Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11807 replies to this topic

#6521 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1,035 posts
  • SkądStargard

Posted 13 August 2018 - 16:24

Mi nie działa od jakiś dwóch tygodni Live Track poprzez maila, czasami nawet się nie uruchomi, a czasami tylko wyśle linka w którym nic się nie pokazuje. Telefon od dawna ten sam, bez żadnych aktualizacji systemu, więc obstawiam, że sami coś zepsuli w aplikacji. Ktoś też tak ma?

Mam tak samo. Żona dostaje link, ale śledzenie nie działa.

#6522 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 13 August 2018 - 21:30

Robo, już Ci ktoś sugerował żeby nawilżyć czujniki. Sprawdź, jak dalej będą problemu ti dalej bedziesz szukał.

Ale ta porada jest trochę bez sensu, bo czujniki się nawilża, żeby działały na początku aktywności, kiedy mamy suchą skórę. U mnie do tej pory było tak, że wskazania pulsometru były prawidłowe zarówno na początku, jaki i na końcu treningu, amen. I to bez nawilżania elektrod opaski.

Teraz jest tak, że jak wyjeżdżam, to wskazania są prawidłowe (elektrody nienawilżone), a później (nie wiem, może po ok. pół godzinie jazdy, czyli jak już trochę potu wydzielam) zaczynają fiksować.

Nie wiem, czy to np. czujnik się rozszczelnił i właśnie wilgoć powoduje nieprawidłowe wskazania, czy coś się dzieje z paskiem jak sugerowali inni, czy może nowe oprogramowanie Garmina (9.10) jest winne.

Myślałem, że ktoś może maił podobne kłopoty z HR i udało mu się je rozwiązać. Jak nie, będę szukał po omacku. Najprościej byłoby kupić nową kompletną opaskę. A może wystarczy zmienić sam pasek, a może np. uszczelnić nadajnik (silikonem ?).

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#6523 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 posts

Posted 14 August 2018 - 05:14

Skoro wiesz lepiej to obawiam się, że nikt nie jest w stanie Ci pomóc.

#6524 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 358 posts

Posted 14 August 2018 - 08:51

Na wskazania HR może mieć też wpływ elektryzująca się koszulka... żona raz mi ciuchy w jakimś płynie wypłukała, koszulka zaczęła się elektryzować i wskazania pulsu być kosmiczne.

Może to podobny przypadek.

Pozdrawiam

#6525 coma

coma
  • Użytkownik
  • 75 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 August 2018 - 17:46

Mój nadajnik pulsu Adidasa od dłuższego czasu też głupieje. Nigdy go nie zwilżałem przed jazdą i działał prawidłowo, albo od razu, albo po kilku minutach, jak złapał trochę wilgoci. Teraz na niektórych jazdach wszystko jest ok, ale na większości pokazuje na długich fragmentach zaniżone tętno w granicach 40. Kiedy ostatnio w upały wskakiwałem do jeziorka po drodze i zakładałem potem pasek na mokre ciało, nic to nie poprawiało wskazań.

Mam też koszulkę, przy której w czasie jazdy pod silniejszy wiatr wskazania rosną dobrze ponad 200 (mój max. to ok.170), kiedy zmienię kierunek na zgodny z wiatrem, wskazania spadają znowu do 40-50.

Teraz z ciekawości założyłem go na siebie w domu i pokazuje dobrze.

#6526 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 14 August 2018 - 18:20

No i na takie podpowiedzi czekałem (sorry montell81). 

Uświadomiłem sobie, że odkąd zaczęły się upały zacząłem jeździć w potówce meshowej Craft-a, ale także .... mam nową koszulkę - może to wina ciuchów. Choć potówkę Crafta zakładałem przecież już w poprzednim sezonie na pewno, a opaska działała poprawnie.

Przy następnym wyjeździe wrócę do potówki Brubeck - zobaczymy, czy coś to pomoże. A później przetestuje wszystkie koszulki.

#6527 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,111 posts
  • SkądRzeszów

Posted 14 August 2018 - 18:49

Temat dziwnych wskazań pulsometrów z winy koszulek i potówek był już przerabiany na forum. W skrócie: tak, zdarza się.

Trzepak 

"MAMIL"

#6528 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 14 August 2018 - 23:09

Od kiedy używam nowych modeli czujników pulsu garmina (hrm-run, hrm-tri - zintegrowane z paskiem) nigdy nie miałem problemów z przekłamaniem pulsu, obojętnie czy koszulka luźna, czy cokolwiek. Działają bezproblemowo. Jest minus - cena. Ale jakościowo zdecydowanie najlepsze póki co.

