Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11807 replies to this topic

#6801 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 21 March 2019 - 10:45

Prozor : 

mam serie 810 

1 - ok nie problem jest pamiętać o 1/2 treningach dziennie, ale to po prostu banalnie prosta rzecz ułatwia planowanie dnia nie wspomne o tym ze w kalendarzu gogle na przykład mam wpisane ze za 2 tygodnie we wtorek mam służbowe wyjscie i planujac trening wolalbym miec to zsynchronizowane zby nie zaplanować treningu na kacu albo na imprezie, albo w czasie kolacji ze wściekłą zona bo znowu ten rower  :) - w końcu to urządzenie i cały system  ma być POMOCNE w planowaniu treningu nie tylko dla PROsow , w pamieci zawsze sobie moge trzymac wszystko nawet sam trening ile w jakiej strefie itd  i nie potrzebuje urzadzen do tego ale nie o to chodzi . 

2 -- ok sam interwal to sie zgadza ale moj trening składa sie często z rozgrzewki którą jade przez miasto i chciałbym żeby trwała 20 min jazdy a nie 20 min stania na światłach - proste , to samo jak planuje 2 godziny w strefie 2 - ale stanę w połowie na banana w sklepie - dlaczego ten czas ma się wliczać do czasu treningu ? I własnie taka funkcje chciałbym moc wlaczyc / wylaczyc jak kto sobie zyczy - a NIE moge no slabe uważam 

3- Proste ale nie do konca o to pytalem -  widze ile AKTUALNIE jade ale przecież jak mam jechac w strefach 3-4 to chce widziec ze mam jechac powyzej 150 ale ponizej 168 owszem dosyc łatwo to spamiętać ale chce sie koncetrowac na treningu a nie na pamieci kiedy pluca wypluwam :)

Z mojego punktu widzenia idealnie by bylo jakbym widzial -  MIN 140 -> AKTUALNIE 150 -> MAX 170 ( itp)   i super proste i czytelne ( tak mam w polarze i bardzo to sobie chwale bo wiem czy jestem w srodku na dole czy u gory wymaganej intensywności ) banalnie proste podstawowe informacje - idealnie by było widzieć tez kolejny etap - np ODPOCZYNEK albo STREFA 6 żeby wiedziec czy mozna docisnac do gornej granicy jak jest moc w nodze bo juz koniec - czy nie przeginac bo najgorsze przed nami... jestem w 10000% pewien ze garmin 810 by to ogarnal tylko developerzy i politycy Garmina tego nie chca bo trzeba kupic nowsze urzadzenie 

O o pola o ktorych mowisz to chyba cos o czyms nie wiem chyba to czego szukam , mozliwe ze w GARMINie 810 tego jeszce nie ma ?? mozliwe bo to nie najnowsze urzadzenie. 

4. owszem mam TP(free i tam juz jest sporo wiecej )  ale korzystałem z urządzeń konkurencji i tam (mowie o Polarze ) takie wykresy i dane sa z defaultu dla kazdego za friko,

tam tez eksportuje do TP ale po pierwsze -  jakis tam Training Benefit jest - to wiem z gory jaki bedzie dla mnie to juz drugorzedne ale dla poczatkujacych fajna informacja,

ale jak widze na wykresie wczesniej zaplanowane interwaly i jak je pojechalem to juz jest fajne....

a juz naprawde przydatne jest to ze widze stan regeneracji - kumulacje zmeczenia - i to kiedy wroce do rownowagi i czy jestem przemeczony czy nie  i jak 2 tydzien z rzedu jade na mocnym przemeczeniu to czas sie zregenerowac - teoretycznie Garmin to ma - ale w praktyce u mnie to jakos sie nie wyswietla - pewnie to tez mozna "wyczuc" ale po to sa platformy i urzadenia chyba zeby wyczuwaly za nas ? 

- mysle ze to wszystko mozna by bylo i w Garminie a dlaczego jest inaczej to chyba szeroko rozumiana polityka biznesowa firm....

PS - Twoje linki BMP Zone i pozostale mi sie nie wyswietlaja :/ chetnie bm o tym doczytal i dowiedzial czy 810 moze tego wszystkiego po prostu nie wspiera choc to sprzet co ma 5-8 lat a nie 20 wiec no mozna by oczekiwac ze wspiera :) ale garmin tego nie chce po prostu.

5.- Szczerze mowiac nie wiem ktore z nich wymagaja pomiaru mocy ( takiej informacji w Connect nie ma - uzywaj pomiaru mocy zeby uzyskac te informacje... czy cos takiego - jest za to info "Brak danych dla tego przedziału czasu." i sie tylko domyslac mozna o co chodzi  ) w takim polarze stan zmeczenia mam na podstawie HR - to szacunkowo wystarczy do oceny kumulacji zmeczenia -- owszem mniej dokladnie ale jednak . 

