Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11807 replies to this topic

#6481 Feltf95

Feltf95
  • Użytkownik
  • 103 posts

Posted 05 August 2018 - 10:30

@znajomy od 26 lipca miałem z tym problemy po aktualizacji garmin connect. Cofnąłem się w wersji apki i działa.

Niechcąco kliknąłem aktualizację bez czytania na forum garmina uwag co do oprogramowania :(.

#6482 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 05 August 2018 - 20:23

Edge 820, oprogramowanie wersja 9.10.

Chyba coś się dzieje z moim Garminem - po podłączeniu urządzenia do komputera przez USB i uruchomieniu Garmin Express, następuje synchronizacja, włączam sobie instalowanie aktualizacji, która ma trwać XX mninut - Ok. Po kilku minutach "aktualizowania" słychać dźwięk, jak przy odłączaniu urządzenia i aktualizacja zostaje przerwana, komunikat o błędzie itd. Po ponownym kliknięciu "instaluj" - prośba o podłączenie urządzenia, a przecież Garmin cały czas jest wpięty do portu USB.

Myślałem, że ruszyłem kabelkiem, czy coś w tym rodzaju, ale próbowałem całość powtórzyć jeszcze 2 razy i mam wrażenie, że to "odpięcie kabelka" powtarzało się po mniej więcej takim samym czasie instalowania aktualizacji.

Trza się bać, czy to tylko błąd podczas pobierania aktualizacji (czyli nie z winy urządzenia).

Acha, jeszcze nie wiem dlaczego treningi strasznie długo są przekazywane na Stravę. W Garmin Connect mam je prawie od razu po synchronizacji, a na Stravę dzisiejszy dotarł po ........ 3 godz. ?

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#6483 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,111 posts
  • SkądRzeszów

Posted 05 August 2018 - 20:45

Ja się dzisiaj nie doczekałem na synchronizację z GC na Stravę. Endomondo poradziło sobie jak zwykle czyli w kilka sekund od synchronizacji z GExpress.

Trzepak 

"MAMIL"

#6484 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 posts

Posted 05 August 2018 - 21:16

Też czekam bez końca, ale z Zwifta na Stravę dziś podobnie.. Jutro będzie OK.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#6485 ortogonalny

ortogonalny
  • Użytkownik
  • 226 posts

Posted 06 August 2018 - 04:43

Czy znacie może sposób na powrót do poprzedniego firmware'u (8.x) w sytuacji, w której komputer nie widzi garmina ?

#6486 ortogonalny

ortogonalny
  • Użytkownik
  • 226 posts

Posted 06 August 2018 - 08:08

Rozwiązałem - użyłem innego kabla USB ... Kurcze!!!

#6487 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 06 August 2018 - 09:36

No tak, kabel ograniczony tylko do zasilania nie nadaje się do transmisji danych ;)

• ortogonalny likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6488 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 posts

Posted 06 August 2018 - 09:39

Też naciąłem się na ten patent....

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• ortogonalny likes this

#6489 ortogonalny

ortogonalny
  • Użytkownik
  • 226 posts

Posted 06 August 2018 - 09:44

Cholera, od wczoraj główkowałem ... Rzadko podłączam go do komputera, przeważnie po prostu używam, nawet trasy wgrywam już przez smartfona. A wczoraj sobie ot tak podłączyłem i zaczęła się walka :) 

Teraz, rzecz jasna, wszystko działa OK.

#6490 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 posts

Posted 06 August 2018 - 09:57

Garmin jest wybredny w sprawie kabli. Przynajmniej mój lecimy 705. Z kilku kabli "data", współpracuje tylko z jednym, notabene od Nikona. Co ciekawsze, to że z tym kablem na piecu nie ma problemu, a na lapku już jest rożnie. Z org do tel. też nie działa, ale to już raczej sprawka Antka. Bo urządzenie widzi, ale system plików mu nie odpowiada i chce formatów urządzenie.

