Jump to content

Photo

Trenażery Interaktywne Elite (Drivo/direto/suito/itp.)

533 replies to this topic

#61 Lason

Lason
  • Użytkownik
  • 29 posts
  • SkądKraków

Posted 27 November 2017 - 11:44

Postanowiłem nie czekać na USB ANT+ i udało mi się sparować Zwift przez bluetooth. Trzeba do tego użyć komórki i komputera na raz. Sam komputer się nie połączy. Służy do tego aplikacja ZWIFT Mobile Link :).

Wykrył bez problemu. 

Hej, jesteś w stanie coś więcej napisać na ten temat? Musiałeś coś konkretnego robić? Ja próbowałem tej samej opcji (Komp + Mobile Link) i Direto jest wykrywany tylko jako Power source + Cadence. NIestety nie udało mi się go sparować jako "Controllable Trainer", po prostu go tam nie wyszukuje.

#62 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 posts

Posted 27 November 2017 - 12:21

Hey, 

U mnie co pierwsze łąpał to włąsnie Controllable Trainer, bardziej miałem problem ze złapaniem czujnika mocy. Jak nie chciał mi złapać musiałem wyjść i wejść ze ZWIFT. 

Ja odpalam pierwszy MOBILE a następnie PC czekam chwilę aż na MOBILE zwift pojawi się connecting. Wtedy na pc biorę szukaj. 

Co do wcześniejszego posta tak jak dostanę USB ANT+ od razu przetestuję reakcję. Niestety polecany tutaj sprzedawca jakoś się ociąga nie dostałem jeszcze info że wyssał paczkę.  

#63 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 27 November 2017 - 12:38

Więc jest tak jak powinno jest SUPER. Polecam z całym sumieniem DIRETO. 
Nie rozumiem skąd te wcześniejsze gadanie o zmianie oporu w 10S BZDURA.

Widać nic kompletnie nie zrozumiałeś.
  • Prozor likes this

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#64 Lason

Lason
  • Użytkownik
  • 29 posts
  • SkądKraków

Posted 27 November 2017 - 12:43

Hey, 

U mnie co pierwsze łąpał to włąsnie Controllable Trainer, bardziej miałem problem ze złapaniem czujnika mocy. Jak nie chciał mi złapać musiałem wyjść i wejść ze ZWIFT. 

Ja odpalam pierwszy MOBILE a następnie PC czekam chwilę aż na MOBILE zwift pojawi się connecting. Wtedy na pc biorę szukaj. 

Co do wcześniejszego posta tak jak dostanę USB ANT+ od razu przetestuję reakcję. Niestety polecany tutaj sprzedawca jakoś się ociąga nie dostałem jeszcze info że wyssał paczkę.  

No to jeszcze potestuje dzisiaj. Zobacze co z tego wyjdzie. Jeśli chodzi o dongle Ant+ to chyba zamówiłem w tym samym miejscu i też czekam na razie na wysłanie. Jak przyjdzie to też się wypowiem co i jak.

#65 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 posts

Posted 27 November 2017 - 12:55

Widać nic kompletnie nie zrozumiałeś.

dobrze zrozumiałem. Akurat trafił mi się podjazd maksymalny na direto 14% ZWIFT london wjechałem na niego w około 2s.  Obciążenie też zmieniło się bardzo szybko na maksymalne i nie trwało to 10s. 

Inną rzeczą wiem było moje pytanie o reakcję oporu na teren. Czyli ekran i reakcja czucie oporu. To też już wiem że jest szybo zadowalająco około 1s. Inne rzeczy mnie już nie isteresują.

Tak samo jak zarzucono mi że nawet nie znalazłem kodu na subskrypcję. Otóż dobrze wiedziałem przed samym zakupem. Jednak dla informacji nie można jej użyć to wtedy tracisz do zwrotu towaru jaki przysługuje ci w Internecie. Więc chiałem chce wszystko przetestować za nim użyję tego kodu.

#66 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 27 November 2017 - 18:57

Nikt Ci nie zarzucał tylko sam napisałeś.

1 .Chciałem go skalibrować. Wymaga podłączenia do My E Training. Ok pierwsze poszło telefon. Wykrył Direto po bluetooth. Ale dalej nic nie mogę zrobić wszystkie funkcje piszą że muszę wykupić subskrypcję.

