drive.

Nie miałem żadnych problemów z tą pompką i nabiłem nią prawie 7 atmosfer.

Testowałem wcześniej SKS Puro Deep Black i żeby nabić 5 atmosfer to się musiałem nieźle nameczyć.

Lezyne HP Drive polecam.

#97 andruszak

andruszak
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 08 kwiecień 2014 - 16:30

Widocznie Goroce_Uda trafił na jakiś felerny model.

Mi na jednych zawodach rozwaliła się pompka i postanowiłem kupić Lezyne HP Drive.

Nie miałem żadnych problemów z tą pompką i nabiłem nią prawie 7 atmosfer.

Testowałem wcześniej SKS Puro Deep Black i żeby nabić 5 atmosfer to się musiałem nieźle nameczyć.

Lezyne HP Drive polecam.

ja również polecam - mam nową jeśli ktoś szuka prosze pisać

Załączone pliki

#98 kolare

kolare
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 12 kwiecień 2014 - 09:56

Tak troszkę z innej beczki - skoro pompka to takie musowe wyposażenie kolarki to dlaczego nikt do tej pory nie wymyślił jeszcze pompki w sztycy siodełka ?

Myślę że byłoby to świetne miejsce na nią.

Pozdrawiam

#99 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8620 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 kwiecień 2014 - 10:03

Ależ jak najbardziej wymyślił - choćby Dahon takie stosuje ;)

A tak na poważnie: osobiście bardzo niechętnie odkręcałbym sztycę tylko po to, żeby napompować koło. Kilkanaście awarii i masz całą sztycę tak porysowaną (fakt faktem, poniżej krawędzi ramy, ale jednak - przy odprzedaży miałbyś trudniej, a poza tym wielokrotnie zarysowany materiał staje się coraz słabszy), że szkoda gadać. Nie wspomnę już o tym, że mnie osobiście nie chciałoby mi się bawić w idealne utawianie sztycy po każdej naprawie.

• Julkos lubi to

rowerplus-logo-2.png

#100 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 12 kwiecień 2014 - 12:20

Tak troszkę z innej beczki - skoro pompka to takie musowe wyposażenie kolarki (...).

Bez wielkiego żalu zrezygnowałbym z koła zapasowego w samochodzie, natomiast z pompki w kolarce nigdy.

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szosa, pompka, lezyne, pompka reczna