Niedługo będzie trzeba płacić za wgląd do segmentów :@
Napisano 15 październik 2020 - 19:09
Napisano 19 październik 2020 - 12:27
Strava z automatu wyłączyła wszystkim opcje widoczności na fly by.
Trzeba teraz w opcjach dac widocznosc z "dla nikogo" na "dla wszystkich".
Czy w takim wyłączeniu jest jakaś oszczędność dla firmy? Bo jeśli nie to wnioskuję że są jednak złośliwi :-)
Napisano 19 październik 2020 - 12:28
Przyczyna: RODO i odpowiedniki w innych krajach.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 19 październik 2020 - 12:37
Musisz być świadomy, że udostępniasz gdzie i kiedy byłeś dla osób postronnych. Nie można tych danych udostępniać bez wiedzy i zgody użytkownika - jak do tej pory. Swoją drogą jestem zdziwiony, że dopiero tak późno zauważyli, że udostępniają te dane. W przypadku KOMów należy również jazdę świadomie udostępnić innym, żeby znaleźć się w Top10, ale tutaj przydałaby się opcja "udostępnij moją pozycję innym na Fly By".
W urządzeniach Garmina wyświetlanie na mapie (i nie tylko) innych użytkowników jest ograniczone tylko do znajomych z Connect, nie ma opcji domyślnego włączania widoczności dla wszystkich. Nieco inaczej jest to zrobione w Wahoo, bo tam użytkownik widzi wszystkich, którzy udostępniają swoją pozycję. Tylko nie wiem, czy domyślnie tam jest opcja udostępniania pozycji włączona, czy raczej domyślnie wyłączona.
Napisano 19 październik 2020 - 12:51
Tak, ale masz opcje:
- nie udostępniam nikomu (domyślnie - użytkownik musi świadomie udostępnić!)
- udostępniam znajomym
- udostępniam wszystkim
Biorąc jednak pod uwagę, że Strava służy raczej udostępnianiu swoich aktywności dla innych (znajomym lub wszystkim jak popadnie z wyłączeniem obszaru prywatnego), to często w kontroli prywatności ustawia się domyślnie widoczność przynajmniej dla znajomych. Teraz dochodzi jeszcze konieczność ustawienia widoczności dla wszystkich (lub dla nikogo), jeśli chce się korzystać z tej funkcji. Większość nawet tam nie zaglądnie i... funkcja zdechnie z braku przydatności do użycia. A można byłoby dodać przynajmniej opcję widoczności znajomych (ze wzajemnością) i choć taka funkcjonalność byłaby czasami przydatna.
Napisano 19 październik 2020 - 13:12
Ja tam swoją pozycję udostępniłem.
Przy okazji widać, że w aktywnościach grupowych każdy widzi aktywność każdego nawet nie jest w grupie znajomych. W małych grupach raczej nie powinno mieć to znaczenia, w dużych już może mieć. Ale w końcu biorąc udział w imprezach wyraża się zgodę na udostępnianie części danych osobowych.
- manfred lubi to
Napisano 31 październik 2020 - 09:30
Napisano 31 październik 2020 - 09:56
@Cauchy - do łączenia treningów (plików) można używać File Combiner z https://www.fitfiletools.com/#/top
Pozdrawiam
Napisano 31 październik 2020 - 10:16
@Cauchy - do łączenia treningów (plików) można używać File Combiner z https://www.fitfiletools.com/#/top
Pozdrawiam
Też tego używam awaryjnie. Chyba prościej się nie da.
Napisano 31 październik 2020 - 10:23
ja wiem że się da, ale z tego co widzę to tu jest to samo co z innymi mergerami, czyli:
- eksport plików ze stravy
- upload do narzedzia i połaczenie w jeden
- eksport nowego pliku
- kasowanie oryginalnych zapisów na stravie
- upload nowego pliku
- z poziomu smartfona tego nie zrobisz, więc na dłuższym wyjeździe w górach z plecakiem trzeba zaczekać na powrót do domu
Sporo pierdolenia. Powinno być tak jak na endo - wchodzisz w historie, zaznaczasz treningi, klikasz połącz i tyle.
Napisano 01 listopad 2020 - 22:29
Było w subskrypcji
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 02 listopad 2020 - 19:02
Szkoda, obstawiam, że z 85% ludzi tego nie zrobi. A fajnie było sprawdzić kogo się mijało w trasie. Sporo ludzi poznałem w ten sposób...
A jest to dla mnie najbardziej wartościowa funkcja Stravy. Ale tak jak piszesz - mało kto teraz świadomie to włączy, ba, większosć nawet nie wie że takie coś było (np. w aplikacji na telefonie tej funkcji nie było i wcześniej - jest tylko na komputerze).
Napisano 04 listopad 2020 - 10:55
^Tak i niestety według mnie będzie to ułamek społeczności. Zdecydowana większość moich znajomych nie ma pojęcia o istnieniu flyby, a powód jest w sumie prosty - mało kto korzysta z peceta, a tylko tam ta funkcja jest obecna. Realnie patrząc flyby stał się bezużyteczny Zresztą od czasu jak wyłączyli to nie spotkałem w flyby ani jednej osoby, a przed wyłączeniem praktycznie nie było sytuacji żeby było pusto - zawsze ktoś się załapał.
Napisano 11 listopad 2020 - 08:26
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: strava
Odzież i akcesoria →
Inne →
Stravit.app - Rywalizacje I Raporty Zintegrowane Ze StravaNapisany przez wojtek123 , 21 kwi 2021 strava, stravit i 2 więcej |
|
||
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
[Komputerek] Bryton Rider 310Napisany przez fzski , 08 lut 2021 GPS, komputerek, licznik, bryton i 1 więcej |
|
||
Trening, zdrowie i wszystko co z tym związane →
Trening i zdrowie →
Strava - Koniec Obsługi Czujników Ant + Oraz Strava Kończy Obsługę Czujników Bluetooth I Ant+Napisany przez Gregory92 , 17 paź 2019 strava, trening, ant+, Bluetooth |
|
||
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Eliminowanie Flagujących Na StravieNapisany przez Born Ready , 15 paź 2018 Strava |
|
||
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Strava - Usunięcie Oflagowanej Jazdy Z LeaderboardówNapisany przez Born Ready , 02 cze 2018 Strava |
|