Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 replies to this topic

#7821 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 October 2019 - 13:49

Przy barometrycznym nie miałem nigdy problemu z pomiarem nachyleń (Garmin, wcześniej Sigma). Nawet jeżeli się go nie skalibruje przed wyjazdem i licznik przekłamuje wartości wysokości bezwzględnej, to (przynajmniej u mnie) nachylenia i wartości całkowite liczy poprawnie.

• Piotr92 likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#7822 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 28 October 2019 - 14:04

pokazuje z opóznieniem ok 100m. mozna przywyknąć

No i tu jest pies pogrzebany - większość chce mieć od razu jakie jest aktualnie nachylenie, a z tym jest problem. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7823 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 posts

Posted 28 October 2019 - 14:10

A mnie regularnie w specyficznych warunkach wywala radar i nie ma siły by go ponownie podłączyć przy danej aktywności.
Usunąłem czujnik i sparowałem od nowa. Radar się pojawił, ale światła już nie.
Chyba pozostaje mi reset do golasa, lub powrót do 4.10 (E530). Albo jedno i drugie. Chyba że ktoś ma jakiś inny pomysł.

#7824 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 28 October 2019 - 14:19

100m? W moim 530 działa to bardzo przyzwoicie.
Jedyny problem(?) widzę, kiedy z dużej prędkości podjeżdżam krótką ściankę (100-150m), gdzie nachylenie potrafi być dwucyfrowe - wskakuje jak już jest po wszystkim. Tylko, że wtedy raczej niekoniecznie patrzy się na licznik, stąd nie do końca mnie to martwi.

#7825 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 29 October 2019 - 07:50

Mnie też i szczerze mówiąc nie ma to dla mnie większego znaczenia, ale są tacy, którzy chcieliby mieć na bieżąco wyliczany każdy przejechany metr. Można ich zrozumieć. Pewnym rozwiązaniem tego jest ClimbPro, choć raczej nie w sensie dokładnego pokazywania jakie nachylenie miał właśnie przejechany metr, tylko jak należy rozłożyć siły na zbliżającym się podjeździe.

A mnie regularnie w specyficznych warunkach wywala radar i nie ma siły by go ponownie podłączyć przy danej aktywności.
Chyba pozostaje mi reset do golasa, lub powrót do 4.10 (E530). Albo jedno i drugie. Chyba że ktoś ma jakiś inny pomysł.

Pisać do suportu, najlepiej rozwoju oprogramowania ([email protected]), z opisem problemu. Reset pewno nie pomoże, powrót do poprzedniej wersji raczej tak. O ile nie zrobiłeś backupu ustawień (warto), to czeka Ciebie jeszcze ustawianie ekranów profili. 

Działanie radaru w E1030 sprawdzę chyba dopiero w niedzielę, wg prognoz na weekend poprawa pogody.

Przypomniało mi się - ktoś (chyba były użytkownik Polara) kiedyś pytał się o pole podsumowujące strefy tętna itd (ale nie po, tylko w trakcie treningu). Ostatnio wrzuciłem do testów BMP Zone i chyba spełnia wszelkie potrzeby:

63460c7d1e0320f72db290d721c979e9.jpg

To wersja pełnoekranowa, jak widać od góry jest (zdefiniowana przez użytkownika) nazwa strefy, aktualne tętno, strefa tętna. Poniżej pasek ze strefami i aktualna pozycja tętna w strefach (wskaźnik BMP trochę mały), poniżej wykres tętna z jakiegoś okresu czasu (jakiego - nie wiem). Poniżej pasek z rozkładem stref tętna z całej aktywności. Poniżej podział stref z czasem w strefie i % w strefie.

Pierwsza część jest widoczna na mniejszych polach. 

#7826 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 29 October 2019 - 09:25

U mnie tez tak sie dzieje w e830, ale trwa to doslownie 1-2sek i laczy sie ponownie automatycznie bez mojej ingerencji, podobnie w tym samym czasie jest z czujnikiem Di2, wiem o tym tylko dlatego ze pojawia sie sygnal dzwiekowy. W drugim rowerze gdze mam etap axs tez rozpina z czujnkiem „biegow”

#7827 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 posts

Posted 29 October 2019 - 09:58

U mnie niestety jak się rozłączy, to już nie wstanie
Dzieje się tak gdy wznawiam aktywność po pauzie. Pogoda się zrypala i nie ma jak bardziej tego przetestować.
  • MYT likes this

#7828 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 29 October 2019 - 14:48

W weekend ma się poprawić, w niedzielę sam sprawdzę jak działa radar na nowym firmware w e1030.

Przeglądam forum garmina (dla wszystkich 3 urządzeń) i nie widzę zgłoszeń problemów dotyczących łączności z radarem. Dziwne. Zgłaszajcie.

