@znajomy od 26 lipca miałem z tym problemy po aktualizacji garmin connect. Cofnąłem się w wersji apki i działa.
Niechcąco kliknąłem aktualizację bez czytania na forum garmina uwag co do oprogramowania .
Napisano 05 sierpień 2018 - 20:23
Edge 820, oprogramowanie wersja 9.10.
Chyba coś się dzieje z moim Garminem - po podłączeniu urządzenia do komputera przez USB i uruchomieniu Garmin Express, następuje synchronizacja, włączam sobie instalowanie aktualizacji, która ma trwać XX mninut - Ok. Po kilku minutach "aktualizowania" słychać dźwięk, jak przy odłączaniu urządzenia i aktualizacja zostaje przerwana, komunikat o błędzie itd. Po ponownym kliknięciu "instaluj" - prośba o podłączenie urządzenia, a przecież Garmin cały czas jest wpięty do portu USB.
Myślałem, że ruszyłem kabelkiem, czy coś w tym rodzaju, ale próbowałem całość powtórzyć jeszcze 2 razy i mam wrażenie, że to "odpięcie kabelka" powtarzało się po mniej więcej takim samym czasie instalowania aktualizacji.
Trza się bać, czy to tylko błąd podczas pobierania aktualizacji (czyli nie z winy urządzenia).
Acha, jeszcze nie wiem dlaczego treningi strasznie długo są przekazywane na Stravę. W Garmin Connect mam je prawie od razu po synchronizacji, a na Stravę dzisiejszy dotarł po ........ 3 godz. ?
.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 06 sierpień 2018 - 09:36
No tak, kabel ograniczony tylko do zasilania nie nadaje się do transmisji danych
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 06 sierpień 2018 - 09:57
Napisano 06 sierpień 2018 - 10:17
Nowsze urządzenia Garmina nie są wybredne w sprawie kabli - o ile oczywiście kabel nie jest ograniczony tylko do żył zasilających. Bardzo często takie kable są dodawane do lampek ładowanych przez USB - doskonale spełniają swoją funkcję, czyli do ładowania akumulatora, ale oczywiście absolutnie nie nadają się do wymiany danych
Napisano 06 sierpień 2018 - 10:45
Nowsze urządzenia Garmina nie są wybredne w sprawie kabli - o ile oczywiście kabel nie jest ograniczony tylko do żył zasilających. Bardzo często takie kable są dodawane do lampek ładowanych przez USB - doskonale spełniają swoją funkcję, czyli do ładowania akumulatora, ale oczywiście absolutnie nie nadają się do wymiany danych
To jest właśnie ten przypadek - przez nieuwagę wziąłem kabel ładujący do "kostek" Bontragera i dzisiaj z rana dopiero zajarzyłem
Napisano 07 sierpień 2018 - 08:51
1. Garmin sparowany ze smartfonem, a Connect to chyba cały czas w tle chodzi.
Generalnie, jak wysyłam z Garmina ręcznie trening to na ogół za drugim razem ładuje mi się na Connecta. :\
2. czyli w normie. - pytanie, ile % baterii skonsumuje przy minus 10 stopniach.
Napisano 07 sierpień 2018 - 09:31
Podświetlenie żre prąd, najlepiej pod tym względem wychodzi 1030. 10% (10h działania) to całkiem dobry wynik, tylko czy faktycznie ma pokrycie w czasie działania należałoby sprawdzić np. w teście "parapetowym". Chyba najlepszą opcją "energooszczędną" jest użycie podświetlenia na np. 15s i pilota edge. Przycisk można zdefiniować do wł/wył oświetlenie, albo lepiej do włączania głównej strony (właściwie to strony nie używanej znajdującej się pod końcem, po naciśnięciu przycisku przełączy się na stronę główną/pierwszą), po naciśnięciu przycisku pilota aktywuje się również podświetlanie na te np. 15s. Jeszcze bardziej można przyoszczędzić poprzez włączenie trybu oszczędzania energii, czyli wyłączenie ekranu i aktywację zdarzeniami (np. komunikaty, naciśnięcie przycisku edge czy właśnie pilota edge).
Ile przy minus 10*C? Włóż do zamrażarki to się przekonasz
Napisano 07 sierpień 2018 - 10:03
Ostatnio też miałem problem z synchronizacją Garmin -> Strava, też 5 sierpnia nie wrzucił sam.
Wydaje mi sie, że to nie wina Garmina - jest wpięte i skoro endo dostaje, to znaczy, że informacje są wypychane gdzie trzeba. Może strava sobie nie radzi? Jestem do tego tym bardziej przekonany, że wspomianego 5.08 dorzuciłem ręcznie z gxp, potem usunąłem i czekałem.. a trening sporo czasu jeszcze wisiał. Przez webową wersję zgłaszał błąd, na mobilnej działał i nawet kudosy zbierał.
Moim zdaniem to strava tutaj zawodzi.