Skocz do zawartości

Zdjęcie

Platformy Vs. Zatrzaski

Moja racja mojsza niż twojsza

237 odpowiedzi w tym temacie

#121 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 06 sierpień 2017 - 13:45

Catalyst Pedals są sprzedawane z możliwością testowania przez 30 dni. Nie spodoba się, oddajesz i dostajesz zwrot kasy. Uczciwe.

Sam James Wilson wspomina, że zwroty sporadycznie się zdarzają. Ale rzesza zadowolonych klientów jest zdecydowanie większa.

Tak przy okazji wspomnę o pewnych incydentach, z którymi się spotkałem ostatnio, będąc trochę poszkodowanym po wypadku na rowerze (ostre hamowanie i lot przez kierownicę, z lądowaniem twarzą na asfalcie). Już dwie osoby (regularni użytkownicy i zwolennicy pedałów zatrzaskowych) zapytały mnie: "A jak pedały, wypięły się?" No jak to, przecież podobno zawsze się wypinają? Więc skąd ta  troska? U mnie oczywiście nie miało się co wypinać, więc w ogóle nie był to problem. Śmiem jednak twierdzić, że obrażenia mogły być większe, gdybym miał zatrzaski. Oczywiście Wy wiecie lepiej, wam nogi wypięłyby się w dokładnie takim samym czasie, ani ułamka milisekundy dłuższym.  

#122 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 sierpień 2017 - 14:45

Mervelo, jeździj sobie w platformach na zdrowie. Przecież nikt Ci nie zabrania. Co z tego, że począwszy od trochę bardziej zaawansowanych szosowców, mtbowców, xcowcowców czy przełajowców to wszyscy jeżdżą w zatrzaskach i się w nich przewracają. Skoro Ci się to nie podoba, to jeździj se na platformach. Nie mogę zrozumieć jedynie, co ta Twoja misja ma na celu. Mam wrażenie, że próbujesz sam siebie utwierdzić w tym, że masz rację. Bo nikogo innego nie przekonałeś, nie przekonujesz i zapewne nie przekonasz. Chyba sam nie jesteś po prostu pewien tej swojej racji. Ale przecież nie musisz być pewien. Skoro wolisz jeździć na platformach to jeździj, niezależnie od tego, gdzie ona, ta racja jest.

#123 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 06 sierpień 2017 - 15:00

Śmiem jednak twierdzić, że obrażenia mogły być większe, gdybym miał zatrzaski.

Jak kiedyś na torowisku wywinąłem orła, to z butów wyskoczyłem, a te zostały w pedałach.

Generalnie kicham na to, w zatrzaskach jeździ mi się efektywniej (szosa i MTB) i uważam, że bezpieczniej (MTB)

#124 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 06 sierpień 2017 - 18:45

Niedługo sprawdzę ile dają zatrzaski podczas czasówki ma 10 km, którą w zeszłym roku pokonałem na platformach a teraz pojadę w SPD :) Dystans ten sam (a nawet to samo miejsce), rower ten sam, kolarz ten sam (tylko starszy o rok,co od pewnego wieku zaczyna działać na niekorzyść).

#125 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 563 postów

Napisano 06 sierpień 2017 - 20:34

Dwa przykłady z życia szarego użytkownika roweru.
Na wstępie napiszę zawsze jeździłem w noskach z zaciągniętymi rzemieniami, potem przesiadłem się na zatrzaski CB w MTB i w spd-sl na szosie.
1. Żyję w pagórkowatym terenie. Serwisuję 5 rowerów we domu z czego 3 z platformami. Po serwisie testy robię na kontrolnym podjeździe 1000m z 4% średnio. Jazda na platformach to dla mnie katorga.
2. Wakacje w pełni, rodzina pożyczyła dwu osobowe samochodziki na pedały. Ja ze starsza córka, żona z młodszą. Zawody kto pierwszy na końcu ulicy. Wydawało mi się, że bez pomocy córki drugi samochodzik sponiewieram. Masakra.

Wiem, wiem nie potrafię jeździć na platformach.

#126 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 06 sierpień 2017 - 22:16

A tu głos innego szarego użytkownika roweru:

https://www.bikeshop...itched-my-spuds

#127 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 06 sierpień 2017 - 23:06

Z pedałami zatrzaskowymi jest jak z automatyczną skrzynią biegów - jak ktoś się przyzwyczai to ciężko mu potem jeździć manualem.
U mnie już minął efekt "wow". Na początku czułem wzrost osiągów ale już się przyzwyczaiłem i znowu jest ciężko ;) Pewnie znowu poczuję różnicę po zmianie butów na 2 razy lżejsze...

#128 Rumcajs

Rumcajs
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 07 sierpień 2017 - 18:12

Ja używam pedałów zatrzaskowych, aby mieć stabilne i powtarzalne położenie stopy na pedale w każdych warunkach i za każdym razem, gdy kładę stopę na pedale. Tego właśnie brakowało mi w platformach, kładłem stopę na pedale i nie miałem pewności czy leży tam gdzie powinna. 

#129 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 08 sierpień 2017 - 01:05

Akurat możliwość zmiany położenia stopy na pedale (przód-tył i na boki) to jedna z zalet platform. I nie jest to tylko moje zdanie, ale też wielu zwolenników tych pedałów. James Wilson argumentuje nawet, że zafiksowanie stopy cały czas w jednym położeniu w zatrzaskach skutkuje urazami przeciążeniowymi i utrudnia balansowanie ciałem, np. w zakrętach. 

#130 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 08 sierpień 2017 - 05:42

Dokładnie tak, tego właśnie brakuje mi w zatrzaskach - możliwości zmiany położenia stopy w zależności od potrzeb.

#131 Gosc_DivisionBell_*

Gosc_DivisionBell_*
  • Gość

Napisano 08 sierpień 2017 - 18:05

To kup sobie takie z dużym luzem i będziesz miał zmianę położenia stopy.

#132 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 sierpień 2017 - 18:09

Nie do końca - luz w bloku daje tylko możliwość obrotu stopy, ale bez zmiany punktu podparcia. Tu akurat platformy mają, jedną z niewielu, niezaprzeczalną zaletę.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#133 Gosc_DivisionBell_*

Gosc_DivisionBell_*
  • Gość

Napisano 08 sierpień 2017 - 18:38

Bo ja wiem czy to taka zaleta. Ja mam jeszcze takie pytanie do marvelo: nie uważasz, że gdyby platformy były lepsze to pro tour już dawno by na nich jeździł? No chyba, że Tobie chodzi jedynie o kwestie bezpieczeństwa, czyli niewypięcie się np. w przypadku kraksy. 

#134 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 563 postów

Napisano 08 sierpień 2017 - 22:45

Bez jaj, jakie bezpieczeństwo. Wszystko jest źle w zatrzaskach.
Nie da się poprawić stopy
Buty są drugie
Nie da się chodzić butach z zatrzaskami
Wygląda się pro
Poprawa wyników jest tylko w odczuciach (Strava kłamie i górki niedostępne z platformy spłaszczyła się złośliwie po kupieniu zatrzasków)

#135 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 09 sierpień 2017 - 11:54

DivisionBell, gówno śmierdzi, a muchy i tak się nim zajadają. Więc jedzmy je wszyscy, bo przecież miliony much nie mogą się mylić (cytując W. Łysiaka).

To na czym jeździ pro tour zupełnie mnie nie interesuje, tak jak i to, czym żywią się muchy.

Może i gówno ma jakieś wartości odżywcze, ale co z tego, skoro mi śmierdzi.

#136 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 sierpień 2017 - 15:13

Biorąc pod uwagę musze żarcie to może gówno jest dla nich dobre, stąd pewne gatunki much może się tym i żywią, inne preferują padlinę, no i dla nich jest to dobre. Tak więc Twoje porownania są nie tylko obrzydliwe, ale jeszcze celne jak strzał kulą w płot. Może będziesz twierdził, że piloci samolotów bojowych nie używają zatrzasków, zresztą podobnie żaden samochód nie jest w nie wyposażony, co jest najlepszym dowodem na to, że można poruszać się bardzo szybko nie mając stóp przyczepionych do pedałów.

Tak samo kwestia pedałów rowerowych - kolarze wybierają to, co dla nich jest dobre, trzepaki twierdzą, że to gówno, bo zapieli się, wywrócili i mają traumę, próbując zarazić nią innych. Na szczęście bezskutecznie. 

Jednak jeśli dla Ciebie gówno i pedały rowerowe to jedno, to nie ma się co dziwić, że wybierasz to co wybierasz.

Proponowałbym wydzielić (sporą) część z tego wątku i zrobić z tego wątek "Jazda w pedałach platformowych na szosie", traktowany pewno jako swego rodzaju folklor.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#137 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 09 sierpień 2017 - 16:52

Stop pedałozatrzaskiwaniu Polski..!

Musiałem niedawno jechać na platformach, bo poluzował mi się blok i nie miałem klucza. Nogi latały mi na wszystkie strony. Niefajne.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#138 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 09 sierpień 2017 - 17:03

Stop pedałozatrzaskiwaniu Polski..!

Musiałem niedawno jechać na platformach, bo poluzował mi się blok i nie miałem klucza. Nogi latały mi na wszystkie strony. Niefajne.

Nie prowokuj bo za chwilę się dowiesz że nie masz techniki ;)

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#139 Gosc_DivisionBell_*

Gosc_DivisionBell_*
  • Gość

Napisano 09 sierpień 2017 - 17:39

DivisionBell, gówno śmierdzi, a muchy i tak się nim zajadają. Więc jedzmy je wszyscy, bo przecież miliony much nie mogą się mylić (cytując W. Łysiaka).

To na czym jeździ pro tour zupełnie mnie nie interesuje, tak jak i to, czym żywią się muchy.

Może i gówno ma jakieś wartości odżywcze, ale co z tego, skoro mi śmierdzi.

Czyli uważasz, ze jeśli Majka i reszta jeździliby na platformach to mieliby takie same osiągi albo nawet lepsze?

#140 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 sierpień 2017 - 18:21

Daj spokój DivisionBell, w tym wątku już wszystkie argumenty padały. Dobrze by było dla Ciebie, gdybyś też zrozumiał, że Majka, Kwiato i inni jeżdżą w spdach tylko dlatego, że nie czytali tego wątka i padających tu argumentów, oraz nie widzieli filmów z kraks rowerowych, którymi nas raczył Marvelo. A nawet jeśli ktoś sam stwierdza, że lepiej i szybciej mu się jeździ w zatrzaskach, to jest to pomijane lub podważane. Jak ktoś bardzo nie chce, to nie pojmie, że ziemia jest okrągła, skoro on woli, gdy jest płaska, bo przecież wszystkie zdjęcia Ziemi, są w istocie płaskie.

Dodaj odpowiedź