refrubished w gaminie ma zawsze nową obudowę więc luz.
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 15 czerwiec 2019 - 19:00
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 15 czerwiec 2019 - 22:41
A jak myślisz, dlaczego on tak szybko się włącza? Bo nawet jeśli myślisz, że jest włączony, to nie jest. Jest 'uśpiony'. Żeby go całkowicie wyłączyć musisz przycisnąć dłużej przycisk on/off i wybrać "wyłącz".
RTFM - czyli warto czytać instrukcję obsługi, która wyraźnie informuje, że przycisk on/off:
Wybierz, aby włączyć tryb uśpienia lub uaktywnić urządzenie. Przytrzymaj, aby włączyć lub wyłączyć urządzenie
Trasę w formacie gpx wygenerowałem w bikemap.net, mają bardzo prosty i szybki generator tras, korzystam z tego wrzucając trasy do mojego turystycznego eTrex30 i wszystko chodzi bez problemu.
Wszystko zaczęło się od tego, że narzędzie do importu gpx w connect nie zaakceptowało mi pobieranego pliku -
88_PTJ.gpx 47.8 KB - "Wystąpił błąd podczas przesyłania. Spróbuj ponownie." - kilka razy próbowałem i nic. Otworzyłem ten plik w wordpad i porównałem go z innym wygenerowanym przez connect - format się zgadzał, kodowanie również, różnice tylko były w formacie zapisu pozycji, ale wynikające ze sposobu zapisu lokalizacji punktów.
Wyczytałem na jakimś forum że taką konwersję może wykonać sam Edge tylko trzeba zapisać gpx w folderze New Files ...dalej to już się stało co pisałem wcześniej ...
Zrobiłem zgłoszenie przez serwis Garmina, miła Pani wypytała mnie jak doszło do zawieszenia urządzenia i stwierdziła, że mam wysłać 530- tkę do serwisu Garmina do Warszawy w Aleje Jerozolimskie. Podczas rozmowy jednak zastanawiała się czy mogą mi wymienić na nowe urządzenie, po chwili stwierdziła że mogą bo 530 został kupiony w tym roku - gdy spytałem o co chodzi, powiedziała że gdyby był zeszłoroczny to dostałbym czyjeś urządzenie po naprawie - szczerze to pierwszy raz w życiu zetknąłem się z takim podejściem do naprawy serwisowej i mnie to zelektryzowało... Czyli jak będę miał problem za rok to dostanę czyjś używany, może mocno zniszczony komputerek? To ja na swojego chucham i dmucham, noszę w futerale itd. a tu takie podejście producenta - dziwne...
No i tu błąd z Twojej strony: jeśli nie konwertuje się w connect, prawdopodobnie nie przekonwertuje się w samym edge. W najlepszym razie plik zostanie skasowany (na ogół tak jest), w najgorszym będzie problem z przetwarzaniem w pętli. Chociaż na ogół ten błąd powinno się obejść po podłączeniu do PC i usunięciu wadliwego pliku.
rozumiem, natomiast Edga 530 kupiłem 2 tygodnie temu z gwarancją 2 letnią, mam nadzieję że Garmin nie skraca jej do rocznej międzynarodowej...bo chciałem ściągnąć sprzęt wcześniej z wysp ale pan z Garmina Polska odradził ze względu na długość gwarancji (1 rok), inny region urządzenia i brak języka polskiego...
refrubished w gaminie ma zawsze nową obudowę więc luz.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 16 czerwiec 2019 - 07:47
Cześć!
Przeryłem jako tako ten wątek, ale możliwe że z uwagi na jego obszerność ominęła mnie odpowiedź na pytanie które mnie nurtuje. Mianowicie - Czy w Edge 820 (podejrzewam że w pozostałych modelach również) istnieje możliwość usunięcia konkretnych kontaktów alarmowych i podmiana ich innymi? Instrukcja tego nie wyjaśnia, w necie nie trafiłem na odpowiedź, szukajka również nie znalazła niczego na tym forum, ostatecznie działania na własną rękę (czytaj: metoda prób i błędów) nie przyniosły rozwiązania.
Pozdrawiam,
Kuba
- vpablov lubi to
Napisano 16 czerwiec 2019 - 07:53
Cześć!
Przeryłem jako tako ten wątek, ale możliwe że z uwagi na jego obszerność ominęła mnie odpowiedź na pytanie które mnie nurtuje. Mianowicie - Czy w Edge 820 (podejrzewam że w pozostałych modelach również) istnieje możliwość usunięcia konkretnych kontaktów alarmowych i podmiana ich innymi? Instrukcja tego nie wyjaśnia, w necie nie trafiłem na odpowiedź, szukajka również nie znalazła niczego na tym forum, ostatecznie działania na własną rękę (czytaj: metoda prób i błędów) nie przyniosły rozwiązania.
