Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 23 styczeń 2020 - 11:50
Żona już nie pyta za ile będę, może mnie inwigilować.
Napisano 23 styczeń 2020 - 12:48
Link do śledzenia wysyła na początku aktywności do zdefiniowanych odbiorców, wybranymi przez ciebie 'kanałami'. Kiedy zdarzy się stracić zasięg, poinformuje Cię o tym. Kiedy odzyska możliwość podawania pozycji ponownie - również będziesz miał komunikat. Bezobsługowe podczas jazdy. Super sprawa.
Żona już nie pyta za ile będę, może mnie inwigilować.
Dlatego właśnie pytam, bo póki co to mam komunikaty spam, ale z SMSa/Messanger'a "za ile będziesz?"
Bielsko-Biała Cycling
Napisano 23 styczeń 2020 - 13:00
Wybierasz LiveTrack, zaznaczasz urządzenie dla którego ma funkcjonować, opcjonalnie wybierasz Autostart (przy każdej aktywności uruchamia się sesja LiveTrack) udostępniasz przez E-mail (do 50 odbiorców) lub Twitter.
W celu udostępnienia pozycji dla znajomych (znajomi w connect: wszystkie połączenia lub tylko na zaproszenie) do wyświetlania na ich urządzeniach Edge należy oznaczyć GroupTrack. Dla pozycjonowania GT sesja LT musi być aktywna, stąd warto ustawić autostart LT jeśli chcemy, żeby znajomi nas widzieli na ekranie swojego Edge.
- EmPe lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 23 styczeń 2020 - 18:50
Zakładam, że uważasz, że po synchronizacji masz mieć to co miałeś wcześniej w e820? Tak to nie działa. Wysyłasz trening do danego urządzenia i wtedy będzie. Nowe treningi z TP powinny być wysyłane również na nowe urządzenie.
Stare możesz hurtem przenieść kablem usb - przerzucasz zawartość foldera treningi pomiędzy urządzeniami.
Z innej beczki:
Kiedyś pojawiło się pole DIY umożliwiające własnoręczne zrobienie pól/ekranów. Przy odrobinie inwencji można było zrobić ekran zawierający to, czego standardowo nie dało się złożyć, co więcej wykorzystując tylko jedno pole (ograniczenie Edge do 10 pól IQ).
Niestety, od dłuższego czasu nie było to rozwijane. Teraz ktoś inny biorąc inspirację z tamtego rozwiązania stworzył HMs DIY.
Po kliknięciu na w/w link jest zestawienie kilku pól DIY, ale jest to to samo pole tylko dlatego, żeby można było utworzyć sobie do 4 różnych pól do umieszczenia w jednym profilu treningowym.
Przykład dla 830:
Ciekawostka: można utworzyć pole do umieszczenia w mapie z kilkoma polami danych. Tak, wiem, że istnieją rozwiązania IQC, ale tu można zrobić to pod siebie z polami danych takimi jakie są mi potrzebne, a nie tylko takimi jakie oferuje inne IQC.
Obsługa również starych urządzeń np. Fenix3 czy Edge 520!
Jak tego używać? Krótka instrukcja obsługi: wysłać pole na urządzenie. Pobrać program do edycji pól (aktualna wersja: HM_DIYD_2.3.0), rozpakować łącznie z folderem z przykładami ekranów dla różnych urządzeń.
Aktualnie program nie obsługuje skalowania czcionek, mając ustawiony w Windows ekran skalowany na 120% bez przeniesienia paska zadań na bok nie zmieści się na ekranie FHD. Trzeba przełączyć na 100%.
Wybrać: Layout -> Load i pobrać przykładowy ekran dla żądanego urządzenia (layout zmieni również urządzenie na to zapisane w konfiguracji). Ciekawostka: po załadowaniu layoutu można wybrać inne urządzenie z listy, choć czasami nie ma to większego sensu np. nie będzie pasować rozmiar ekranu, czy pola nie będą obsługiwane przez starsze urządzenia z mniejszą ilością pamięci IQ.