Sprawdzam co nowego w oprogramowaniu do Edge - zmiany szykują się w 1030, 520+, 820. 

Dla 1030:

New Feature: Added Connect IQ 3.0 support.
New Feature: Added Shimano STEPS sensor support.
New Beta Feature: Added extended display mode support. Select Menu > Extended Display Mode to allow the Edge device to act as an extended view of a supported Garmin multisport watch's data fields during a multi-stage activity such as a triathlon. Follow the on-screen Edge and multisport instructions to get started.
Improved sensor searching flow.
Fixed issue causing unexpected u-turn sharp bend warnings.
Fixed issues preventing device-to-device transfers from completing and made improvements to the connection flow.
Fixed various issues with the Varia Vision.
Fixed issue with Physio TrueUp duplicate activity detection.
Fixed issue where VO2 max could be corrupted.
Fixed issue that could cause the device to crash while connected to the phone.
Fixed bike light beam angle and light mode data field text.
Fixed the Follow a Course flow for indoor trainer mode.
Fixed issue with the device where going into mass storage from a power off state may cause Garmin Express to offer a map update that the device does not need.
Improved Physio TrueUp responsiveness by syncing with the phone after powering up or resuming from suspend.
(This version can be downloaded from: Garmin Support Download Section)

oraz najnowsze poprawki:

Changes made from version 5.27 to 5.28:
  • Fixed an issue causing freezes when powering down introduced in 5.27.
  • Prevented crashes caused by adding new segment files during an activity.
  • Fixed issues with elevation units on the Varia Vision.
  • Added the ability to add CIQ data fields to the map data screen.
  • Fixed issue where auto backlight could activate despite the setting being turned off.
  • Fixed a light settings vulnerability that could cause the light settings to not be saved.

820 (i podobnie 520+)

Edge 820 Ver. 9.34 Beta - 08/08/2018  

New Feature: Added Connect IQ 3.0 support.
New Feature: Physio TrueUp for Biometrics. If enabled, recovery time and cycling VO2Max will sync between Garmin devices that support TrueUp. This requires enabling the feature in Garmin Connect Mobile or in Garmin Connect web. To view the current enabled state, a new My Stats Options page is available under Menu > My Stats > Options. Also note that the device will not currently display activities from other devices, even if the help text from other services say so. To get up-to-date stats, the device will now perform a sync with the phone on the first connection after a power on.
Added enhanced support for Varia RTL510 radar tail light. As part of this, all ANT sensor processing code has been improved and should be more reliable.
Functional Threshold Power (FTP) and Lactate Threshold Heart Rate (LTHR) values should be more accurate and in line with other devices now.
Fixed crash that could occur when switching activity profiles in the middle of a ride.
Fixed issue where the Edge would no longer connect to old iOS devices after version 9.00's Bluetooth rework.
Added UI to inform users of the impact of brightness and backlight settings on battery life.
Added tip to remind users to remove their bluetooth connection from the phone's settings after performing a forget phone action.
Fixed issue with the device where going into mass storage from a power off state may cause Garmin Express to offer a map update that the device does not need.
Fixed issue where going into mass storage mode would sometimes be detected as an unrecognized device until unplugging the unit and trying again.
Fixed issues preventing device-to-device transfers from completing and made improvements to the connection flow.
Fixed potential crash on the compass page.
Fixed issue where VO2 max could be corrupted.
Fixed issue when renewing the phone connection (not common) would cause the Edge and phone to forget each other after a reboot.
Fixed potential crash when processing audio prompts.
Improved missed call smart notification UI to more reliably show the phone number instead of 'Unknown'.
Cleaned up some of the sensor found notifications that could occur in the middle of a ride.
(This version can be downloaded from: Garmin Support Download Section)

• System likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6529 coma

coma
  • Użytkownik
  • 75 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 August 2018 - 16:09

Od kiedy używam nowych modeli czujników pulsu garmina (hrm-run, hrm-tri - zintegrowane z paskiem) nigdy nie miałem problemów z przekłamaniem pulsu, obojętnie czy koszulka luźna, czy cokolwiek. Działają bezproblemowo. Jest minus - cena. Ale jakościowo zdecydowanie najlepsze póki co.

Czy z paskiem HRM3 były jakieś problemy?

