Jump to content

Wrażenia po zakupie pierwszej szosy

62 replies to this topic

#41 Platon

Platon
  • Użytkownik
  • 558 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 October 2010 - 12:24

1. Czy przesiadłeś się na szosowy rezygnując całkowicie z mtb/innego? Czy może kolarka to pierwszy rower ?

Mam trekinga na 28" kołach (rocznik 2000). Dużo na nim nie jeździłem ( ~500km rocznie), pewnego razu wymyślałem sobie, że chcę rower szosowy i bez większego zastanowienia kupiłem najtańszy jaki mieli w sklepie obok :D W tym roku na trekingu mam jakieś 3000km, na szosie resztę.

2. Jakie są wrażenia po przesiadce ? Jak się sprawuje na asfalcie, co w przypadku gdy trafi się polna droga albo dziurawy rozkopany odcinek? Wszystkie opinie i uwagi mile widziane :)

Po jego odbiorze myślałem, że nie dojadę do domu, ale już druga jazda bardzo mi się spodobała. Po jakiś 200km wszystkie bóle związane z nowa pozycją przeszły. Polne drogi, lesne drogi, piaskowe drogi, kostka brukowa i co tam sobie można wymyślić nie straszne mi. Wbrew obiegowym opinią kolarką można wjechać wszędzie :)

3. Czy uważasz, że zakup roweru szosowego był dobrym posunięciem? Czy może nastąpiło rozczarowanie ze względu na... ?

Jeżdżę już ponad 3 lata i nie zamierzam przestawać.

4. Jaki rower szosowy kupiłaś/łeś? Marka, model :)
Leader Fox Runner, rocznik 2007.

#42 Gosc_omoto5_*

Gosc_omoto5_*
  • Gość

Posted 17 January 2011 - 20:09

1. Czy przesiadłeś się na szosowy rezygnując całkowicie z mtb/innego? Czy może kolarka to pierwszy rower ?

Rowerem jeździłem od zawsze we wakacji służył mi jako środek transportu do miasta na trening-)do pewnego czasu był to zwykły rower z marketu-)
aż tej jesieni kupiłem sobie szosę -) i odrazu sie w niej zakochałem-)

2. Jakie są wrażenia po przesiadce ? Jak się sprawuje na asfalcie, co w przypadku gdy trafi się polna droga albo dziurawy rozkopany odcinek? Wszystkie opinie i uwagi mile widziane :)

Wrażenia ? suuper. Właśnie o to mi chodziło. Prędkość, moc i wolność :)
Czuje sie jak ptak-) jet to cos cudownego

3. Czy uważasz, że zakup roweru szosowego był dobrym posunięciem? Czy może nastąpiło rozczarowanie ze względu na..

Zawsze marzyłem o cieniutkich oponkach -)
Jazda mnie cieszy , pozostaje mi tylko z czasem ulepszyć moją szosówke i czerpać z jazdy jeszcze większa przyjemność.
Trochę sie rozczarowałem po dłużej jeździe w dalszą trasę. Jazda samotna zdecydowanie mi nie odpowiada =) nieraz sobie myślę ze przydał mi by sie ktos do wspólnego treningu -)
Już teraz planuje trase na wakacje -) mam zamiar przejechać pierwsze 100 km-)
Z Gdańska do Malborka-)

Stare Bianchi na osprzecie shimano zzza 550 zł-)

#43 Gosc_enigma_*

Gosc_enigma_*
  • Gość

Posted 22 March 2011 - 18:36

Do tej pory jeździłem rowerem górskim (Kross Grand). Szosę kupiłem w grudniu i dzisiaj miałem pierwszą jazdę. Góral zostanie na dojazdy do sklepu, wypady z kumplami którzy nie mają roweru szosowego, oraz na dłuższe trasy jak będzie mokro :P

- przede wszystkim czuć lekkość
- waga + pedały spd-sl daje niesamowite przyśpieszenie, łatwiej utrzymać wyższą stałą prędkość
- dużo łatwiej wjeżdża się pod górkę
- biegi zmieniają się niesamowicie szybko i płynnie

