Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 31 maj 2018 - 21:22
Z tego co czytałem na 1000/1030 powinno być lepiej.
Napisano 01 czerwiec 2018 - 05:29
Ile osób tyle opinii Też mam (przesiadłem się z 810) i chwalę sobie. Wyświetlacz jak dla mnie bardzo dobry pod względem czytelności, rozmiary, obsługa ok, bateria 6-7%/h przy sofcie 8.40 i włączonym BT. Nawigacja po kursie lepsza niż w 810, cóż chcieć więcej?
Napisano 01 czerwiec 2018 - 11:17
Też mam 820 i największą wadą dla mnie jest słaby procesor. Przy korzystaniu z radaru lub live track występują problemy z prawidłowym odświeżaniem mapy podczas nawigacji (nawet na najniższej szczegółowości - sprawdzałem na ump i mapach garmina, skala 120-200m).
Z tego co czytałem na 1000/1030 powinno być lepiej.
W 1000/1030 te dodatkowe funkcje nie stanowią najmniejszego problemu. Co prawda w 1000 wyświetlanie kropki zbliżającego się samochodu na ekranie jest minimalnie opóźnione, a w 1030 jest idealnie zsynchronizowane. Zresztą obsługa radaru nawet w e520 nie jest problemem przy wyświetlaniu i odświeżaniu mapy, no ale tam jest wyświetlana tylko pozycja na mapie, ewentualnie kurs.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 01 czerwiec 2018 - 14:08
Pytanie do użytkowników e820 i firmware 9.00 po pierwszym sparowaniu licznika z telefonem wszystko ok, aż do momentu wyłączenia BT w telefonie. Jak włączę BT znowu to już telefon i licznik się nie parują.
Na forum garmina widzę, że mają z tym też problem.
Ma ktoś firmware 8.80?
Napisano 01 czerwiec 2018 - 15:34
U mnie był tylko problem z pierwszym połączeniem po zainstalowaniu 9.00. Teraz chodzi absolutnie bez problemu.
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Napisano 01 czerwiec 2018 - 16:06
Niestety u mnie na 9.00 parował się tylko za pierwszym razem, później już nie łączył. Wróciłem do 8.71 Beta. Teraz działa bez problemu.
Napisano 01 czerwiec 2018 - 20:50
Na Android 5.1 starsze wersje firmware e820 parują się bez problemu, przy 9.00 chyba jest problem.
Napisano 02 czerwiec 2018 - 09:18
Czy jak poruszam się po śladzie/kursie (Garmin 520 lub Garmin 1000 - tylko te dwa biorę pod uwagę), to działają segmenty live stravy?
W Wahoo mam tak:
- Jadę po kursie
- Wjeżdżam w segment, zmienia mi się ekran na segmentowy (choć nie musi, mogę to wyłączyć)
- Przyciskiem mogę sobie przywrócić ekran danych
- niezależnie czy jestem na ekranie segmentu czy danych cały czas otrzymuję strzałki Turn-by-Turn.
A jak jest w garminach?
I jeszcze jedno pytanie: jadę po kursie, ale w połowie skracam sobie trasę i po jakimś czasie na nią wracam. Dalej mi pokazuje strzałki już do końca czy na upartego kieruje mnie do strzałki, którą ominąłem przed zjechaniem z kursu.
Z góry dzięki za rozwianie wątpliwości.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano 02 czerwiec 2018 - 21:01
Czy jak poruszam się po śladzie/kursie (Garmin 520 lub Garmin 1000 - tylko te dwa biorę pod uwagę), to działają segmenty live stravy?
Nie, ale zapoznaj się z pierwszą stroną tego wątku
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 02 czerwiec 2018 - 21:15
Hm... zapoznałem się. I nadal nie jestem pewny, jakie są odpowiedzi na moje konkretne pytania
Więc wolę się upewnić:
- segmenty live (ze stray) działają na kursie (tbt) tylko wtedy, gdy kurs jest załadowany też ze stravy?
- jeżeli kurs załaduje np. z ridewithgps lub z garmin connect i nim jadę, to segmenty live się nie pokażą?
Proszę tylko o potwierdzenie lub zaprzeczenie. Jeżeli tak jest to jednak zostanę z Wahoo.
Napisano 03 czerwiec 2018 - 10:22
1. Nie, wtedy są tylko komunikaty o początku i końcu segmentu. Niedoróbki Stravy. Jeśli kurs jest z connect to zawiera również segmenty, oczywiście o ile takie są w connect, sposób przeniesienia opisałem.
2. Nie pokażą się, bo te kursy nie zawierają segmentów.
Jak widać Wahoo lepiej od Garmina rozwiązało obsługę segmentów, ale należy pamiętać, że Garmin wprowadzając segmenty Stravy na swoje urządzenia robił to jako jeden z pierwszych, o ile nie pierwszy. Przyjęte rozwiązanie to adaptacja kursów z dodatkowymi danymi, przez co powstały ograniczenia takie jak w samych kursach: jeden kurs/segment w danym czasie.
To oczywiście minus w stosunku do Wahoo, ale są i plusy.
Jest możliwość nawigacji do segmentu. Nawigacyjny z pełnym TBT.
