Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11807 odpowiedzi w tym temacie

#6881 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 12 kwiecień 2019 - 10:25

6 - dlatego nie trwam przy 810 , spróbuje nowszej serii jak sie nie sprawdzi a pewnie poczekam aż zakupie moc i wtedy ocenie, to wiecej w strone G za szybko nie spojrze.....  

Ale wiesz że jak kupisz tą moc to zmieni się #ABSOLUTNIENIC poza jednym dodatkowym wykresem w Garmin Connect ... :) Taka sytuacja 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#6882 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 12 kwiecień 2019 - 10:43

no to prawda , ale pojawią sie raporty - w raportach mam nadzieje....

zanim kupiłem G - ogladalem connecta - nie miałem jak sprawdzic wykresów po-treningowych bo nie miałem urządzenia , nie miałem jak sprawdzić raportów bo nie miałem urządzenia,,,

ale widziałem że sa raporty - mysle fajnie -  jest TSS, stan treningu,  training efekt , - fajnie to już jest jakieś info i na pierwszy rzut oka wyglądało ok . 

tylko jak sie później okazało ( co za bardzo nie jest nigdzie w connect wspomniane ) że gówno z tego zobacze... a info jest proste - używaj urządzenia przez 1-2 tygodnie aby zobaczyć stan treningu itd..., i jak pewnie wiekszość widzac takie info pomysli na zdrowy rozum - ze spoko kupie garmina mam pasek , w koncu z tętna da sie to oszacować, = mam jakieś fajne informacje - ale eeee no nie..  bo nie ma napisane - używaj - ALE urządzenia z serii...... XXX , jest to napisane ale gdzieś zupełnie indziej.

i po 2 tygodniach dalej widze ten sam napis czyli BRAK STANU.... - a na podstawie samego HR w polarze mam takie informacje - w Garminie - NIE 

przy mocy i 820 zdaje się raporty już sie pojawią - a to jednak zmiana ( a jak nie - to wielkie G i tyle :) 

na wykresach racja - dalej gowno sie zobaczy tylko wykres i kreske średniej czyli nic..... 

jakaś ogarnięta firma powinna to wykorzystać bo aż sie prosi, łatwo by ich bylo wygryźć, albo chociaż ugryźć za takie podejście . 

#6883 chrabu

chrabu
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 kwiecień 2019 - 11:15

820 nie obsługuje stanu treningu i dokupienie miernika mocy tego nie zmieni.

#6884 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 12 kwiecień 2019 - 11:45

to nie wiem po kiego H.... to wszystko jest w connect w raportach kolarskich skoro nic nie działa - z najnowszymi (obecnie ) urządzeniami

co za firma....  to co go obsługuje ?  , 

Co trzeba miec zeby to dzialało - Hr nie starczy , moc nie starczy , najnowsze urządzenie - nie starczy - to po kiego h...a to wogle tam jest sie pytam....  rece opadają   

czy moze raporty na liscie kolarstwo są nie potrzebne w kolarstwie i są tam dla żartu ? no chyba tak .

sam sobie odpowiedziałem - wygląda że obsługuje je jedno urządzenie.... czyli 1030... ale to info mozna znalezc dopiero na stronie firstbeat - dostawcy usług dla G.... 

całe szczescie jakieś tam  extra info jednak w porownaniudo 810 ma : 

https://www.firstbea...armin/edge-820/

no nic , dobrze że miłośników G nie brakuje będzie go ewentualnie łatwo odsprzedać :) 

#6885 chrabu

chrabu
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 kwiecień 2019 - 12:00

Linki do firstbeat z funkcjami dla poszczególnych modeli podawałem kilka stron temu. Trzeba pamiętać, że cześć funkcji z linku powyżej dla 820 wymaga posiadania miernika mocy (FTP, VO2 max i zapewne Real-Time Performance Condition). 

#6886 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 12 kwiecień 2019 - 12:31

zgadza sie zgadza się , tam też to znalazłem 

tak czy siak użytkownik wchodzi na connect bo chce zobaczyć jak to wyglada i czy warto - 

są super funkcje wiec pewnie warto - używaj 2 tygodnie a zobaczysz ....wszystko.....jak u wróża Macieja :D  mało kto studiuje internety tygodniami zeby znaleźć że nic z tego nie działa....

po 2 tygodniach juz zwrocic urzadzenia nie mozna ,,, ale za to z ciekawosci zaczyna sie szukać...  sie drąży i wtedy można sie dowiedzieć w zupełnie innej firmie ze to sciema  :)

i ze super funkcji nie ma i nie będzie ani po 2 ani po 20 tygodniach  ....  a jak sie chce mieć raporty  trza kupić najdroższe urządzenie...  o.