3. Czy uważasz, że zakup roweru szosowego był dobrym posunięciem? Czy może nastąpiło rozczarowanie ze względu na... ?

To było świetne posunięcie. Minus na pewno są, tzn czuć jakość naszych dróg :P trzeba będzie przyzwyczaić się do pozycji i siodełka. Ale uważam że to nie są duże problemy

Scott Speedster S20 (2010)

#44 newtonek

newtonek
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 April 2011 - 23:48

Na MTB jeździłem "od zawsze", od kilku lat intensywniej. Ponieważ w większości jeżdżę po asfalcie, to w pewnym momencie postanowiłem spróbować roweru szosowego. Z MTB nie zrezygnowałem, poruszam się na nim nadal po mieście i od czasu do czasu w lekkim terenie, natomiast szosa jest zarezerwowana na dłuższe trasy po utwardzonych drogach.

W sumie przesiadka na szosę nie była dla mnie ogromną zmianą jeśli chodzi o komfort jazdy, po części ze względu na mój styl jazdy na MTB. Oczywiście czuje się sztywność szosy, należy uważniej dobierać trasę niż na MTB (unikanie dziur, krawężników itp.). Ale jeśli chodzi o wrażenia i "osiągi", to nie ma co porównywać - przy dłuższej, równej trasie szosa daje ogromną frajdę z jazdy.

Zdecydowanie dobrym, jeżdżę jednocześnie na MTB, ale z szosy już nie zrezygnuję :)

#45 Troi87

Troi87
  • Użytkownik
  • 114 posts
  • SkądRzeszów

Posted 02 May 2011 - 08:15

1.
Przesiadłem się z roweru trekingowego. Miałem Unibike Viper. Zrezygnowałem z niego całkowicie na rzecz szosy.
2.
Pierwsze moje wrażenie to takie, że niesamowicie przyspiesza. Z początku było trudno mi sie przystosować do pozycji na rowerze, twardego siodełka i bardzo lekkiego przodu. Były trudne momenty, ale teraz już całkowicie sie przystosowałem i jest niesamowicie. Lekkość, łatwość utrzymania prędkości, lepiej jedzie sie pod wiatr. Po polne drodze nie jeżdzę. a po rozkopanym odcinku przprowadze rower :) Zdarzyło mi się przy dużej prędkosci wjechać w dziure, w konsekwencji dwa kapcie :) Bardzo trzeba uważać na droge i by nie wjechać w dziure, kamyki czy wystające studzienki. Kapeć gwarantowany.
3.
Uważam, że rower szosowy był bardzo dobrym posunięciem, ponieważ jeżdzę tylko drogą asfaltową. Lubię trzymać prędkość i jeździć szybko.
4.
Kellys ARC 1.9, rocznik 2010.

Jestem nowy na tym forum. Bardzo serdecznie pozdrawiam :)
Piotr

#46 pawel0klosek

pawel0klosek
  • Użytkownik
  • 31 posts
  • SkądRyki

Posted 07 May 2011 - 18:05

1 Przesiadlem sie z roweru gorskiego. Od dziecka fascynowaly mnie rowery. Nawet swego okresu probowalem na stocku w trialu ale wolalem gorala i dalsze trasy. Ale ze ciezko sie jezdzi goralem przeznaczonym na teren to postanowilem kupic kolarke.
2 Pierwsze wrazenie hmm... bylo dziwnie. Inna pozycja, lekki rower. Poczatkowo odczuwalem przejscie z innego roweru np. zmiania siodelka. Ale po jakims czasie da sie wytrzymac. Ogolnie drogi w mojej okolicy nie sa genialne, dziorawe i z duza iloscia kamyczkow. Kiedy sa znosne to zwalniam do max 20 km/h albo poporstu prowadze.
3 Kolarka to jest to czego szukalem. Uzaleznione ode mnie, mozna rozwinac fajna predkosc i do jazdy po asfalcie.
4 Author A4400
P.S. Sorry za ewentualne bledy ortograficzne i interpunkcyjne.

