Help.
Co byście wybrali 520 plus czy 820 ?
Muszę w końcu coś kupić.
Posted 04 June 2018 - 08:51
1030
A tak serio ja osobiście kierowałbym się ku 520+, z tego co widzę pamięć dla IQ ma również powiększoną, tak więc podstawowa "wada" podstawowej 520 czyli za mała ilość pamięci nie tylko dla ewentualnych map (które pierwotnie na ten model przeznaczone nie były) ale również dla bardzo użytecznych aplikacji/widżetów/pól danych IQ już nie jest problemem. "Stara" 520 ma ograniczenie do 4 pól danych (ale pole może wyświetlać danych np. 12 itp.). Niby w teorii duża ilość aktywnych pól IQ powinna zwiększać zużycie energii i być potencjalnym "zamulaczem", ale o dziwo tak nie jest. Zużycie prądu pewno musi wzrosnąć, ale jest to prawie niezauważalne. O wiele większe obciążenie robi obsługa radaru i przekazywanie danych o położeniu przez BT/connect (i tu czym mocniejszy procesorek, tym mniejszy narzut).
W 520 (+) odpada sterowanie dotykiem, które jest czasami przydatne, ale z doświadczenia polecam pilota - co prawda ten gadżet trochę kosztuje, ale jest wart każdej złotówki, no i w efekcie w czasie jazdy dotykanie czegokolwiek w edge nie jest wymagane. Obojętnie czy przycisków, czy ekranu (w dotykowcu).
No i teraz pytanie - w stosunku do "starej" 520, plus różni się tylko pamięcią. No i opcją nawigacyjną, ale jak tak muli jak e820 to nie wiem - łatwiej zastąpić to apką/widżetem Navmin i wysyłaniem kursów jak w komputerkach Wahoo. Czyli może oszczędzić trochę grosza i kupić za połowę ceny nowego plusa pewną używkę 520?
Mam takie pytanie. Da się ustawić gdzieś w e1000 lub GC inne kolory śladu który się rysuje na mapie podczas jazdy? Inny kolor inna grubość linii? To samo tyczy się wgranego śladu do nawigacji?
Tylko kolor wgranego do nawigacji kursu może być zmieniony (kurs -> opcje -> kolor czy jakoś tak). Rysowany ślad ma standardowy dla garmina kolor.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 04 June 2018 - 22:14
A gdzie tam. Po wygaśnięciu Strava premium wszystkie segmenty są kasowane. Wystarczy synchronizacja. Nie tylko expressem, ale również przez BT/WiFi.
A gdzie tam. Głupoty gadasz. Nie mam premium od 4 miesięcy i segmenty w garminie
Posted 04 June 2018 - 22:18
No to może się coś zmieniło, albo jesteś wyjątkiem. Dobrze pamiętam rok temu jak mi się skończyło premium to automatycznie wykasowało wszystkie segmenty.
Posted 04 June 2018 - 22:24
Nie sądze. W tamtym roku też działało i kilku znajomym też działa. Dość miły bug. Podstawa to trzymać garmina z daleka od kompa
Posted 05 June 2018 - 08:37
Właściwie teraz to nawet nie ma za bardzo sensu podłączać do PC bo synchronizacja z Express'em działa kiepsko - właściwie można zaktualizować mapy i to chyba byłoby na tyle...
Właśnie otrzymałem informację od pomocy technicznej Garmina, na moje zgłoszenie dotyczące problemów z synchronizacją (głównie apki IQC, brak możliwości aktualizacji i pobrania):
Szanowny Panie Leszku,
Dziekujemy za skontaktowanie sie z Garmin Polska.
Chetnie pomoge.
W kwestii bledu podczas pobierania Connect IQ Apps:
Problem, do którego Państwo nawiązują jest przez nas już rozpoznany i pracujemy nad jego rozwiązaniem, aczolwiek nie mogę podać żadnych ram czasowych, jak szybko to się stanie.
Państwa adres e-mail został dodany do otworzonej dla problemu sprawy. Zostaną Państwo poinformowani, gdy problem zostanie rozwiązany.
Numer sprawy: PSC-373
Przepraszam za wszystkie niedogodności z tym związane.
Jesli chodzi o segmenty to prosze dokladnie powiedziec jaki komunikat sie pojawia podczas ich przesylania na urzadzenie?
Pozdrawiam serdecznie,
Maria
Garmin Europe
No jak widać coś z tym próbują robić, ale jeśli beta 4.35 dla 1030 umożliwiła synchronizację (WiFi/BT, przez Express raczej nie - tu pewno będzie program do poprawki), to bez aktualizacji oprogramowania samych urządzeń raczej się nie obejdzie...
A jeszcze wracając do segmentów - przeniosłem sobie wszystkie interesujące mnie (i te sensowne) segmenty Strava do Connect, mam na bieżąco synchronizowane moje czasy (i przejazdy rejestrowane przez posiadaczy garminów), przynajmniej nie mam burdelu propozycji ściągania wszystkich segmentów dookoła. Szkoda tylko, że nie można deaktywować ekranu widżetu z dostępnymi segmentami Strava w przypadku braku konta premium, albo wybrać, żeby wyświetlały się na nim segmenty Connect.
Chodzi mi o ten ekran:
Dostępny z menu zsuwanego od góry.
Jeszcze jedno - nowy ekran segmentu coraz bardziej mi się podoba.
Tylko uwaga: powyżej widać "Auto Select" - bardzo przydatna opcja! Aktywuje się ją w menu segmentów. Z tego co zauważyłem po wybraniu tej opcji czas segmentu będzie najpierw liczony do wybranego czasu w danym segmencie, jeśli jednak prognozowany czas przejazdu będzie lepszy to automatycznie powinien zmienić się na kolejny do doścignięcia.