#6530 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 18 August 2018 - 20:32

Zmiana potówek, koszulek nic nie dała. Postanowiłem, że nie będę już kombinował z nowym paskiem, nadajnikiem (adidasa), innymi tanimi paskami.

Zamówiłem czujnik tętna premium HRM3.

#6531 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1,050 posts
  • SkądPuławy

Posted 19 August 2018 - 06:02

Czujnik Bontragera z Garminem 520 działa bezbłędnie. Cena pewnie podobna do oryginału HRM3. Z tańszych podobno Kross daje radę.

#6532 znajomy

znajomy
  • Użytkownik
  • 86 posts

Posted 21 August 2018 - 14:02

@znajomy od 26 lipca miałem z tym problemy po aktualizacji garmin connect. Cofnąłem się w wersji apki i działa.

Niechcąco kliknąłem aktualizację bez czytania na forum garmina uwag co do oprogramowania :(.

Witam

Którą wersję aplikacji używasz (z powodzeniem)?

Skąd ją pobrałeś (czy możesz ewentualnie podesłać)?

Pozdrawiam

#6533 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 22 August 2018 - 14:43

Jeśli chodzi o błędne wskazania tętna to jeszcze częstą przyczyną jest nagromadzona sól na pasku, samo płukanie w wodzie paska po treningu nic nie da i warto od czasu do czasu wyprać go w pralce lub ręcznie w płynie. Proszę spróbować i dać znać czy to pomogło.
Using Tapatalk

#6534 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 22 August 2018 - 14:43

Jeśli chodzi o błędne wskazania tętna to jeszcze częstą przyczyną jest nagromadzona sól na pasku, samo płukanie w wodzie paska po treningu nic nie da i warto od czasu do czasu wyprać go w pralce lub ręcznie w płynie. Proszę spróbować i dać znać czy to pomogło.
Using Tapatalk

#6535 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 22 August 2018 - 14:52

Pasek Adidasa prałem ręcznie po każdej jeździe - miesiąc temu działał. Teraz nie.

Nowy pasek (HRM3) utknął w InPost - z powodu przepełnienia ogólnie dostępnego paczkomatu 24/7, dostarczyli do punktu, który jest zamknięty po 17-tej i nie mogłem go odebrać. Ciekawe ile potrwa przekierowanie i transpotr ...... 150m w linii prostej.

#6536 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 22 August 2018 - 21:22

Czy z paskiem HRM3 były jakieś problemy?

Nie, nigdy (biegowy i TRI, Swim też nie sprawia problemów, ale używam na basenie ;))

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6537 tomi74

tomi74
  • Użytkownik
  • 22 posts

Posted 23 August 2018 - 09:46

Mam tak samo. Żona dostaje link, ale śledzenie nie działa.

Też tak mam od miesiąca co najmniej. Zaczęło się od problemów z połączeniem GE520 z telefonem. Później jak się połączył to wyskakiwał błąd Livetrack. Teraz łączy się bez problemu, Livetrack się uruchamia natomiast na mapie nic nie widać. Nie ma żadnego śladu z aktywności :-(.

#6538 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1,035 posts
  • SkądStargard

Posted 01 September 2018 - 14:47

Jestem pozytywnie zaskoczony, przynajmniej na razie, po aktualizacji oprogramowania mojego Edge 820 do wersji 10.0. Co prawda tlf udało się sparować z licznikiem dopiero za piątym razem, ale od tego czasu wszystko działa bezbłędnie. Live track działa, Edge nie zrywa połączeń z tlf ani czujnikami. Rozładowanie przy trzech czujnikach, sparowanym tlf, włączonej nawigacji oraz GPS +GLONASS wyniosło ok. 6%/h. Wynik na podstawie danych z apki.

#6539 jijx

jijx
  • Użytkownik
  • 218 posts

Posted 02 September 2018 - 08:09

Też tak mam od miesiąca co najmniej. Zaczęło się od problemów z połączeniem GE520 z telefonem. Później jak się połączył to wyskakiwał błąd Livetrack. Teraz łączy się bez problemu, Livetrack się uruchamia natomiast na mapie nic nie widać. Nie ma żadnego śladu z aktywności :-(.

U mnie to samo. W aplikacji garmina w zakładce live track pod facebookiem widnieje napis "Nie jest już dostępne."

#6540 tomi74

tomi74
  • Użytkownik
  • 22 posts

Posted 02 September 2018 - 10:42

Cześć, od kilku dni po aktualizacji aplikacji Connect na androida wszystko wróciło do normy. Live track działa prawidłowo :-)

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Reply to this topic