Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażery Interaktywne Elite (Drivo/direto/suito/itp.)

533 odpowiedzi w tym temacie

#141 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 13 grudzień 2018 - 22:58

Może ty nie rozumiesz trybu EGR :). Na normalnej jeździe jest Ok ? Przy treningu musisz jednostajnie kręcić korba a trenazer dostosuje ci opór do mocy. Tez tego nie zrobi gwałtownie. Jak będziesz co sekundę zmieniał szybkość kręcenia korba to nic z tego nie będzie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jednostajne krecenie, z ta sama kadencja, jest zalecane w momencie zmiany obciazenia. Wtedy trenazer w ERG mode reaguje szybko. Zmieniajac w tym momencie kadencje trenazer nieco glupieje i zajmuje troche wiecej czasu zanim zmieni obciazenie do zadanej wartosci.
Same zmiany kadencji podczas dluzszych momentow ze stala zadana moca sa bezproblemowe. Trenazer powinien szybko reagowac i zmieniac obciazenie.
U mnie anteka na kabelku, blisko trenazera, zero problemow.

#142 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 13 grudzień 2018 - 23:05

Dłuższa krótsza chwila to wszystko względne. Pisze aby nie kręcił co chwila z inna prędkością. Zaczynasz szybciej kręcić to trenazer zredukuje opór w około 1-3 sekundy. Wszystko zależy jakie są różnice w prędkości i moce.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#143 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 14 grudzień 2018 - 00:15

No wlasnie po to jest ERG zeby zmienial obciazenie i przy tym utrzymywal stale obciazenie przy zmianie kadencji.
Co za problem zeby zmieniac kadencje (pomijam zalozenia treningowe) przy dluzszym stalym zalozonym obciazeniu?
Nie ma zadnego.

#144 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 14 grudzień 2018 - 07:09

1415chris ale ty mi nie tłumacz jak działa EGR bo ja dobrze wiem :).

#145 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 14 grudzień 2018 - 09:31

Ciesze sie ze wiesz, aczkolwiek mialem co do tego watpliwosci czytajac twoj wpis:

Przy treningu musisz jednostajnie kręcić korba

#146 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 14 grudzień 2018 - 14:12

Aby sprawdził czy działa - zmienia mu trenazer opór !

#147 jijx

jijx
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 14 grudzień 2018 - 18:31

Niestety antena dziś nie dotarła więc testowałem dalej na BT. Na "swobodnej jeździe" od początku był spory opór na płaskim a po około 3minutach odcięcie i totalny brak oporu i tak przez dwie minuty po czym wyłączyłem. Następnie odpaliłem trening który składał się z 3 serii a każda seria z czterech etapów i w każdym etapie miałem generować inną moc. Co etap to więcej watów. Pierwsza seria spoko ale potem znowu problemy. Opóźniało włączenie większego oporu żeby generować większą moc, jakby się zawieszał na 1/2minuty. Po czym zaczynał działać normalnie. W międzyczasie chwilowe totalne odcięcia oporu.
Szukałem trochę w internecie i nie znalazłem nikogo kto by miał tego typu problem.
Zastanawiam się czy to wina łączności czy samego trenażera.

#148 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 14 grudzień 2018 - 19:07

Ale ty na czym działasz z BT na PC ? Do PC tylko ANT+. Na BT iPhone, iPad, Apple TV. Cały czas mowa o Zwift.

#149 jijx

jijx
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 14 grudzień 2018 - 19:22

Łącze się z laptopem przez aplikacje na androidzie.

#150 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 15 grudzień 2018 - 21:37

Daj sobie spokój z takim cudowaniem, szczególnie z trenażerami Elite i Zwiftem.  BT jest tak chimeryczne że aż dziwne że jeszcze z tego nie zrezygnowali w trenażerach. Mam wrażenie że chyba tylko ze względu na tego durnego Appla bo w jabłkowym rezerwacie jeszcze ANT+ nie wynaleźli. BT to niby ustandaryzowany protokół, a co producent telefonu to wprowadza swoje modyfikacje. I później różne cuda się dzieją. I to nie tylko z trenażerami. Wystarczy przejrzeć tabelę zgodności zagarków i opasek Garmina  z telefonami.... :)

Będziesz miał dongla ANT+ to można rozmawiać o problemach.

