Na E520 wyświetla mi się ten czas, ale traktuję go jako ciekawostkę. Bez czujnika tętna nie pokazuje.
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 07 listopad 2018 - 09:41
Cześć,
Mam trzy pytania:
1) Czy w zwykłym Garmin 520 można mieć coś w stylu Group Track? Z tego co czytam, to tylko wersja 520 Plus to ma ale może jest jakieś rozwiązanie? To nie musi być mapa, wystarczyłaby odległość do drugiego urządzenia, nie w linii prostej a po wgranej trasie.
2) Czy na Garmin 520 można samemu wydewelopować coś takiego jak IQ field? Jaki język trzeba użyć, jakieś IDE ? Od czego zacząć? A konkretnie pomyślałem o ekranie, na którym widziałby tętna wszystkich jadących obok siebie na treningu aby każdy wiedział kto powinien wyjść na zmianę. Bez podawania numeru urządzenia.
3) Jest jakiś IQ field dla G520, który pokazałby nachylenie terenu przede mną? Np na wykresie, najbliższe 5km ?
- Nie ma takiej możliwości.
- Można, szczegóły: Connect IQ SDK ale jak nie jesteś programistą (i nie chcesz się poduczyć oprogramowania) to zapomnij, albo zleć komuś, kto to potrafi. Z drugiej strony założenie, że na zmianie ma być ten z najniższym tętnem nie jest sensowne. No chyba, że członkowie grupy mają identyczne parametry, a nigdy tak nie będzie, jeden będzie miał LTHR na poziomie 130, drugi 180... No ale to nie temat na tego typu rozważania.
- Bez wgranego kursu możliwe byłoby (ale nie jest!) jedynie w urządzeniach, które posiadają mapy DEM, czyli z informacjami o wysokości. E520 takich map nie posiada. E1030 posiada i nawet analizuje czy nie czeka jadącego jakiś ostry zakręt, ale raczej nie wyświetla wykresu tego co będzie. Przy wgranym kursie (czy też segmencie) taki wykres wyświetlał nawet e500 (i być może wcześniejsze, ale pewny nie jestem...).
Cześć chciałbym zapytać czy miał ktoś następujący problem z Edge 520. Miałem kilka treningów w historii urządzenia i poustawiałem sobie strefy tętna i wchodząc do tych jazd z historii pokazują się wykresy ile czasu jechałem w danej strefie. Niestety od dwóch jazd bieżących wykresy stref już się nie pokazują przy oznaczeniu każdej ze stref nie ma żadnego "słupka". Robiłem przywracanie do ustawień fabrycznych zmieniałem sposób obliczania stref i nic. Co ciekawego na tych starych treningach wykresy są. Moje drugie pytanie to czy najnowsza aktualizacja jest bezpieczna chodzi mi o baterie bo wiem że z tym był problem, nie mam najnowszego softu i ewentualnie chce go zaktualizować.
Jak Garmin liczy czas odpoczynku, który wyświetla po treningu ? Np 48h odpoczynku. Jaki algorytm miałby tutaj sens gdyby to nie był garmin, zalezny od tętna, kalorii, dystansu, mocy czy czego ?
Głównie od HRV. Garmin używa Recovery Time Advisor - Firstbeat, w odnośniku masz opisaną metodę szacowania czasu regeneracji. Szczegóły w plikach na stronie Firstbeat White Papers and Publications, plik dotyczący pytania: Recovery Analysis for Athletic Training Based on Heart Rate Variability
Jeszcze jedno - 48h nie oznacza kompletnego leżenia odłogiem przez 48h.
Patrząc na wyjaśnienia pozostałych terminów (pierwszy link):
Training Effect cumulates during a workout and peak EPOC determines the overall benefit gained from the exercise.
dla wysiłku anaerobowego dochodzi jeszcze:
High oxygen deficit detected when intensity higher than VO2max. This will affect future anaerobic performance capacity and therefore accumulate Anaerobic Training Effect.