Pozdrawiam,
Kuba
Wykonujesz to przy pomocy telefonu i aplikacji Garmin Connect Mobile. W menu Bezpieczeństwo i śledzenie=>Wykrywanie zdarzeń=>Edytuj kontakty alarmowe.
Napisano 16 czerwiec 2019 - 08:16
@Voytheck, tyle też wiem. Problem polega na tym, że mogę tam zaznaczyć/odznaczyć kontakty wybrane wcześniej. Nigdzie nie znalazłem opcji usunięcia kontaktu (długie przytrzymanie nie daje żadnego efektu, w menu w prawym górnym narożniku też nic).
Aaa, czyli Ci chodzi o to aby edytować (np. usuwać) kontakty, które są już na liście. Rzeczywiście masz rację nie można usuwać kontaktu z listy.
Napisano 16 czerwiec 2019 - 18:22
@Prozor
Z całym szacunkiem, ale chyba wyraźnie napisałem "wyłączony", nie uśpiony. Potrafię rozróżnić te dwa stany.Muszę poobserwować, czy to jednorazowy wypadek, czy niestety stała przypadłość mego egzemplarza.
Zdziwiłbyś się, ilu myśli, że wystarczy dotknąć wyłącznika i się wyłączy
Ale żebyś za dużo się nie głowił: to nie jest wyłącznik typu ON/OFF, czyli pstryczek fizycznie odłączający prąd od akumulatora. W trybie wyłączenia i tak coś musi monitorować, czy przycisk włączenia jest przyciśnięty na tyle długo, żeby rozpocząć procedurę zasilania wszystkiego, co do tej pory było odłączone. Fakt, żre niewiele prądu, ale i tak żreć będzie
Napisano 16 czerwiec 2019 - 18:31
Wejdź wykrywanie zdarzeń edytuj kontakty naciśnij na kontakt i powinno pojawić się usuń.
Mogę swipe'nąć kontakt żeby usunąć go jako kontakt alarmowy, z tym że na liście wybranych wcześniej nadal widnieje. Chodzi o to aby usunąć w ogóle z listy. Naciskanie, lub dłuższe przytrzymanie nie działa.
Napisano 16 czerwiec 2019 - 20:13
Jasna sprawa. Tylko u mnie zeszło prawie 10% przez jakieś 5h. Trochę dużo jak na monitorowanie stanu przycisku.Zdziwiłbyś się, ilu myśli, że wystarczy dotknąć wyłącznika i się wyłączy
Ale żebyś za dużo się nie głowił: to nie jest wyłącznik typu ON/OFF, czyli pstryczek fizycznie odłączający prąd od akumulatora. W trybie wyłączenia i tak coś musi monitorować, czy przycisk włączenia jest przyciśnięty na tyle długo, żeby rozpocząć procedurę zasilania wszystkiego, co do tej pory było odłączone. Fakt, żre niewiele prądu, ale i tak żreć będzie
Napisano 16 czerwiec 2019 - 21:21
No to dużo. Nawet w uśpieniu za dużo.
To spróbuj w kontaktach wejść w kontakt poprzez kliknięcie
Nastepnie poprzez trzy kropki u góry ekranu po prawej wcisnij edytuj
Później te same trzy kropki i powinno pojawić się usuń. U mnie o dziwo działa.
Chyba że to też nie o to chodzi.
Dokładnie, w ten sposób usuwa się dodane kontakty. Najpierw edycja no i w edycji można albo poprawić, albo usunąć. Tak sobie wymyślili, nieco na bakier z ogólnie przyjętymi sposobami (bo raczej żeby usunąć, na ogół nie trzeba wchodzić w edycję).
Napisano 17 czerwiec 2019 - 22:04
Funkcja synchronizacji to Physio TrueUp (opis DCR) i opis Garmina - dostępna we wszystkich nowszych urządzeniach i jakbyś np. biegał czy pływał z Fenix 5 (ale i starszymi też choć tu synchronizacja będzie tylko do nowszych urządzeń), to na Edge również będziesz miał te aktywności.
Co do ustawień - a wystarczyło przeczytać pierwszy post tego wątku i zwrócić uwagę na backup danych - odnośnik do pomocy Garmina (konkretnie to odnośnik do tego: Backing up Your Personal Settings and Profile on Edge Devices) co i jak przekopiować, żeby nie pierniczyć się z ustawianiem wszystkiego od nowa. No cóż, masz nauczkę. Tak czy siak, warto jakąś kopię mieć w zapasie, nawet jeśli nie będzie potrzebna, to lepiej na zimne dmuchać...