OK ( w sumie i tak planuje zakup ) czyli rozumiem ze dopóki nie używam mocy to na próżno szukac w raportach bardziej zaawansowanych analiz.... no ale stan treningu czy training effect czy TSS przeciez to sie da mniej dokladnie ale da - oszacowac na podtawie samego HR...  

jako ze garmina uzywam od tygodnia :) jakbym mogl prosic o rozwiniecie co to jest pole IQ , i ewentualnie cos wiecej o HR Zones IndicatorHeart Rate Zones ChartHeart Rate and Time in ZoneBMP Zone,

czy ewentualne liki gdzie to znajde ( bo te niestety mi nie dzialaja nie wiem czemu wlasciwie ) 

no tak wygooglowalem - 810 chyba jednak jest "za stara..." na moje  wymagania trza kupic nowe :) 

Dzieki za wyjasnienia

Pozdrawiam 

#6802 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 21 March 2019 - 11:07

no tak to chyba juz wszystko znalazlem - oczekuje od 5 letniego "dinozaura" tego co garmin sprzedal w nowszych seriach X20 i serie 810 czy 510 sa do dupy trzeba wydac kolejne dulary jak sie chce zobaczyc fajny wykres heheh tak cos myslalem

- nic innego jak polityka biznesowa :) 

dzis damy wam kolo a jutro sprzedamy wam kolo z opona a pojutrze kolo z opona i jeszcze bieznik sobie mozecie wybrac za dodatkowe 1000 .... 

w takim razie plus dla polara ktory od nastu lat ma to co Garmin sprzedaje jako nowinki 

PS - ktos stad moze uzywa licznika polara V650? czy procz nieco slabszej baterii i braku wsparcia Ant+ ( to dla mnie nie wada bo Garmin nie wspiera BT dla czujnikow bo po co ...  ot jeden system jest na rope drugi na benzyne )   

czy V650 daje rade ? jakie ma wady w stosunku do Garmina 520/820 - dla trenujacego amatora , nie pro :) ?

V650 mozna miec za niemal polowe ceny serii 820 czy nawet 520 , a w ich serwisie to za co Garmin kaze doplacac jest za friko i ladne wykresiki tez sa :) 

( oczywiscie mniej lub bardziej oszacowane wg samego HR ) 

#6803 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 21 March 2019 - 11:34

Sprzedałem V650, żeby kupić Edge 820.

Polar:
- brak możliwości wgrywania apek, więc trening z Training Peaks robiłem z telefonem w ręku, żeby wiedzieć co i jak (dla mnie to był priorytet)
- beznadziejne prowadzenie po śladzie, cały czas się gubi i przełącza ekrany
- brak powiadomień z telefonu
- brak nawigacji
- brak możliwości tworzenia kursów w Polar Flow, tylko wgrywanie gotowców (albo nie ogarniałem)

+ większy gabaryt (dla niektórych będzie to -)
+ bardzo dobra bateria.

#6804 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 21 March 2019 - 12:40

Sprzedałem V650, żeby kupić Edge 820.

Polar:
- brak możliwości wgrywania apek, więc trening z Training Peaks robiłem z telefonem w ręku, żeby wiedzieć co i jak (dla mnie to był priorytet)
- beznadziejne prowadzenie po śladzie, cały czas się gubi i przełącza ekrany
- brak powiadomień z telefonu
- brak nawigacji
- brak możliwości tworzenia kursów w Polar Flow, tylko wgrywanie gotowców (albo nie ogarniałem)

+ większy gabaryt (dla niektórych będzie to -)
+ bardzo dobra bateria.

- nie rozumiem co znaczy brak mozliwosci wgrywania apek ? na garmina mozna wgrywac aplikacje ? mozesz rozwinac ? przeciez polar synchronizuje konto z Training Peaks ( w sensie wysyla treningi) ? 

ja i tak zaplanowany w TP trening recznie przepisuje do Connecta czy tez do aplikacji Polar/flow i potem synchronizuje do urzadzenia - czasochlonne troche , da sie automatycznie przenosic synchronizowac ?  

- ok to wada ale dla mnie mniej wazna bo bardziej uzywam do treningow niz do Navi w moim garminie nie mam zadnej mapy i jeszcze nie ogarniam jak cos zaladowac :)

- powiadomien i tak nie mam w 810 - albo nie dzialaja nie wiem niby wlaczone ale dupa , czy tel dzwoni czy sms czy nie nic sie nie pokazuje za to zanim zsiade z roweru po treningu - ten trening siedzi juz zaladowany na TP :)

- Brak nawigacji ? mozesz rozwinac ? niby ma mapy itd podobno cos tam aktualizowali w sofcie itd itd produkt stary ale softwaerowo zaktualizowany mocno ... chyba ?  

