Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#8101 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 29 styczeń 2020 - 20:19

Tak, znów mam problem :D

W 830 po pierwszych dwóch treningach mogłem wprowadzić od razu ilość spożytych kalorii i wody. A teraz już się nie pojawia ten ekran, tylko mogę to wpisać w Garmin Connect. Nie jest to jakieś must have, ale ciekawi mnie dlaczego już się to nie pojawia. 

#8102 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 styczeń 2020 - 21:54

O ile korzystasz z oprogramowania finalnego, to ilość możesz wpisać tylko gdy trening jest równy lub dłuższy 1,5h (bez możliwości zmiany).

W nowym oprogramowaniu (od bety 5.24) jest możliwość zdefiniowania minimalnego czasu treningu do wpisania ilości spożytych kalorii i wypitych płynów.

Added the ability to configure the minimum ride length that should prompt for Nutrition/Hydration intake.

Aktualna beta z dnia 28.01.2020:

Edge 830 Ver. 5.26 Beta - 01/28/2020   Fixed an issue where saved location names were drawn incorrectly on the map in night mode.
Fixed invalid Grit/Flow values appearing on the activity lap summary.
(This version can be downloaded from: Garmin Support Download Section)

Oczywiście dla 530/1030 poprawki są identyczne.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8103 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 29 styczeń 2020 - 23:43

Ha! Faktycznie poprzedni trening miałem 1:28 i dziś 1:19, to pewnie dlatego. 

Dzięki. 

#8104 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 31 styczeń 2020 - 14:47

Liczyłem że radar dotrze dziś , pierwotnie taką miałem datę dostarczenia ale w później zmienili na poniedziałek   :( pozostaje czekać .Wasze dotarły ?

#8105 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 31 styczeń 2020 - 14:59

Ja miałem od początku poniedziałek, wczoraj wyjechało z magazynu amazonu Garbsen (właściwie prosta autobana na wschód) i dziś powinien trafić do Polski. Nie pali mi się, bo przy tej pogodzie nie jeżdżę ;( ale pobawiłbym się i porównał do starego ;)

#8106 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 31 styczeń 2020 - 16:52

Przez to wasze gadanie samemu się skusiłem... Mój radar będzie na wtorek. Teraz tylko żeby zrobiło się sucho i tak z +8 stopni żeby to wypróbować

Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk

#8107 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 31 styczeń 2020 - 17:55

Plus osiem to nie problem, bo jest więcej.
Trochę gorzej z drugim warunkiem.

#8108 Freezyear

Freezyear
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 31 styczeń 2020 - 20:20

Ja miałem od początku poniedziałek, wczoraj wyjechało z magazynu amazonu Garbsen (właściwie prosta autobana na wschód) i dziś powinien trafić do Polski. 8c6ac60d2494a52911f486709e050269.jpg

I trafiły

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#8109 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 02 luty 2020 - 21:40

Jak by ktoś był na kupnie 530'tki to chyba najtaniej w EU  https://www.bike-dis...computer-871506 płacąc revoultem wyszło dokładnie 1140 zł z wysyłką DPD. 830 też tanio mają.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8110 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 02 luty 2020 - 21:46

Jak by ktoś był na kupnie 530'tki to chyba najtaniej w EU jest chyba https://www.bike-dis...computer-871506 płacąc revoultem wyszły dokładnie 1140 zł z wysyłką DPD. 830 też tanio mają.

Dodatkowo podpowiem, jak ktos ma firme i nip eu to kupuje tam netto, wrzucasz w koszty i jest dopiero tanio :)

#8111 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 02 luty 2020 - 21:50

Ja na UOPie jestem ale jak ktoś na B2B i księgowa się zgodzi ....:)

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8112 chrabu

chrabu
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 luty 2020 - 08:28

Bardziej mnie interesuje porównanie z connect'a ale tych danych:

3b12e5e99a963d3e4b6089c0fa8dc838.jpg

Obciążenie treningowe wprowadzone było przy 520/820 dlatego na wykresie będzie.

Zauważyłem, że chyba jednak VO2max jest synchronizowane ze starymi urządzeniami (u mnie F3), ale ani czas odpoczynku, ani obciążenie wysiłkiem, ani status nie będzie aktualizowany. 