• jijx lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#151 jijx

jijx
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 16 grudzień 2018 - 21:32

Daj sobie spokój z takim cudowaniem, szczególnie z trenażerami Elite i Zwiftem.  BT jest tak chimeryczne że aż dziwne że jeszcze z tego nie zrezygnowali w trenażerach. Mam wrażenie że chyba tylko ze względu na tego durnego Appla bo w jabłkowym rezerwacie jeszcze ANT+ nie wynaleźli. BT to niby ustandaryzowany protokół, a co producent telefonu to wprowadza swoje modyfikacje. I później różne cuda się dzieją. I to nie tylko z trenażerami. Wystarczy przejrzeć tabelę zgodności zagarków i opasek Garmina  z telefonami.... :)

Będziesz miał dongla ANT+ to można rozmawiać o problemach.

Jest tak jak mówisz. Dziś dotarła antena i w swobodniej jeździe wszystko działa. Jutro jeszcze sprawdze tryb workout.

#152 jijx

jijx
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 26 grudzień 2018 - 18:53

Dobra mam następne pytanie. W internetach jest taka informacja "Maksymalne symulowane nachylenie: 14%". Co to znaczy tak naprawdę? Kupując sądziłem, że trenażer przy 14% nachyleniu wygeneruje takie obciążenie, że bede się czuł jakbym faktycznie pod takie podjeżdżał a tymczasem tak nie jest. Jest dużo łatwiej niż w rzeczywistości.Teraz pytanie czy to problem z trenażerem czy może te nachylenia to trochę fikcja?

#153 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 26 grudzień 2018 - 19:10

Dobra mam następne pytanie. W internetach jest taka informacja "Maksymalne symulowane nachylenie: 14%". Co to znaczy tak naprawdę? Kupując sądziłem, że trenażer przy 14% nachyleniu wygeneruje takie obciążenie, że bede się czuł jakbym faktycznie pod takie podjeżdżał a tymczasem tak nie jest. Jest dużo łatwiej niż w rzeczywistości.Teraz pytanie czy to problem z trenażerem czy może te nachylenia to trochę fikcja?

W pomoeszczeniu jednak jest inne odczucie, rower w poziomie, sztywny, nie rusza sie i stad odczucie ze jest latwiej, w Neo mam podobne odczucie

#154 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 26 grudzień 2018 - 19:26

Zalezy dla jakiej wagi te maximum jest podawane. Chyba standardowo max slope podawany jest dla 75kg plus 10kg sprzetu (Tacx Neo).
Jak masz za lekko, to moze nie ustawiales swojej wagi w apce. Jak wazysz wiecej niz te 75kg, to hamulec nie wygeneruje dla twojej wagi tych 14%, zakladajac, ze 14% to jest max.

#155 jijx

jijx
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 26 grudzień 2018 - 19:55

Waże 92kg. Też właśnie o tym myślałem, że po części dla mojej wagi sprzęt nie jest w stanie wygenerować takiego obciążenia.

#156 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 26 grudzień 2018 - 20:02

Masz ustawione difficulty na max w Zwift?

• jijx lubi to

#157 jijx

jijx
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 26 grudzień 2018 - 20:10

Masz ustawione difficulty na max w Zwift?

Tak.

#158 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 26 grudzień 2018 - 20:25

Po prostu miej myślenia a działania :) jak wydają ci się za słabe obciążenia to wrzuć na większa tarcze:). Symulacja to tylko przelicznik w głowie. Wrzuć pod górę 50/11 i wtedy masz symulacje gorki 90% :P. Śmieje uważam ze za bardzo sie czepiasz. Podjazd pod Alpe The Zwift jest naprawę wykańczające a nie jest to tak strome jak gora radiowa.

#159 jijx

jijx
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 26 grudzień 2018 - 20:33

Po prostu miej myślenia a działania :) jak wydają ci się za słabe obciążenia to wrzuć na większa tarcze:). Symulacja to tylko przelicznik w głowie. Wrzuć pod górę 50/11 i wtedy masz symulacje gorki 90% :P. Śmieje uważam ze za bardzo sie czepiasz. Podjazd pod Alpe The Zwift jest naprawę wykańczające a nie jest to tak strome jak gora radiowa.

Wiem, że mogę wrzucić na wiekszą tarcze i niby mieć ten podjazd ale nie o to chodzi. No może się czepiam ale też wiem na jakich przełożeniach w rzeczywistości musze podjeżdżać na 14% i ile siły mnie to kosztuje i wiem, że ta symulacja ma się nijak. Bardziej chodzi mi o to czy to jest normalne czy po prostu coś nie tak z trenażerem.

#160 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 26 grudzień 2018 - 20:50

Powiem ci tak różne aplikacje maja różne przeliczenia. Np 5% na BigRingVr to jak na Zwift 10%. Wypróbuj różne aplikacje różne programy. Na każdej będzie podobnie ale jednaj różnie. Polecam tez FulGaz jako jedyna z video uwzględnia jazdę z gorki. Czyli z gorki nie musisz pedałować.

Dodaj odpowiedź