#47 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 07 May 2011 - 20:01

Nie. Mam Gianta MTB i trekking Peugeot’a.

Już prawnie nie pamiętam.. ale wiem że musiałem się na nowo uczyć jeździć i kupę czasu bawić się aby wszystko jakoś pod siebie ustawić. Wiem też, że było szybko i niebezpiecznie jak nigdy. :mrgreen:

Pamiętam, że nie umiałem hamować w chwycie za łapy i że bolał kark wraz z rękami.

3. Czy uważasz, że zakup roweru szosowego był dobrym posunięciem? Czy może nastąpiło rozczarowanie ze względu na..

Dobrym to za mało powiedziane. Wspaniałym.

Bianchi Via Nirone 7 Alu.

#48 Rowerowy

Rowerowy
  • Użytkownik
  • 4 posts
  • SkądTrzebnica/Wrocław

Posted 10 May 2011 - 12:34

Najlepiej mieć dwa rowery jeden szosowy a drugi kolarski. Na tym ostatnim doskonale jeździ się po gładkim asfalcie, a teraz tego jest dużo więcej niż 5 lat temu. Tylko taki rower jest delikatny o cenie nie wspomnę.
To jest dziwne uczucie jak siadasz na taki "cieniutki" rower, bo myślisz, że zaraz się rozleci.

#49 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 12 May 2011 - 07:30

Najlepiej mieć dwa rowery jeden szosowy a drugi kolarski. Na tym ostatnim doskonale jeździ się po gładkim asfalcie, a teraz tego jest dużo więcej niż 5 lat temu. Tylko taki rower jest delikatny o cenie nie wspomnę.
To jest dziwne uczucie jak siadasz na taki "cieniutki" rower, bo myślisz, że zaraz się rozleci.

Że JAK? A czym się różni rower "szosowy" od "kolarskiego"? Mi na rowerze szosowym doskonale pomyka się po gładkim asfalcie (i nie tylko)... No i zdecydowanie nie mam wrażenia, że mój rower się zaraz rozleci, pomimo że "cieniutki" i leciutki jest...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#50 Linker

Linker
  • Użytkownik
  • 58 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 12 May 2011 - 07:36

Że JAK? A czym się różni rower "szosowy" od "kolarskiego"? Mi na rowerze szosowym doskonale pomyka się po gładkim asfalcie (i nie tylko)... No i zdecydowanie nie mam wrażenia, że mój rower się zaraz rozleci, pomimo że "cieniutki" i leciutki jest...

Pewnie chodziło o rower do TT. :mrgreen:

#51 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1,389 posts
  • SkądRumia

Posted 12 May 2011 - 10:57

prozor, typowa opowiadanka laicka. Pewnie rower szosowy utożsamia z mieszczuchem na kabanach ok. 37 mm szerokości albo trekkingiem. Też kiedyś ze znajomym taki błąd popełnialiśmy.
A określenia rower kolarski, kolarzówka, kolarka biorą się zapewne z czasów popularności Wyścigu Pokoju, kiedy to rasowe szosówki były tylko zazwyczaj w rękach (nogach?) zawodników.
Być może też miało to być wyraźne słowne odróżnienie od "roweru drogowego" - takie określenie roweru klasy "Ukraina" spotkałem w pewnej starej książeczce o rowerach.
Rowerowy - obecnie rower szosowy=kolarka.
I szosa niby jest delikatna i droga? No to powiem tyle, że jeszcze mało widziałeś...Dalej mi się już nie chce tego rozwijać.

#52 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Posted 15 May 2011 - 16:48

Nie. Mam Krossa Hexagona V2, który posłuży zawsze na wyjazdy w las ;)

Jednym słowem to KOSMOS. Zupełnie inna jakość jazdy. Jakbym płynął dosłownie po nawierzchni.

Kasa nie poszła na marne jednym słowem :mrgreen:

Cube X-Race Pro.