Wykres dla obciążenia wysiłkiem jest u mnie taki sam bez względu jakie urządzenie wybiorę. Obejmuje tylko treningi wykonane za pomocą 1030. W samym urządzeniu widać też treningi z innych urządzeń, ale paski mają jasnoniebieski kolor, czyli brak informacji o typie intensywności.

Obserwowałem wskazania 7-dniowe przez około dwa tygodnie. O ile z licznika do zegarka obciążenia są przekazywane w większości takie same to problem jest w drugą stronę (np. bieganie/basen). Przykładowo wczoraj F5 po jeździe na trenażerze dodał mi taką samą wartość jak 1030. Potem byłem na biegu i F5 doliczył 203, a 1030 tylko 15. To jest bardzo duża rozbieżność, napisałem do supportu.
Generalnie głównym monitorem jest zegarek, także nie jest to jakiś wielki problem, ale mogłoby działać prawidłowo.

• Prozor lubi to

#8113 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 luty 2020 - 21:58

Ok, dzisiaj radar dostarczony, oczywiście pełny komplet fabryczny. 

Porównanie do starszego modelu? 

Przełączanie guzikiem: starszy tylko pomiędzy trybami świeci/błyska, nowy świeci/świeci z przygasaniem (nocne)/błyska/nie świeci.

Moc świecenia większa (co nie do końca jest takie pozytywne - dzienny potrafi nieźle walić po oczach podczas jazdy w grupie), ale jako że można wybrać tryb również z Edge to jest ok.

Reasumując jestem zadowolony z zakupu ;)

#8114 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 03 luty 2020 - 22:04

Ok, dzisiaj radar dostarczony, oczywiście pełny komplet fabryczny.
Porównanie do starszego modelu?
Przełączanie guzikiem: starszy tylko pomiędzy trybami świeci/błyska, nowy świeci/świeci z przygasaniem (nocne)/błyska/nie świeci.
Moc świecenia większa (co nie do końca jest takie pozytywne - dzienny potrafi nieźle walić po oczach podczas jazdy w grupie), ale jako że można wybrać tryb również z Edge to jest ok.
Reasumując jestem zadowolony z zakupu ;)

A z baterii dopiero bedziesz zadowolony :)

#8115 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 luty 2020 - 22:28

Prawdę mówiąc to i w starym byłem zadowolony. W testach "balkonowych" w trybie migania tak do 12h dociągało, przy ruchu ulicznym nieco mniej, ale wystarczyło wyłączyć światło, żeby wystarczyło na nawet najdłuższą jazdę. Choć właściwie nawet takiej potrzeby nie było, te 8h dawał radę pracować z miganiem, bez konieczności doładowywania. Co ciekawe, akumulator był identyczny jak w E1000 i ostatnio sprawdzając pojemność nie nie zauważyłem jej spadku. Porządne akumulatory. Z drugiej strony wiem jak się z nimi obchodzić, to i nie dziwne, że ma nominalną pojemność.

Oprócz siły świecenia (chyba na noc te "nocne miganie" właściwie pulsowanie bez przygasania) różnicę widać w detekcji obiektów poruszających się. Testowo szybkie przejście przed radarem jest też wykrywane. Po aktualizacji oprogramowania do najnowszej wersji. Ciekawe jak będzie zachowywać się podczas jazd grupowych, właściwie informacja o wyprzedzaniu przez rowerzystę ma swoje plusy ;)

#8116 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 03 luty 2020 - 22:47

Oprócz siły świecenia (chyba na noc te "nocne miganie" właściwie pulsowanie bez przygasania) różnicę widać w detekcji obiektów poruszających się. Testowo szybkie przejście przed radarem jest też wykrywane. Po aktualizacji oprogramowania do najnowszej wersji. Ciekawe jak będzie zachowywać się podczas jazd grupowych, właściwie informacja o wyprzedzaniu przez rowerzystę ma swoje plusy ;)

Juz poprzednia wersja softu informowala gdy szybko przeszedlem przed radarem, a ostatnia rzeczywiscie informuje rowniez o zblizajacym sie rowerze (wczesniej tego nie bylo)

#8117 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 03 luty 2020 - 22:53

Było. Przynajmniej jak mnie objeżdżali 🤣
Na oistatnią wersję softu, jeszcze nie było warunków do szerszych porównań (RTL 511)

