Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#4541 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 16 listopad 2016 - 09:34

Fit File Repair Tool jest płatne kosztuje 39€ w wersji demo nie ma możliwości zapisać zmian nie będę sprawdzał za tyle kasy czy zadziała czy nie.
  • gielu lubi to

#4542 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 listopad 2016 - 10:05

Dodatkowo musisz mieć MS Acces, bo jest to tylko aplikacja uruchamiana w microsoftowskim Accesie i to chyba również w określonej wersji (mi nie działa w najnowszej wersji MS Office, pyszczy, że wymaga wcześniejszej). Teoretycznie możesz użyć FitSDK, ale jak na szybko sprawdzałem konwersję FitCSV to plik total sprawia problemy, z niestandardowymi polami danych np. pole 4 określające profile rowerów - po konwersji uzyskuje się plik z polami zawierającymi wpisy "unknown" przez co konwersja w drugą stronę (na .fit) jest nie poprawna, zakończona błędem. Należałoby zidentyfikować co powinno znajdować się w tych polach "unknown" i tak przygotować csv, żeby konwersja przebiegła bez problemów. 

Póki co nie chce mi się tego szukać, ani nie mam czasu, ani potrzeby. Właściwie sama zmiana total (czas, metry, kalorie w danym profilu roweru) nie jest mi potrzebna, bardziej zainteresowany byłbym możliwością edycji poszczególnych profili ekranów w trybie poza urządzeniem, na PC, prawdę mówiąc dziwię się, że jeszcze nikt tego nie zrobił...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#4543 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 16 listopad 2016 - 10:18

Na razie zostawie ten temat (będę musiał z tym zyc)

#4544 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 listopad 2016 - 11:22

Od tego się nie umiera ;)

Patrząc na specyfikację totals.fit wg FIT Type Descriptions Rev. 2.1 i porównując do tego co jest w totals.fit edge 520 widzę w edge pola poza specyfikacją standardu np. oprócz pola "sport" (wg specyfikacji) występuje również nazwa profilu roweru i jeszcze parę innych, stąd pewno niezgodność i brak możliwości prostej edycji tych pól (konwersja za pomocą standardowych narzędzi FitSDK), trochę dziwne, bo myślałem, że przyjęta specyfikacja FIT 2.x będzie uwzględniała to co garmin stosuje niestandardowo od wprowadzenia e520 na rynek. A tu figa - standard standardem, nawet w wersji z listopada 2016 (20.16.00) ale własne, prywatne dane producenta jak widać dalej skutecznie są stosowane - Flexible & Interoperable Data Transfer (FIT) jest niekiedy tylko z nazwy. A przynajmniej nie w pełni. Ergo - pliki edge (reszty nowszych urządzeń garmina) totals.fit są póki co niezgodne ze standardem i co garminowi zrobisz? Naskoczyć można, albo marudzić pod nosem. Ot i wszystko.

#4545 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 16 listopad 2016 - 13:08

Poza tym on musi mieć te dane zapisane jeszcze poza plikiem Totals bo jeśli podmieniłem na niezgodny plik to jakim cudem by go odzyskał na nowo.
Jakoś to przeżyję chociaż może być ciężko

#4546 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 listopad 2016 - 13:12

To nie cud. Po prostu na 99% w razie wykrycia wadliwych danych zlicza statystyki na nowo i generuje nowy plik.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4547 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 listopad 2016 - 13:57

Można sprawdzić po usunięciu aktywności. Jednak równie prawdopodobne jest to, że część danych jest w pamięci niedostępnej dla użytkownika jako kopia bezpieczeństwa w przypadku skasowania przez użytkownika pamięci lub awarii np. nieczytelnych lub uszkodzonych plików konfiguracyjnych. W takim przypadku system edge przywraca zapisane kopie do pamięci dostępnej dla użytkownika i ta opcja jest bardziej prawdopodobna.

#4548 macko68

macko68
  • Użytkownik
  • 94 postów
  • SkądWarszawa Bemowo

Napisano 16 listopad 2016 - 15:20

@gielu

Masz jeszcze opcję aby na forum w wątku, który Ci podałem poprosić tamtego użytkownika (bodaj 5DIBBS) aby zamienił Ci na wartości które mu podasz.

Inaczej jak nie chcesz bawić się sam musisz to zaakceptować. Z drugiej strony dziwi mnie trochę że nie ma takiej opcji w samym urządzeniu. Co prawda edge zlicza jazdy z danego profilu, ale przecież nie byłoby trudnością aby dodawać jakąś sztuczną aktywność która dostosowuje totale. Soft w Garminach to nie jest ich mocna strona.

#4549 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 16 listopad 2016 - 15:31

Jak zresetuje garmina to czy przywraca dane z GC? Bo jeśli tak to tam można by dołożyć aktywność i wtedy by to zsumował

#4550 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 listopad 2016 - 22:43

Nie, nie przywraca.

#4551 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 17 listopad 2016 - 09:17

Czyli nie ma sensu kombinować z plikiem Totals bo za każdym resetem trzeba by to powtarzac lepiej zrobić to GC i sprawdzić przebieg w tel

#4552 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 listopad 2016 - 23:24

Nie rozumiem tego dążenia do posiadania całkowitego przebiegu roweru w liczniku/komputerku. W PL istnieje moda, że każdy kilkunastoletni VW Paszmat ma 198, ewentualnie 204 tys km na liczniku i kupujący jest happy, choć na zdrowy rozum powinien na tym liczniku mieć ze 2x tyle ;).