Minusy? Nie widać np. tętna, mocy, itd. które dane byłyby przydatne zwłaszcza przy dłuższych segmentach do rozplanowania wysiłku. Ale są tego i plusy: nauka jazdy na RPE i szacowanie poziomu wysiłku, oraz wyduszenie z siebie ile się da, co przynosi zaskakująco dobre efekty. A przełączyć na ekran z danymi można np. pilotem pod kciukiem.
Z innej beczki (zajawka):
Tak, to po lewej stronie to nie stary smartfon, tylko nowa Sigma ROX 12. Ekran kolorowy, wielkości e1000, na Androidzie (ale bez możliwości instalacji dowolnego oprogramowania). Więcej w blogu DCRainmakera...
Posted 05 June 2018 - 08:44
Help.
Co byście wybrali 520 plus czy 820 ?
Muszę w końcu coś kupić.
Na Twoim miejscu rozważyłbym zakup Sigmy ROX 12 Wygląda na całkiem ciekawą propozycję.
Posted 05 June 2018 - 19:36
Właśnie E1030 zaktualizował mi się do 5.0. Szczegółów brak, ale prawdopodobnie Beta 4.35 otrzymała status 5.0
Posted 05 June 2018 - 20:07
@4gotten Garmin to Garmin.
Jest krótki test 520 plus na stronie gpsdlaaktywnych.
I po angielsku: https://www.dcrainma...th-mapping.html
I już powolutku coraz bliżej jestem zakupu 520 plus.
BTW, jak wygląda nawigacja w 520 - jest albo sama nawigacja, czy podczas ekranu z danymi mamy nagle info np. o skręcie w prawo ?
Posted 05 June 2018 - 21:06
Tak, to u DCR już dawno widziałem.
Nawigacja w e520 po kursie? Kiedyś pokazywałem, przypomnę:
Ekran mapy; strzałki:
Ekran z danymi informacje:
Info o zbliżaniu się do końca kursu:
No i rozpiska manewrów, które pozostały od aktualnego miejsca na kursie:
Oczywiście informacja o odległości od manewru zmniejsza się sukcesywnie wraz ze zbliżaniem się do manewru - i jest dość dokładna, kiedyś na kursach trzeba było wstawiać punkt np. 50 m przed manewrem, żeby komunikat nie pojawił się po przejechaniu zakrętu, teraz pokazuje się odpowiednio wcześniej i znika dopiero po przejechaniu manewru.
Mam nadzieję, że pomogłem
Ps. Edge 1030: co ciekawe w tym modelu można użyć 2 typów komunikatów o skręcie:
Trzeba świadomie wybrać sposób prezentacji danych o manewrze. Preferuję pierwszą opcję - raz przyzwyczajenie, dwa wolę jednak widzieć czy nawigacja nie prowadzi mnie na manowce. W przypadku kursu raczej to się nie zdarza, ale jeśli jest to kurs wyznaczony przez Edge to różnie bywa...
A jeszcze jedno - ze zdziwieniem odkryłem (jakiś czas temu), że wreszcie w e1030 jest możliwość przypisania różnych map do różnych profilów. We wcześniejszych modelach, nawet w e1000 jeśli zmieniło się mapę na jednym profilu, to na innych również nastąpiła zmiana. Teraz na teren mogę mieć mapę terenową, na szosę szosową. Wreszcie!
Posted 05 June 2018 - 21:20
HarveyDent
synchrinozujesz w jakiś sposób Garmina? Używasz LiveTrack?
Oczywiście. Przez BT i apke w telefonie. Nie
Posted 06 June 2018 - 08:58
Hymmm... Wygląda, że Physio TrueUp działa - na Fenix3 mam po synchronizacji w "Moje statystyki" dane Asystenta odpoczynku i Pułap tlenowy zaktualizowane o trening zrealizowany na e1030. Ciekawe...
Posted 06 June 2018 - 12:28
Posted 07 June 2018 - 06:46
Edge 520+, nowe oprogramowanie:
Changes made from version 2.50 to 2.60:
Uwaga: dodali ostrzeżenie:
Widocznie już ktoś próbował wgrywać software od plusa do zwykłej 520. Dziwne, że bootloader nie odrzucił takiej aktualizacji. Ale faktycznie ciekawe byłoby, gdyby dało się taką aktualizację przeprowadzić, choć trzeba byłoby być świadomym ograniczeń wynikających z ilości pamięci dla mapy (to zrozumiałe), jak również dla IQ. Być może również pamięci operacyjnej. No cóż, ktoś chętny do eksperymentu? Niezbędny Edge 520 i ważna gwarancja, żeby w przypadku problemów udawać głupa i liczyć na wymianę sprzętu .
Nowości trochę, poprawek również. Szczerze mówiąc czekałem na opis szybkości rekalkulacji kursu, jedyne sensowne to u DCR na wideo w YT:
od ok. 9:40 minuty filmu, rekalkulacja kursu ok. 25 mil wraz z nawigacją do początku: ok. 21 sekund. Jak na trasę 40 km to całkiem przyzwoity wynik.
Minusem jest (chyba) brak przesuwania mapy. Można tylko zmieniać skalę, niby na ogół wystarcza, ale nie do końca. O ile w 520 może i mogło to mieć jakieś uzasadnienie (w końcu był projektowany jako bezmapowiec z jakąś tam mapą bazową głównych dróg, widocznych w różnej skali), to w plusie powinni wprowadzić możliwość przesuwania mapy, w końcu taką funkcję posiadają nawet zegarki Fenix, chociaż tam też wprowadzono to w którejś z kolejnych aktualizacji...