#8118 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 03 luty 2020 - 22:59

Prawdę mówiąc to i w starym byłem zadowolony. W testach "balkonowych" w trybie migania tak do 12h dociągało, przy ruchu ulicznym nieco mniej, ale wystarczyło wyłączyć światło, żeby wystarczyło na nawet najdłuższą jazdę. Choć właściwie nawet takiej potrzeby nie było, te 8h dawał radę pracować z miganiem, bez konieczności doładowywania. Co ciekawe, akumulator był identyczny jak w E1000 i ostatnio sprawdzając pojemność nie nie zauważyłem jej spadku. Porządne akumulatory. Z drugiej strony wiem jak się z nimi obchodzić, to i nie dziwne, że ma nominalną pojemność.

Mój doszedł wręcz skandalicznie zapakowany, kartonik prawie wypadł z paczki, gdy ją odbierałem.

Podłączyłem go do markowej, mocnej ładowarki i tak sobie mruga na zielono już z 3,5-4h. Trochę zaczyna mnie to niepokoić, mam nadzieję, że kiedyś się naładuje.

Czy u was też jest wyczuwalny jakby luz na gniazdku USB? Sam już nie wiem, to chyba jednak nie samo gniazdo jest obluzowane, ale wtyczka wchodzi dość płytko (w porównaniu np. do tel. czy Edge).

Pozor, co masz na myśli pisząc "wiem jak się z nimi obchodzić, to i nie dziwne, że ma nominalną pojemność". Trzeba jakoś specjalnie dbać o ten akumulator?

#8119 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 luty 2020 - 23:20

Jakość francuskich opakowań amazonu jest skandaliczna, towar owinięty w karton i obwinięty warstwą taśmy klejącej. Na pocieszenie pozostaje możliwość reklamacji, wysłaliby kolejną paczkę.

Wcześniej trochę podładowałem, teraz z ciekawości podłączyłem pod miernik ładowania i ładuje się prądem 0,65A, patrząc na instrukcję "ładowanie całkowicie rozładowanej baterii za pomocą komputera trwa około 5 godzin, a za pomocą ładowarki sieciowej — około 3 godzin." można domyślać się, że to ładowanie komputerowe to 0,5A, a ładowarka sieciowa to 1A. Ale pod koniec ładowania prąd ładowania powinien zmniejszać się, stąd u mnie 0,65A ładowania. Zostawię na noc, ale będę miał informację o ilości doładowanego prądu tyko od aktualnego podłączenia.

Nie, żadnego luzu nie mam na połączeniu gniazo - wtyczka, aczkolwiek samo gniazdo jakby wiotko zamontowane.

Było. Przynajmniej jak mnie objeżdżali 🤣

A RTL500 wykrywał tylko obiekty wyraźnie szybsze, chociaż w instrukcji obsługi napisali, że prędkość musi być w zakresie 10 - 160 km/h. W RTL510 wydaje się to przesunięte w dół, co potwierdzają tak moje testy "na pieszo" jak i wpis KMQ/szymony ;)

Po parunastu minutach widzę prąd ładowania zaledwie 0,14A czyli faktycznie końcówka jest ładowana "inteligentnie" ze znacznie zmniejszonym prądem ładowania. Doładował jeszcze 155 mAh, biorąc pod uwagę ok. pół h wcześniejszego ładowania bez pomiaru można określić, że akumulator do dystrybucji jest ładowany w optymalny sposób (do 3/4 pojemności).

#8120 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 04 luty 2020 - 16:24

Jak by ktoś był na kupnie 530'tki to chyba najtaniej w EU  https://www.bike-dis...computer-871506 płacąc revoultem wyszło dokładnie 1140 zł z wysyłką DPD. 830 też tanio mają.

Ile idą paczki do PL? Zamówione rano, ale nie dostałem żadnego potwierdzenia na maila, jedynie informacja o założeniu konta.

EDIT: jednak doszedł.. mail z prośbą o zdjęcie z pierwszym 6 cyfr oraz ostatnim 4 karty, a także paszportem. Bo użyłem wirtualnej karty z Revoluta i nie zgodziła im się płatność brytyjską kartą a adres wysyłki polska.. Czyżby wyjście UK z EU już mnie zaafektowało? :)

Dodaj odpowiedź