- gabaryt az tak mi nie wadzi , bateria na papierze wydaje sie gorsza niz w edge 810 ale w praktyce moj 810 10 godzin nie wiem czy wyciagnie do papierowych 15-17 chyba by trzeba bylo wylaczyc gps i BT przy wlaczonych wszystkich funkcjach 10% na godzine ciagnie z synchronizacja itd moze nawet ciut wiecej.

za to duzo bardziej do mnie przemawia interfejs i to co w Garminie sie nazywa IQ ( zdaje sie )? w polarze po prostu jest 

#6805 chrabu

chrabu
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 March 2019 - 12:49

Co do funkcji, które są w 820 a nie ma 810 to też nie wszystkie z wymienionych na początku. Nie ma na przykład Stanu treningu i Training Effect, to dopiero zostało wprowadzone później i jak najbardziej działa z samego HR. 

Odnośnie synchronizacji kalendarza to można udostępnić ten z GC i wyświetlać w kalendarzu Google. Z tego co pamiętam to dane udostępniane są na miesiąc/30 dni w przód.

#6806 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 21 March 2019 - 12:51

Chodzi mi o np. Training Peaks. Przez IQ. Mam trening zrobiony przez trenera, odpalam TP na Edge i lecę. Nie tworzę sam nic we Flow.

Nawigacja w V650, to jedynie prowadzenie po śladzie. I tak jak napisałem, bardzo nieudolne, bo cały czas go gubi i przełącza przez to ekrany. Do tego nie wiesz kiedy masz skręcić jak nie patrzysz na mapę.

#6807 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 21 March 2019 - 12:53

Co do funkcji, które są w 820 a nie ma 810 to też nie wszystkie z wymienionych na początku. Nie ma na przykład Stanu treningu i Training Effect, to dopiero zostało wprowadzone później i jak najbardziej działa z samego HR. 

Odnośnie synchronizacji kalendarza to można udostępnić ten z GC i wyświetlać w kalendarzu Google. Z tego co pamiętam to dane udostępniane są na miesiąc/30 dni w przód.

czyli ze funkcje raportow potreningowych w nowszych urzadzeniach rowniez na podstawie samego HR ? tak tez wygooglowalem , 810 po prostu jest z tym niekompatybilny ( bo nie ) zgadza sie ? 

moglbys podpowiedziec jak moge zsynchronizowac ten kalendarz ? czy to tez dopiero od wersji X20 a 810 jest niekompatybilna ? 

#6808 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 21 March 2019 - 13:01

Chodzi mi o np. Training Peaks. Przez IQ. Mam trening zrobiony przez trenera, odpalam TP na Edge i lecę. Nie tworzę sam nic we Flow.

Nawigacja w V650, to jedynie prowadzenie po śladzie. I tak jak napisałem, bardzo nieudolne, bo cały czas go gubi i przełącza przez to ekrany. Do tego nie wiesz kiedy masz skręcić jak nie patrzysz na mapę.

Ok czyli rozumiem ze 820 sie komunikuje z  TP w 2 strony - wysyla po treningu i sciaga plan no to juz fajny ficzer :) 

a w 650 musze robic jak do tej pory - planowac / ewentualnie przepisywac samodzielnie 

ok mniej wiecej rozumiem , choc z navi korzystam kilka razy w roku od swieta, wiec nie jest dla mnie priorytetem. 

#6809 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 21 March 2019 - 13:24

Tak, raporty potreningowe HR od nowszych urządzeń, to wylicza samo urządzenie. 

Sam kalendarz Connect synchronizuje się podczas synchronizacji. Tylko treningi muszą być robione w Connect (przeglądarka lub apka mobilna) i umieszczone w kalendarzu. Po synchronizacji będą dostępne w Edge. Również w starszych, tak robiłem nawet w 500, również w 810. 

W przypadku TP jest specjalna aplikacja do synchronizacji treningów z urządzeniem garmina. Właściwie jest to apka treningowa, lepsza niż ekran treningowy Edge.

Szczegóły TU, aplikacja: TrainingPeaks Daily Workout

To co jest w Polarze do IQ Connect nawet się nie umywa. IQC to możliwość rozszerzenia możliwości urządzenia ponad to co sam producent wbudował. Czyli można dodawać dowolne pola danych np. wyliczające dowolne wartości np. ilość spalonego tłuszczu i węglowodanów od początku treningu (przykład, możliwości są prawie nieograniczone), kierunek i moc wiatru, czy pola całoekranowe zastępujące nawet kilkanaście pól danych i wyświetlające informacje w atrakcyjnej i czytelnej formie,  aplikacji np. Strava do pobierania tras ze Stravy, Trailforks (pobieranie dowolnych tras z serwisu), TP, BestBike, 2Peak czy Xert - treningowa, no i widżety np. dostęp do aktualnych warunków pogodowych i tak dalej... Trzeba sobie poczytać co to takiego jest...

