Skocz do zawartości

Zdjęcie

Strava - Nauczcie Mnie W To :)

strava

721 odpowiedzi w tym temacie

#361 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 luty 2021 - 22:16

Mam to samo, pewnie jakiś bug.
Swaja heatmape przegladam w statshunters, Można tam od razu wybrać Link do aktywności na stravie.

#362 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 luty 2021 - 15:01

wygląda na to, ze już to poprawili

jeszcze kilka poprawek by się przydało:

1. inny układ strony, żeby ją lepiej zagospodarować, dla mnie żeby była większa mapa, i żeby profil wysokościowy był lepiej skalowany

2. gdy wchodze w utworzoną mapę, byłoby dobrze widzieć ją w większym oknie niż 1000x500pixeli bez wchodzenia w edycję

3. łączenia treningów dalej nie ma

z ciekawostek, podobno ta nowa appka UA MapMyRide, co miała niby zastąpić Endo, jest w ciężkich powijakach i nie słyszałem od znajomych żadnej pozytywnej recenzji :)

#363 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 14 luty 2021 - 19:34

A dla mnie to merge treningów w Stravie nie ma sensu. Wiem, że można i nią rejestrować ale chyba jednak dla większości jest to portal społecznościowy, gdzie trafiają już finalne pliki aktywności.

Ja to jeszcze ostatnio wreszcie zdecydowałem się spróbować RideWithGPS i fajne jest kilka otwartych map oraz szybki podgląd streetview z poziomu mapy ale poza tym błaganie na każdym kroku o wykup premium jest tragiczne. Nawet trasy zduplikować nie można bez premium... nie wróżę im dobrze :lol:

#364 bartoszg

bartoszg
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 22 marzec 2021 - 19:02

Czy jest możliwość przejrzenia tras, które inny użytkownik ma zapisane w my routes? Wydaję mi się, że jeszcze niedawno byłem w stanie podejrzeć czyjeś trasy, nie tylko z poziomu aktywności. Coś się zmieniło?

#365 d.m.

d.m.
  • Użytkownik
  • 158 postów

Napisano 22 marzec 2021 - 20:07

W aplikacji modbilnej wchodzisz na czyjś profil i jak zjedziesz niżej, to masz "Routes"

#366 bartoszg

bartoszg
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 22 marzec 2021 - 20:15

Dzięki, rzeczywiście tu to widziałem :) Oczywiście w wersji przeglądarkowej tego nie ma... Mam wrażenie, że nad tym programem nikt nie pracuje. Ma świetną bazę użytkowników, ale brakuje kilku funkcjonalności i byłaby idealna. Chociażby właśnie sugerowanie tras w pobliżu na bazie popularności. Czy np. możliwości jakiegoś grupowania swoich tras w kategorie, foldery, itp. 

#367 bartoszg

bartoszg
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 22 marzec 2021 - 20:15

Dzięki, rzeczywiście tu to widziałem :) Oczywiście w wersji przeglądarkowej tego nie ma... Mam wrażenie, że nad tym programem nikt nie pracuje. Ma świetną bazę użytkowników, ale brakuje kilku funkcjonalności i byłaby idealna. Chociażby właśnie sugerowanie tras w pobliżu na bazie popularności. Czy np. możliwości jakiegoś grupowania swoich tras w kategorie, foldery, itp. 

#368 d.m.

d.m.
  • Użytkownik
  • 158 postów

Napisano 22 marzec 2021 - 20:19

Nie wiem od jakiego czasu, ale jest w Stravie całkiem ciekawy samoukładacz tras. Oczywiście tylko w aplikacji mobilnej. Wchodzisz w "Explore" i klikasz "Explore Routes". Później można wybrać długość pętli, przewyższenie i nawierzchnię.

#369 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 22 marzec 2021 - 21:03

Ja to jeszcze ostatnio wreszcie zdecydowałem się spróbować RideWithGPS i fajne jest kilka otwartych map oraz szybki podgląd streetview z poziomu mapy ale poza tym błaganie na każdym kroku o wykup premium jest tragiczne. Nawet trasy zduplikować nie można bez premium... nie wróżę im dobrze :lol:

Myślę że mają takie uwagi w rzyci.

Przecież możesz zrobić lepsze za darmo.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#370 skraburski

skraburski
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 marzec 2021 - 21:15

Akurat RWGPS w wersji darmowej daje bardzo dużo bo możesz normalnie planować trasy, zapisywać je, udostępniać i wysyłać bezpośrednio do licznika, nie ma też limitu zaplanowanych tras. Od 3 lat wszystkie trasy planuje wlasnie w RWGPS i tylko raz wzialem testowo okres probny jak potrzebowalem polaczyc kilka gpxow, na dodatek trochę skopanych, i potrzebowalem zaawansowanych funkcji edycji trasy. 

Jesli znasz narzędzie, które za darmo oferuje więcej to napisz jakie to.

#371 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 23 marzec 2021 - 10:09

Niestety to, ze zapisane trasy innych mozna podejrzeć tylko w apce a nie z przegladarki jest slabe, zgadzam sie.

