Przecież pisze Ci jak byk "utwardzona" 8,38 km a asfalt 1,44 km :-)
Napisano 11 wrzesień 2020 - 10:43
No tak- ale ja tam jechałem jakiś czas temu temu i asfaltu nie było tylko na ostatnim odcinku zjazd do Luseciny/Albertice tj według mapy dokładnie 1,4 km , dlatego pytam na ile można wierzyć temu Koomotowi.
( takich niejasnych odcinków w Karkonoszach i Izerskich ...sporo)
Napisano 11 wrzesień 2020 - 10:49
Mnie już raz poprowadziło.
Najpierw piękny nowy asfalt w środku lasu, potem nawierzchnia, która źle wspominam i znowu nowiutki asfalt.
Nie ma tragedii jak jest to krótki odcinek (tutaj o ile pamiętam było to na styku powiatów/gmin także jak zwykle się nie dogadali), gorzej jak końca nie widać.
Napisano 11 wrzesień 2020 - 11:04
Niestety większość w tym temacie zależy od tych, którzy opisują daną drogę na OSM a to ciężo wszystko zweryfikować.
Pamiętam wysłałem jakiś czas temu do kolegi który to wprowadzał do OSM swoje odcinki Karkonosze/Izerskie/ Rudawy itd. z jasnym opisem asfalt /nie asfalt, szuter, kamienie .......już nie pamiętam ale kluczowy ten pierwszy podział ..... a nie mylące ''utwardzona '' ...
Nawet fajnie to wszystko teraz widać na tym klasycznym OSM ie
Jak są błędy w opisie/kategoryzacji to czy to Rwgps, Locus czy Koomot niewiele zdziała.
( Google maps i Street viev też nie zawsze się przydaje .....przykład z przed 2 tygodni. chodziło o czeskie Izerskie , okolice Yosefuv Dul , zapora itd .....
zerknijcie- https://www.google.c...!7i13312!8i6656
tu akurat jest asfalt
Napisano 11 wrzesień 2020 - 11:43
Akurat tu widać śnieg i skuter śnieżny
- lupus lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 12 wrzesień 2020 - 06:35
Państwo czy w stravie jest możliwość wyszukania wszystkich swoich komentarzy które umieściłem pod aktywnościami osób które obserwuję? Skomentowałem aktywność pewnej osoby i chciałbym aby przesłała mi plik gpx do porównania z moją zaplanowaną trasą
Napisano 12 wrzesień 2020 - 06:54
Niestety większość w tym temacie zależy od tych, którzy opisują daną drogę na OSM a to ciężo wszystko zweryfikować.
Pamiętam wysłałem jakiś czas temu do kolegi który to wprowadzał do OSM swoje odcinki Karkonosze/Izerskie/ Rudawy itd. z jasnym opisem asfalt /nie asfalt, szuter, kamienie .......już nie pamiętam ale kluczowy ten pierwszy podział ..... a nie mylące ''utwardzona '' ...
Nawet fajnie to wszystko teraz widać na tym klasycznym OSM ie
Jak są błędy w opisie/kategoryzacji to czy to Rwgps, Locus czy Koomot niewiele zdziała.
( Google maps i Street viev też nie zawsze się przydaje .....przykład z przed 2 tygodni. chodziło o czeskie Izerskie , okolice Yosefuv Dul , zapora itd .....
zerknijcie- https://www.google.c...!7i13312!8i6656
tu akurat jest asfalt
Napisano 13 wrzesień 2020 - 13:36
Na ile temu Koomotowi można wierzyć w sensie nawierzchnii
Taki kawałek
https://www.komoot.com/tour/255766129
Według Koomota czy Osm cały ten odcinek powinien być asfalt
a jednak ....Czesi wyasfaltowali te brakujące ca 1,5 km i jest elegancka rowerowa autostrada
Napisano 13 wrzesień 2020 - 13:43
Posypałeś głowę popiołem ;-) Wczoraj na Komoocie planowałem trasę ok 200 km. Zaznaczyłem szosę. Potem sprawdzam trasę a ten skubany w kilku miejscach poprowadził mnie po utwardzonych ścieżkach. Z doświadczenia wiem że utwardzona to nie asfalt. Dokonałem kilku korekt i w środę sprawdzę temat.
Napisano 22 wrzesień 2020 - 07:15
Przy okazji wątku dot. Wahoo - https://szosa.org/to...am/page-69 kptB podrzucił namiar na ciekawy serwis do robienia kursów: http://brouter.de/brouter-web/ - multum opcji do wyboru, nawet jest możliwość ustawienia średniej mocy przejazdu, korekty podjazdów i zjazdów, masy, oporu aero, itd.
Zapowiada się ciekawa alternatywa do oszacowania czasu przejazdu po danym kursie i ustawienia właściwego tempa wirtualnego partnera (ale to Garmin), zwłaszcza jak jest możliwość oszacowania średniej mocy dla danej aktywności.