Jeśli potrzebne jest kolejne pole w danym profilu treningowym to trzeba zainstalować kolejne np. #2 (do 4 pól).
Wątek pola na forum garmina: https://forums.garmi...06277/hms-diy-1
Napisano 23 styczeń 2020 - 19:10
Wysyłałeś nieświadomie. Umieszczenie treningu w kalendarzu TP jednocześnie wysyła trening do kalendarza Connect, a stąd trafia do urządzenia treningowego.
Napisano 24 styczeń 2020 - 09:57
Bardziej mnie interesuje porównanie z connect'a ale tych danych:
Obciążenie treningowe wprowadzone było przy 520/820 dlatego na wykresie będzie.
Zauważyłem, że chyba jednak VO2max jest synchronizowane ze starymi urządzeniami (u mnie F3), ale ani czas odpoczynku, ani obciążenie wysiłkiem, ani status nie będzie aktualizowany.
@Prozor : a pytanie mam - bo u mnie ten wykres :
"Obciążenie wysiłkiem" który podkreśliłeś mam pustkę - co trzeba zrobić / mieć żeby tam sie coś pokazało ?
jak sądze to na podstawie Training Effect czy czegoś takiego sie rysuje ? a to z zegarka akurat mam po kazdym treningu . Pod wykresem mam listę treningów ( link ) jak go otwieram to w polu "podstawowa korzyść:" wszędzie mam : "Nieznana" - jak ją poznać ? czy to jakaś dodatkowa funkcja FirstBeat ktorej akurat Fenix5 ani 820 nie ma ? ale jak sądze w X30 już jest ?
Pozdr
Napisano 24 styczeń 2020 - 10:11
jeszcze jedno pytanie do Userów serii X30 -
czy widok treningu został poprawiony ? zmieniony ? czy dalej widzimy jeden parametr oraz czas do końca interwału i nic poza tym ?
czy dalej jest tak cienko jak to było w X20 - bo na to za bardzo w żadnej recenzji nie natrafiłem .
tzn przykładowo programujemy trening - wyznaczamy interwał 3min na 300W .... i w trakcie jazdy :
mamy pasek z mocą oraz czas do końca i to wszystko , czy w X30 już można tam dodać jakieś swoje pola typu kadencja tętno itp ?
lub ewentualnie jakiś target-pointer / pasek - czy można dodać do zwykłego ekranu ?
( nie wiem czy zrozumiale sie wyraziłem ale mocno mi tego brakowało w 820 )
Napisano 24 styczeń 2020 - 11:05
Rejestrując w x30 będziesz miał. Co ciekawe funkcje te są przydatne nie tylko dla początkujących, na początku pomijałem je, bo co mi garmin będzie wciskał jak mam trenować i ile. Ale wbrew pozorom ma to sens...
Jakbyś poszukał (również na forum) to znalazłbyś jak teraz wyglądają treningi zaplanowane.
Treningi teraz tak wyglądają:
Jak widać na tym ekranie i tak pozostaje to co jest celem treningu, nie można dodać innych pól.
Ta zakładka na dole to sprawdzenie planu treningu:
(zrzut z nieco innego treningu), gdzie można bieżący etap zrestartować, szkoda, że nie można wybrać dowolnego.
Za to jeśli trening jest zaplanowany, to będzie wykres treningu, który zresztą można umieścić w dowolnym polu ekranowym:
Oczywiście na wykresie będzie nałożony przebieg zrealizowanej mocy.
Jak widać można ustawić sobie własny ekran treningowy "z klocków" pól ekranowych. Paska z targetem dodać się nie da, ale jak jest moc docelowa to problemu chyba nie ma?
Więcej: pól treningowych trochę jest (odsyłam do instrukcji) i warto wybierać to co jest komu potrzebne np. czas interwału (tu: "kroku"), do końca interwału, ilość pozostałych powtórzeń itd.