No i odpowiedziałeś sobie sam. Nikt nikogo nie zmusza do użytkowania czegoś, co mu nie odpowiada, albo jest przywiązany do innych rozwiązań. Dlatego dobrze, że istnieją inne niż Garmin firmy oferujące komputerki treningowe. Alternatywą może być zwłaszcza Wahoo. Przynajmniej dla mnie. Polar swego czasu za bardzo osiadł na laurach, bo kiedyś był synonimem treningu z pomiarem tętna. No i zawalili ofertę. Co prawda Polar poprawił się ostatnio w urządzeniach naręcznych, jednak jeśli chodzi o komputerki stricte rowerowe to od lat nie widać sensownego rozwoju. V650 to produkt z 2014 roku i sporo czasu zajęło producentowi jako takie dopracowanie softu samego urządzenia. Pytania dotyczące samego urządzenia kieruj w wątku Liczniki POLAR

Z uwagi na to, że jest to dość stare urządzenie warto poszukać testów, zwłaszcza tych w którym użytkownicy wyciągają niedogodności danego urządzenia, żeby później nie marudzić ;)

Część ograniczeń starszych urządzeń wynika niestety z ograniczeń sprzętowych. Nawet e520 mają ograniczenia w ilości pamięci w tym pamięci do obsługi IQC, stąd 520+ to głównie wersja z większą pamięcią i dzięki temu z nowymi funkcjami (nawigacja, ale również możliwość użycia większej ilości i bardziej wymagających pół/aplikacji IQC). Podobnie mój kilkuletni Garmin Fenix3 - w stosunku do nowego F5 (czy F5+) ma ograniczenia i nie jest już rozwijany programowo, ale jeszcze poprawki błędów dostaje. Decydując się na określony sprzęt należy być świadomy możliwości i ograniczeń. 

Garmin w najnowszych urządzeniach zaczął wspierać czujniki BTLE co wydawałoby się prawie niemożliwe z uwagi na wsparcie dla ANT będącego ich własnością. 

Firstbeat. Fitbit to konkurencyjna dla Garmina firma:)

Dzięki za uwagę, faktycznie myślałem o Fistbeat, a wpisałem Fitbit - poprawiłem ;)

Z innej beczki - niedawna aktualizacja oprogramowania systemowego Edge 1030 v. 7.20 wprowadziła między innymi poprawki łączności z pilotem Edge. Jest lepiej, bo w 7.0 zamiast poprawić, to popsuli. Po aktualizacji oprogramowania nie mogłem połączyć się ze smartfonem, wymagane było usunięcie sparowania i ponowne sparowanie urządzeń. 

Poprawki z 13 marca, czyli chyba większość już ma zainstalowane, ale warto chyba wiedzieć co poprawiono:

Edge 1030 Ver. 7.20 - 03/13/2019  
  • Improved connection to the Edge Remote.
  • Fixed issue causing Connect IQ MapView to not handle inputs.
  • Fixed incorrect navigation audio tones from the 7.00 update.
  • Fixed a crash when sending GroupTrack messages.
  • Added support for 12-speed shifting systems.
  • Fixed data field issues when using a shifting system with no front derailleur.
  • Fixed crash when doing the FTP test.
  • Updated RTL510 and RTL500 light modes for Auto and Trail modes.
  • Fixed Varia lights not activating when starting an activity.
  • Fixed issue where radar would not automatically reconnect after being disconnected for more than 2 minutes.
  • Fixed issue where the Edge would not automatically pair with a radar that is paired to a watch that the Edge is connected to via Extended Display Mode.
  • Made several improvements to the Sensor Details UI for Vector 3 power meters.
  • Added support for displaying eBike data fields on a Varia Vision.
  • Fixed bug in Extended Display mode where Di2 battery would report as 255%.
(This version can be downloaded from: Garmin Support Download Section)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6810 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 21 March 2019 - 13:52

Prozor 

dzięki za info 

no tak brzmi nieźle choc az tyle nie potrzebuje :) 

wystarczylaby mi czytelna forma prezentacji podstawowych danych plus sensowna czytelna analiza po-treningowa - do tego Garmin nie potrzebuje absolutnie zadnych nowych urządzeń - wystarczy dodac troche grafiki w aplikacji Connect i jakis prosty algorytm ktory zapewne i tak jest  - ale tak sie nie stanie - bo nie :) - bo jakby sie stalo to mniej ludzi zaplaci za dodatkowe funkcje i tyle.... proste, jakos trzeba sprzedaz podtrzymac. 

Polar moze i jest troche jak NOKIA :) ale za to z prezentacja danych w wersji darmowej i interfejsie urzadzenia 650 jest bardziej atrakcyjna dla uzytkownika niz w 810 - nie liczac pewnie tej nawigacji ktora jak mówią - działa gorzej. 

jezeli chodzi o 820 i 520+ i wyzej owszem wyprzedzaja polara zwlaszcza jak mozna dodawac czujniki BT i te cale analizy , ale v650 versus 810 wypada przyjazniej dla uzytkownika. Takie mam wnioski i sie zastanawiam czy zamienic nie do konca traifony sprzet na 650 czy najlepiej dolozyc kolejne pare stowek i miec wszystkomajaca 820 czy 520+ (dla mnie wystarczajacy) 

wczesniej gdzies pobieznie przeczytalem ze 810 to "prawie" to samo co 820 czy 520 , niekoniecznie warto doplacac, nie ma wielu roznic ale akurat chyba okazuje sie ze te co sa - akurat dla mnie calkiem istotne. 

dzieki 

Pozdr.

