Skocz do zawartości

Zdjęcie

problem z zakładaniem opony

68 odpowiedzi w tym temacie

#21 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 sierpień 2010 - 08:39

prozor, Może masz rozciągnięte gumki na tyle, że nie trzeba używać łyżek.

Gdzie tam, nófki funkiel - w szosie poprzednio miałem (fabrycznie montowane) jakieś kendy cośtam też wkładane ręcznie, obecnie miśki speedium 2 (dla mnie i mojej jazdy są ok), też ręcznie zakładane, w mtb Schwalbe rocket ron evo - te jeszcze łatwiej wchodzą na obręcz (podobnie jak stare, fabryczne opony meridy)...
Może w jakiś drogaśnych oponkach jest większy problem z naciągnięciem ich na felgę - nie wiem, jakoś nie miałem sposobności zakładania innych opon niż w/w.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#22 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 28 sierpień 2010 - 07:39

przeczytalem temat i troche mi sie smiac chce (nie to zeby kogos urazic ) ale co bedzie jak wam przyjdzie zmienic detke na trasie ? ... wymiana detki jest dziecinnie prosta , jesli wie sie jak to zrobic poprawnie , czesto wymieniam sobie opony pod kolor stroju , robie to bez zadnej meki i z przyjemnoscia ;)
Z pewnoscia kazdy wypracowal sobie wlasna metode sciagania opon , ale ja sie "pochwale swoja " ;)

Lyzki zakladam zawsze dokladnie w tej odleglosci i zawsze trzy jednoczesnie i jednoczesnie trzy lyzki naraz ciagne do dolu ..(uwaga czasami potrafia oddac :D )

Dołączona grafika

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dale juz jedna lyzka zsuwam opone do konca .
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Ponowne zakladanie
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
http://home.tiscali....erwasser/12.JPG
http://home.tiscali....erwasser/13.JPG
http://home.tiscali....erwasser/14.JPG
http://home.tiscali....erwasser/15.JPG

#23 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 28 sierpień 2010 - 10:31

Fajny sposób. Mam te same felgi;)

#24 kalkhoff

kalkhoff
  • Użytkownik
  • 91 postów
  • SkądKutno

Napisano 28 sierpień 2010 - 10:34

alfons, też jeżdże na vittoriach (rubino), które przy każdej okazji chwalę. Moje też zawsze wchodzą ciężko. Minutka wsuwania kciukiem po małym kawałeczku, trochę cierpliwości i jest.

#25 Gosc_Stoofek_*

Gosc_Stoofek_*
  • Gość

Napisano 29 sierpień 2010 - 10:29

a nie macie problemu z równym ząłożeniem opony?

mam opone cst (i obręcz remerx t330) i w jednym miejscu jest niżej (głębiej siedzi w obręczy). Jak spuszcze powietrze i podważe łyżką to miejsce to niby jest ok, ale wtedy w innym miejscu siada głębiej i tak w kółko.
Niby jeździć sie da ale jak droga jest równa to rzuca całym rowerem góra-dół.
co robić?

pzdr

#26 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 29 sierpień 2010 - 12:21

Niby jeździć sie da ale jak droga jest równa to rzuca całym rowerem góra-dół.
co robić?

Omijaj więc te drogi ;P

Ja Conti GP4000S ściągam i zakładam ręcznie bez jakichś męk - w trasie zajmuje to jakieś trzy minuty.. Żadnych łyżek do nich nie trzeba ze sobą wozić.. Zazwyczaj dłużej zajmuje szukanie kogoś z pompką albo kompresorem - w mieście trzeba szukać stacji, bo raczej nikt nie pomoże, ale na wsiach jak najbardziej :)

#27 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 29 sierpień 2010 - 13:54

szukac kogos z pompka ? .. sa przeciez mini pompeczki na Co2 albo tez normalne mini z tloczkiem nie dluzsze nic 15 cm , ktore spokojnie wchodza w sakwe podsiodlowa ^, mozna nimi "w miare porzadnie nakatac" dentke.

Ps; Ciekawe na jaka felge ;) ..(bez lyzek)

#28 Gosc_Vivi_*

Gosc_Vivi_*
  • Gość

Napisano 29 sierpień 2010 - 15:05

Marco_, trochę praktyki i każdy sobie poradzi ze zmianą dętki w trasie.

Ja wożę swoją małą pompkę ręczną uniwersalną(3 rodzaje wentyli) i nie przeszkadza mi ona wcale,a wcale

#29 alfons

alfons
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • Skądlubuskie

Napisano 29 sierpień 2010 - 18:17

Naprawdę chciałbym zobaczyć na żywo te wszystkie osoby co twierdzą, że to tylko kwestia właściwej techniki, jak zakładają nowe Vittoria Zaffiro, najlepiej jeszcze samymi palcami :-D
W zasadzie to nie wierzę żeby jakakolwiek metoda podziałała poza tą:

używamy dwóch łyżek do ściągania opon jednocześnie wantując nimi oponę z dwóch stron tego kawałka którego "brakuje" do założenia, aż zrobi takie głośne "pok" i wskoczy :D

przy czym kovsi zapomniał dopisać że trzeba użyć cholernej siły i łyżki do opon muszą wytrzymać i dać się pewnie chwycić.