Zawsze można zapisać sobie ile było przed i dodawać sobie do tego co widzisz na podsumowaniu przebiegu. Ale co za różnica, czy jest tam kilkanaście tysięcy, czy kilkadziesiąt? Bardziej interesowałby mnie przebieg łańcucha, opon czy kasety, niż całkowity przebieg roweru. Bo do czego to może być przydatne? Roczne przebiegi masz np. w connect czy stravie. Łączne zarejestrowane też. No więc, do czego miałoby to być przydatne?

• gielu lubi to

#4553 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 18 listopad 2016 - 06:49

Mam wrażenie ze soft 11.1 w edge 1000 naprawił problemy ze stabilnością połączenia z radarem... w końcu :)

ostatnio za każdym razem po ok 15 min jazdy się rozłączał

#4554 dawidr

dawidr
  • Użytkownik
  • 516 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 listopad 2016 - 08:26

Pytanko mam odnośnie tworzenia treningów. W Edge 500 robiłem to zawsze w następujący sposób:

1. Tworzysz trening w Garmin Connect - powiedzmy 2 x 20min po 280-285W (wybierałem Custom Power zone, gdzie można sobie podać ręcznie przedział)
  2. Wrzucam do urządzenia
  3. Edytuje trening i zamieniam Moc na Moc z 3s albo nawet 10s - aby licznik co chwile mi się nie pluł, że wypadłem poza zakres bo jak wiadomo czysta moc skacze nawet jak potrafisz ją równo trzymać.

Niestety na stronce Garmina nie można ustawić zakresów bazując na mocy uśrednionej - ale można to było zrobić bezpośrednio w Edge 500.

I teraz - w Edge 520 nie można edytować treningów w liczniku!  :angry:  

Czy jest jakiś inny tool/stronka gdzie mogę przygotować sobie treningi do Edga i co ważne tworzyć interwału w oparciu o średnią moc z powiedzmy 3s? 

Przyznam się od razu, że nie przeszukałem forum pod tym kontem  :)

Giant TCR Advanced 2016

#4555 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 18 listopad 2016 - 08:55

Nie rozumiem tego dążenia do posiadania całkowitego przebiegu roweru w liczniku/komputerku. W PL istnieje moda, że każdy kilkunastoletni VW Paszmat ma 198, ewentualnie 204 tys km na liczniku i kupujący jest happy, choć na zdrowy rozum powinien na tym liczniku mieć ze 2x tyle ;).
Zawsze można zapisać sobie ile było przed i dodawać sobie do tego co widzisz na podsumowaniu przebiegu. Ale co za różnica, czy jest tam kilkanaście tysięcy, czy kilkadziesiąt? Bardziej interesowałby mnie przebieg łańcucha, opon czy kasety, niż całkowity przebieg roweru. Bo do czego to może być przydatne? Roczne przebiegi masz np. w connect czy stravie. Łączne zarejestrowane też. No więc, do czego miałoby to być przydatne?

No właśnie napisałeś do czego właśnie żeby np. wiedzieć ile km zrobiłem na łańcuchu. Akurat w przeciwieństwie do wv pastucha chce mieć jak największy przebieg na rowerze. A na strawie miałem jeszcze inny rower. Problem rozwiązałem dodając ręcznie aktywności do GC. Z licznikiem przestałem kombinować i teraz jak bym chciał zobaczyć całkowity przebieg moich rowerów mogę sprawdzić to w telefonie
  • gielu lubi to

#4556 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 18 listopad 2016 - 09:04

Pytanko odnośnie Bluetooth, czy wam też zrywa połączenie mi samoistnie wyłącza w telefonie bluetooth podczas jazdy. Galaxy s7 + edge 820

#4557 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 18 listopad 2016 - 10:03

np. wiedzieć ile km zrobiłem na łańcuchu. 

do tego możesz zdefiniować rowery w GC ale i tak uważam, że to przerost formy nad treścią ... co Ci to da - kilometry na 1 łańcuchu nie będą równoznaczne do drugiego bo na to ma wpływ jakie treningi wyścigi robisz - np. wyjazdy tlenowe <> wyścigi czy jazda ostra w górach

po prostu mierz łańcuch i wywalaj za każdym razem jak przejdzie 0,75 - mniej problemów i zaprzątania głowy niepotrzebnymi rzeczami - lepiej skupić się na analizowaniu treningów a nie kilometrów :D

#4558 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 18 listopad 2016 - 10:08

Powiem tak jeden lubi rybki drugi akwarium. Zawsze w licznikach był przebieg całkowity i ja chciałem to mieć bo tak. A mnie właśnie najbardziej w rowerowaniu kręcą kilometry, nie średnie ani maksymalne szybkości. Jaram się tym żeby na raz przejechać jak największe dystanse. Moim idolem jest Gustav

#4559 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 18 listopad 2016 - 10:21

Pytanko odnośnie Bluetooth, czy wam też zrywa połączenie mi samoistnie wyłącza w telefonie bluetooth podczas jazdy. Galaxy s7 + edge 820

Nigdy nie miałem takich problemów. Też mam Edge 820. Parowanie zawsze robię w ten sposób, że najpierw włączam BT w tlf, a dopiero później w Garminie. W przeciwnym razie urzadzenia nie chcą się łączyć.

#4560 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 18 listopad 2016 - 10:23

Ja w edge mam cały czas włączone jak włączę w telefonie to łączy się bez problemu ale czasami po jakimś czasie wyłącza mi się bluetooth w telefonie nie zrywa tylko wyłącza

Dodaj odpowiedź