BT i WiFi właczem tylko kiedy potrzebuję. Po przesiadce z Etrexa musiałem nauczyć się oszczędzać energię, bo czas pracy Edga na baterii jest znacząco krótszy niestety.
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Posted 18 November 2016 - 10:37
Ja w edge mam cały czas włączone jak włączę w telefonie to łączy się bez problemu ale czasami po jakimś czasie wyłącza mi się bluetooth w telefonie nie zrywa tylko wyłącza
Może masz włączone coś na kształt oszczędzania, jak jest w moim Huawei? U mnie też wyłączało aż przestawiłem Connecta w tryb chroniony.
Posted 18 November 2016 - 11:32
Pytanko mam odnośnie tworzenia treningów. W Edge 500 robiłem to zawsze w następujący sposób:
- Tworzysz trening w Garmin Connect - powiedzmy 2 x 20min po 280-285W (wybierałem Custom Power zone, gdzie można sobie podać ręcznie przedział)
- Wrzucam do urządzenia
- Edytuje trening i zamieniam Moc na Moc z 3s albo nawet 10s - aby licznik co chwile mi się nie pluł, że wypadłem poza zakres bo jak wiadomo czysta moc skacze nawet jak potrafisz ją równo trzymać.
Niestety na stronce Garmina nie można ustawić zakresów bazując na mocy uśrednionej - ale można to było zrobić bezpośrednio w Edge 500.
I teraz - w Edge 520 nie można edytować treningów w liczniku!
Czy jest jakiś inny tool/stronka gdzie mogę przygotować sobie treningi do Edga i co ważne tworzyć interwału w oparciu o średnią moc z powiedzmy 3s?
Przyznam się od razu, że nie przeszukałem forum pod tym kontem
To jak z tym toolem do tworzenia treningów do Edga? Ktoś coś zna?
Giant TCR Advanced 2016
Posted 18 November 2016 - 11:38
Co prawda jeszcze nie ma edytora ale na ukończeniu jest połączenie z https://trainerdb-84...tworkoutcreator
Możesz na tych obecnych treningach sprawdzić czy Ci ten dryf odpowiada to najwcześniej w przyszły weekend będzie edytor.
https://www.facebook...?type=3
Posted 18 November 2016 - 12:40
Ja mam cały czas włączone BT pod warunkiem że tel nie wyłączy. A czasem pracy na baterii jestem zachwycony - porównuje do mio cyclo 505
Uważam, że nie jest aż tak źle. U mnie Edge jest sparowany z 3 czujnikami i telefonem. Podświetlenie ekranu na 50% wyłącza się po 30 sekundach. W temperaturach 0-10 stopni zużycie energii wynosi ok. 15% na 2 godziny. W trybie oszczędzania czas wydłuża sie do trzech godzin. Przy dłuższych wyjazdach mogę zasilać Edga z powerbanka. Przetestowane, działa.
Posted 18 November 2016 - 12:55
Pytanko odnośnie Bluetooth, czy wam też zrywa połączenie mi samoistnie wyłącza w telefonie bluetooth podczas jazdy. Galaxy s7 + edge 820
A może nie "zrywa" tylko traci zasięg. Niestety bluetooth ma mały zasięg i czasem ciało człowieka jest przeszkodą nie do przeskoczenia.
Posted 18 November 2016 - 13:03
- gielu likes this
Posted 18 November 2016 - 14:22
U mnie BT zrywał samoistnie po aktualizacji do androida 6.x gdzie wprowadzili ten tryb oszczędzania energii Doze. Po dodaniu Connecta do listy wykluczeń jest lepiej. Choć teraz BT potrafi zjeść szybko baterię w telefonie :-(
Innym, większym problemem jest zerwanie Live-Trackingu jeśli telefon zgubi edge z zasięgu BT. Typowe gdy idę do sklepu albo zrobić fotkę.
Edge wznowi połączenie i dalej pokazuje że tracking działa, a jak się ogląda ślad na przeglądarce to urywa się w miejscu zerwania połączenia.
Posted 21 November 2016 - 18:31
Cześć
Mam pytanie szczególnie do użytkowników Edge 500, ale i innymi nie pogardze, po jakim czasie po podłączniu Garmina Windows go widzi? Tj. pojawia się charakterystyczny dzwięk Windowsa i można kopiować ręcznie aktywności itp.
Pytanie drugie czy miał ktoś taką sytuację że ma ustawiony język PL, a po podłączeniu Garmina do ładowania PC/Ładowarka zamiast polskiego napisu "Ładowanie" widać ang. "Charging" i Complete zamiast Zakończono.
Posted 22 November 2016 - 00:23
Cześć
Mam pytanie szczególnie do użytkowników Edge 500, ale i innymi nie pogardze, po jakim czasie po podłączniu Garmina Windows go widzi? Tj. pojawia się charakterystyczny dzwięk Windowsa i można kopiować ręcznie aktywności itp.
Pytanie drugie czy miał ktoś taką sytuację że ma ustawiony język PL, a po podłączeniu Garmina do ładowania PC/Ładowarka zamiast polskiego napisu "Ładowanie" widać ang. "Charging" i Complete zamiast Zakończono.
1. Po podłączeniu chwilę trwa aż się uruchomi,nie siedzę ze stoperem w ręku,nie wiem ile to trwa?20-30sekund?
2. Tak to normalka, tak ma zaprogramowane i tyle, chargin' i complete.
Posted 27 November 2016 - 18:37
Cały czas korzysta z barometru, nie ma czegoś takiego, że na początku używa gps, a jak straci zasięg to przełączy się na barometr. No a nawet gdyby takie coś było (a nie jest) to wtedy skąd wziąłby różnicę 100m? Z księżyca wyczarował, że tutaj, w czarnej dziurze jest taka, a nie inna wysokość przy tym ciśnieniu barometrycznym? Bez sensu.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 27 November 2016 - 20:32
ale jak GPS traci zasięg to siłą rzeczy używa tylko barometru który nie jest
skalibrowany i nie potrafię powiedzieć nic więcej.
Sam dodał bym punkt i liczył na to że wstedy będzie ok.
Jeżeli barometr jest używany tylko do korekcji pomiędzy dwoma pomiarami GPS to tak właśnie mogło by się to zachowywać.
BTW: @Prozor PP z TDB mi zadziałało w końcu i już wiem co było.
Posted 29 November 2016 - 19:46
Panowie ostatnio e810 mnie irytuje.
Całkiem niedawnoo nie zapisał mi 12 km jazdy...dziwnym trafem nie wiem w jai sposób ale miałem wyłączony gps, może moja wina..spoko
Ale dziś jadąc 1h na rolce i pokonując 30 km a ten mi w podsumowaniu przesyła nna stravę 0.8 km i 25 min jazdy
Najlepsze jest to że na GC mam wszystko tak ja w e810. Ręczne przesyłanie z pliku zapisanego przed garniaka daje taką wartość jak na stravie.
Czy słaba bateria w gsc10 może mić wpływ na to ? wątpię na ale sam jestem w kropce ;/
Dodam że prędkość jak i kadencja czasami mi wariuje, potrafi przez chwilkę zejść o połowę wartości np: z 40km/h do 20.