Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11807 odpowiedzi w tym temacie

#6601 ortogonalny

ortogonalny
  • Użytkownik
  • 226 postów

Napisano 07 październik 2018 - 21:00

Nie wiem, czy w 520 ten efekt występuje też. Wszystko wskazuje na to, że to raczej specyfika matryc dotykowych stosowanych przez Garmina. Wiem o 820 (i sam go doświadczam), no i dzisiaj się dowiedziałem o 1030. 

Tutaj to najlepiej widać: https://photos.googl...Dgzei02SEJkNm5R

Przyciemnione brzegi ekranu, środek jaśniejszy.

Ja już sobie daruję, przynajmniej póki w ogóle działa, jakieś akcje z tym związane. Swoją 820tkę mam od 2016 roku, pojeżdżę jeszcze ze dwa sezony i pewno wtedy się rozejrzę za czymś innym. Szkoda, że Wahoo Elemnt-y nie wspomagają świateł i radaru ANT+, bo, przyznam, bardzo mi przypadły do gustu.

#6602 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 07 październik 2018 - 21:19

Dzięki, już to widzę. Ewidentny problem z podświetleniem - prześwituje bokiem.

#6603 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 08 październik 2018 - 00:39

Tydzień temu zaplanowałem sobie kurs w Stravie i zrzuciłem go do Garmina 520.

W trasie uruchomiłem z opcją "nie od początku trasy". Wbiłem się po około 8km.

W ekranie "mapa" mam okienko "pozostały dystans" i ubywało go zgodnie z prawdą, ale już u góry odległość do nastopnego manewru (skrętu) powiększała się. Tak jak gdybym jechał pod prąd. O co chodzi?

#6604 mambaout

mambaout
  • Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 08 październik 2018 - 21:20

Edge Explore pierwsze wyniki testów parapetowych. We wszystkich próbach BT wyłączony, żaden czujnik ant + nieaktywny (wyłączone zeby nie szukał w trakcie), edge leży w tym samym miejscu na parapecie
Podświetlenie 0% 14:47
Podświetlanie 20% 10:56
Podświetlanie 40% 9:51

@Prozor co do ładowania w trakcie to jest możliwe na uchwycie przed kierownicą. Zrobię rano fotkę jak to u mnie wygląda.

Z licznika jestem jak na razie zadowolony, mimo ze nie do końca rozumiem algorytmy routingu jakich używa i pewnie skończy sie na rysowaniu tras w locusie albo gpsies.
Plusy dodatnie:
-Ekran bardzo responsywny w porównaniu z tym co widać na filmikach z e820.
- Fajnie, że mogę podczas jazdy odpowiadać na SMS i wiadomości z fb. Do pełni szczęścia brakuje obsługi whatsuppa.
-Licznik łączy się też z czujnikami BT oprócz ant+.

Wady które do tej pory zauważyłem to:
-ostrzeżenia o ostrych zakrętach które pojawiają się niezależnie od wybranych map i tego czy jestem w trakcie nawigacji.
-tylko 2 w pełni konfigurowane ekrany
-brak profili. Jakby były to poprzedni punkt by nie był tak bolesny.

#6605 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 09 październik 2018 - 09:16

Dzięki za spostrzeżenia.

Czyli z czujnikami i navi bateria długo nie pożyje coś czuję.

#6606 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 09 październik 2018 - 10:26

... i pewnie skończy sie na rysowaniu tras w locusie albo gpsies.

Z ciekawości - dlaczego nie w webowej wersji Garmin Connect? Osobiście używam tego, bo jest w miarę wygodne i mam wszystkie trasy w jednym miejscu, z którego bez problemu i bez kabla mogę synchronizować z moim Edge (a jak trzeba to i podejrzeć na telefonie).

Do tego w GC można dodawać sobie punkty na trasie, które wyświetla jako alarm gdy tam dojedziesz. Przydatne, gdy planujesz trasę z jakimiś atrakcjami, których nie chcesz przeoczyć ;-)

Pozdrawiam,

Jarek

#6607 mambaout

mambaout
  • Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 09 październik 2018 - 10:46

Hmm kwestia przyzwyczajenia po prostu chyba.Potem i tak sobie plik wrzucam na maila,otwieram w telefonie i importuje przez GC mobilne. Może faktycznie jak jestem przy komputerze wygodniej będzie bezpośrednio w GC .

#6608 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 październik 2018 - 15:07

Ostrzeżenie o ostrym zakręcie powinno dać się wyłączyć, przynajmniej w e1030 można.

Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6609 mambaout

mambaout
  • Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 09 październik 2018 - 15:21

Obecnie w explore się nie da. Zgodnie z tym co napisali na forum garmina, w kolejnym updacie będzie poprawka która to umożliwi.

#6610 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 październik 2018 - 08:55

Edge Explore - co do ładowania w trakcie to jest możliwe na uchwycie przed kierownicą. Zrobię rano fotkę jak to u mnie wygląda.

Wrzuć tą fotkę, bo jestem ciekaw ;) 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6611 mambaout

mambaout
  • Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 11 październik 2018 - 12:10

Jak w załączniku.Mały powerbank na akumulatory 18650 przymocowany na szybko taśmą rzepową pod mostkiem (Nie jest to rozwiązanie bezpieczne, należało by jakieś pewniejsze mocowanie zastosować) . Można też silikonowym uchwytem do latarki przymocować do kierownicy.

Dodam jeszcze, że mam uchwyt zamontowany do góry nogami żeby mostek nie przeszkadzał w obsłudze przycisków, ale to nie powinno mieć żadnego wpływu na możliwość podłączenia powerbanka.

Załączone pliki

• Prozor lubi to

#6612 marb

marb
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • Skądsouth

Napisano 13 październik 2018 - 07:06

Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy Wahoo Elemnt Bolt a Garmin 520. 

Interesują mnie dwie kwestie:

1. Czy bez czujnika na koło prędkość jest pokazywana stabilnie czy występują gwałtowne skoki z GPS? Jednym słowem czy da się normalnie użytkować licznik z samym GPS, czy czujnik trzeba kupić od razu (w chwili obecnej mam czujniki od Polara a te są na BT)?

2. Czy w Garmin Connect można tworzyć swoje treningi oparte o moc i jak to działa (np. czy można sobie dowolnie ustawić ekrany danych do realizacji treningu) - w Wahoo treningi można tworzyć  w TreiningPeaks a płacenie dodatkowo za serwis mnie nie interesuje.

#6613 ortogonalny

ortogonalny
  • Użytkownik
  • 226 postów

Napisano 13 październik 2018 - 07:15

Cześć,

Ad 1. Prędkość jest pokazywana stabilnie. Czujnik na koło traktuj raczej jako dodatek wykorzystywany w trenażerach.

Co do pytania nr. 2 - jako, że nie mam sensorów mocy, to się nie wypowiem.

#6614 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 13 październik 2018 - 07:19

Po pierwsze - zastanowiłbym się nad Garmin 530 plus.

Przed długi czas, odkąd w MTB uszkodził mi się czujnik prędkości, jeżdżę tylko na prędkości GPS. Żadnych skoków, tak długo jak jest pokrycie GPS wszystko działa ok. Problem może być pływanie pozycji jak stoisz ( i to może nabijać km) ale nie wpływa na odczyt prędkości.

Tak, w Garmin connect można tworzyć treningi (w oparciu o moc też). Strasznie mnie to wkurzało w Wahoo że do byle treningu trzeba iść do Training Peeks. Wieczorem jak siądę do kompa to napisze więcej. Ale możesz spróbować samemu po zarejestrowaniu się na GC.

Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk

#6615 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 13 październik 2018 - 07:49

Treningi można tworzyć bezpośrednio w liczniku Garmin, a także w Garmin connect. Z tym że jeśli nazwy są te same, to przy synchronizacji treningu nadrzędny jest ten w connectcie i nadpisuje licznik.

#6616 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 13 październik 2018 - 07:55

Nie mogę edytować przez tapatalka... Chodziło mi o 520 plus... Chociaż może tej jesieni Garmin pokaże i 530....

Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk

#6617 ortogonalny

ortogonalny
  • Użytkownik
  • 226 postów

Napisano 13 październik 2018 - 08:31

No jakieś tam plotki na temat 530 chodzą:

https://gpsrumors.co...undup-june-2018

#6618 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 październik 2018 - 08:52

@marb
Dołączona grafika

--
Marcin Trzaska /czach/

-- 

Marcin Trzaska

#6619 herbatniczek

herbatniczek
  • Użytkownik
  • 339 postów

Napisano 13 październik 2018 - 14:14

Witam,

Czy w Garmin 520 da się sparować dwa czujniki mocy tak aby potem porównać ich wskazania ? I czy na ekranie można widzieć oba wskazania, czy raczej dopiero po treningu ściągając plik fit na kompa ?

Jeśli się nie da, znacie coś czym zrobię takie porównanie ? Może coś jest na Androida?

#6620 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 13 październik 2018 - 19:54

Może coś jest na Androida?

https://play.google....android.ipwatts

• herbatniczek lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

Dodaj odpowiedź