Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 replies to this topic

#7361 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 22 July 2019 - 19:33

:)

Algorytm jest dość czuły i przy dużych wysiłkach dość dobrze odwzorowuje aktualną wydajność organizmu. Dzisiaj miałem dość podłe samopoczucie (pewno skutek weekendowej wyżerki i sporej ilości piwska ;)) i psychicznie nie byłbym w stanie przeskoczyć tego co mi dzisiaj po jeździe Edge zdiagnozował, znaczy prawie dycha w dół w stosunku do jazdy z 13.07. Zastanawiam się na ile jest to ograniczenie fizyczne, a na ile psychiczne. 

No i najważniejsze - do treningów przyjmować strefy z maksymalnego testu, czy z prognoz uwzględniających zmęczenie/osłabienie organizmu. W pierwszym przypadku ryzykuje się przetrenowanie tudzież próby treningu w przesuniętych strefach, w drugim zbyt słaby trening. Z dwojga złego chyba ta pierwsza opcja jest lepsza, bo można celować w dół strefy i starać się podciągać wydajność. 

Z drugiej strony dzisiaj intervals.icu pochwalił mnie i oszacował teoretyczny wzrost FTP do 235W. Oszacowuje z uwzględnieniem wysiłków od 60s do 30 minut i w tym przypadku FTP +5 to 235w from 65s at 406w. Hymmm... Właściwie to był jeden podjazd na 47 sekund, żebym wiedział, że wylicza z tego, to dociągnąłbym tą > minutę w okolicy połowy kW. Pole IQ What's My FTP? - Xert oszacowało dziś na 220W (zresztą mniej więcej ten wynik powtarza od jakiegoś czasu). Teoria, teorią, a praktyka swoje i tu raczej bazowałbym na wyliczeniach Edge, zwłaszcza gdy chodzi o oszacowanie faktycznej mocy jazdy godzinnej z uwzględnieniem tak wytrzymałości mięśniowej, jak i psychicznej.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7362 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 24 July 2019 - 20:35

Witam. Mam od jakiegoś czasu problem, że Garmin rejestruje mi za dużo kalorii po treningach. Wyznaczanie ponownie stref treningowych nic nie pomogło. W czym może być problem?
Using Tapatalk

#7363 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 25 July 2019 - 07:15

Standardowo - informacji tyle co nic, w skrócie: "garmin liczy za dużo kalorii i co mam zrobić". Na tak postawione pytanie zbyt szczegółowych odpowiedzi nie dostaniesz, chyba że dopytujące się o szczegóły pozwalające na identyfikację problemu. 

Mógłbym znaleźć po postach, co to za Garmin (ale mi się nie chce przeglądać i szukać), mógłbym domyślić się może czy jest to z miernika mocy czy raczej z pulsu (to pierwsze raczej mało możliwe, kalorie z miernika liczone są z faktycznej ilości kJ), czy wyznaczenie stref wyznaczonych (?! znaczy jakiś test LTHR czy co...) jest równoznaczne z wyborem metody treningowej (wg tętna maks, rezerwy, progu mleczanowego), czy min/max tętno, wiek/waga/wzrost/aktywność ustawione poprawnie. No i czy w ogóle jest używany jakiś pomiar: moc, tętno? Bo jeśli to ma być wróżenie z fusów czyli kalorie z tego, że się jedzie, to nie ma co się dziwić... I tak dalej... Sporo tego i kto to ma się domyślać - ja?

Sugeruję zapoznać się z wyjaśnieniami dostawcy algorytmu Firstbeat: https://www.firstbea...e-counts-right/ i nieco bardziej "naukowe" wyjaśnienie An Energy Expenditure Estimation Method Based on Heart Rate Measurement.

Generalnie nawet bez zapoznawania się z w/w wyjaśnieniami Firsbeat, a po przeczytaniu moich uwag będziesz wiedział gdzie szukać dziury w całym...

#7364 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 25 July 2019 - 07:31

Z drugiej strony dzisiaj intervals.icu pochwalił mnie i oszacował teoretyczny wzrost FTP do 235W. Oszacowuje z uwzględnieniem wysiłków od 60s do 30 minut i w tym przypadku FTP +5 to 235w from 65s at 406w. 

Takie pytanie: te oszacowanie FTP to samo wyskakuje po zakończeniu jazdy ( może w trakcie)  czy trzeba gdzieś tam w ustawieniach grzebać .