Gdzie przyjmują używany rozpakowany sprzęt? Też bym chciał tak potestować :D

Poważnie pytam bo różnie to bywa.

dobrze zrozumiałem. Akurat trafił mi się podjazd maksymalny na direto 14% ZWIFT london wjechałem na niego w około 2s.  Obciążenie też zmieniło się bardzo szybko na maksymalne i nie trwało to 10s.

Przecież skoro podjazd trwał 2s to nie ma siły żeby ustawianie trwało 10s bo po 2s trenażer dostał komende odwrotu :) Pewnie nawet nie osiągając tego obciążenia. Jak można coś takiego nazwać podjazdem. Toż to nawet zmarszczka nie jest

Direto potrafi według producenta stawiać opór 1400Watt przy prędkości 40km/h

Możemy przyjąć że przy oporze ustawionym na 0 do rozpędzenia potrzeba pewnie jakieś 60W.
Czyli od 0% (60W) do 100%(1400W) to jest 12s

Wykres powinien być niemal liniowy.

Czyli jakieś 112W w ciągu sekundy.

Więc jak osobnik 70kg będzie pędził po płaskim 30km/h to będzie potrzebował ~172W.

Max dla trenażera w przybliżeniu przy 30km/h to będzie to ~1000W.

Czyli obciążenie będzie rosło ~78W na sekundę

Gdy napotka nachylenie 5% to żeby utrzymać prędkość 30km/h będzie potrzebował ponad 500W.

Nawet zakładając utrzymanie tej prędkości już można policzyc ile czasu zajmie przełączenie.

Będzie to pewnie koło 4s.

Gdy prędkość zmaleje do 20km/h to będzie to ~3s

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#67 Lason

Lason
  • Użytkownik
  • 29 posts
  • SkądKraków

Posted 27 November 2017 - 19:08

Z ciekawostek dnia, to z glupia sprobowalem innego telefonu (sluzbowy iphone) i tu faktycznie bez problemu wykryl mi wszystko po bluetooth (pomiar mocy, kadencje i kontrole trenazera). Wczesniej probowalem na androidzie i nie mam pojecia czemu, ale za nic w swiecie nie chcialo kontrolowac trenazera (jakby kogos interesowalo to android 7.1.1 na HTC U11, a iphone to SE z iOSem 11.1.2).

Z wrazen moge napisac ze faktycznie bardzo szybko zmienia opor jak ustawi sie na max w Zwifcie. Schody w metrze to faktycznie prawie jak wjazd w sciane. Czekam mimo wszystko na ANT+, bo pulsometr mam tylko garminowski wiec tylko to wchodzi w gre.

#68 Szanti

Szanti
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 November 2017 - 09:42

Moim zdaniem nie ma to większego znaczenia czy zmiana obciążenia nastąpi w 1 czy w 3 sekundy. Zakładam że wiosną wszyscy jeżdżą w realu i jadąc na trasie obciążenie się zmienia przez nawierzchnia, wiatr i inne czynniki. Więc zawracając na rondzie w realu jadąc pod górkę z silnym wiatrem, w odwrotną stronę mamy z górki i silnie pod wiatr wcale nie jest dużo lżej. A czasami nawet i ciężej. Nie ma co mielić tematu bo i tak co mamy wypocić to wypocimy tylko 5 s później :)

#69 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 posts

Posted 28 November 2017 - 10:53

Szanti nie za bardzo się z tobą zgadzam. Po to ma być realizm aby przeżyć zimę a w lato deszcz:). Jak miałem ustawione opóźnienie w zwift to w ogóle nie dawało to frajdy z jazdy. Kręcę bo kręcę skończyła się górka a dalej opór to średnie odczucie. Chyba że patrzysz się program TV to nie ma znaczenia.
Jak ustawiłem na opcje bez opóźnienia wtedy zmiany były prawie natychmiastowe więc odczucia z realnej jazdy jak najbardziej na plus. Do tego urozmaicenia w zmiany z przełożeń. Frajda z jazdy bardzo duża, że chce się wracać :)

#70 Szanti

Szanti
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 November 2017 - 11:00

Laminat zgadzam się że jak nie ma różnić czy górka czy dołek to "kicha" , ale  sekunda w tą czy w tą, to już bez przesady. Poza tym Direto jak na mój gust spisuje się świetnie, więc jest ok. :) 

#71 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 posts

Posted 28 November 2017 - 11:07

Tak teraz już wiem, że Direto spisuje się świetnie. Jednak nie mogłem tutaj uzyskać takiej informacji zanim sam nie przetestowałem.  Tego oczekiwałem od trenażera smart i to dostałem super.  Szkoda że Zwift 15$, ale to już nie ten temat. 