#6811 chrabu

chrabu
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 March 2019 - 13:54

czyli ze funkcje raportow potreningowych w nowszych urzadzeniach rowniez na podstawie samego HR ? tak tez wygooglowalem , 810 po prostu jest z tym niekompatybilny ( bo nie ) zgadza sie ? 

moglbys podpowiedziec jak moge zsynchronizowac ten kalendarz ? czy to tez dopiero od wersji X20 a 810 jest niekompatybilna ? 

Tak, to obliczenia odbywają się w urządzeniu na podstawie HR (oprócz ftp i pułapu tlenowego dla kolarstwa). Oczywiście wszystko można by było zrobić w serwisie Garmin Connect, ale wiadomo, że chodzi o zysk i nakłonienie do przesiadki na nowszy model...
Stan treningu z tego co dobrze kojarzę może zostać obliczony też za pomocą innego urządzenia, np. Fenix 5 na podstawie treningu z 820 (funkcja TrueUP). Nie dotyczy to jednak Trainnig Effect, to odbywa się na bieżąco w urządzeniu podczas aktywności.

Jeżeli chodzi o funkcje Firstbeat to masz je rozpisane na ich stronie (810 nie widzę na ich stronie):
https://www.firstbea...rmin/edge-1000/ (5 funkcji - Edge 1000) 
https://www.firstbea...armin/edge-820/ (7 funkcji - Edge 820) 
https://www.firstbea...rmin/edge-1030/ (9 funkcji - Edge 1030)

Odnośnie kalendarza:
1. Na stronie Garmin Connect po wejściu w zakładkę kalendarz trzeba kliknąć "trzy kropki" (prawy górny róg, przy trybie wyświetlania kalendarza: tydzień/miesiąc/rok).
2.  Wybieramy opcję "Publikuj kalendarz" i pojawia się link do kalendarza. Link należy skopiować.
3.  Wchodzimy na stronę kalendarza Google. Wybieramy  "trzy kropki" przy Dodaj kalendarz i następnie "Z adresu URL"

4. W wyświetlone okno wklejamy wcześniej skopiowany link ze strony Garmin Connect i klikam Dodaj kalendarz. 

Nie wiem co ile to Google pobiera dane, z tego co pamiętam późniejsze zmiany są aktualizowane z opóźnieniem. Dlatego zalecam pierw dodać treningi w GC, a potem opublikować kalendarz, żeby nie było rozczarowania, że po sekundzie czy minucie jeszcze nie zostało to zaktualizowane. Oczywiście w razie pilnej potrzeby procedurę można powtórzyć.

#6812 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 21 March 2019 - 14:23

Tak, to obliczenia odbywają się w urządzeniu na podstawie HR (oprócz ftp i pułapu tlenowego dla kolarstwa). Oczywiście wszystko można by było zrobić w serwisie Garmin Connect, ale wiadomo, że chodzi o zysk i nakłonienie do przesiadki na nowszy model...
Stan treningu z tego co dobrze kojarzę może zostać obliczony też za pomocą innego urządzenia, np. Fenix 5 na podstawie treningu z 820 (funkcja TrueUP). Nie dotyczy to jednak Trainnig Effect, to odbywa się na bieżąco w urządzeniu podczas aktywności.

Jeżeli chodzi o funkcje Firstbeat to masz je rozpisane na ich stronie (810 nie widzę na ich stronie):
https://www.firstbea...rmin/edge-1000/ (5 funkcji - Edge 1000) 
https://www.firstbea...armin/edge-820/ (7 funkcji - Edge 820) 
https://www.firstbea...rmin/edge-1030/ (9 funkcji - Edge 1030)

Odnośnie kalendarza:
1. Na stronie Garmin Connect po wejściu w zakładkę kalendarz trzeba kliknąć "trzy kropki" (prawy górny róg, przy trybie wyświetlania kalendarza: tydzień/miesiąc/rok).
2.  Wybieramy opcję "Publikuj kalendarz" i pojawia się link do kalendarza. Link należy skopiować.
3.  Wchodzimy na stronę kalendarza Google. Wybieramy  "trzy kropki" przy Dodaj kalendarz i następnie "Z adresu URL"

4. W wyświetlone okno wklejamy wcześniej skopiowany link ze strony Garmin Connect i klikam Dodaj kalendarz. 

Nie wiem co ile to Google pobiera dane, z tego co pamiętam późniejsze zmiany są aktualizowane z opóźnieniem. Dlatego zalecam pierw dodać treningi w GC, a potem opublikować kalendarz, żeby nie było rozczarowania, że po sekundzie czy minucie jeszcze nie zostało to zaktualizowane. Oczywiście w razie pilnej potrzeby procedurę można powtórzyć.

no i tego szukalem :)

I dziala i juz w telefonie wszystko mam na widgecie , moge ustawic jakies tam przypominajki bez wchodzenia do apki wszystko widze, kiedy z malzonko mozna isc do kina a kiedy nie :D,  to juz cos wielkie dzieki, 

BTW - odpowiedz supportu Garmina -  "nie da sie"...... wiec sadzilem ze sie nie da.... 