W międzyczasie opis ClimbPro (aktualny). Pobrany z forum garmina: https://forums.garmi...-for-build-4-19 ale nie każdy może mieć dostęp więc również do pobrania z mojego dysku google - PDF, język angielski.

Dowiecie się chyba wszystkiego co ważne, przykład co jest kwalifikowane jako ClimbPro:

Show All Climbs with a Climb Score Value greater or equal to 1,500 (czyli jednak nie 2500, a tylko 1500)
Medium-Large Climbs >= 3,500 (Default value)
Only Large Climbs >= 8000 (This is the Cat4 threshold used by ClimbPro.)

#7829 Daniel_105

Daniel_105
  • Użytkownik
  • 185 posts

Posted 01 November 2019 - 10:27

Wie ktoś, dlaczego aplikacja trainingpeaks przestała być widoczna w sklepie i aplikacji Connect? W garminie 520plus co prawda widzi ją jako zainstalowaną, ale przy próbie uruchomienia wyrzuca komunikat blt timeout. Nie ma też dostępu do ustawień.

#7830 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 posts

Posted 01 November 2019 - 11:19

Synchronizujesz kalendarz GC i trening powinieneś mieć wgrany do urządzenia.

#7831 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 01 November 2019 - 11:57

Pytałem o to XX stron wcześniej. Tak jak vpablov napisał. Po synchronizacji kalendarzy wchodzi w Trening -> Kalendarz treningowy i tam masz zsynchronizowane treningi razem z datami. 

#7832 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 01 November 2019 - 15:07

Dokładnie. Wyjaśnienie: Garmin Connect AutoSync Integration. Szczegóły (na dole wyjaśnienia): For more information about setting up the Garmin Connect Calendar sync see the detailed instructions or the Frequently Asked Questions and troubleshooting tips.

#7833 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 01 November 2019 - 15:25

Z innej beczki, jakiś czas temu pisałem, że garmin wymienił mi 820 na reklamacji. I pisałem również, że ekran działa o wiele lepiej, niż poprzedni. Dzisiaj miałem okazję robić trening w zimowych rękawiczkach i generalnie jestem w lekkim szoku. Ekran bez problemu reaguje na jakikolwiek dotyk.

#7834 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 04 November 2019 - 12:52

A ja chyba znalazłem błąd w wskaźniku ładowania E1030 (i być może 530/830). 

Wczoraj włączyłem 1030, dłuższy trening to na wszelki wypadek podłączam do ładowania zanim przygotuję bazę treningową (trenażer, oprogramowanie i tak dalej...). Wskaźnik naładowania podniósł się z ok. 53 (tak, wiem - potrzeby ładowania raczej nie było) do 59. Trening 4,5h i wskaźnik naładowania zamiast spadać to... rośnie. Nawet nie perpetum mobile, ale chyba czerpał energię z trenażera indukcyjnie czy jak? 🤣 Tempo rozładowywania w okolicach "-4%". No minus 4%, czyli na koniec treningu wskaźnik naładowania miał już 76%. Pole IQ rejestrujące ładowanie/rozładowywanie wskazywało ładowanie (miga przy ładowaniu) Co ciekawe pod koniec treningu najpierw informacja, że pozostało 14%, później jeszcze dwa razy, że energii mało i jakieś dziwne komunikaty o %, ale trochę bez sensu.

Po zakończonym treningu włączyłem rejestrację danych z podświetleniem do sprawdzenia ile jeszcze popracuje. Ponad 6,5h ale nie zrzuciłem danych więc teraz nie sprawdzę jak zachowywał się wskaźnik poziomu akumulatora, chciałem rozładować maksymalnie, żeby zweryfikować ile energii zmieści się od zera do 100% i oszacować ewentualne zużycie akumulatora. Podłączony do ładowarki z kontrolą prądu/napięcia/mocy/itd. Sprawdzę po południu ile dało się naładować akumulator 1,9Ah (7,22Wh).

Sądzę jednak, że był to błąd związany z nieprzełączeniem się (programowego) kontrolera poziomu ładowania/rozładowania, który odłączony od ładowarki nie zmienił stanu na rozładowywanie i te 4% rozładowania traktował jako ładowanie. Prawdopodobnie gdyby po odłączeniu od ładowania Edge był wyłączony (lub przynajmniej uśpiony?) to może nie byłoby tego problemu. Albo może ładowanie było w stanie uśpienia? Nie jestem pewien... Może być to błąd jednostkowy, ale może być błędem powtarzalnym w określonych warunkach j.w. Sprawdzę to również przy najbliższej sposobności, jeśli powtórzy się to będę zgłaszał do działu rozwoju oprogramowania, niech się głowią co spieprzyli ;)

Po kompletnym naładowaniu akumulatora Edge 1030, używany 1,5 roku:

0f33f0388044d9987bb496014adcb39c.jpg

Fabrycznie akumulator 1,9Ah. Nawet jeśli z tych 2,074 Ah część poszła na straty ładowania przetwornicy wewnętrznej ładowarki Edge (powiedzmy, że sprawność z 90% pewno będzie), to już i tak wychodzi 1,9Ah czyli praktycznie bez zużycia przez okres eksploatacyjny. 