(ale e520 jak dobrze pamiętam tego nie uwzględnia, przynajmniej nie rozbija na 2 części).
Czyli mając 48h śmiało można (a nawet i trzeba) zaaplikować sobie trening regeneracyjny, lub nawet lekką tlenówkę... Zresztą ekran e1030:
informuje o zalecanej aktywności (tak, wiem, że 520 tego nie ma )
- Mediana lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 07 listopad 2018 - 21:17
Cześć, czy ktoś wie jak Garmin podchodzi do gwarancji produktów kupionych na aukcjach typu eBay. Szczególnie chodzi mi o towar kupiony poza granicami unii europejskiej - czy nie będzie problemu z naprawami/wymianami i czy okres gwarancji będzie taki sam jak w przypadku zakupu od oficjalnego dystrybutora.
Pytam bo sprowadzając towar ze Stanów można zaoszczędzić dobre kilkanaście procent, sprowadzając z Niemiec trochę mniej, zastanawiam się czy jest jakiś haczyk.
Napisano 08 listopad 2018 - 07:22
Dziekujemy za skontaktowanie sie z Garmin Polska.
Garmin oferuje 24-miesięczna gwarancje na produkty zakupione w Polsce oraz 12-miesięczna gwarancja międzynarodową na produkty zakupione poza granicami kraju.
Reklamacja rozpatrywana jest na podstawie oryginalnego (pierwszego) dowodu zakupu urzadzenia.
Polski serwis przyjmie w razie koniecznosci Panskie urzadzenie na serwis, ale bedzie ono posiadac tylko roczna gwarancje.
Pozdrawiam serdecznie,
Maria
Garmin Europe"
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Napisano 08 listopad 2018 - 16:55
Witam wszystkich.Posiadam Garmina Edge 820 i od pewnego czasu mam problem z błędnym uśrednianiem kadencji i nie tylko uśrednianie mam ustawione bez naliczania 0 ,więc do rzeczy przy pedałowaniu kadencja jest pokazywana prawidłowo np 90 ale jak przestaje pedałować nie schodzi do 0 tylko zatrzymuje się przykładowo na 2 albo np na 7 czy 12 i w tym momencie spada średnia bo on to cały czas liczy jako pedałowanie i zaniża i nie prawidłowo podaje cały wynik a drugi problem to jakby się zawiesiło i połączył wynik średni kadencji z maksymalnym czyli pedałujesz 120 i taki max powinien zostać a średnią mam 80 i on pokazuje max też 80. Może ktoś wie jak to rozwiązać robiłem reset całkowity wywaliłem wszystkie apki Connect IQ wgrałem soft starszy z 10 na 9.34 potem na 9.10 i dalej jest ten sam błąd który pojawił się nagle za pomoc z góry dziękuje.
Napisano 08 listopad 2018 - 19:42
A sprawdziłeś jak działają z innym licznikiem, komputerkiem, smartfonem?
Może 3 takie same, tak samo kiepsko działające? Co to za czujniki?
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 listopad 2018 - 00:50
A sprawdziłeś jak działają z innym licznikiem, komputerkiem, smartfonem?
Może 3 takie same, tak samo kiepsko działające? Co to za czujniki?
Tak sprawdzałem z smartfonem z Ip bikem zainstalowanym i ze Sigma Rox 10 i wszystko działa tak jak powinno sensory mam ze Sigmy Roxa 10 ale praktycznie pól tora roku je używam i wszystko cały czas działało na 100 % ok aż do teraz i też nie możliwe że nagle wszystkie 3 przestały dobrze działać i robić takie dziwne zacięcie no i z tą kadencją max której w ogóle nie zapisuje,a i jeszcze dziś kupiłem nową baterie do czujnika kadencji bo już kombinuje na wszystkie sposoby co to może być za problem i dalej to samo bez zmian.