#6813 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 21 March 2019 - 14:39

a sprawa z troche innej beczki bo tez Garmin support nie bardzo chce odpowiedziec , 

liczenie kalorii - ktos wie jak odbywa sie w Garminie ? w Polarze wytlumaczyli mi czemu na godzine spalam 1100 przeanalozowali moje konto ustawienia porownali z innymi userami, wysokie Vo2max oznacza wyzsze spalanie - niby wszystko gra 

ale dlaczego w tym samym czasie na podstawie tych samych parametrow ( HR + dane osobiste ) Garmin spala mi tylko 600 to juz nie rozumiem skad TAKA roznica , 

rozumiem 10-20% ale dwukrotne odchylenia ? nawet jezeli uznam ze Garmin pokazuje netto bez PPM to mamy 670-700 kcal versus 1100 

komu wierzyc ? 

bo to wyglada na rzut moneta.... albo 1 albo 2 kalorie  

#6814 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 22 March 2019 - 09:53

Garmin prawie od zawsze używa algorytmów FirstBeat, wytłumaczenia masz na ich stronach np: Calories BurnedFirstbeat Gets Calorie Counts Right (a jak poszukasz to powinny być nawet naukowe opracowania wyjaśniające zagadnienie), swego czasu DCRainmaker dość dokładnie opisał How calorie measurement works on Garmin fitness devices.

Polar przycebula i używa swoich algorytmów. Czy lepsze? Wątpię - bo dość łatwo porównać szacunkowe wyliczenia kcal do kJ w przypadku aktywności rejestrowanych z miernikiem mocy. O ile wyliczenia kilokalorii w przypadku pomiaru mocy są dość proste, bo bazują na kJ wynikających bezpośrednio z pomiaru mocy, to na podstawie tego można dość łatwo zweryfikować szacunki obliczeń spalonych kilokalorii na równoległym urządzeniu bez podłączonego miernika mocy, tylko z pomiarem tętna. 

O ile pamiętam za bardzo nie odbiega jedno od drugiego, o ile oczywiście wszystkie niezbędne parametry do prawidłowych obliczeń są zachowane (np. tętno min, max, waga itd. nie pamiętam już dokładnie co i jak, trzeba sprawdzić w algorytmie FirstBeat - szczegóły znajdziesz w dziale Science).

No i pytanie do czego mają służyć te kCal? Jeśli jako wartości porównawcze poszczególnych treningów, to właściwie nie ma problemu ani większego znaczenia. Byle system wyliczeń był powtarzalny. Gorzej, jeśli ma to służyć do oceniania ile żarełka można pochłonąć. Wtedy może być problem, bo dodatkowe 500 kCal to jednak spory posiłek, a nadmiar może zacząć dość szybko odkładać się w postaci niezbyt pożądanego szmalcu... Z tego punktu widzenia, zwłaszcza jeśli ktoś chce zrzucić niepotrzebne kilogramy, to jednak lepiej zaniżyć wyliczanie kCal, niż zawyżyć.

Tak na marginesie - Polar przestaje cebulić, bo do swoich czujników tętna wprowadza obsługę ANT+. Czyli zdecydował się jednak bulić daninę dla Garmina i spółki... Można domniemywać, że nowsze urządzenia otrzymają również obsługę ANT+. Czy zdecyduje się płacić za algorytmy dot. tętna? Wątpliwe, aczkolwiek do niedawna wątpliwym była obsługa ANT+ przez ich urządzenia...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6815 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 22 March 2019 - 14:47

Garmin prawie od zawsze używa algorytmów FirstBeat, wytłumaczenia masz na ich stronach np: Calories BurnedFirstbeat Gets Calorie Counts Right (a jak poszukasz to powinny być nawet naukowe opracowania wyjaśniające zagadnienie), swego czasu DCRainmaker dość dokładnie opisał How calorie measurement works on Garmin fitness devices.

Polar przycebula i używa swoich algorytmów. Czy lepsze? Wątpię - bo dość łatwo porównać szacunkowe wyliczenia kcal do kJ w przypadku aktywności rejestrowanych z miernikiem mocy. O ile wyliczenia kilokalorii w przypadku pomiaru mocy są dość proste, bo bazują na kJ wynikających bezpośrednio z pomiaru mocy, to na podstawie tego można dość łatwo zweryfikować szacunki obliczeń spalonych kilokalorii na równoległym urządzeniu bez podłączonego miernika mocy, tylko z pomiarem tętna. 