( widzę zmeniły się ekraniki po tym jak klikamy zapisza jazdę , w sumie to do tej pory nie wgłębiałem się co on tam sobie kalkuluje , jedynie zwracałem uwagę na ....czas odpoczynku , resztę wypocin oglądałem na spokojnie już na Stravie)

#7365 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 25 July 2019 - 08:25

Samo się pokazuje przed podaniem czasu odpoczynku.
Oczywiście tylko w sytuacji, kiedy nowe FTP zostanie wykryte.

#7366 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 25 July 2019 - 10:46

Albo nowy LTHR. Oba tak w górę, jak i w dół. Dalej mnie zastanawia precyzja szacowania uwzględniająca zmęczenie i parę innych zdawałoby się mniej istotnych parametrów, które jednak mają spore znaczenie. 

Ta "reszta wypocin" jest zdecydowanie ciekawsza, niż czas odpoczynku. Właściwie to nie tyle czas odpoczynku rozumiany jako leżenie odłogiem ;), co sugerowany czas odnowy do podobnego lub wyższego wysiłku (szczegóły RTA). Zwłaszcza TE czyli skumulowany 7 dniowy EPOC, oraz Training Status - właściwie ostatnio coraz bardziej doceniam te parametry oferowane przez Firstbeat, jak się człowiek w to zagłębi to ma to całkiem spory sens. 

Training-Load-tunnel_600-e1490361473526.

Training-Status-progress_600-e1490361583

czy też wyjaśnienie o co chodzi ze statusem "bezproduktywnego treningu":

Garmin-Edge830-MyStats_thumb.jpg

- czyli TL jest na "dobrym" poziomie, w raportach garmina -> stan treningu mieści się w optymalnym zielonym zakresie (jeśli jest poniżej zakresu to na ogół regeneracja, ale równie dobrze może być szczytowe jak VO2max idzie w górę), ale wykryty poziom VO2max jest niższy niż poprzednio. Przyczyny mogą być różne np. deficyt snu (u mnie ostatnio niestety) czy ogólnie wypoczynku, czy też trening powodujący spadek VO2max np. same jazdy w 1 - 2 strefie. Więcej w w/w wyjaśnieniu ;) znaleźć tam można również objaśnienie dlaczego i kiedy należy nawet spodziewać się tego statusu i dlaczego nie należy panikować jak coś takiego się pokaże ;)

W e830/530 dochodzi jeszcze cenna (zwłaszcza dla początkujących, ale nie tylko) informacja na co treningi w ostatnich 4 tygodniach miały przede wszystkim wpływ i czy mieszczą się w sugerowanych zakresach intensywności:

Garmin-Edge830-TrainingFocus_thumb.jpg

Jak widać na powyższych zdjęciach, DCR ma dużo treningu ukierunkowanego przede wszystkim na wysiłek aerobowy, zaniedbuje wysiłki anaerobowe co jest przyczyną spadku VO2max (pomimo jego dość wysokiego poziomu), no i kompletnie ignoruje sugerowane wysiłki o niskiej intensywności, co może być przyczyną gorszej (ale i wolniejszej) regeneracji organizmu, a w konsekwencji problemami z podniesieniem wydajności organizmu.

Z innej beczki: wczoraj po jeździe na ekranie z podsumowaniem włączyłem stoper ponownie, w efekcie biały ekran i jedynie co to mogłem zresetować (przycisk zasilania przez kilka(naście) sekund), po uruchomieniu kolejny start i anulowałem po zakończeniu (mogłem zapisać, moze byłoby inaczej?). W efekcie uszkodzony plik aktywności, connect nie synchronizował (przy ręcznym kazał zgłosić się do obsługi - ta, jasne), strava, GC itd. informowały o uszkodzeniu pliku. Fitfiletools dał radę, ale za pierwszym razem (nie pamiętam co użyłem) plik fit po naprawie nie został zaakceptowany przez connect (teraz nie przyjmują plików fit z urządzeń innych niż garminowskie, można importować tylko tcx/gpx z innych urządzeń), przerobiłem raz jeszcze używając czegoś innego (chyba peak remover - ale głowy nie daję) no i to dało się pobrać. 

Tak, że mała przestroga: może to był przypadek (nie próbowałem jeszcze powtórzyć), ale na wszelki wypadek przed rozpoczęciem nowej aktywności warto wyjść z ekranu podsumowania poprzedniej aktywności.

