Mi właśnie padł Vivoactive HR Nie działa dotyk, nie jest wykrywany przez komputer i potrafi sam się restartować ... Pierwsza poważna skaza w mojej dotychczasowej i długoletniej historii z tą firmą.
Jednak dam Garminowi jeszcze jedną szansę i zdecyduję się Vivoactive 3 - a bez zegarka jak bez ręki
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 11 styczeń 2020 - 20:23
Napisano 11 styczeń 2020 - 20:24
Mi właśnie padł Vivoactive HR Nie działa dotyk, nie jest wykrywany przez komputer i potrafi sam się restartować ... Pierwsza poważna skaza w mojej dotychczasowej i długoletniej historii z tą firmą.
Jednak dam Garminowi jeszcze jedną szansę i zdecyduję się Vivoactive 3 - a bez zegarka jak bez ręki
Napisano 12 styczeń 2020 - 21:34
Jest nowa beta do 1030 sporo poprawek
Oczywiście ta beta i te poprawki i rozszerzenia również dla 530/830. Z pewnością zadowoleni będą użytkownicy trenażerów interaktywnych, bo umożliwienie sterowania nie tyko ERG czy 1 z 10 stopni (to kiepskie), a również % nachylenia to bardzo dobry pomysł. Pozostałe poprawki dla indoor - sensowne. W końcu po co śledzenie, czy łączenie świateł w pomieszczeniu...
Poprawki do ClimbPro też ciekawe. Rozszerzenie funkcji MTB dla dowolnych aktywności jest właściwym posunięciem - z chęcią będę używał (może bez skoków) dla CX.
Dodanie możliwości wyboru rejestracji ilości przyjętych kalorii i uzupełnionych płynów w różnych opcjach czasowych (nawet od początku jazdy) jest świetnym rozwiązaniem, bo poprzednie sztywne 1,5h pozostawiało niedosyt. A tak jak ktoś chce wpisać ilość od 30 minut, czy od 2h to może.
Zmiana koloru śladu może komuś będzie przydatna, pozostałe poprawki funkcjonalności to raczej naprawa drobnych błędów. Sugeruję aktywne testowanie, może coś jeszcze wyjdzie do ukazania się stabilnej wersji oprogramowania.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 16 styczeń 2020 - 12:21
Pokazały się bety dla 820/520+:
Napisano 16 styczeń 2020 - 14:01
Najciekawsza jest poprawka: Fixed handling for workout targets that are set as a percentage of FTP.
Domyślam się, że chodzi o naprawienie błędu, występującego na ekranie treningowym gdy cel treningu był zdefiniowany jako %FTP.Tak to wygląda (1030): https://photos.googl...zdvMUktMm5ITk5BJeśli zostało to poprawione, to wreszcie będzie można korzystać ze zdefiniowanych treningów jako %FTP. Ciekawe, czy ta poprawka będzie uwzględniona w kolejnej becie dla 530/830/1030, czy jeszcze trzeba będzie na to poczekać...
Ja na 830 nie widziałem takich rzeczy (chodzi o te kosmiczne-ujemne wartości wyznaczające granice strefy)?
Napisano 16 styczeń 2020 - 14:27
Napisano 16 styczeń 2020 - 15:01
Zgadza się: TP, TrainerDay (czyli ergdb.org) itp. czy też treningi zapisane jako *.mrc z możliwością konwersji do fit (np tu: https://whatsonzwift.com/convert/)
TP przetwarza trening określony w %FTP na waty z uwzględnieniem odchyłki dół/góra przed wypchaniem do Connect (i dalej do urządzeń treningowych). Do normalnych zastosowań jest to jak najbardziej przydatne.
Dlaczego %FTP jest lepszy niż same waty? Bo wraz ze zmianą FTP nie trzeba edytować mocy. Określenie treningów na strefach niby po części rozwiązuje ten problem, ale nie do końca z uwagi na dużą rozpiętość minimum/maksimum strefy.
Napisano 16 styczeń 2020 - 17:44
Tak, wybierz pole Trenażer rowerowy -> Docelowa moc. Moc będzie wyświetlana w watach, ale to będzie właśnie środek, albo jeśli trenażer jest interaktywny, to jest to moc na jaką jest trenażer ustawiony.
Z innej beczki: główna strona Garmin -> Sport i fitness -> Indoor Training: póki co odnośnik do Aplikacji treningowej Tacx, ale już na etykietce TACX jest dopisek "A Garmin company", ale po wybraniu "Zgodne urządzenia" jest jeden trenażer: trenażer rowerowy Tacx NEO 2 Smart.
Napisano 16 styczeń 2020 - 18:13
Nie ma różnicy, też działa i bez trenażera
- Bzyk lubi to
Napisano 19 styczeń 2020 - 10:13
Oczywiście ta beta i te poprawki i rozszerzenia również dla 530/830. Z pewnością zadowoleni będą użytkownicy trenażerów interaktywnych, bo umożliwienie sterowania nie tyko ERG czy 1 z 10 stopni (to kiepskie), a również % nachylenia to bardzo dobry pomysł. Pozostałe poprawki dla indoor - sensowne. W końcu po co śledzenie, czy łączenie świateł w pomieszczeniu...
Poprawki do ClimbPro też ciekawe. Rozszerzenie funkcji MTB dla dowolnych aktywności jest właściwym posunięciem - z chęcią będę używał (może bez skoków) dla CX.
Dodanie możliwości wyboru rejestracji ilości przyjętych kalorii i uzupełnionych płynów w różnych opcjach czasowych (nawet od początku jazdy) jest świetnym rozwiązaniem, bo poprzednie sztywne 1,5h pozostawiało niedosyt. A tak jak ktoś chce wpisać ilość od 30 minut, czy od 2h to może.
Zmiana koloru śladu może komuś będzie przydatna, pozostałe poprawki funkcjonalności to raczej naprawa drobnych błędów. Sugeruję aktywne testowanie, może coś jeszcze wyjdzie do ukazania się stabilnej wersji oprogramowania.
Napisano 19 styczeń 2020 - 12:06
Bo 5.10 jest wersją finalną, a 5.24 jest betą. Tego typu aktualizacje pobiera się ręcznie i ręcznie instaluje.
Jak pobrać i zainstalować napisałem w pierwszym poście tego wątku.
Napisano 19 styczeń 2020 - 12:07
Bete musisz ściągnąć i wgrać ręcznie, sama się nie zrobi. Na pierwszej stronie wątku masz opisane co i jak.Jak zmusić urządzenie do aktualizacji oprogramowania? W moim 530 nadal wskazuje aktualną wersję na 5.10 i ani poprzez Garmin connect, ani bezpośrednio z garmina nie mogę zrobić aktualizacji.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk