Prozor :
mam serie 810
1 - ok nie problem jest pamiętać o 1/2 treningach dziennie, ale to po prostu banalnie prosta rzecz ułatwia planowanie dnia nie wspomne o tym ze w kalendarzu gogle na przykład mam wpisane ze za 2 tygodnie we wtorek mam służbowe wyjscie i planujac trening wolalbym miec to zsynchronizowane zby nie zaplanować treningu na kacu albo na imprezie, albo w czasie kolacji ze wściekłą zona bo znowu ten rower - w końcu to urządzenie i cały system ma być POMOCNE w planowaniu treningu nie tylko dla PROsow , w pamieci zawsze sobie moge trzymac wszystko nawet sam trening ile w jakiej strefie itd i nie potrzebuje urzadzen do tego ale nie o to chodzi .
2 -- ok sam interwal to sie zgadza ale moj trening składa sie często z rozgrzewki którą jade przez miasto i chciałbym żeby trwała 20 min jazdy a nie 20 min stania na światłach - proste , to samo jak planuje 2 godziny w strefie 2 - ale stanę w połowie na banana w sklepie - dlaczego ten czas ma się wliczać do czasu treningu ? I własnie taka funkcje chciałbym moc wlaczyc / wylaczyc jak kto sobie zyczy - a NIE moge no slabe uważam
3- Proste ale nie do konca o to pytalem - widze ile AKTUALNIE jade ale przecież jak mam jechac w strefach 3-4 to chce widziec ze mam jechac powyzej 150 ale ponizej 168 owszem dosyc łatwo to spamiętać ale chce sie koncetrowac na treningu a nie na pamieci kiedy pluca wypluwam
Z mojego punktu widzenia idealnie by bylo jakbym widzial - MIN 140 -> AKTUALNIE 150 -> MAX 170 ( itp) i super proste i czytelne ( tak mam w polarze i bardzo to sobie chwale bo wiem czy jestem w srodku na dole czy u gory wymaganej intensywności ) banalnie proste podstawowe informacje - idealnie by było widzieć tez kolejny etap - np ODPOCZYNEK albo STREFA 6 żeby wiedziec czy mozna docisnac do gornej granicy jak jest moc w nodze bo juz koniec - czy nie przeginac bo najgorsze przed nami... jestem w 10000% pewien ze garmin 810 by to ogarnal tylko developerzy i politycy Garmina tego nie chca bo trzeba kupic nowsze urzadzenie
O o pola o ktorych mowisz to chyba cos o czyms nie wiem chyba to czego szukam , mozliwe ze w GARMINie 810 tego jeszce nie ma ?? mozliwe bo to nie najnowsze urzadzenie.
4. owszem mam TP(free i tam juz jest sporo wiecej ) ale korzystałem z urządzeń konkurencji i tam (mowie o Polarze ) takie wykresy i dane sa z defaultu dla kazdego za friko,
tam tez eksportuje do TP ale po pierwsze - jakis tam Training Benefit jest - to wiem z gory jaki bedzie dla mnie to juz drugorzedne ale dla poczatkujacych fajna informacja,
ale jak widze na wykresie wczesniej zaplanowane interwaly i jak je pojechalem to juz jest fajne....
a juz naprawde przydatne jest to ze widze stan regeneracji - kumulacje zmeczenia - i to kiedy wroce do rownowagi i czy jestem przemeczony czy nie i jak 2 tydzien z rzedu jade na mocnym przemeczeniu to czas sie zregenerowac - teoretycznie Garmin to ma - ale w praktyce u mnie to jakos sie nie wyswietla - pewnie to tez mozna "wyczuc" ale po to sa platformy i urzadenia chyba zeby wyczuwaly za nas ?
- mysle ze to wszystko mozna by bylo i w Garminie a dlaczego jest inaczej to chyba szeroko rozumiana polityka biznesowa firm....
PS - Twoje linki BMP Zone i pozostale mi sie nie wyswietlaja :/ chetnie bm o tym doczytal i dowiedzial czy 810 moze tego wszystkiego po prostu nie wspiera choc to sprzet co ma 5-8 lat a nie 20 wiec no mozna by oczekiwac ze wspiera ale garmin tego nie chce po prostu.
5.- Szczerze mowiac nie wiem ktore z nich wymagaja pomiaru mocy ( takiej informacji w Connect nie ma - uzywaj pomiaru mocy zeby uzyskac te informacje... czy cos takiego - jest za to info "Brak danych dla tego przedziału czasu." i sie tylko domyslac mozna o co chodzi ) w takim polarze stan zmeczenia mam na podstawie HR - to szacunkowo wystarczy do oceny kumulacji zmeczenia -- owszem mniej dokladnie ale jednak .
OK ( w sumie i tak planuje zakup ) czyli rozumiem ze dopóki nie używam mocy to na próżno szukac w raportach bardziej zaawansowanych analiz.... no ale stan treningu czy training effect czy TSS przeciez to sie da mniej dokladnie ale da - oszacowac na podtawie samego HR...
jako ze garmina uzywam od tygodnia jakbym mogl prosic o rozwiniecie co to jest pole IQ , i ewentualnie cos wiecej o HR Zones Indicator, Heart Rate Zones Chart, Heart Rate and Time in Zone, BMP Zone,
czy ewentualne liki gdzie to znajde ( bo te niestety mi nie dzialaja nie wiem czemu wlasciwie )
no tak wygooglowalem - 810 chyba jednak jest "za stara..." na moje wymagania trza kupic nowe
Dzieki za wyjasnienia
Pozdrawiam