#72 Lason

Lason
  • Użytkownik
  • 29 posts
  • SkądKraków

Posted 28 November 2017 - 13:29

Już było tyle razy...ale wkleję jeszcze raz. Kupujesz taki gadżet:

http://allegro.pl/ad...82-b8ca3a69c730

Albo taki zestaw:

http://allegro.pl/ad...ars_rule_id=201

i wszystko śmiga tak jak trzeba :)

Jak chcesz to oczywiście kup sobie oryginalny Garmina czy inny "firmowy" jak lubisz przepłacać ;)

@Laminat

Ja kupiłem antenke z pierwszego linku z postu beskidbike'a i właśnie dostałem maila o takiej treści:

"Witam,

Piszę w sprawie zakupionej wtyczki MAC/PC V42036 na aukcji Allegro.
Z zamówieniem pojawia się komplikacja spowodowana błędnym działaniem systemu magazynowego który jest powiązany z Allegro, w czwartek koło godziny 14 została przygotowana ostatnia sztuka tego produktu dla jednego z klientów i aukcja na allegro powinna się zamknąć.
Informatyk zmieniał coś w skrypcie, przez co Allegro pokazywało stany całkowicie inne niż te prawdziwe magazynowe, kontaktowałem się z naszym sklepem stacjonarnym i firmą od której pozyskaliśmy ten sprzęt by ściągnąć na szybko kilka sztuk w celu realizacji, otrzymałem tylko wiadomość że przestali realizować zamówienia na starszy sprzęt związany z MiCoach'ami gdyż przestał on być wspierany przez firmę Adidas.
Z góry przepraszam za takie opóźnienie w odpowiedzi, przez cały czas oczekiwałem na odpowiedź ze strony w/w osób, a nie chciałem obiecywać realizacji zamówienia z opóźnieniem bez jasnej odpowiedzi.
W tym wypadku bardzo proszę o podanie numeru konta bankowego na które zostanie wykonany zwrot kosztów.

Pozdrawiam
Sebastian Gren"

W takiej sytuacji dzisiaj zamówiłem ten: http://allegro.pl/ad...7055144757.html

Jest to taki sam zestaw jak ten z drugiego linku, z tym że 20 zeta tańszy i wysyłają DPD za darmo.

#73 arthuryankovski

arthuryankovski
  • Użytkownik
  • 82 posts

Posted 28 November 2017 - 13:57

A ja z innej beczki. Nikt nie zgłasza takiego problemu, więc może coś ominąłem w temacie poziomowania, albo źle zmontowałem?

Kupując Direto miałem święte przekonanie, że będzie to tzw. plug-and-play.
Tymczasem okazuje się, że bębenek jest jakieś 2cm wyżej, niż w kole 700c, przez co po wpięciu roweru, siodło jest pochylone o ładnych kilka stopni. Muszę robić korektę kąta, co w przypadku fantastycznego zmysłu projektanta mojej sztycy wiąże się z koniecznością wyjęcia siodła celem dostatnia się do śruby odpowiadającej za poziomowanie. Niby nic, ale jednak kilka minut prób, co w sezonie przejściowym może stać się przekleństwem...

Tak, wiem że trenażer jest kompatybilny z różnymi rozmiarami kół, więc wszystkim się nie dochodzi. Jednak podczas montażu, w instrukcji nie rzuciło mi się w oczy nic na ten temat, a teraz leży ona głęboko w piwnicy, więc jak coś przegapiłem, to nie gryźcie, proszę.

Wysłane z 1+3t & Tapatalk PRO

#74 Szanti

Szanti
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 November 2017 - 14:07

Możesz spróbować podłożyć coś pod koło ( np 3 wydania szosy z zeszłego roku :)  ),  ewentualnie są oryginalne podstawki do trenażera pod przednie koło . 

