Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 22 styczeń 2020 - 10:46
Dokładnie, tak - Physio TrueUp tylko urządzenia garmina to obsługujące. Co zresztą wcześniej napisałem.
Czyli TrueUp w takim razie nie działa jak dla mnie - zawsze jakieś niedoróbki ehh...
pewnie sumuje kalorie , piętra w góre .... i jakieś inne poważne rzeczy ,
czyli jak chcemy wyciągać jakiekolwiek informacje o stanie treningu to trzeba WSZYSTKO rejestrować jednym urządzeniem .... no to troche lipa szczerze mówiąc , wiec albo zawsze włączać zegarek w czasie jazdy, mimo licznika na kierownicy i rejestrować
albo na siłownie czy inne aktywności zabierać licznik.... bo inaczej stan treningu nie jest stanem treningu ?
tylko w takim razie czemu w Garmin Connect mam jeden stan a nie w podziale na urządzenia ?
w sumie 820 tego nie obsługiwała ale może w 830 będe miał 2 "stany treningu" ? jeden na podstawie zegarka drugi na podstawie licznika ?
Mylisz się.
A nawet nie przeczytałeś odnośnika FAQ i piszesz głupotki o sumowaniu pięter przez PTU. Przeczytaj to dowiesz się co robi Physio i dlaczego jest to Physio TrueUp, w odróżnieniu od poprzednio użytego w starszych TrueUp które faktycznie synchronizowało kalorie, kroki, itd.
Informacja o danych zarejestrowanych z kilku urządzeń (wspierających PTU) dotyczyła sytuacji np. triathlon gdzie FR945 rejestruje całość, a część rowerową również edge - wtedy do statystyk Physio przyjmowane są dane tylko z FR945.
820 nie obsługiwała. Jakie 2 stany treningu? Jeden. Przeczytaj wyjaśnienie co to jest Physio TrueUp, a nie piszesz co do głowy Ci wpadnie.
Z innej beczki
Kolejne bety dla 530/830/1030:
- Fixed an issue with 12-speed gear shifting systems.
- Fixed the Indoor Trainer 'Remind Me' prompt to ensure it does not prompt again if the user declines the reminder.
- Changed the trainer resistance data field title to Grade for better clarity.
- Modified the prompt for LiveTrack auto start timeout to occur at most once per activity.
- Fixed an issue with ClimbPro where some short climbs were not detected.
- Fixed layout issues introduced on the Bike Lights widget.
- Fixed an issue that caused POIs to show incorrect bearing and distance.
- Only show Grit and Flow in the activity summary if they are valid.
- Added letters to the Polish keyboard support Wi-Fi passwords that require non-Polish characters.
- Fixed an issue that could keep the device from fully entering suspend mode.
Jak widać dopieszczenie tego co poprzedniej becie zostało wprowadzone, dobrze, że zauważyli konieczność usunięcia niepotrzebnych pól Grit/Flow w aktywnościach bez ich rejestracji.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 22 styczeń 2020 - 10:56
@Maciek - nie jednym urządzeniem - jak rozumiem Prozora, to jeżeli zarejestrujesz trening Edgem i jednocześnie Forerunnerem to, Physio weźmie pod uwagę tylko trening z jednego urządzenia - nie będzie dublował. Mnie ciekawi z kolei co będzie, jeżeli trening Zwiftowy zarejestruję jednocześnie Edgem - pojawią się zdublowane treningi ze Zwifta i Edge'a - to oczywiste, z czego jeden się dopisze do Physio, natomiast ciekawe, co będzie jak trening z Edge'a usunę? Czy Physio też już go nie będzie uwzględniał? To do sprawdzenia.
Z tą współpracą urządzeń na multisporcie to mogłoby być trochę lepiej zorganizowane. Na ostatnich zawodach jak wsiadłem na rower, to owszem, odpaliłem Edge'a, ale nie odkliknąłem zegarka i po ładnych 15 minutach na rowerze, byłem jeszcze w strefie zmian a i nie raz się zdarzyło, że rower odstawiałem na wieszak, a edge sobie odliczał dalej w najlepsze - ogarnięcie elektroniki, to ostatnia rzecz o jakiej człowiek pamięta podczas zmian - powinna być możliwość składania całego startu z dwóch urządzeń.
Road - Pinarello Dogma 60.1 2009
Tri - S-Works Shiv 2017
Napisano 22 styczeń 2020 - 11:19
Mnie ciekawi z kolei co będzie, jeżeli trening Zwiftowy zarejestruję jednocześnie Edgem - pojawią się zdublowane treningi ze Zwifta i Edge'a - to oczywiste, z czego jeden się dopisze do Physio, natomiast ciekawe, co będzie jak trening z Edge'a usunę? Czy Physio też już go nie będzie uwzględniał? To do sprawdzenia.
Jak usuniesz to Physio też go nie będzie uwzględniał. Czyli zostanie sam trening Zwift bez Physio.
Bielsko-Biała Cycling
Napisano 22 styczeń 2020 - 11:25
Nieprawda - czytaj niżej.
Z Fenixem 5 i Edge 820 działa, to i z 830 będzie zapewne. Zresztą dziś zamówiłem, więc się przekonam na dniach.