Jeszcze jedno - o ile e5/830 jawnie informuje o EPOC po zakończeniu jazdy (sprawdzi ktoś, czy to pole jest do wyciągnięcia na ekran? Sprawdziłem w instrukcji obsługi - jak najbardziej pole EPOC można umieścić na ekranie treningowym!), to wcześniejsze modele nie pokazują wartości EPOC. Jednak w przypadku E1030/820/FR935 (520 pewno ma ograniczenia pamięciowe dla IQC, 520+ nie powinno być problemów, ale autor nie dodał do obsługiwanych) jest możliwość użycia pola IQC EPOC - po poprawnym skonfigurowaniu (chyba głównie HRmax) oszacowanie EPOC jest zbliżone do algorytmu zastosowanego przez Firstbeat (chroniony patentem). Wartości nie są dokładnie te same (jak porównuję sumy tygodniowe), ale są zbliżone na tyle, że można nawet w czasie treningu ocenić na jakim poziomie będzie TL po zakończonej jeździe, a nawet pozwala na modyfikację obciążenia treningowego w celu uniknięcia wyjścia poza założony zakres WTL (Weekly Training Load).

#7367 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 posts

Posted 25 July 2019 - 12:57

Czy do wyliczenia i pokazania pułapu tlenowego, potrzebny jest power meter. Czy trzeba jakieś inne czary odprawić. Przesiadłem się z 705 na 530. Ten podaje że mam jedzić co najmniej tydzień z pomiarem tętna. Kręcę już zdecydowanie dłużej, a ciągle mam brak danych w tej kwestii.

#7368 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 25 July 2019 - 13:02

Żadne czary. Wystarczy podstawowa umiejętność czytania. Ze zrozumieniem. Chociaż ostatnio to faktycznie ociera się o czary czy czarną magię. Bo i po co czytać instrukcję obsługi, nie? Intuicja wszystko podpowie i już. 

Strona 7 w/w instrukcji wyraźnie napisane (tylko trzeba chcieć przeczytać!):

Sprawdzanie szacowanego pułapu tlenowego

Zanim możliwe będzie wyświetlenie szacowanego pułapu

tlenowego, należy założyć czujnik tętna i zamontować miernik

mocy, a następnie sparować te akcesoria z urządzeniem

(Parowanie czujników bezprzewodowych, strona 16). Jeśli do

urządzenia dołączono czujnik tętna, urządzenia te są już

sparowane. Aby uzyskać jak najdokładniejszą wartość

szacunkową, należy skonfigurować profil użytkownika

(Ustawianie profilu użytkownika, strona 20) i ustawić

maksymalne tętno (Ustawianie stref tętna, strona 15).

UWAGA: Początkowo przewidywania mogą wydać się

niedokładne. Dlatego należy wykonać kilka przejazdów, aby

urządzenie mogło ocenić możliwości użytkownika.

Sugeruję przeczytanie dalszej części instrukcji, przynajmniej jeśli chodzi o Wskazówki dotyczące maksymalnego pułapu tlenowego dla jazdy rowerem (nie będę tego tu wklejał!).

A, i po polsku nie power meter, a miernik mocy.

#7369 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 posts

Posted 25 July 2019 - 18:44

Wszystko pięknie ale u mnie w przypadku 2 urządzeń :

Garmin Fr 935 i Edge 530 obciążenie treningowe (treningi identyczne w 1 i 2)

Pokazuje różne wartości obciążenia.

Pisałem z suportem Garmina i nie potrafili znaleźć przyczyny. Ponoć błąd w oprogramowaniu.

Jak ktoś używa 2 jednostek Garmina, to proszę o sprawdzenie  jak u niego to wygląda.

#7370 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 25 July 2019 - 19:48

W obu włączona synchronizacja Physio TrueUp? Sprawdź na karcie urządzeń w connect.

Po dzisiejszej aktualizacji mobilnego androidowego connect'a dodali widżet stanu treningu i jest dostęp do tego co w Edge (czy nowszych FR/Fenix itd.):

a81d190f260e38a6096223cdcfe65ca3.png

Po dotknięciu:

7fe7fd8a099e420e3925d14c80cb49b5.png

Czemu bezproduktywny?

Sprawdźmy VO2max:

edb43939a314fa5bd3e124bda8c14069.png

Nieźle jak na 52 latka, który całkiem niedawno zabrał się za kolarstwo, a wcześniej stronił od sportów wytrzymałościowych. Ponoć podniesienie VO2max jest dość trudne, jak to u mnie wygląda z ostatnich 12 tygodni:

942532d0fe3c44e25faeea40d4eac04d.png

Jakoś pnie się w górę, nieźle biorąc pod uwagę prawie całkowity brak ukierunkowanego treningu na podniesienie VO2max.