O ile pamiętam za bardzo nie odbiega jedno od drugiego, o ile oczywiście wszystkie niezbędne parametry do prawidłowych obliczeń są zachowane (np. tętno min, max, waga itd. nie pamiętam już dokładnie co i jak, trzeba sprawdzić w algorytmie FirstBeat - szczegóły znajdziesz w dziale Science).

No i pytanie do czego mają służyć te kCal? Jeśli jako wartości porównawcze poszczególnych treningów, to właściwie nie ma problemu ani większego znaczenia. Byle system wyliczeń był powtarzalny. Gorzej, jeśli ma to służyć do oceniania ile żarełka można pochłonąć. Wtedy może być problem, bo dodatkowe 500 kCal to jednak spory posiłek, a nadmiar może zacząć dość szybko odkładać się w postaci niezbyt pożądanego szmalcu... Z tego punktu widzenia, zwłaszcza jeśli ktoś chce zrzucić niepotrzebne kilogramy, to jednak lepiej zaniżyć wyliczanie kCal, niż zawyżyć.

Tak na marginesie - Polar przestaje cebulić, bo do swoich czujników tętna wprowadza obsługę ANT+. Czyli zdecydował się jednak bulić daninę dla Garmina i spółki... Można domniemywać, że nowsze urządzenia otrzymają również obsługę ANT+. Czy zdecyduje się płacić za algorytmy dot. tętna? Wątpliwe, aczkolwiek do niedawna wątpliwym była obsługa ANT+ przez ich urządzenia...

dzięki , czytam juz co nieco znalazłem ale i tak nie do końca jest to jasne większość to ogólniki  szczegółów nikt nie pokaże ,  z opisów DC czy FB ze są najdokładniejsze :) pewnie to samo powie Polar :) 

z ciekawości:  jadąc z miernikiem mocy w 2 strefie ( najlepiej + tętna również 2 strefa ) takie zwykle  endurance przy wadze 78-80 kg ile wam mniej więcej wychodzi na godzinę ? ewentualnie jeżeli to nie tajemnica przy innej wadze ( odchylenia wagi użytkownika rzędu nawet 5 kilo czy wieku nawet rzędu 10 lat  nie maja tu znaczenia rzędu 50% a raczej 5-10% to nie apteka - chodzi o rzad wielkości czy jest to 500 , 700 , czy 900 czy 1200 ? bo u mnie strefa 2 HR wg Polar - bliżej ostatniej wartości ( 1100/godzine przy strefach 3-4 to juz blizej  1250) i Polar tłumaczył to moim dosyć wysokim VO2max . 

Własnie o nic innego jak o planowanie żarcia się rozchodziło , moj przypadek :

spalałem nie raz i 2500 na samym treningu średnio powiedzmy 1500 x 5 tygodniowo  na treningach aaa  jadłem 2-2.5tys kcal dziennie( blizej 2 jak byl dlugi trening blizej 2.5) ,  waze 80 , a waga tygodniami całymi w dupie to miała całkowicie- wiec cos nie gra.... a moje PPM to +-1800 na samo oddychanie i pierdzenie caly dzien przed tv ( wedlug wiekszosci algorytmow )..... 

powinienem zrzucić z 5 kilosow w 2 miechy? - chyba tak.....  a wyszlo max polowe jedząc podobno zdecydowanie za mało ( a liczona była każda kaloria :) i jadąc na deficycie miedzy 1 a 2 tys kcal dziennie.... 

taki deficyt to za slaby bodziec? , raczej nie zdrowy,raczej powinienem sie slaniac na nogach...  albo mam błędne założenia ...

chorób żadnych nie mam zdiagnozowanych :) przemiana nawet jak spowolniona to nie żyje przecież energia z kosmosu.... 

PPM na poziomie 500 ( mało możliwe )  albo ktoś tu zle zlicza kalorie spalone podczas wysiłku.....na moim przykładzie wydaje sie ze Polar ta wartość - ostro zawyża ,

choc w sieci można znaleźć rozne opracowania i pasujące do danych z polara i do garmina i nie :) 

i badz tu mądry i oszacuj dzienne spożycie dla określonego celu , i zrzuć zbędne kg... 

nie ma dużego znaczenia ile jem... nie wiadomo ile sie spala , to  ide na ponczki :)

koniec frustracji szkoda czasu, ładna pogoda sie robi:)

#6816 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 22 March 2019 - 15:06

U mnie przy wadze 77-78kg jazda z pomiarem mocy przy NP ok. 160W 500 kca/h, przy 180W ok. 600, a przy NP rzędu 200-210W ok. 750 kcal/h.

Przy Polarze i jazda wg HR przy 3/4 strefie pokazywało 800-1000 kcal/h w co niebardzo wierzę.

Jak dasz za duży deficyt, to efekt będzie wręcz odwrotny. Na początku będzie lecieć, a potem będziesz miał kortyzol w kosmosie i z redukcji fatu nici. Przy takim sporcie jak kolarstwo dużo aktywności i dużo paliwa. Tyle.

