Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trek Emonda Alr Custom

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 27 sierpień 2019 - 21:28

Jeżeli Trek twierdzi, że ,,ta przypadłość jest powszechna'' i im znana, to by znaczyło, że ta firma mocno zanurkowała w dół z poziomem jakości. Luzowanie się gniazd koszyków? Przecież to jakaś straszna popelina.

Też tak uważam. Aż trudno w to uwierzyć...

#22 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1038 postów
  • SkądStargard

Napisano 28 sierpień 2019 - 07:11

Jeżeli Trek twierdzi, że ,,ta przypadłość jest powszechna'' i im znana, to by znaczyło, że ta firma mocno zanurkowała w dół z poziomem jakości. Luzowanie się gniazd koszyków? Przecież to jakaś straszna popelina.

Linki prowadzone w ramie, wbrew pozorom, to żadna rewelacja.

Gwoli ścisłości, nie twierdzi tak Trek tylko serwisant ze sklepu, w którym sprzedają rowery tej firmy.
W Canyonie mam część linek prowadzonych w ramie i jest to bardzo nieuciążliwe rozwiązanie. Łatwe w serwisie i nie sprawiajace kłopotów. Nie wwiem jak to rozwiązał Trek. Roweru używam do jazd ultra dlatego linki rpowasdzone standardowo wydały mi się optymalnym rozwiązaniem w przypadku usuwania awarii na trasie (zerwana linka, itp). Linki prowadzone na zewnątrz mają jednak dużą wadę, bo kolidują z różnego rodzaju torebkami i ich paskami mocującymi, którymi objuczam mojego Treka.
Trzeba mi było brać ramę CAAD 12 ;)

• artho lubi to

#23 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 28 sierpień 2019 - 08:00

Dziwne że (dobry) serwis zostawił Cię z takim rozwiązaniem problemu.

#24 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1038 postów
  • SkądStargard

Napisano 28 sierpień 2019 - 08:14

Jeśli zgłasza się do nich klient ze sprawą gwarancyjną to po prostu pewnie realizują procedury Treka.
Przemyślałem to przez noc i być może, jeśli ten serwis naprawia takie rzeczy, zdecyduje się na naprawę na własny koszt poza gewarancją.
Ominie mnie demontaż całego roweru (bo kupowałem tylko ramę i tylko to chce Trek), a później ponowny montaż. Musiałbym conajmniej wymienić wtedy pewnie część linek, może pancerzy. Doszłaby być może owijka ipt. Na dokładkę borykałbym się ponownie z ustawianiem przedniej przerzutki 5801, co nie było prostą sprawą dla mnie, a dodatkowo musiałbym to ponownie zgrać z owalnymi tarczami.
Odszedłby również czas realizacji zgłoszenia gwarancyjnego. Dzisiaj porozmawiam z tym serwisem.

#25 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 28 sierpień 2019 - 08:32

Zobacz jak to naprawić, jutub. Śruba i nakrętka.

#26 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 28 sierpień 2019 - 08:58

W Canyonie mam część linek prowadzonych w ramie i jest to bardzo nieuciążliwe rozwiązanie. Łatwe w serwisie i nie sprawiające kłopotów. Nie wiem jak to rozwiązał Trek.

W nowych ramach Emondy ALR, obie linki przerzutek są poprowadzone w pancerzach wewnątrz ramy. Dopiero na ślizgu linek przy suporcie, są umieszczone opory pancerza i od tego momentu linki biegną już bez pancerza.

#27 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 28 sierpień 2019 - 11:12

Gwoli ścisłości, nie twierdzi tak Trek tylko serwisant ze sklepu, w którym sprzedają rowery tej firmy.
W Canyonie mam część linek prowadzonych w ramie i jest to bardzo nieuciążliwe rozwiązanie. Łatwe w serwisie i nie sprawiajace kłopotów. Nie wwiem jak to rozwiązał Trek. Roweru używam do jazd ultra dlatego linki rpowasdzone standardowo wydały mi się optymalnym rozwiązaniem w przypadku usuwania awarii na trasie (zerwana linka, itp). Linki prowadzone na zewnątrz mają jednak dużą wadę, bo kolidują z różnego rodzaju torebkami i ich paskami mocującymi, którymi objuczam mojego Treka.
Trzeba mi było brać ramę CAAD 12 ;)

Mimo wszystko takiej firmie takie wadliwości nie powinny się zdarzać. Pytanie, czy nie jest to skutek max. cieniowania ramy alu, żeby uzyskać jej wyjątkowo niską wagę. Jestem ciekaw jak to naprawią - na klej???

Zewnętrzne prowadzenie linek ma - jak dla mnie - tylko jedną wadę: przy przewożeniu na bagażniku dachowym uchwyt bagażnika potrafi trochę poluzować linkę tylnej przerzutki i czasami trzeba się potem bawić z jej ponownym uregulowaniem.

#28 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1038 postów
  • SkądStargard

Napisano 28 sierpień 2019 - 13:49

Mimo wszystko takiej firmie takie wadliwości nie powinny się zdarzać. Pytanie, czy nie jest to skutek max. cieniowania ramy alu, żeby uzyskać jej wyjątkowo niską wagę. Jestem ciekaw jak to naprawią - na klej???

...