Różnica taka, że na własnym ekranie wyjście poza zakres może być dodatkowo komunikowane informacją o wyjściu poza zakres treningu, a na ekranie treningowym tego nie ma. Widocznie wyszli z założenia, że jak ktoś ma ekran treningowy przed oczami, to dodatkowy komunikat nie jest potrzebny. Może i racja, zwłaszcza w przypadku, gdy Edge steruje trenażerem. A jak nie steruje to i tak w przypadku treningu stacjonarnego jak dla mnie to się sprawdza.
Po zakończeniu treningu zaplanowanego nieco inaczej wygląda podsumowanie treningu:
Napisano 24 styczeń 2020 - 14:55
Poza HMs DIY w oko mi wpadł AppBuilder 5 (jedno pole) i wersja kilku polowa AppBuilder 5+ (2, 4, 6 - domyślnie pełny ekran).
Można znaleźć w IQ FlowState: https://apps.garmin..../apps?sort=name
Co w tym takiego ciekawego? Mianowicie umożliwia zdefiniowanie własnego pola obliczeniowego poprzez użycie tak prostych formuł, warunków (np. jeżeli IF), funkcji (średnie, minimum/max itd.).
Możliwe jest zbudowanie bardziej skomplikowanych pól obliczeniowych korzystając z pośrednictwa https://ciq-appbuild...om/p/5plus.html - polecane również jeśli wpis powoduje wywalenie się pola IQ.
Możliwe jest zapisanie i użycie (przełączenie) do 4 formuł dla pola.
Dane mogą być zapisywane w pliku fit i wyświetlane w wykresach connect.
Wątek na forum garmina: https://forums.garmi...ield-appbuilder
Strona autora i pola: https://ciq-appbuild...p/overview.html
Przykłady: https://ciq-appbuild...p/examples.html
Warto przeglądnąć sobie te przykłady, żeby uświadomić sobie czego można się spodziewać, albo jak coś uzyskać.
Np. wyświetlenie i zapisanie do pliku 3 danych w jednym polu (w connect będą wykresy 3 pozycji):
recordlap( lapavg(hr) ) ; recordsummary( max(hr) ) ; record(hr)
wyświetli dane Hr, ale zapisze do pliku średnie tętno z okrążenia, maksymalne i bieżące. Chcąc wyświetlić te 3 dane zamiast średników użyć +.
Zestawienie funkcji, formuł itd. można tam również odszukać.
Patrząc na to co toto potrafi, to właściwie ograniczeniem jest wyobraźnia i świadomość ułożenia algorytmu wyliczenia tego co potrzeba.
Potrzeba wyświetlenia na jednym polu różnych średnich z okrążenia (moc/np/tętno)? Bez problemu.
Praktycznie wszystko, co da się wyliczyć, a czego nie ma fabrycznie zaimplementowane da się zrobić.
Polecam.
- Marcin321 lubi to
Napisano 24 styczeń 2020 - 20:21
Proste: ćwiczenia -> porównanie treningówOk, dzięki.
A jeszcze wracając do tych screenów powyżej. To na drugim od dołu na samej górze masz pole z wykresem treningu. Nie mogę go znaleźć, ani w wykresach graficznych ani w ćwiczeniach. Napisz proszę jakie to dokładnie pole. Z góry dzięki.
Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka
- Bzyk lubi to
Napisano 25 styczeń 2020 - 14:15
Czy Garminowe "Obciążenie wysiłkiem" to jest TSS? Wiecie może jak jest ono wyliczane kiedy mam podłączony a) miernik mocy + pulsometr, a kiedy mam tylko pulsometr?
Porównuję dwie aktywności i na chłopski rozum, coś mi nie pasuje w tym "Obciążeniu wysiłkiem" dla nich. Wydaje mi się, że aktywność a) powinna mieć większe obciążenie na godzinę.
Aktywność a) - trenażer, czas trwania 1h, 2 interwały po 12min na 90% FTP - obciążenie wyszło 64
Aktywność - szosa, czas trwania 2h, typowy tlen w Z2 tętna - obciążenie 155, na godzinę 77 - czyli sporo więcej od a)