#6491 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 06 August 2018 - 10:17

Nowsze urządzenia Garmina nie są wybredne w sprawie kabli - o ile oczywiście kabel nie jest ograniczony tylko do żył zasilających. Bardzo często takie kable są dodawane do lampek ładowanych przez USB - doskonale spełniają swoją funkcję, czyli do ładowania akumulatora, ale oczywiście absolutnie nie nadają się do wymiany danych ;)

#6492 ortogonalny

ortogonalny
  • Użytkownik
  • 226 posts

Posted 06 August 2018 - 10:45

Nowsze urządzenia Garmina nie są wybredne w sprawie kabli - o ile oczywiście kabel nie jest ograniczony tylko do żył zasilających. Bardzo często takie kable są dodawane do lampek ładowanych przez USB - doskonale spełniają swoją funkcję, czyli do ładowania akumulatora, ale oczywiście absolutnie nie nadają się do wymiany danych ;)

To jest właśnie ten przypadek - przez nieuwagę wziąłem kabel ładujący do "kostek" Bontragera i dzisiaj z rana dopiero zajarzyłem ;)

#6493 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 07 August 2018 - 07:24

1. Dlaczego nie zawsze GC wrzuca mi trening na Stravę ??

Garmin 520 plus

2. Z podświetlaniem 50 % Garmin konsumuje prawie 10% na godzinę - trochę dużo czy norma ? :)

#6494 ortogonalny

ortogonalny
  • Użytkownik
  • 226 posts

Posted 07 August 2018 - 08:08

ad 1: czy masz sparowany garmin ze smartphonem i uruchomioną aplikację Connect (na smartfonie) ?

ad 2: mi 820 właśnie tyle konsumuje, ale jest to "w normie" (przynajmniej dla 820) ...

• System likes this

#6495 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 07 August 2018 - 08:51

1. Garmin sparowany ze smartfonem, a Connect to chyba cały czas w tle chodzi.

Generalnie, jak wysyłam z Garmina ręcznie trening to na ogół za drugim razem ładuje mi się na Connecta. :\

2. czyli w normie. :) - pytanie, ile % baterii skonsumuje przy minus 10 stopniach. :)

#6496 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 August 2018 - 09:31

Podświetlenie żre prąd, najlepiej pod tym względem wychodzi 1030. 10% (10h działania) to całkiem dobry wynik, tylko czy faktycznie ma pokrycie w czasie działania należałoby sprawdzić np. w teście "parapetowym". Chyba najlepszą opcją "energooszczędną" jest użycie podświetlenia na np. 15s i pilota edge. Przycisk można zdefiniować do wł/wył oświetlenie, albo lepiej do włączania głównej strony (właściwie to strony nie używanej znajdującej się pod końcem, po naciśnięciu przycisku przełączy się na stronę główną/pierwszą), po naciśnięciu przycisku pilota aktywuje się również podświetlanie na te np. 15s. Jeszcze bardziej można przyoszczędzić poprzez włączenie trybu oszczędzania energii, czyli wyłączenie ekranu i aktywację zdarzeniami (np. komunikaty, naciśnięcie przycisku edge czy właśnie pilota edge).

Ile przy minus 10*C? Włóż do zamrażarki to się przekonasz ;)

• System likes this

#6497 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Posted 07 August 2018 - 10:03

Ostatnio też miałem problem z synchronizacją Garmin -> Strava, też 5 sierpnia nie wrzucił sam.

Wydaje mi sie, że to nie wina Garmina - jest wpięte i skoro endo dostaje, to znaczy, że informacje są wypychane gdzie trzeba. Może strava sobie nie radzi? Jestem do tego tym bardziej przekonany, że wspomianego 5.08 dorzuciłem ręcznie z gxp, potem usunąłem i czekałem.. a trening sporo czasu jeszcze wisiał. Przez webową wersję zgłaszał błąd, na mobilnej działał i nawet kudosy zbierał.

Moim zdaniem to strava tutaj zawodzi. 

#6498 ortogonalny

ortogonalny
  • Użytkownik
  • 226 posts

Posted 07 August 2018 - 19:36

Ano własnie - mi też kilka dni temu nie chciał wrzucić. Po paru godzinach ręczna synchronizacja zaskoczyła ... może raczej problem z serwisem Garmina - jakiś maintenance, albo upgrade ?

#6499 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1,050 posts
  • SkądPuławy

Posted 07 August 2018 - 20:58

Mi wrzuca, ale z opóźnieniem około 1h.

#6500 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Posted 07 August 2018 - 21:05

U mnie dzisiaj to samo - na endo wskoczyło, na stravę nie... zrobiłem disconnect i connect, póki co czekam, jak nie to wrzucę ręcznie.

Szkoda, bo ze względu na segmenty, to strava jest ciekawsza.

Reply to this topic