No ale co z obciążeniem treningowym i czemu akurat teraz jest to bezproduktywne?

d3d8dfdb4988d2d9ad54b439eea52206.png

Widać ostatnio zmniejszenie obciążeń treningowych (regeneracja), ostatni trening mieści się co prawda w zielonym zakresie sugerowanego obciążenia treningowego, ale Edge jednak wyliczył zmniejszenie pułapu tlenowego w stosunku do poprzedniej wartości.

Jak to wygląda w skali 12 tygodni?:

c542cdb28ca58dba043791d6a4c1eb55.png

Jak widać nieco chaotycznie, na dodatek regenerację powinienem nieco dłuższą dać ale wczoraj mnie podkusiło zamiast spasować to zrobiłem trening pod Z3, jednak teraz dojdzie trochę lżejszego obciążenia treningowego (upały sprzyjają temu).

Po części opisy w/w funkcji są w instrukcjach nowych Edge i FR/Fenix. Jak je wykorzystać? Z założenia dość proste to i opiera się o EPOC (jak już wcześniej pisałem), ale na dobrą sprawę nie potrzeba do tego nawet wykształcenia średniego, wystarczy kalkulator. 

Mając w/w wykres w przeglądarkowym Connect (raporty -> stan treningu) u mnie widać zielony zakres tygodniowego EPOC od ok. 400 do 900. Dzisiaj Edge pokazuje mi na Stanie treningu wartość 402, czyli na dole strefy zielonej, tak więc jakikolwiek trening podniesie wartość skumulowanego epoc ponad te 402, jednak trzeba pamiętać o tym, że jest to suma tygodniowa, ale jutro wypadnie mi z sumy trening z 17.07 co zuboży sumę o ok. 126 (wyliczane z pola IQ, e1030 nie ma pola EPOC) tak więc albo spadnie do niskiej, albo przegnę z treningiem zamiast zrobić porządną regenerację. Najprawdopodobniej do końca tygodnia zakres Epoc przesunie się w dół, ale jest to akceptowalne i oczekiwane jako efekt właściwego cyklu regeneracyjnego. Na podciąganie przyjdzie czas po upałach.

Czy można to stosować zamiast standardowych wykresów TSB itp? Raczej jako uzupełnienie, jednak może być to dość cenne narzędzie - ale jak każde narzędzie wymaga wiedzy jak się nim posłużyć...

#7371 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 posts

Posted 25 July 2019 - 20:34

Tak mam włączone ,jak dla mnie na razie jest to mocno niedopracowane, zakresy obciążenia (zielony zakres) mam różny FR zakres optymalny do 1050 a w edge 1500.

Zegarek ustawiony jako główne urządzenie (nie mam możliwości zmiany)

#7372 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 26 July 2019 - 08:48

A co masz na connect webowym/mobilnym? Pokrywa się z którym urządzeniem?

#7373 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 posts

Posted 26 July 2019 - 09:26

Mam możliwość wyboru urządzenia, na FR obciążenie 1305, na Edge 1648.

Z tego co sprawdzałem, po treningu FR, pokazuje mniejszą wartość wysiłku.

Śledzę swoje samopoczucie i  wykres Fitness & freshness  W TP i Stravie i tego się trzymam.

#7374 mambaout

mambaout
  • Użytkownik
  • 44 posts

Posted 26 July 2019 - 11:08

Twórcy dwmap i routeCourse zrobili nowe pole danych z informacjami o pogodzie

https://apps.garmin....81-1ba56b3bed15

W wersji darmowej siła i kierunek wiatru i aktualna pogoda dla lokacji(update co godzinę).

w wersji płatnej aktualizacja co 5 minut i prognoza na godzinę do przodu dla miejsca w którym będziesz za godzinę(z tego co widzę wymaga skorzystania z kursu przesłanego przez ich apkę).

Swoją drogą polecam też właścicielom forerunnerów, na których nie można zmienić kursu po starcie aktywności, ich inne pole o nazwie mapField.