Po wstępnych testach brouter.de bardzo podchodzi z uwagi na możliwość dość przyzwoitego oszacowania czasu przejazdu przy zadanej średniej mocy. Wiadomo, że dochodzi jeszcze czynnik wiatru (plus w miarę dobre oszacowanie oporów aero, ale to się da wymierzyć), plus dopasowanie zmiany prędkości do zjazdów/podjazdów, ale na pierwszy rzut oka jest całkiem nieźle.
Na dodatek ma dobrą opcję wczytywania danych źródłowych np. zewnętrznego pliku gpx, czyli zamiany aktywności w kurs, z możliwością jego edycji tak przebiegu trasy, jak i dodaniu punktów szczególnych trasy. Co ciekawe, nie ma chyba opcji średniej prędkości na prostej, ale za to podanie średniej mocy przejazdu jest genialne, pozwala bez problemu określić tak właściwe tempo przejazdu - można w drugą stronę, czyli po podaniu mocy sprawdzić jak długo będzie się jechać i w miarę potrzeby dopasować moc do czasu, jak też wydatkowaną energię, co prawda w kWh, ale bez problemu można to zamienić na kJ/kcal i wyliczyć ile trzeba zabezpieczyć jedzenia na drogę. Genialne narzędzie zwłaszcza dla długodystansowców.
Dodatkowo odnośnik do sposobu użycia RTWTool: https://burlycross.w...javawa-rtwtool/
w celu wzbogacenia kursów danymi punktów użytkownika - w tym informacjami o zakrętach i jak to zrobić, żeby były widoczne na Bolt. Trochę upierdliwe i wątpliwym jest, żeby większość użytkowników Wahoo zaczęła tego używać, ale dla kogoś, kto chce uzupełnić kurs o POI, zwłaszcza punkty żywieniowe czy orientacyjne na trasie może być bardzo praktycznym narzędziem.
- big75, Marcin321 i HarveyDent lubią to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 22 wrzesień 2020 - 08:22
Ten Brouter to już ładnych kilka lat funkcjonuje w Locusie,Orux jako nawigacja OFFLINE , przynajmniej ja używałem......ale że taka strona do kreślenia na pc istnieje to nie miałem pojęcia , chyba że to całkiem nowość.
( przy kleśleniu trasy nie widzę opcji ''na krechę'' ....chcę zjechać 500 m po trasie zjazdowej z czeskiego Medvedina , a on ciągle w każdym profilu na około......waty rzeczywiście działaja - ta sama trasa 170 km +4000m przy tym co było ustawione 100 w 16 h , zmieniłem na 190 zrobiło się niecałe 10)
Napisano 15 październik 2020 - 16:02
Moze ma jako HIDE, z poziomu komputera mozna to sprawdzic.
Strava od jakiegos czasu miesza z pokazywanymi segmentami.
Jadac z kolegami np ja mam go widoczny, oni nie (jest jako HIDE). Przy innej jezdzie znowu inaczej.
Chyba, ze go masz oznaczony gwiazdka, wtedy pokazuje zawsze.
Szkoda, obstawiam, że z 85% ludzi tego nie zrobi. A fajnie było sprawdzić kogo się mijało w trasie. Sporo ludzi poznałem w ten sposób...
To prawda, ja tez czesto korzystam z tej opcji.
Oczywiscie chodzi o ustawienia prywatnosci, choc troche to smieszne, bo ta opcja jest dostepna od lat.
W dodatku dostepna tylko z przegladarki/komputera.
W apce jej brak, a chyba wiekszosc jednak korzysta wpierw z aplikacji.
Wystarczyloby aby nowym uzytkownikom wprowadzic obowiazkowe Privacy Zone, a aktywna konta zmusic to zmiany i tyle.
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: strava
Odzież i akcesoria →
Inne →
Stravit.app - Rywalizacje I Raporty Zintegrowane Ze StravaNapisany przez wojtek123 , 21 kwi 2021 strava, stravit i 2 więcej |
|
||
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
[Komputerek] Bryton Rider 310Napisany przez fzski , 08 lut 2021 GPS, komputerek, licznik, bryton i 1 więcej |
|
||
Trening, zdrowie i wszystko co z tym związane →
Trening i zdrowie →
Strava - Koniec Obsługi Czujników Ant + Oraz Strava Kończy Obsługę Czujników Bluetooth I Ant+Napisany przez Gregory92 , 17 paź 2019 strava, trening, ant+, Bluetooth |
|
||
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Eliminowanie Flagujących Na StravieNapisany przez Born Ready , 15 paź 2018 Strava |
|
||
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Strava - Usunięcie Oflagowanej Jazdy Z LeaderboardówNapisany przez Born Ready , 02 cze 2018 Strava |
|