Potem musze kopiowac , wysylac sobie z telefonu taka trase, by ja zapisac na kompie.

W 2021 roku...

wygląda na to, ze już to poprawili

U mnie niestety nadal to samo. 
Podjazdy zrobione w poprzednim roku po 3-4 razy nadal wisza jako nieprzejechane. 

#372 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 20 kwiecień 2021 - 20:37

Aktualizacja , funkcja Local Legend dostępna w Polsce.

#373 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 20 kwiecień 2021 - 20:48

Tak i teraz ludzi na szosach i mtb beda klepac ludzie dojezdzajacy codzienie do pracy na trekingach i miejskich rowerkach :P

• KMQ lubi to

#374 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 20 kwiecień 2021 - 20:55

Dobra, ale jak to dokładnie działa? 

#375 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2019 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 20 kwiecień 2021 - 20:56

^Zlicza Ci ilość powtórzeń danego segmentu z ostatnich 90 dni. Osoba, która przez ostatnie 90 dni pokonała go najwięcej razy jest "Lokalną legendą"

Prędkość, czas, średnia nie mają tutaj znaczenia. Fajna alternatywa, czekałem na to :)

• Bzyk lubi to

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#376 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 20 kwiecień 2021 - 21:10

A no to faktycznie dziadki dojeżdżające do pracy, którzy używają Stravy 😅 będą tu rządzić! 

Ja dzisiaj dwie legendy wyłapałem. 

#377 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 kwiecień 2021 - 07:41

Sos do Strava (wtyczka do przeglądarek) ma parę aktualizacji:

Sauce for Strava™ was recently updated and you are now running version 7.1.3.4. Thanks for being awesome!

What's New...

v7.1.3
6 kwi 2021
  • Added activity export in FIT file format
  • Fixed Live Segment support for Safari users
v7.1.1
27 mar 2021
  • Support @mentions for the analysis inline comments
  • Fix support for club event discussions
v7.1.0
24 mar 2021
  • Added Peak Watts/Kg support
  • Added an editor for customizing the Peak ranges (i.e. times and distances)
  • Accessed via the "Settings" option in the Peak table
  • Refined rank badge formula (i.e. Cat 1, Cat 2, etc) to use NP and support long efforts over 1 hour

Jeśli ktoś nie używa, to warto się zapoznać, dodaje sporo ciekawych funkcji i rozszerzeń np.:

peakpower.png

(zresztą nie tylko "peak power" - wystarczy wybrać co chce się sprawdzić, np. peak HR), po kliknięciu na np. peak 20 min można zapoznać się ze szczegółami:

peakinfo.png

Szczegółowe dane:

analysis-stats.png

dedykowane narzędzie utworzenia segmentu dla urządzeń Garmin (Wahoo nie wspiera inaczej tworzonych segmentów, tylko synchronizowane w Strava = konieczność Strava Premium):

live-segments.pngTo akurat opcja wymagająca wpłaty wsparcia w wysokości 2$/mc, osobiście wolę przeniesienie segmentu do segmentów Garmina, ale jeśli komuś się nie chce bawić (chociaż to żadna robota z tym, proste przeniesienie części aktywności obejmującej tylko segment i na podstawie tego utworzenie segmentu), to może wykorzystać to narzędzie. Jak widać ma możliwość procentowego dopasowania prędkości (widać jaki będzie czas docelowy), co może być dla niektórych przydatne. 

Coś, co pozwala oszacować ile więcej W (zmiany oporu czy wagi) potrzeba do zmniejszenia czasu przejazdu danym segmentem:

perf-predictor.png

Bardzo fajne narzędzie, pozwala oszacować Crr przy znanych pozostałych parametrach, ale też otwiera oczy na to, jak mało istotna w większości przypadków jest "walka" o parę gramów na rowerze. Zwłaszcza w porównaniu do oporów powietrza...

Działa to nie tylko na segmencie, ale na całości aktywności, czy dowolnie zaznaczonej części.  

Trochę opcji do ustawienia:

options.png

Dodatkowo:

• komentarze na stronie aktywności,
  • możliwość eksportu dowolnej (nie tylko swojej własnej!) aktywności jako gpx/tcx/fit
  • dodatkowe statystyki: NP, IF, TSS (plus FTP/waga - wprowadzane dodatkowo)

No i podsumowanie w formie wideo:

• piotrkol i Marcin321 lubią to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#378 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 23 kwiecień 2021 - 19:46

Chyba jeszcze nie było, Strava dodała Heatmapy 3D :D. Super to wygląda, oczywiście najlepiej w terenach mocno górzystych:

lgYxmJO.png

#379 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 26 kwiecień 2021 - 06:27

Mam prośbę o pomoc. Jak wyświetlić w strawie w VeloWiever wszystkie przejechane trasy rowerowe. Była taka opcja szukam i nie mogę znaleźć.

Facebuk i  YT  Strava

#380 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 kwiecień 2021 - 07:28

W veloviewer nie wiem, ala ja do tego celu używam statshunters (free). Sprawdz. W sensie heatmapa jesli dobrze rozumiem?
  • lupus i manfred lubią to

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: strava