• chrabu likes this

#7835 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Posted 06 November 2019 - 19:40

Nie wiem czy całkiem na temat no ale dobra:

Mam problem z zrzuceniem archiwalnych treningów z Garmin Connect na Stravę przez tapirijk. Kiedyś nie było z tym żadnego problemu. Obecnie mam GC mam treningi od kwietnia 2016, jednak stare treningi wysłane przez tapirijk na stravie mają uszkodzone wykresy mocy prędkości, i śladu na mapie(proste linie ścięte wszystkie zakręty itd) wykresy mocy calkowicie zniszczone. Tak jest do lipca 2017. Z wcześniejszymi treningami jest jeszcze gorzej bo sa3calkowicie pozbawione mapy, wszelkiego śladu, wykresów, segmentów na stravie - jedynie informacja o czasie i dystansie. Tak jak bym wpisywał je ręcznie. Na GC wszystkie te treningi są poprawne, z mapami bez zniszczonych śladów gps, danymi mocy/gr itd

Próbowałem już kilka razy zrzucać i zawsze to samo. Od lipca 2017 wstwcz bez mapy sladu gps wykresów a do lipca 2017 zniszczone wykresy i ślad gps

Co zrobić szkoda tych kilkudziesiecu tys km które mam na GC a na stravie nie. Setki segmentow wykresów kopalnia analizy :( jakieś rady?

Szkoda też wcześniejszych dziesiatek tys km które miałem na stravie zanim kupiłem garmina i nagrywałem telefonem, no ale to usunalem juz kilka lat temu na wlasne życzenie bo miałem focha ;D ale te treningi z GC od kwietnia 2016 mam nadzieje zrzucic na strave z prawidlowymi danymi.

#7836 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 06 November 2019 - 22:56

Wytłumaczysz po co używać do synchronizacji tapirijka skoro GC natywnie obsługuje synchro ze stravą ?

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#7837 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Posted 06 November 2019 - 23:03

Mówię o starych treningach sprzed kilku lat a nie wrzucaniu nowych.

#7838 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 November 2019 - 11:15

Z uwagi na RODO (czy różne odmiany nazw stosowane w EU) dostęp do masowych danych connect może odbywać tylko i wyłącznie na żądanie użytkownika. 

Użyj: https://www.garmin.c...datamanagement/

gdzie możesz wybrać:

• Przejrzyj swoje dane (Dostęp do informacji powiązanych z Twoim kontem.)
  • Eksportuj swoje dane (Możesz poprosić o kopię wszystkich danych osobowych, w tym profilu użytkownika, historii zamówień i informacji z aplikacji Garmin.)
  • Usuń swoje dane (Możesz poprosić firmę Garmin o usunięcie Twojego konta i wszystkich informacji na temat Twoich zarejestrowanych urządzeń, aplikacji mobilnych i innych informacji.)

Jak pewnie domyślasz się, należy użyć opcji eksportu danych, jednak musisz uzbroić się w cierpliwość, bo "przygotowanie plików trwa zazwyczaj 48 godzin, ale w zależności od liczby nadesłanych żądań, które są w trakcie przetwarzania, oraz ilości danych powiązanych z Twoim profilem, niekiedy może to trwać nawet do 30 dni."

Prawdę mówiąc nie pobierałem jeszcze wszystkich danych, z ciekawości poprosiłem o dostęp. Pozostanie jeszcze kwestia eksportu tych danych - chyba najłatwiejszą metodą wrzucenia wszystkiego do strava będzie wcześniejsze zaimportowanie całości do GoldenCheetah, ustawienie tam synchronizacji ze Strava, a następnie wykonanie synchronizacji (najlepiej jednokierunkowej GC -> Strava).

#7839 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Posted 07 November 2019 - 14:44

Ale nie da się bez posrednika typu GC przeslać bezpośrednio??

Ok. Przyjeli moj wniosek i teraz po tych 2-30 dniach dostane wszystkie pliki w formie .gpx na gmail, czy co bo nie za bardzo to ogarniam. Wczesniej z 2 lata temu przez tapirijk normalnie zrzucałem treningi.

#7840 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Posted 07 November 2019 - 15:34

O kurde juz mam! Sciaga sie skompresowany plik chyba. Juz widze te segmenty te wykresy sprzed lat...🙀🙀🙀🙀

Reply to this topic