No i możliwość uniezależnienia się od Strava Premium, bez której w Wahoo segmentów w ogóle brak! Premium Strava dla mnie nic nie wnosi, nie widzę sensu wykupować subskrypcji dla samych segmentów, na których i tak dla mnie najważniejszym wynikiem jest mój, bo w końcu to swoje wyniki chcę poprawiać, a że przy okazji czasami wędrują na szczyt tabeli w Strava, no cóż widać "chwilowo" nikt mocniejszy nie jechał.
W Garmin wystarczy przenieść segment do connect, albo użyć doraźnego importu Navminem i po problemie.
Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka
- MarekB lubi to
Napisano 03 czerwiec 2018 - 10:32
Ja wybieram jednak łatwość obsługi, automatyzm i brak myślenia, co i gdzie trzeba przenieść, aby działało. Za te kilkanaście złociszy miesięcznie płacone przez te 6-7 miesięcy w roku.
Oczywiście każdy ma inne podejście i inne potrzeby.
Dzięki za wyjaśnienie i trzymam kciuki, aby Garmin wkrótce dopracował kursy i wygodę ich użytkowania. Wtedy będę miał większy wybór w potencjalnych następcach ELEMNT.
Napisano 03 czerwiec 2018 - 10:51
Błędy w poście wyżej poprawię jak będę miał dostęp do komputera
Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka
Napisano 03 czerwiec 2018 - 21:34
W garminie można kupić Stravę na miesiąc, zsynchronizować ulubione segmenty, a później synchronizować aktywności przez telefon. Segmenty zostaną do momentu aż nie skorzystamy z Garmin Expess. Oczywiście nie będą synchronizować się nowe, stare będą miały nieaktualne czasy, ale nie oczekujmy cudów "za darmo"
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 03 czerwiec 2018 - 22:16
A gdzie tam. Po wygaśnięciu Strava premium wszystkie segmenty są kasowane. Teoretycznie można zrobić kopię zapasową, ale czy przywrócone segmenty nie znikną? Na ogół są kasowane... Wystarczy synchronizacja. Nie tylko expressem, ale również przez BT/WiFi.
No właśnie - działa Wam ostatnio synchronizacja z Conectem? Bo u mnie na żadnym z Edge nie działa. Nie mogę zsynchronizować ustawień, IQ, segentów... Zresztą na forum garmina też narzekają. Z logów wynika, że problem po ich stronie leży, jakaś niekompatybilność z serwerem? Jakoś mi tak się to zbiegło z wprowadzeniem kochanego psia jego mać RODO...
Kolejna aktualizacja beta Edge 1030
Ver. 4.36 Beta - 06/01/2018
Added Physio TrueUp support. Physio TrueUp syncs activities done on other Garmin devices, allowing your device to more accurately reflect your training status and fitness. Activities from other devices will appear in the History menu. Your Training Status, Training Load, and VO2 Max will be updated using activities from your other devices, and your Recovery Time will be also updated using data from other devices supporting Physio TrueUp. Enable Physio TrueUp in Device Settings on Garmin Connect or Garmin Connect Mobile.
Improved BLE stability. This should address issues with LiveTrack not working properly and with BLE sensors freezing.
Fixed issue with 2018.10 maps where turn prompts may be missed during navigation.
Fixed an issue that could cause software updates to clear the list of paired sensors.
(This version can be downloaded from: Garmin Support Download Section)
Hymmm.... TrueUP? Wyjaśnienie TUTAJ.
TrueUp is a new feature that was released to Garmin Connect that allows users to have multiple activity trackers in a single account. If you have multiple activity trackers Garmin Connect merge the data and send it to compatible devices so that steps taken from one device can be displayed on the second device. A little more information about the device can be found in these links:
https://www.garmin.c....nnect-updates/
https://connect.garm...S/help/how-to/# (under "What happens if I have overlapping data from two different devices?"
No, wreszcie. Ciekawe, czy starsze urządzenia np. Fenix 3 załapią się do tego, bo jak nie to tak jakby tego nie było... (dla mnie ). Póki co jest to dla Fenix 5, pewno wkrótce dla odmian w plastykowej obudowie, ale jak z 3 tego nie wie nikt...
Włączenie: Ustawienie urządzenia -> Physio TrueUp (przełącznik wł). Póki co tylko e1030 ma toto dostępne, inne nie mają... Czyli czekamy na aktualizację pozostałych urządzeń, zwłaszcza tych naręcznych.
Aktualizacja - po wgraniu w/w oprogramowania e1030 sychronizacja poprawiła się. Co prawda dalej nie działa synchronizacja expressem, ale chociaż pobiera dane o kursach/segmentach przez WiFi.
Co więcej - synchronizacja przez BT, czyli smarfonem i mobilnym connect'em działa! Ustawienia, kursy, segmenty, aplikacje. No wszystko. No cud psia jego mać... I to nawet (chyba) bez aktualizacji mobilnego connecta. Express dalej nie działa... Znaczy: czekać na kolejną wersję tego czegoś... Albo synchronizować przez smartfona. Tyle tylko, że (chyba - już dziś mi się nie chce sprawdzać...) z pozostałymi edge dalej chyba to nie działa?