#75 Lason

Lason
  • Użytkownik
  • 29 posts
  • SkądKraków

Posted 28 November 2017 - 14:07

W sumie coś w tym jest. Coś mi się nie zgadzało w pozycji też, ale ja po prostu miałem podkładkę pod przednie koło ze startego trenażera i to rozwiązało problem. Bo jak ja to widzę, jak podniesiesz cały tył do góry, to raczej nie zmienia się geometria, przez co musiałbyś zmieniać kąt nachylenia siodła... Pozycja zostaje ta sama, z tym że rower jest przechylony trochę do przodu (jak podczas zjazdu) przez co zmienia się rozkład ciężaru dupa-ręce. Mnie faktycznie ręcę trochę bardziej bolały i przy dłuższym treningu nawet trochę drętwiały. Ale wyżej wspomniana podstawka rozwiązała problem.

#76 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 posts

Posted 28 November 2017 - 14:32

Ja zmierzyłem wysokość ośki przód i tył. Dla wypoziomowanie zaprojektowałem i wydrukowałem cos takiego :). Teraz siedzi się Ok. Bez podkładki jest niewygodnie. Dla mnie to plus ze Direto jest wyżej. Zawsze ma się opcje ze można cos podłożyć między koło a podłogę.

Attached Files

#77 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 posts

Posted 28 November 2017 - 14:40

@Laminat

Ja kupiłem antenke z pierwszego linku z postu beskidbike'a i właśnie dostałem maila o takiej treści:

"Witam,

Piszę w sprawie zakupionej wtyczki MAC/PC V42036 na aukcji Allegro.
Z zamówieniem pojawia się komplikacja spowodowana błędnym działaniem systemu magazynowego który jest powiązany z Allegro, w czwartek koło godziny 14 została przygotowana ostatnia sztuka tego produktu dla jednego z klientów i aukcja na allegro powinna się zamknąć.
Informatyk zmieniał coś w skrypcie, przez co Allegro pokazywało stany całkowicie inne niż te prawdziwe magazynowe, kontaktowałem się z naszym sklepem stacjonarnym i firmą od której pozyskaliśmy ten sprzęt by ściągnąć na szybko kilka sztuk w celu realizacji, otrzymałem tylko wiadomość że przestali realizować zamówienia na starszy sprzęt związany z MiCoach'ami gdyż przestał on być wspierany przez firmę Adidas.
Z góry przepraszam za takie opóźnienie w odpowiedzi, przez cały czas oczekiwałem na odpowiedź ze strony w/w osób, a nie chciałem obiecywać realizacji zamówienia z opóźnieniem bez jasnej odpowiedzi.
W tym wypadku bardzo proszę o podanie numeru konta bankowego na które zostanie wykonany zwrot kosztów.

Pozdrawiam
Sebastian Gren"

W takiej sytuacji dzisiaj zamówiłem ten: http://allegro.pl/ad...7055144757.html

Jest to taki sam zestaw jak ten z drugiego linku, z tym że 20 zeta tańszy i wysyłają DPD za darmo.

Niestety dostałem taki sam mail co ty :(. Wkurzyłem się bo prawie 5 dni czekania na próżno. Zamówiłem ponownie to samo co ty.

#78 Szanti

Szanti
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 November 2017 - 16:59

Ja jeszcze na temat kalibracji Direto. W MyETraining w ustawieniach jest kalibracja, czy używaliście tej opcji ?

Po uruchomieniu jest najpierw komenda "zacznij pedałować" potem "przyspiesz"  a potem nic. Dwa razy do tego podchodziłem raz zacząłem dosyć szybko przyspiesza aż w końcu "zdechłem". Drugi raz powoli przyspieszałem, ale gdzieś po 5 minutach też miałem dosyć. Jak to jest u was?

#79 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 posts

Posted 28 November 2017 - 20:58

jeszcze nie kalibrowałem. A jak nie przebiegnie do końca kalibracja to co się dzieje jest po staremu fabrycznemu ?

#80 glowki

glowki
  • Użytkownik
  • 23 posts

Posted 28 November 2017 - 21:08

Jeszcze pytanie, czy można porównać aplikację my Etrening z zwift. Mam darmowy rok w my ETrening, czy warto zakupić zwift. Czym się różnią aplikacje? Na której się lepiej trenuje itd.

Reply to this topic