problem z zakładaniem opony
Napisano 13 sierpień 2010 - 08:59
Napisano 13 sierpień 2010 - 10:07
znam dwie szkoły (zakładam, że opone masz już założoną na jakies ca 80% obwodu koła):
1. używamy dwóch łyżek do ściągania opon jednocześnie wantując nimi oponę z dwóch stron tego kawałka którego "brakuje" do założenia, aż zrobi takie głośne "pok" i wskoczy
2. używamy siły własnych palców i próbujemy wślizgnąć opone po obreczy na swoje miejsce (kciuk pod obrecz pozostałe palce pod brzeg opony i ciagniemy obiema łapkami)
BTW
jeśli ma ktoś mniej siłową metodę na zakładanie tych opon to chętnie posłucham
Napisano 13 sierpień 2010 - 11:03
1. Dętka musi być minimalnie nadymana.
2. Po założeniu jednej strony opony oraz po włożeniu dętki, oponę można pokryć np ludwikiem dzięki czemu opona łatwiej wskoczy na miejsce.
3. W momencie kiedy "nie da się" należy na całym obwodzie opony zaczynając od przeciwległej strony gdzie "nie da się" złapać oponę i naciskać ją dookoła tak aby jej brzegi znalazły się na środku obręczy (obręcze zazwyczaj są półokrągłe) dzięki czemu uzyskamy nieco więcej luzu w miejscu gdzie "nie da się" :-D
4. Ostatni fragment opony najłatwiej zakłada się ciągnąc.
5. Po założeniu opony KONIECZNIE trzeba sprawdzić czy przypadkiem dętka nie znalazła się między brzegiem opony, a obręczą. Naciskając na bok opony jedyne co mamy zobaczyć to opaskę bądź samą obręcz. Dętka musi być w oponie.
Może coś z tego zrozumiesz ;-)
Napisano 13 sierpień 2010 - 19:33
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Gosc_Vivi_*
Napisano 13 sierpień 2010 - 19:39
Prościej: łapiesz od dołu za obręcz zaczepem łyżki i "pompujesz" oponę do góry.
Słabe łyzki mogą pękać,ale nie jest to zasadą
Napisano 14 sierpień 2010 - 22:44
oooo właśnieOstatnio miałem taki sam problem jak ty. Użyłem łyżki, ale nie tak jak się powinno tylko obróciłem i ten zaczep byl na dole(w pozycji pionowej,na zewnątrz/skierowany do mnie),a druga strona wszystko układała.
Prościej: łapiesz od dołu za obręcz zaczepem łyżki i "pompujesz" oponę do góry.
Słabe łyzki mogą pękać,ale nie jest to zasadą
pekaja te czarne autorowskie (sprawdzone) nie pekaja zielone z decathlona (sprawdzone)
z moich doswiadczen z tymi gumkami wynika, że tylko "pierwszy raz zawsze boli"Jeśli opona wchodzi w warunkach domowych czy warsztatowych cieżko , a nwet bardzo to je zmień natychmiast na inne
po rozpompowaniu do 9-9,5 atm i rozjezdzeniu minimalnie miekna i potem jest już łatwiej
Napisano 14 sierpień 2010 - 22:59
nie pekaja zielone z decathlona (sprawdzone)
Pękają wszystkie i taka jest prawda. Czy to Pedros'a czy to Schwalbe, jeśli mocniej naciśniesz a łyżka nie jest stalowa to pęknie i amen. Są lepsze łyżki, są gorsze ale każdą da się złamać. Ja połamałem chyba milion.
Ja mam tak samo niechętne opony jak alfons, ale mam również kpl. 3 stalowych łyżek do opon. Jednak używam ich tylko jeśli trzeba zdjąć oponę z obręczy, przy zakładaniu opieram się na dobrym technicznym podejściu i wchodzi rękami, czasem z małą pomocą.
Łyżki metalowe, nawet jeśli dobrze oszlifowane i bez absolutnie żadnych zadr uszkadzają obręcz. Albo ją spłaszczają w miejscu przyłożenia za dużej siły albo ścierają anodę. Warto miec to na uwadze i delikatnie ich używać. Plastiki czy inne polietyleny naddają się i albo są na tyle plastyczne że nie pękną albo.. trach. Majac dobre obręcze albo carbonowe w grę wchodza tylko plastiki. Jak się ma kółka do tłuczenia po polskich drogach to można pozwolić sobie na metalową (motocykolwe opony tylko takimi łyżkami się zakłada)
Gosc_Vivi_*
Napisano 15 sierpień 2010 - 10:15

ale pomarańczowe Continentala i wydaję mi się, że są świetne. Są szerokie i łatwiej układa się opona. Mam też niebieskie Tacx'a, ale przegrywają z tymi wyżej.
Uploaded with ImageShack.us
Napisano 15 sierpień 2010 - 16:35
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Gosc_Vivi_*
Napisano 15 sierpień 2010 - 18:16
No i jeszcze ani jednej nie złamałem.
Tobie mogą nie przypaść do gusty mi odpowiadają.
Napisano 15 sierpień 2010 - 20:59
http://www.nokaut.pl...al-szeroka.html