#53 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 posts

Posted 15 May 2011 - 20:01

Wcześniej był rower ATB i nie całkowicie, bo mam zamiar czasem po lesie pojeździć. Aczkolwiek szosa teraz będzie podstawowym.

Wrażenia mega pozytywne, super przyspiesza i bardzo precyzyjny. Myślałem nawet, że szosy są bardziej delikatne i już łaty na drodze niwelują jazdę, okazało się inaczej. Dziury to rzeczywiście problem dlatego wybieram drogi lepszej jakości. Teraz na początku najbardziej podobają mi się płaskie odcinki gdzie siłą własnych nóg mogę jechać 50km/h. Pod duże góry (np. 5km) zdecydowanie łatwiej się podjeżdża, w końcu minus 5kg. System spd -świetna sprawa choć na pierwszej krzyżówce o mało nie poleciałem na bok ;). Na zjazdach należy uważać, szczególnie na początku gdy jeszcze nie pewnie trzyma się kierownice.

Zakup szosówki to świetna decyzja i już nie mogę się doczekać jak się rozkręcę i będę mógł jeździć dystanse ~100km.

Scott Speedster S50 (2011)

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#54 mlody94

mlody94
  • Użytkownik
  • 16 posts
  • SkądElbląg

Posted 23 May 2011 - 14:55

Z MTB nierezygnuje. Od czasu do czasu będę jeździł w terenie.

Fajnie i leciutko. Tylko troche twardo :mrgreen: i boje się że zaraz koła pokrzywie mimo to ze na drodze niema dziur, tylko kamienie wtopione w asfalt.

Tak był dobrym posunięciem i jestem bardzo adowolony!!!! Martwię się tylko tym, że po 10km zaczęły mnie boleć uda i siodełko wydawało sie być za wysoko, ale jest na takiej wysokosci jak w MTB. No i moja pozycja jest dość pochylona, bo kierownica jest nisko. Mam nadzieję, ze to kwestia przyzwyczajenia.

Botecchia BS100

#55 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 posts
  • SkądKraków

Posted 02 July 2011 - 04:35

Witam, może w ogóle się przedstawię, mam na imię Bartek, i jestem z Krakowie i tam też mieszkam. A w odpowiedzi:
1: Miałem Unibike'a model nie pamiętam jaki, ale ze średniej półki z tej stajni. Sprzedałem go po 2 latach jakiemuś robotnikowi obok komisu
2: Byłem bardzo zdziwiony - pomijając różnicę w masie, to zupełnie inne opory gum na asfalcie. Trochę bolał kark, ale wszystko nadrabiało to że można było naprawdę pośmigać ze średnią prędkością samochodu po mieście. Jedyny problem jaki miałem na początku to sztywność tego, ale się przyzwyczaiłem. Do manetek na ramie było ciężej, ale teraz to nawt lubię. Ma to swój urok.
3: Bardzo dobrym. Z chęcią na nim jeżdżę i jestem naprawdę zadowolony.
4: Naklejki były zdarte, a że rower jest po malowaniu i całkowitej rewitalizacji to już nie pamiętam.

#56 Gosc_alik_*

Gosc_alik_*
  • Gość

Posted 02 July 2011 - 09:46

Wcześniej jeździłem tylko na MTB (Kelly's Hacker). Nie zrezygnuję z MTB chociaż coraz częściej szosa wygrywa :)

2. Jakie są wrażenia po przesiadce ? Jak się sprawuje na asfalcie, co w przypadku gdy trafi się polna droga albo dziurawy rozkopany odcinek?

Pierwsze wrażenie to niewygoda, ból nadgarstków, ramion i pleców. Plecy się przyzwyczaiły, ręce przestały boleć po zastosowaniu poziomicy na siodełku. ;) Z przesunięciem siodełka przód-tył ciągle eksperymentuję. Jeśli chodzi o dziury to staram się unikać takich dróg. Po polnych drogach i szutrach wcale nie jeżdżę szosowym rowerem, bo szkoda mi lakieru. Jak sobie radzicie z dziurami na poboczach, które należy ominąć akurat w momencie kiedy jest się wyprzedzanym przez samochód? Najczęściej z przeciwka też jedzie auto wtedy. Jeździcie bardziej środkiem czy bliżej krawędzi jezdni?