#7375 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 26 July 2019 - 15:39

Standardowo - informacji tyle co nic, w skrócie: "garmin liczy za dużo kalorii i co mam zrobić". Na tak postawione pytanie zbyt szczegółowych odpowiedzi nie dostaniesz, chyba że dopytujące się o szczegóły pozwalające na identyfikację problemu.
Mógłbym znaleźć po postach, co to za Garmin (ale mi się nie chce przeglądać i szukać), mógłbym domyślić się może czy jest to z miernika mocy czy raczej z pulsu (to pierwsze raczej mało możliwe, kalorie z miernika liczone są z faktycznej ilości kJ), czy wyznaczenie stref wyznaczonych (?! znaczy jakiś test LTHR czy co...) jest równoznaczne z wyborem metody treningowej (wg tętna maks, rezerwy, progu mleczanowego), czy min/max tętno, wiek/waga/wzrost/aktywność ustawione poprawnie. No i czy w ogóle jest używany jakiś pomiar: moc, tętno? Bo jeśli to ma być wróżenie z fusów czyli kalorie z tego, że się jedzie, to nie ma co się dziwić... I tak dalej... Sporo tego i kto to ma się domyślać - ja?
Sugeruję zapoznać się z wyjaśnieniami dostawcy algorytmu Firstbeat: https://www.firstbea...e-counts-right/ i nieco bardziej "naukowe" wyjaśnienie An Energy Expenditure Estimation Method Based on Heart Rate Measurement.

Generalnie nawet bez zapoznawania się z w/w wyjaśnieniami Firsbeat, a po przeczytaniu moich uwag będziesz wiedział gdzie szukać dziury w całym...

Kalorie nagle od jakiegoś czasu zostały zawyżane i to znacząco, sprawdzalem na stronie garmina co może być przyczyną, sprawdziłem ponownie ustawienia swojego profilu, stref treningowych i innych ustawień. Wszystko moim zdaniem jest ok. Licznik to Edge 510, pomiar to moc i tętno na podstawie testu FTP i FTHR. 20min -5%). Może ktoś miał podobny przypadek i wie gdzie szukać przyczyny.
Using Tapatalk

#7376 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 26 July 2019 - 23:21

Jeśli jest pomiar mocy, to tętno do wyliczenia kCal nie ma znaczenia, bo są wyliczane na podstawie kJ. Sprawdź jakie masz kJ i kCal powinny być minimalnie mniejsze (dosłownie parę kCal mniej od kJ przy ok. tysiącu).

#7377 muzycom

muzycom
  • Użytkownik
  • 159 posts
  • SkądWrocław

Posted 27 July 2019 - 22:48

Sprzedaje swoją 820 i mam dylemat. Brać 1030 czy jednak 830?. Fajnie by było mieć większy ekran. Jeżdżę bez szkieł korekcyjnych i czasami mam z tym problem. Czy nowa 830 wnosi dużo technologicznie w porównaniu do starszej 1030?

#7378 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 28 July 2019 - 10:31

Domyślam się, że dalekowidz, krótkowidz raczej bez okularów korekcyjnych by nie jeździł, chyba, że w szkłach kontaktowych, a w wieku 40+ (czy zwłaszcza 50+) gdzie u >80% występuje zmniejszenie akomodacji oka równa się to praktycznie dalekowzroczności. 

Tak więc chyba słusznie domniemywam, że chodzi o problem z widzeniem w bliży. Pytanie tylko jak duży. Warto byłoby wiedzieć, jak duży problem masz z odczytem ekranu 820 w określonej konfiguracji pól danych, bo jeśli kiepsko widzisz nawet jeśli jedno pole zajmuje cały ekran, to i 1030 cudów nie zdziała.

A co do różnic - najlepiej sprawdź sobie porównania tabelaryczne np. w Tigar, czy bardziej opisowe: https://averagejoecy...vs-830-vs-1030/ itd.

• muzycom likes this

#7379 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 357 posts

Posted 28 July 2019 - 10:44

830 po wyjęciu z pudełka ma kilka funkcji które i tak trafią do 1030. Także w kwestii oprogramowania jedno od drugiego nie będzie odstawać. Co do sprzętu, to podobno 830 ma nowy chip, ale czy to coś daje/poprawia trzeba szukać.

Pozdrawiam

• muzycom likes this

#7380 muzycom

muzycom
  • Użytkownik
  • 159 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 July 2019 - 10:52

Jak mam czas popatrzeć to nie mam problemu. Problem raczej na singlach w lesie, albo jak jadę +30 km/h trening i są zakręty i tylko rzucam okiem. Myślę że większe pola załatwił by sprawę.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Reply to this topic