#6817 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 22 March 2019 - 15:17

U mnie przy wadze 77-78kg jazda z pomiarem mocy przy NP ok. 160W 500 kca/h, przy 180W ok. 600, a przy NP rzędu 200-210W ok. 750 kcal/h.

Przy Polarze i jazda wg HR przy 3/4 strefie pokazywało 800-1000 kcal/h w co niebardzo wierzę.

hm , u mnie ( wierzac watom z rowerow treningowych ) przy średnio 200W przez  godzinę ( na polarze taka wyzsza 2 , niska 3  strefa tetna )  jakieś 1000 do 1100 kcal ( wiec w sumie  podobnie)

nie wiem chyba nie ma co się tym wszystkim tak przejmować , po prostu czasem by sie chciało zaplanować cos "w miare" porządnie,  wykorzystać "sajens" który sie kupuje w formie elektroniki żeby osiągnąć jakiś mały cel.... ale sajens sobie a rzeczywistość sobie... 

moze te spalone kalorie maja mniej wspolnego ze "spalona waga" niz mi sie wydawalo  :l

#6818 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 22 March 2019 - 15:23

Ja mam określony jakiś tam bilans w dzień treningowy i nietreningowy z punktu widzenia siłowni. Do tego dodaję 2/3 wartości spalonych kalorii wg Garmina. Jak mam zastój, to nie ruszam tych 2/3 z Garmina, tylko obcinam kalorie z pozostałego bilansu. Mi w ten sposób łatwo się liczy, bo zanim się wkręciłem w kolarstwo, to wiedziałem już dokładnie ile kalorii dostarczyć by redukować/trzymać wagę/łapać masę. A po tym jak doszły treningi kolarskie zrobiłem tylko modyfikację o te treningi.

Generalnie to jest tak indywidualna sprawa, że musisz to testować na sobie. Ale jak czytam, że ktoś je 1800 kcal przy mocnych treningach kolarskich, to idzie się załamać.
Ja w dzień treningowy + kolarski, w zależności od długości i intensywności treningu kolarskiego dostarczam między 3000, a 3800 kcal i waga ze mnie leci. A raczej leciała, bo już starczy i podbijam teraz kcal.

#6819 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 22 March 2019 - 15:39

Ja mam określony jakiś tam bilans w dzień treningowy i nietreningowy z punktu widzenia siłowni. Do tego dodaję 2/3 wartości spalonych kalorii wg Garmina. Jak mam zastój, to nie ruszam tych 2/3 z Garmina, tylko obcinam kalorie z pozostałego bilansu. Mi w ten sposób łatwo się liczy, bo zanim się wkręciłem w kolarstwo, to wiedziałem już dokładnie ile kalorii dostarczyć by redukować/trzymać wagę/łapać masę. A po tym jak doszły treningi kolarskie zrobiłem tylko modyfikację o te treningi.

Generalnie to jest tak indywidualna sprawa, że musisz to testować na sobie. Ale jak czytam, że ktoś je 1800 kcal przy mocnych treningach kolarskich, to idzie się załamać.
Ja w dzień treningowy + kolarski, w zależności od długości i intensywności treningu kolarskiego dostarczam między 3000, a 3800 kcal i waga ze mnie leci. A raczej leciała, bo już starczy i podbijam teraz kcal.

próbowałem juz paru metod rożnych proporcji składników byly takie co działały ( prawie zero weglowodanow ) extra ale kosztem zdrowia wiec odpada bo skutki uboczne nie były warte,

i o ile przybieranie na wadze idzie szybciej niz powinno wedlug jakichs tam zgrubszych wyliczen o tyle w druga strone juz gorzej bo organizm wzorkow sie nie slucha :) 

wiem ze to indywidualne mocno,  moze kiedys uda mi sie trafić generalnie reakcja zwykle jest ale często nie taka jak bym sobie życzył,

no wlasnie - zalamac tak mowia .... a mi sie zdarza jesc moze nie 1800 ale 2100 kcal i ??

1 - nie slabne a przynajmniej nie wyraźnie, i mam sile na trening ( srednio 6-9 h/tydzien ) , 

2 - nie chudnę, albo bardzo powoli ( 200-300 gr na tydzień .. tyle co sie dobrze wysrac... ) 

no i ? - jak zrzucić 3 kilo sadła ktore planowałem bez wylądowania z kroplówką ? :)

a mniej jak 2 tys kcal nie bede nawet sprawdzać.... 

jak jem 3000 - 3500 - to jest dobry kilogram na tydzień owszem - ale w gore :)))) 

jadlem pudelka 2500kcal /dzien w najciezszym tygodniu treningow ( przy schemacie 3+1 rege) - waga - constans .... 

ale to juz Offtopic 

#6820 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 posts

Posted 22 March 2019 - 16:26

Zaczynasz od błędnego założenia, redukcję zaczynamy od ustalenia mniej więcej zera kalorycznego,

następnie zwiększamy ilość czasu , intensywność treningową.

Cięcie kalorii jest ostatnią rzeczą w tym schemacie.

• Bzyk likes this

Reply to this topic