Fachowcem nie jestem, ale moim zdaniem cieniowanie rur mogło mieć wpływ na trwałość. Nie wiem jak to się naprawia. Pewnie trzeba wymontować luźne mocowania i założyć nowe?

#29 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 28 sierpień 2019 - 14:08

Wpisz na yt "how to fix loose water bottle bosses".
  • hank lubi to

#30 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 28 sierpień 2019 - 15:35

Patent na nakrętkę i klej w ramie, za którą Trek woła ponad 4 tyś.? Ekhm, ale to lekki żart....

#31 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1038 postów
  • SkądStargard

Napisano 28 sierpień 2019 - 15:50

Wpisz na yt "how to fix loose water bottle bosses".

Oglądałem, ale nie będę sam się bawił. Nie mam czasu na eksperymenty.

Patent na nakrętkę i klej w ramie, za którą Trek woła ponad 4 tyś.? Ekhm, ale to lekki żart....

Naprawa w ramach gwarancji jest bezpłatna :rolleyes:

#32 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 28 sierpień 2019 - 15:54

To są domowe sposoby rozwiązania problemu. Metody są różne zależnie od tego czy insert da się zacisnąć na śrubę i nakrętke czy nie. To akurat rozwiązanie które bez problemu można przetestować bo osadzenie tego elementu odbywa się w przybliżeniu w ten sam sposób.

#33 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 28 sierpień 2019 - 15:58

Oglądałem, ale nie będę sam się bawił. Nie mam czasu na eksperymenty.

Naprawa w ramach gwarancji jest bezpłatna :rolleyes:

A masz czas na rozbieranie i zbieranie roweru, odwóz i dowóz ramy? :) bo jeśli nie jesteś fabrycznym składaczem to ogólnie zajmie to pi razy drzwi z 10 godzin :)
Poza tym jeśli zabieg z filmu nie zadziała to w najgorszym przypadku będziesz w tym samym punkcie.
No ale jak kto lubi.
  • 4gotten lubi to

#34 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 28 sierpień 2019 - 16:01

Fachowcem nie jestem, ale moim zdaniem cieniowanie rur mogło mieć wpływ na trwałość. Nie wiem jak to się naprawia. Pewnie trzeba wymontować luźne mocowania i założyć nowe?

Jeśli zaciśnięcie "korygujące" nie pomaga to stare inserty trzeba rozwiercić, wyciągnąć i nowe zacisnąć korzystając z dedykowanego narzędzia. Duże serwisy powinny wszystko mieć, np do naprawy urwanych mocowań przedniej przerzutki czy przelotek.

#35 hank

hank
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 28 sierpień 2019 - 20:31

Problem z nitonakrętką znany i stary. Rada tobo jest całkiem słuszna.

"Napisano 18 czerwiec 2012 - 10:01

ja miałem taki problem i poradziłem znim sobie w taki sposób:wziąłem śrubę z gwintem jak w nakrętce nakręciłem na nią nakrętkę położyłem na nitonakrętce podkładkę i wkręciłem śrubę w nitonakrętkę,następnie odkręcając nakrętkę na śrubie spowodowałem docisk nitonakrętki.Minęły dwa sezony i wszystko w porządku.Życzę powodzenia."

https://szosa.org/to...owania-koszyka/

Może warto spróbować.

• 4gotten lubi to

#36 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1038 postów
  • SkądStargard

Napisano 28 sierpień 2019 - 21:03

Chłopaki, teraz dobrze obejrzałem kilka filmów i faktycznie nie jest to żadne "rocket science". Jutro przeprowadzę operację ;)

#37 m.arek

m.arek
  • Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 28 sierpień 2019 - 21:23

Chłopaki, teraz dobrze obejrzałem kilka filmów i faktycznie nie jest to żadne "rocket science". Jutro przeprowadzę operację ;)

A co się stało z legendarną gwarancją Treka?

#38 ortogonalny

ortogonalny
  • Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 28 sierpień 2019 - 21:28

Odpukać, mi się nie przytrafiło to do tej pory. A mamy ramy z tego samego rocznika, z tego, co zauważyłem (rok modelowy 2018) ... Jedyny "zonk", jaki miałem do tej pory, to poluzowany hak przerzutki, no ale to trywialna zupełnie sprawa. Przebieg też mamy podobny (ja mam 11 kpln). Chyba miałem szczęście, odpukać.

#39 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1038 postów
  • SkądStargard

Napisano 28 sierpień 2019 - 21:38

A co się stało z legendarną gwarancją Treka?

No jest, ale jak już pisałem zniechęca mnie teraz długi termin realizacji zgłoszenia gwarancyjnego i to, że musiałbym rozebrać cały rower, który zbudowałem na tej ramie.
Jeśli domowy sposób nie pomoże, lub problem znowu powróci, to na jesień zgłoszę się do Treka. Będzie okazja do małej przebudowy roweru przed wiosną 2020 przy okazji "rozbiórki" :P 

#40 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1038 postów
  • SkądStargard

Napisano 03 wrzesień 2019 - 20:37

Z "dziennikarskiego obowiązku" napiszę tylko, że operacja się powiodła, pacjent przeżył i ma się dobrze. W czwartek przetestuję jak trzymają się w koszykach bidony 950ml. W sobotę będzie już na bojowo, dookoła Zalewu Szczecińskiego B) 

• astronom lubi to