Bardzo dobre posunięcie. Wydaje się, że kondycja rośnie szybciej niż na MTB.

GHOST EBS Race C

#57 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 July 2011 - 12:50

Jak sobie radzicie z dziurami na poboczach, które należy ominąć akurat w momencie kiedy jest się wyprzedzanym przez samochód?

Jeździj nieco dalej od krawędzi jezdni tak aby w takich sytuacjach mieć zapas asfaltu na manewr ominięcia takiej dziury. Kolejnym plusem takiej strategii jest to, że kierowcy nie będą Cię wyprzedzać na "zapałkę" tylko szerszym łukiem bo innej możliwości im nie dasz. Niektórzy potrąbią, ale tak jest generalnie bezpieczniej niż ciasna jazda przy krawędzi.

#58 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 posts

Posted 02 July 2011 - 13:42

Jak sobie radzicie z dziurami na poboczach, które należy ominąć akurat w momencie kiedy jest się wyprzedzanym przez samochód?

Jeździj nieco dalej od krawędzi jezdni tak aby w takich sytuacjach mieć zapas asfaltu na manewr ominięcia takiej dziury. Kolejnym plusem takiej strategii jest to, że kierowcy nie będą Cię wyprzedzać na "zapałkę" tylko szerszym łukiem bo innej możliwości im nie dasz. Niektórzy potrąbią, ale tak jest generalnie bezpieczniej niż ciasna jazda przy krawędzi.

taka taktyka jazdy, ma jeszcze jeden plus ..... w przypadku gdy wyprzedza nas długie auto
np. TiR i nie jako zajeżdża nam drogę, mamy miejsce na zjechanie ..... wystarczy zwolnić
(ostatecznie, trącić klamki) i unikniemy zjazdu na pobocze, jeśli w ogóle jest.

pozdrawiam
jarek

#59 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 02 July 2011 - 20:09

Przesiadłem się z MTB rezygnując z niego całkowicie ponieważ nim też jeździłem po trasach tylko szosowych, bo inne mnie nie kręcą.

2. Jakie są wrażenia po przesiadce ? Jak się sprawuje na asfalcie, co w przypadku gdy trafi się polna droga albo dziurawy rozkopany odcinek?

Inna pozycja, mniej wygodniejsza. Słaba zwrotność roweru. Co do asfaltu staram się wybierać sprawdzone drogi i jeżdżę prawie tą same trasę codziennie. Niestety to jest nudne i czasem zmuszony jestem wybierać inne dziurawe drogi na których nie ma tego komfortu i muszę często omijać dziury i zwalniać na kocich łbach. Co do szutrów to narazie tylko raz byłem zmuszony jechać i nigdy więcej nie popełnię tego błędu z powodu centry koła, bardzo wolnej jazdy i szkoda brudzić rower.

Na początku byłem pod wrażeniem bo jechałem z taką średnią prędkością co na MTB, a myślałem, że będzie szybszy niż MTB który ważył o 4kg więcej. Później się jednak zorientowałem, że w MTB miałem źle ustawiony obwód koła i zamiast 100m licznik liczył jako 110m więc dlatego myślałem, że jadę tak samo. Mimo to różnica jest, ale myślałem, że będzie nieco większa. Jednak jestem bardzo zadowolony ze sprzętu bo mogę poczuć się jak kolarz, a jazda sprawia mi ogromną frajdę.

2Danger Roubaix

#60 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 July 2011 - 22:30

Przed szosą przez 7lat bawiłem się w DH/FR i przez chwile XC,ale nie zrezygnowałem do końca z innych rowerów,choć głównie szosa...

Lekkość jazdy i prędkość na płaskim

Pierwszy szosowy dostałem ale minęło parę latek i nadal jest między nogami więc był to dobry prezent

Stalowa różowa szosa na rsx100 mieszane ze 105
ramy marki nie znam i chyba już nie poznam

Reply to this topic