i najlepsze ze to wcale nie jest kwestia urządzenia bo i na podstawie danych z edge 500 i samego HR wszystkie raporty mogłyby działać. 

pozyjemy zobaczymy jak sie sprawuje, podoba mi sie opcja sklepu z aplikacjami i mozliwosci konfiguracji jest nawet apka do konstruowania własnych pól - to juz spora elastyczność choć moze tez sie okaże ze wyobrażałem sobie jedno a w rzeczywistości .... jest jak z raportami

na razie sie ciesze nową zabawką :)

#6887 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 kwiecień 2019 - 13:13

Tak, RTPC też:

In practical terms, in addition to heartbeat data obtained from a paired chest-belt, runners will need access to movement speed from their GPS and cyclists will need to have a power meter attached to their bike and paired with the device

I tak, część tego co jest dla biegaczy dostępna tylko i wyłącznie z czujnikiem tętna (np. VO2max czy powyższe) w przypadku kolarstwa jest wyliczane tylko wtedy, gdy jest pomiar mocy. Pretensje proszę kierować do dostawcy algorytmu ;)

na wykresach racja - dalej gowno sie zobaczy tylko wykres i kreske średniej czyli nic..... 

jakaś ogarnięta firma powinna to wykorzystać bo aż sie prosi, łatwo by ich bylo wygryźć, albo chociaż ugryźć za takie podejście . 

Toż przecież wałkowałem, że takich firm jest sporo - na dodatek świadomi są tego, że nie muszą produkować swoich własnych urządzeń, tylko wykorzystać dane przesyłane im zaraz po zakończeniu treningów. Za jedynie $5000 nie muszą inwestować we własne urządzenia. Opłaca się każdej ze stron: dostawcy sprzętu (garmin, wahoo, sigma, suunto, polar... Lista TP.) i usługodawcom specjalistycznych serwisów do analizy danych. Ci pierwsi nie muszą inwestować w tworzenie i utrzymywanie oprogramowania analizującego i wizualizującego dane użytkowników urządzeń, ci drudzy zarabiają na subskrypcjach, użytkownicy albo zadowalają się podstawą oferowaną przez producenta urządzenia, albo wybierają serwis(y), który im (albo ich trenerom) odpowiada. Albo marudzą.

Zresztą dlatego też producenci sprzętu wykorzystują algorytmy wyliczeń parametrów treningowych opracowane przez inne firmy. Nie opłaca im się robić tego od podstaw. Dlatego oszacowanie kalorii w Garminach, Suunto (3Fitnes/Ambit3), TomTom (i paru innych) będzie mniej więcej takie same. Te same algorytmy. Za użycie każdego trzeba zapłacić. Dlatego więcej funkcji ma Edge 1030, a mniej 820. 

Naiwnością jest myślenie, że jakimś klientom nie podoba się brak kolorków na wykresiku jakiegoś producenta, to my bierzemy się do roboty, wypuszczamy swoje urządzenie z doskonałym serwisem analitycznym w cenie urządzenia. 

Stan treningu? Wystarczy Strava. Nawet w wersji bezpłatnej z darmową wtyczką Elevate. Zresztą dochodzi wtedy sporo słupków... Chcieć to móc. Ale chcieć ograniczać się do analiz oferowanych przez producenta? Nie ma szans ;)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6888 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 12 kwiecień 2019 - 13:25

Qrna a ja głupi gapiąc się w wykresy Elevate nawet nie wiedziałem że patrzę w osławiony stan treningu na który kolega Maciej spogląda z taką zazdrością :D 

Bo tak się właśnie zastanawiałem: co to jest ten stan treningu i dlaczego nie wiem że mi go brakuje w 520 :)

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#6889 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 12 kwiecień 2019 - 13:41

rozumiem idee z tymi 3cimi dostawcami ale do mnie ot nie przemawia,

jak dla mnie u polara za friko wszystko jest w jednym takie podstawowe wszystko co u G juz jest dostepne tylko na zewnątrz, albo w abonamentach dodatkowych  

człowiek sie całe zycie uczy dzieeki 

o kurteczka - jak to Elevate włączyć w darmowej stravie.... takie ficzersy a u garmina dopiero w serii 1030 za 2 tysie....

zaraz obczaje 

no i sie synchronizuje , zobaczymy zaraz jakie tu maja wykresy :)

#6890 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 12 kwiecień 2019 - 13:45

Zainstaluj i samo się zintegruje ze Stravą.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#6891 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 12 kwiecień 2019 - 14:03

idzie synchronizacja z pół dnia bedzie szło - blisko tysiac aktywności :)

eee, zatkałem konto, trzeba poczekać do wieczora  :) 

#6892 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 13 kwiecień 2019 - 07:56

Pany, a powiedzcie mi dlaczego jak klikam na Stravie <correct elevation> to pokazuje mi o prawie 100m większe przewyższenie względem Garmina? Przykładowo wczorajszy trening w Garminie 628m up, na Stravie 723m. Rozumiałbym różnicę kilku, kilkunastu metrów ale nie aż tyle. I tak samo jest w każdej innej aktywności proporcjonalnie do długości i przewyższenia.