Napisano 09 listopad 2018 - 21:00
Przeczytałem calutki wątek od góry do dołu i widzę, że wiele osób ma różnego rodzaju problemy techniczne związane z konwertowaniem, przenoszeniem, resetami, synchronizacjami i wszelkiej maści innymi cudami.
Ponieważ, nie jestem zbyt "informatyczny" i frustrują mnie wszelkie takie trudności, chciałbym zminimalizować ich ilość. W związku z tym mam następujące pytanie:
Planuję zakup Garmin Edge 820 i w związku z tym chciałbym zapytać starych wyjadaczy, czy Waszym zdaniem mogę (tak jak robię to do tej pory) rejestrować swoje jazdy na Stravie przez apkę w komórce i je właśnie w niej od razu zapisywać, a nie przez Garmina? Z tym, że jednocześnie chciałbym korzystać z Garmina który pokazywałby mi moje oznaczone segmenty na Stravie (Live Segments) i wszelkie inne dane, które już nie są związane ze Stravą (nachylenie, nawigacja itd).
Mam nadzieję, że napisałem to w zrozumiały sposób. Przede wszystkim chodzi mi o to, aby Strava była na telefonie, a w Garminie cała reszta (+ ze Stravy tylko Live Segments). I czy wtedy nie muszę łączyć mojego konta Garmin z moim kontem na Stravie?
Napisano 09 listopad 2018 - 23:13
Najprościej - apka stravy w komórce, ale nie rejestrujesz na niej aktywności.
Rejestrujesz aktywności w edge 820, łączysz konta stravy, Endo itp. z Garmin connect i jesteś szczęśliwy. Problemów brak.
Kupować licznik za grubą kasę, który pokaże same zera jeśli nie naciśniesz nagrywania to jakieś nieporozumienie.
Napisano 09 listopad 2018 - 23:13
Żeby były segmenty to konta muszą być połączone.
P.S Kupować zaawansowany licznik i rejestrować aktywność telefonem to dość egzotyczne podejście
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 10 listopad 2018 - 06:20
Przeczytałem calutki wątek od góry do dołu i widzę, że wiele osób ma różnego rodzaju problemy techniczne związane z konwertowaniem, przenoszeniem, resetami, synchronizacjami i wszelkiej maści innymi cudami.
Problem ma kilka, kilkanaście osób na kilkuset i czy kilka tysięcy użytkowników w skali kraju Reszta (w tym również) używa i chwali sobie. Rejestrujesz aktywność Garminem który masz połączony BT z telefonem, w momencie zapisania aktywności Garmin wysyła Ci aktywność po BT do Garmin Connect w telefonie, dalej na Strave, Endomondo i gdzie sobie jeszcze życzysz. Segmenty działają bez problemu. Kup, korzystaj i ciesz się
- Jacam76 lubi to
Napisano 10 listopad 2018 - 06:32
To jak tak, to mnie uspokoiłeś. Być może wyrobiłem sobie błędny pogląd na temat skali problemowości po lekturze tego wątku.
W sumie nie chodziło mi o to, aby nie korzystać z licznika i jego zaawansowanych funkcji, ale o to by zminimalizować wszelkie niedogodności z połączeniami, synchronizacjami, aktualizacjami itd. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
Napisano 10 listopad 2018 - 07:06
Generalnie samo się łączy, synchronizuje i aktualizuje. Nie pamiętam kiedy coś grzebałem w ustawieniach czy to Garmina czy telefonu i połączenia z licznikiem. Włączam i po prostu działa. A sporo problemów z łącznością wynika bardziej z problemów z telefonami a nie samym licznikiem...
Napisano 10 listopad 2018 - 08:59
Napisano 10 listopad 2018 - 11:28
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
- Jacam76 lubi to
Napisano 10 listopad 2018 - 11:32
Natomiast co do tych segmentów w dalszym ciągu nie wiem czy da się mieć na nie podgląd bez Premium i jak to zrobić. Od Waszych odpowiedzi uzależniam decyzję o zakupie.