#30 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 29 sierpień 2010 - 18:50

kazda jedna sciagam i zakladam bez problemu tak jak pokazalem , ale golymi lapkami to juz mistrzostwo swiata , fakt :mrgreen:

Ps; Moze kiedys jak znajde czas i checi to nagram filmek.

#31 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 29 sierpień 2010 - 19:51

3. W momencie kiedy "nie da się" należy na całym obwodzie opony zaczynając od przeciwległej strony gdzie "nie da się" złapać oponę i naciskać ją dookoła tak aby jej brzegi znalazły się na środku obręczy (obręcze zazwyczaj są półokrągłe) dzięki czemu uzyskamy nieco więcej luzu w miejscu gdzie "nie da się" :-D

To jest klucz do zakładania i zdejmowania opon. Stopkę opony (tam gdzie jest drut) spychamy do środka, przeciągając wzdłuż opony palce by uzyskać w jednym miejscu luz.
Mam drutowe vittorie rubino, micheliny dynamic i obręcze DA22 - nigdy nie musiałem użyć narzędzi, nawet do podwadzenia przy zdejmowaniu. Trudniej jest z płaskimi obręczami, gdzie środek obręczy zajmują łby nypli ale dotyczy to raczej obręczy stalowych.

#32 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 29 sierpień 2010 - 20:39

Fakt jest taki że są opony łatwe w naciąganiu i są takie które się bardzo trudno zdejmuje/zakłada. Sam posiadam opony które bardzo ale to bardzo ciężko zchodzą z obręczy i jak czytam to śmiać mi się chce bo moich opon palcami by nawet Pudzianowski nie zdjął i basta. Sam jak je zdejmuje to ciężko mi wsadzić pod nie łyżkę bo nawet o taką szczelinę trudno. Ale jak już podłapię je łyżkami to mam taki sam sposób na 3 łyżki (albo dwie) jak wcześniej został zilustrowany. Z tym że i wtedy jest siłowanie bo łyżki odskakują a i uważać na obręcz muszę bo łyżki mam metalowe.

#33 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 29 sierpień 2010 - 21:01

dlatego pisalem ze potrafia oddac :-P :mrgreen:

#34 Gosc_Vivi_*

Gosc_Vivi_*
  • Gość

Napisano 29 sierpień 2010 - 21:57

Ten sposób użytkownika Marco_ jest niezawodny i szybki. Ostatnio w pięć minut zmieniłem dętkę. Miałem podobny sposób do Twojego,ale nie całkiem. :->

#35 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 31 sierpień 2010 - 11:26

Ja bym do tych rad dorzucił jeszcze jeden myk, który może niktórym umknał, a mianowicie kwestia wentyla. Zakładanie opony zaczynamy od strony przeciwnej do wenyla, a sam wentyl wycofujemu żeby nie blokował opony i pozwolił na zejscie oponki z rantu felgi blizej srodka obręczy. Nowe oponki z regóły stawiają dość duzy opór ale po kilkuset km na słońcu z regóły duzo łatwiej sie poddają. Najciaśniejszą oponke jaka miałem to był jakiś 18mm hutchinson. Bez łyżek nie było sensu do niego startować nawet po 2 sezonach na rowerze.

#36 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 31 sierpień 2010 - 17:00

"problem z zakladaniem opony "

film sciaganie opony

film zakladanie opony

#37 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 08 wrzesień 2010 - 20:25

No ja wlasnie ojcu robie rower i trafilem...
zwijana michelin speedium (25tka) i wysoki stozek - campagnolo atlanta 96. Czegos takiego nie doswiadczylem jeszcze, wole naciagac szytki.
Wszystkiego probowalem. Po 1.5h nie mam juz sily :shock:
Rozne opony zakladalem, druciane, zwijane, schwalbe,micheliny, vittorie, continentale, na obrecze o wysokim stozku, niskim. Czasem byly problemy, ale ten zestaw przebija wszystko z nawiazka. Jutro kolejne podejscie, jak nie dam rady to daruje sobie ta opone.

Co do lyzek, od kilkunastu lat uzywam park toola (tego samego oczywiscie), dzis to mi lapy wymiekaja a nie lyzki...

#38 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 08 wrzesień 2010 - 20:49

heh , nie to ze tu kozaka gram , ale sciagam i zakladam kazda jedna bez problemow , nawazniejsze to dobrze lyzki zalozyc ...no ale nie wiem , moze tam u Ciebie to jakos wyjatkowo ciasno to wszystko siedzi .

#39 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 08 wrzesień 2010 - 21:39

Marco>

Hehe ja to rozumiem, wczoraj bym to samo napisal.
W tym wypadku nie mysle ze to zupelnie nie mozliwe, bo musiala by to byc inna rozmiarowka, ale mam serdecznie dosc. Co prawda opona zalozona, jezdzona zawsze troche lzej bedzie juz wchodzic to i tak srednio widze zmiane detki na trasie. I to tez biore pod uwage.

Gorzej jak do tej pory wspominalem jedynie michelina axial sport(20tka) + cxp30,

#40 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 08 wrzesień 2010 - 21:42

nie no spoko wierze ;)

Dodaj odpowiedź