#6893 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 13 kwiecień 2019 - 11:45

Pany, a powiedzcie mi dlaczego jak klikam na Stravie <correct elevation> to pokazuje mi o prawie 100m większe przewyższenie względem Garmina? Przykładowo wczorajszy trening w Garminie 628m up, na Stravie 723m. Rozumiałbym różnicę kilku, kilkunastu metrów ale nie aż tyle. I tak samo jest w każdej innej aktywności proporcjonalnie do długości i przewyższenia.

Kalibrowałeś kiedyś garmina? Powinno być w instrukcji.

Można to zrobić z satelitów stojąc w miejscu, albo wpisać wartość z repera jeżeli masz gdzieś w pobliżu.

• EmPe lubi to

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#6894 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 13 kwiecień 2019 - 11:59

Kalibrowałeś kiedyś garmina? Powinno być w instrukcji.

Można to zrobić z satelitów stojąc w miejscu, albo wpisać wartość z repera jeżeli masz gdzieś w pobliżu.

No nie kalibrowałem ;) Poszukam w instrukcji w takim razie, dzięki za wskazówkę. Mam przez to rozumieć, że wartości ze Stravy są bliższe prawdy??

#6895 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 13 kwiecień 2019 - 12:08

No nie kalibrowałem ;) Poszukam w instrukcji w takim razie, dzięki za wskazówkę. Mam przez to rozumieć, że wartości ze Stravy są bliższe prawdy??

Trudno powiedzieć czy to na pewno pomoże, ale kalibracje tak czy inaczej powinno się wykonać i ustalić taki punkt przez który przejeżdżasz.

Na pewno kalibracja musi uwzględniać temperaturę, ciśnienie i realną wysokość z gps albo repera.

Wysokość nie rośnie liniowo wraz z ciśnieniem, dlatego to takie ważne.

Co do dokładności pomiarów w serwisie strava się nie wypowiem bo tam nie pracuję, więc nie wiem z jakiej metody korzystają.

https://support.stra...ur-Activity#how

• EmPe lubi to

#6896 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 13 kwiecień 2019 - 12:09

Ja sobie z mapy w necie odczytałem wysokość pod domem i tak ustawiam w Garminie przed każdą jazdą. W rezultacie zero różnicy między Garmin, Strava i Trainingpeaks.
W Garminie wartość się zmienia w zależności od zmian ciśnienia z tego co zdążyłem zaobserwować.

#6897 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 13 kwiecień 2019 - 12:16

Ja sobie z mapy w necie odczytałem wysokość pod domem i tak ustawiam w Garminie przed każdą jazdą. W rezultacie zero różnicy między Garmin, Strava i Trainingpeaks.
W Garminie wartość się zmienia w zależności od zmian ciśnienia z tego co zdążyłem zaobserwować.

Można sobie ustawić punkt pomiarowy gdzieś dalej od domu gdzie gps już na pewno zdąży zadziałać. Jak będziesz koło niego przejeżdżał to licznik sam się skalibruje.

#6898 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 13 kwiecień 2019 - 12:40

O widzisz, nawet nie wiedziałem. A można ustawić 2 takie punkty? Bo raz jadę w lewo, a raz w prawo od domu.

#6899 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 13 kwiecień 2019 - 14:36

No a dziś u mnie po kliknięciu tego linku na Stravie zero różnic odnośnie Garmina, sam już nie wiem od czego to zależy, może tak jak piszecie różnica ciśnień tu robi robotę...Tak czy owak zrobię tą kalibrację i zobaczymy czy jakoś to wpłynie na te pomiary.

#6900 chrabu

chrabu
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwiecień 2019 - 14:55

Widział ktoś gdzieś uchwyt do radaru o mniejszej średnicy (przykręcany) i najlepiej z możliwością pochylenia? Przy większej torbie podsiodłowej montaż na sztycy odpada i zastanawiam się nad montażem na rurkach tylnego trójkąta.

Dodaj odpowiedź