Fenix 5 ma PTU, Edge 820 tylko TU. PTU obsługują x30.
Mnie ciekawi z kolei co będzie, jeżeli trening Zwiftowy zarejestruję jednocześnie Edgem - pojawią się zdublowane treningi ze Zwifta i Edge'a - to oczywiste, z czego jeden się dopisze do Physio, natomiast ciekawe, co będzie jak trening z Edge'a usunę? Czy Physio też już go nie będzie uwzględniał? To do sprawdzenia.
Z tego co pamiętam ważne jest przesłanie danych z parametrami Phisio. Trafia do statystyk Connect i możesz sobie z Edge usuwać. Więcej - możesz nawet usunąć po zarejestrowaniu, byleby tylko go zapisać w urządzeniu, już w statystykach Phisio będzie.
Napisano 22 styczeń 2020 - 11:46
Tak się zastanawiam, czy po cichu choć część parametrów Phisio jakiś czas temu nie zaczęli synchronizować również ze starszymi urządzeniami. Wygląda mi, że raczej tak, bo np. VO2max w F3 aktualnie wykazuje identyczne parametry jak w Edge 1030 - było 47, jest 49. Asystent odpoczynku na pewno nie jest synchronizowany, nie ma też "stanu treningu" podobnie zresztą jak w Edge 820. Trening zarejestrowany w E820 raczej nie wpływa na parametry stanu treningu. Porównaj - zarejestruj tylko w e820 i sprawdź na statystykach np: https://connect.garm...last_four_weeks.
Napisano 22 styczeń 2020 - 11:57
A czy Edge 1030 gada z paskami Polara na BT? Generalnie trochę te treningi trenażerowe mogły by być pointegrowane. Wszystko fajnie jak się leci strukturę na ERG - wtedy nie ma problemu - Edge sobie weźmie moc z trenażera, tętno z paska, a czas od zawodnika i więcej nie trzeba - ilość przejechanych km i przewyższenia nie mają najmniejszego znaczenia przy takim treningu. Ale jak mam już dłuższe rozjazdy na Zwifcie, to ten dystans i teren by się przydały.
Road - Pinarello Dogma 60.1 2009
Tri - S-Works Shiv 2017
Napisano 22 styczeń 2020 - 12:00
Od kropki na czerwono miałem następujące treningi (siłka Fenix, rower Edge):
- rower
- rower + siłka
- rower
- rower + siłka
- rower.
Asystent odpoczynku raz na Fenixie pokazuje mi to co Edge po treningu, a raz nie. Nie wiem od czego to zależy.
Napisano 22 styczeń 2020 - 13:46
820 nie obsługiwała. Jakie 2 stany treningu? Jeden. Przeczytaj wyjaśnienie co to jest Physio TrueUp, a nie piszesz co do głowy Ci wpadnie.
Tak jak napisałeś, w przypadku 820 jest zapewne jeden stan treningu, bo nie ma PTU
Jednak przy Fenix 5 i Edge 1030 są już dwa stany treningu. Zarówno w Garmin Connect jak i aplikacji mobilnej na Androida można wybrać, dla którego urządzenia ma być wyświetlony stan treningu. Problem, który kiedyś widziałem na forum Garmina jak i również sam go doświadczam, to rozbieżności w 7 dniowych obciążeniach i czasem nawet stanie treningu pomiędzy dwoma urządzeniami.
Napisano 22 styczeń 2020 - 14:04
Tak jak napisałeś, w przypadku 820 jest zapewne jeden stan treningu, bo nie ma PTU
Jednak przy Fenix 5 i Edge 1030 są już dwa stany treningu. Zarówno w Garmin Connect jak i aplikacji mobilnej na Androida można wybrać, dla którego urządzenia ma być wyświetlony stan treningu. Problem, który kiedyś widziałem na forum Garmina jak i również sam go doświadczam, to rozbieżności w 7 dniowych obciążeniach i czasem nawet stanie treningu pomiędzy dwoma urządzeniami.
czyli jest coś na rzeczy
Napisano 23 styczeń 2020 - 09:26
Bardziej mnie interesuje porównanie z connect'a ale tych danych:
Obciążenie treningowe wprowadzone było przy 520/820 dlatego na wykresie będzie.
Zauważyłem, że chyba jednak VO2max jest synchronizowane ze starymi urządzeniami (u mnie F3), ale ani czas odpoczynku, ani obciążenie wysiłkiem, ani status nie będzie aktualizowany.
Napisano 23 styczeń 2020 - 11:30
Odbiegając od aktualnej dyskusji - jak dokładnie działa LiveTruck w Garminie? W sensie gdyby ktoś chciał podejrzeć moją aktualną pozycję to rozumiem, że przychodzi na maila (wpisanego jako Odbiorca wcześniej w Garmin Connect) jakiś link, który aktualizuje tą pozycje na bieżąco czy jednak ja jadąc muszę z poziomu Garmina "coś wcisnąć" że chce w danym momencie wysłać informacje o mojej pozycji do wykazanych Odbiorców?
Bielsko-Biała Cycling