Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11807 odpowiedzi w tym temacie

#6081 ddm

ddm
  • Użytkownik
  • 149 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 08 kwiecień 2018 - 14:51

Panowie wczoraj moja 520ka podczas jazdy włączyła auto pauze kilka razy. Dzisiaj za cholerę nie chce się włączyć. Bateria naładowana wczoraj. Da się coś z tym zrobić czy tylko serwis?

#6082 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 kwiecień 2018 - 16:06

Poprzednio ładowana wczoraj, a ładowałeś ją po treningu? Może po prostu nie wyłączyłeś licznika i się rozładował?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#6083 ddm

ddm
  • Użytkownik
  • 149 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 08 kwiecień 2018 - 16:18

Ładowany wczoraj po jeździe do 100 %. Eh...
Zauważyłem różnicę pomiędzy działającym edkiem, a tym, który włączyć się nie chce. Może ekran padł... ten nie działający jest czarny..

Załączony plik  garminy.jpg   139,03 KB   22 Ilość pobrań

#6084 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 08 kwiecień 2018 - 17:26

@up
spróbuj reset: https://www8.garmin....D7BA6BE59E.html

#6085 ddm

ddm
  • Użytkownik
  • 149 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 08 kwiecień 2018 - 17:38

No włączył się 😁
Dzięki @montell81

#6086 Matiz17

Matiz17
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 08 kwiecień 2018 - 21:32

Nie mogę przesłać nowych aktywności na Garmin Connect -> Aktywności.

Nie mogę również sparować telefonu z Garminem. Dodam, że w trakcie jazdy usunąłem parowanie mojego telefonu z Garminem (bo także nie mogłem go sparować i myślałem, że może później wgram od nowa).

Po wciśnięciu Paruj telefon wychodzi mi "Oczekiwanie na połączenie z telefonem" i nic.. z telefonu powiązania nie mogę zrobić, natomiast działa zmieniane nazwy "Przyjazna nazwa" - aktualizuje się w telefonie poprawnie nazwa. 

Miał ktoś podobny problem? Jeszcze dzień wcześniej wszystko działało poprawnie, bo nawet robiłem Live track.

A co do aktywności:

Dodam, że gdy wziąłem plik .fit z Mój komputer -> Garmin -> Activities i dałem "Importuj" w GC to wszystko poprawnie się wgrało, tylko nie robi się to automatycznie po połączeniu Garmina z komputerem.

Synchronizację w Garmin Express robiłem i niby poprawnie.

Możliwe, że coś się mi stało z urządzeniem?

Mam nadzieję, że problem ustąpi.

#6087 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 09 kwiecień 2018 - 06:38

Jeśli nie masz sparowanego telefonu z licznikiem to automatycznie nie zsynchronizuje Ci aktywności w Garmin Connect.
Co to opisanego przez Ciebie problemu, również mi sie zdarzał. Usuń parowanie w telefonie i ponownie wyszukaj dostępnego urządzenia. Jest to upierdliwe, ale po którymś razem sie uda.

#6088 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 09 kwiecień 2018 - 07:14

U mnie byl ostatnio ten sam problem, nie mialem aktualnego oprogramowania w Garminie, a w telefonie juz najnowsze i „nie gralo” to ze soba.

#6089 Matiz17

Matiz17
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 09 kwiecień 2018 - 22:59

Jeśli nie masz sparowanego telefonu z licznikiem to automatycznie nie zsynchronizuje Ci aktywności w Garmin Connect.
Co to opisanego przez Ciebie problemu, również mi sie zdarzał. Usuń parowanie w telefonie i ponownie wyszukaj dostępnego urządzenia. Jest to upierdliwe, ale po którymś razem sie uda.

Dzięki za pomoc. Problem połowicznie rozwiązany.

Połączyłem się z domowym WIFI i jazdy zostały przesłane, tylko nie mam pojęcia dlaczego wczoraj mi nie przesłało skoro usunąłem ze swojego Garmina tylko telefon.

Podsumowując: jazdy zostały automatycznie przesłane po połączeniu z domowym WIFI :)

Ale parowanie....

Parowanie, a właściwie swój telefon z Garmina usunąłem wczoraj. Dzisiaj próbuję go ponownie wyszukać. Dzisiaj dałem w telefonie (a mam SONY XPERIA M2) w Bluetooth -> "Zapomnij" i od razu pojawił się kod do powiązania na telefonie, ale cały czas na ekranie Garmina "Oczekiwanie na połączenie z telefonem" i nic się nie dzieje. Po uruchomieniu Garmin Connect w telefonie również nic, a wręcz po pokazaniu kodu z powiązaniem nic się nie dzieje na Garminie, próbowałem z kilka razy.. :/

Pocieszasz mnie z tym, że próbowałeś kilka razy i trzeba do skutku, ale trochę dla mnie to dziwna sprawa. Będę dalej próbował. A może popełniałeś jakiś błąd i dlatego dopiero za którymś razem Ci się udawało sparować?

#6090 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 10 kwiecień 2018 - 06:21

Jeśli pojawia Ci się kod to połowa sukcesu. Musisz go tylko potwierdzić.
W ogóle to jakiego masz Garmina?

#6091 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 kwiecień 2018 - 08:45

Parowanie urządzeń garmina np.:

Zasada taka sama w Edge jak FR. Widocznie łączy się z poziomu zarządzania BT smartfona, a nie bezpośrednio z aplikacji mobilnego connecta, co prawda przełączy na systemowe zarządzanie BT, ale kolejność się chyba w przypadku Androida liczy. Usuń parowanie z obu urządzeń, wyłącz BT na Edge, rozpocznij proces parowania z connect, następnie włącz bt na Edge i parowanie ze smartfonem:

(od 2:10)

Co prawda wspominałeś o WiFi czyli jeśli jest to Edge to może być 820/1000/1030, ale czynność parowania wygląda identycznie.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6092 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 10 kwiecień 2018 - 20:29

Perypetie ze szwankującą baterią w moim Edge 820 zgłoszonym na gwarancji do Garmina zakończyły się pozytywnie. Urządzenie zostało wymienione na nowe. Jak do mnie dotrze nie omieszkam przetestować czasu pracy na baterii.

#6093 Matiz17

Matiz17
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 10 kwiecień 2018 - 22:42

U mnie również wszystko pozytywnie. Dzięki za pomoc.

Pomogła aktualizacja GC i zadziałało bez problemu.

Parowanie zakończone powodzeniem. Co zrobiłem? Odinstalowałem i zainstalowałem GC w telefonie (mogłem zaktualizować tylko, ale miałem problemy z pamięcią i dlatego tak było mi lepiej). Wgrałem swojego Garmina i wszystko poszło zgodnie z planem, tak więc wszystko u mnie działa jak powinno.

Czyli: wygląda na to, że chodziło o to, że aplikacja GC w telefonie była nieaktualna?

Pytanie mi się tylko nasuwa jedno: w sobotę wieczór działało, w niedzielę wieczór nie mogłem sparować telefonu z Garminem, dopiero potem usunąłem parowanie: zastanawia mnie dlaczego w niedzielę nie zadziałało.

#6094 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 kwiecień 2018 - 07:22

Raczej nie obstawiałbym nieaktualności aplikacji. Prędzej jakieś problemy z pamięcią, ustawieniami itp. 

#6095 andrzejmakal

andrzejmakal
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądPodlasie

Napisano 16 kwiecień 2018 - 13:36

Witam

Jestem juz po pewnych konsultacjach z kolegą Prozor, ale spytam jeszcze na szerszym forum:

Czy fabrycznie 820 ma wgrana mapę która pokryje mi Sardynię? Chciałbym w lipcu pojeździć po wcześniej narysowanych śladach. Nie zależy mi na nawigacji, chodzi głównie o to czy będę cos sensownego pod śladem widział. Jeżeli nie, jakie są możliwości dogrania mapy? Najlepiej jakiejś za free, bo jeżeli miałbym jeszcze do map dokładać, to chyba Wahoo fabrycznie pokryje mi cała Europę a właśnie się zastanawiam co nabyć:)

pozdrawiam Andrzej M

#6096 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 postów

Napisano 16 kwiecień 2018 - 13:54

Wgraj sobie openstreetmaps.nl

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#6097 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 kwiecień 2018 - 16:18

Heh... Czytajcie zawsze 1 wpis tego wątku:

Mapy do pobrania z możliwością wyznaczenia dowolnego obszaru, wyboru kolorystyki oraz kodowania: extract.bbbike.org - odpada konieczność używania dodatkowych programów typu MapSource czy BaseCamp, na dodatek dochodzi pełna kontrola obszaru i wielkości wynikowej mapy.

#6098 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 16 kwiecień 2018 - 17:51

Z tym przesyłaniem aktywności do GC Mobile musiało coś być, miałem podobny problem, właściwie po aktualizacji aplikacji w telefonie problemy sie zaczęły i z tego co wiem, były chyba jakieś naprawy techniczne na stronie desktopowej. Przez 2 dni mogłem przesyłać aktywności tylko kablem przez kompa, przez telefon sie nie dało i nie pomagało rozparowywanie, ani usuwanie urzadzenia z bazy Garmin Connect. Po 2 dniach w końcu udało się zsynchronizować przez telefon. Dziwne :-(
Using Tapatalk

#6099 Feltf95

Feltf95
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 16 kwiecień 2018 - 18:36

Robili jakiś update serwisu (w weekend) było info na ten temat na ich stronie oraz w telefonie w aplikacji także. Poza tym zauważyłem, że od czwartku albo troszkę wcześniej samoczynnie zaczął mi się podczas jazdy włączać na liczniku wykrywanie incydentów. Zapewne znowuż upłynie trochę wody w rzece kiedy wszystko wróci do normy.

#6100 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 18 kwiecień 2018 - 09:51

Serwis Garmina wymienił mojego Edga 820 na nową sztukę. Jutro pierwsze testy. Zobaczę jak wygląda czas działania na baterii w przypadku nowego urządzenia.

Dodaj odpowiedź